Råttor är smarta! 14 videor av husdjursråttor som visar upp sin IQ

Funderar du på att skaffa råttor som husdjur, men undrar om de är lika intressanta som andra djur? Tja, vi har några mycket goda nyheter till dig. Råttor kan vara väldigt intelligenta och vi har bevis som bevisar det.

Hos råttor är smarta! 14 videor av husdjursråttor som visar upp sin IQ, vi introducerar dig för råttor som löser labyrinter, lär sig trick, löser pussel och andra ännu smartare råttor som undviker fällor, hjälper till att upptäcka tuberkulos och hjälper till att sopa minor.

Naturligtvis är inte alla dessa råttor ”husdjur” i traditionell mening, men de har alla etablerade relationer med människor och har lärt sig att leva i harmoni med oss. Att titta på:

Är råttor smarta?

För nästan hela historien till den 20e Århundrades (eller däromkring) människor och råttor har inte levt i harmoni. Faktum är att människor har lagt ner mycket ansträngning på att utrota den låga råttan från planetens yta.

Till sist, råttor får skulden för nästan varje pestutbrott, inklusive Black Deasom utplånade stora delar av Europa på 1500-talete Århundrade. Men råttorna är definitivt smartare än de ser ut råttor har lyckats överleva och frodas även med planetens dominerande arter (det skulle vara vi) som sina dödliga fiender.

Studiet av råttintelligens började dock inte förrän runt andra världskriget. Varför? Eftersom de allierade fruktade att nazisterna skulle kunna träna råttor att sprida sjukdomar och förstöra livsmedelsförråd som en del av deras krigsinsats.

Tyvärr är råttor inte människor och de kan inte fylla i ett snyggt IQ-test för oss för att mäta deras exakta intelligens. I det allmänna händelseförloppet, råttor anses smartare än möss och duvor men inte lika smart som, säg, en katt eller en hund.

Dock, detta är förmodligen inte hela historien.

Om du vill se en riktigt smart råtta den här föreställningen från America’s Got Talent borde övertyga dig om att råttor kan vara väldigt smartaverkligen.

Melissa Arleth, som ses i den här videon, hävdar att råttor kan lära sig nästan vad som helst om du har tålamodet att träna dem.

Är råttor smartare än hundar?

Harvard Business Review kom till en fantastisk slutsatsi vissa fall är råttor inte bara lite smartare än hundar – de kan också vara smartare än oss.

De visade att när man fick mönster att lära sig gjorde människor och råttor lika bra som varandra när det kom till en förändring i orientering eller avstånd. Dock, när mönstren varierade i både orientering och avstånd gick det mycket bättre för råttor än människorna.

Detta är en faktor av det faktum att en råttas hjärna är enklare än en människas och även om det enkla inte alltid är det bästa alternativet, är det när det gäller hanteringsmönster.

Råttor försöker inte hitta komplicerade skäl för att motivera hur mönstret rör sig eftersom de helt enkelt inte bryr sig. Människor, å andra sidan, tänker för mycket på det och får fel resultat eftersom de försöker hitta mer mening än vad som finns.

Vår tendens att vilja tillämpa regler på situationer gör oss dummare än råttor när det gäller att identifiera objekt som rör sig i både orientering och avstånd. Så, är råttor smartare än hundar om de är smartare än människor?

Tja, i vissa fall förmodligen ja. Med andra? Absolut inte. En hund är kapabel till mer allmän inlärning än en råtta, men som vi, hundar kan också överlistas av råttor.

Till exempel växte den här hunden upp med råttor och eftersom han var en valp när han lärde sig att hantera dem – han låter nu råttan slå honom vid brottning.

Se även  Katttassar blir svarta - varför?

Den praktiska kraften hos smarta råttor – förmågan att upptäcka tuberkulos

Tuberkulos (TB) är en allvarlig sjukdom. Om du bor i västvärlden kan du vara övertygad om att tuberkulos är borta, för att aldrig återvända, eftersom ett vaccin har funnits sedan cirka 1921, men det är tyvärr inte fallet.

Det finns många regioner i världen där vaccinet är oöverkomligt dyrt eller värre, opraktiskt att ge till människor.

3 000 människor dör av tuberkulos varje dag

Faktum är att problemet är så allvarligt att TB fortfarande är en av de tio främsta dödsorsakerna i världen, och mer än 3 000 människor om dagen dör av tuberkulos. Om du bor i Indien, Pakistan, Filippinerna, Sydafrika, Nigeria, etc. är risken att dö i tuberkulos mycket reell.

De allvarligaste fallen är hos barn och utan ett noggrant diagnostiskt test – det är svårt att ta reda på vilka barn som är smittade innan de börjar visa några av de allvarligaste symtomen på sjukdomen.

Kraften i en berättelse

En sak som TB-forskare lärde sig var att anekdotiskt, många hävdar att personer med tuberkulos inte luktar gott. Att de har en specifik lukt som friska människor inte har.

Det var därför en forskare i Tanzania kom på idén om träna råttor för att hitta offer och särskilt barn som är infekterade med TB, så att de kan behandlas i ett tidigt skede av sjukdomen innan allvarliga skador uppstår på deras lungor och kroppar.

Det roliga med råttor är att de är mycket prisvärda inte heller behöver ett land investera i dyr utrustning för att träna råttor.

Afrikanska råttor är smarta råttor

Så forskarna gick och letade den afrikanska jättepossumen (en art känd på latin som Cricetomys ansorgei) och för att se om den kan användas för att hjälpa till att bekämpa tuberkulos.

De tog sputumprover på nästan 1000 barn screenade för tuberkulos. Standardtesterna visade att 34 barn hade sjukdomen. Råttorna sa ”ja, men nej” och hittade ytterligare 57 barn var infekterade.

Dessa infektioner bekräftades med uppföljningstest. Det är råttorna var nästan 3 gånger mer exakta i att hitta tuberkulosfallen än standardtesterna brukade vara!

Dessa otroligt smarta gnagare räddar liv och det är en stor sak!

Se smarta råttors arbete med tuberkulos i den här videon:

The Practical Power of Clever Rats (Del 2) – Att hitta landminor där ingen vågar trampa

Landminor är ett av krigets elakaste vapen. De läggs i tider av fientlighet för att hindra trupper från att komma in i territoriet, men väl nere stannar de nere. Även om freden återvänder kommer området som täcks av landminor att förbli obeboeligt.

Tyvärr har många av världens fattigaste människor inget annat val än att bo i områden fulla av landminor och tusentals människor dödas och lemlästas av dessa vapen varje år. I länder som Kambodja är det sällsynt att hitta en by utan minst en person som har tappat ett ben till minor.

Människor och hundar är inte bra för att hitta minor

Att gräva upp landminor är farligt arbete. Tar man sig an projektet för hand skickar man ut någon med en metalldetektor. De måste stanna vid varje ping och farorna är så stora att de ofta dödas i tjänsten.

Det finns hundar som tränats för att upptäcka landminor, men det finns problem med att använda hundar – de är dyra och det kan vara ett stort problem att transportera dem över gränsen. Karantänprocedurer tillämpas normalt inte på minupptäckande hundar.

Råttor har en viktfördel

Råttor, å andra sidan, är nästan perfekta minsvepare. Det beror på att de är otroligt lätta och därför inte kommer att detonera några minor de står på (om de gjorde det, skulle ett mindre humant sätt att söka efter minor helt enkelt vara att jaga råttor över ett minfält – du skulle inte behöva göra det i första platsen att sniffa upp minor).

Se även  Djurkontakter i Nederländerna

En välgörenhetsorganisation i Afrika, APOPO, har lyckats undervisa råttor för att upptäcka minor och de kan söka 200 m2 mark på 20 minuter. Det är samma mängd land som det skulle ta en människa mer än 4 dagar att söka efter!

Mer än 13 000 minor har grävts upp i Angola, Kambodja, Moçambique och Tanzania tack vare insatserna från dessa råttor.

Utbildningsprocessen tar mycket tid

Utbildningsprocessen är inte precis enkel, Vänligen notera. Råttorna måste födas upp av människor. De är tränade att svara på klickkommandon eftersom de inte kan behandla talade kommandon.

Än de behöver lära sig hur man effektivt söker i ett rutmönster i ett visst område.

På fältet, de markerar sedan varje plats som luktar sprängämnen och sedan följer folk efter och kollar området, om de hittar en mina – tas den bort och detoneras.

Otrolig, det tar 9 månader att träna dessa råttor. Så det är bra att de lever längre än den vanliga husdjursråttan och kan nå en förväntad livslängd på cirka 8 år!

Kolla in dessa otroligt smarta råttor som räddar liv i videon nedan:

Råttan och din toalett

En sak du kanske inte tror förrän du står öga mot öga med det är hur lätt det är för en råtta att komma in i ditt hus genom din toalett.

De lär sig snabbt att de bästa godsakerna gömmer sig i folks hus och de är vana vid att röra sig genom smala rör medan de söker föda.

Vi har aldrig hört talas om en råtta som kommer ut från en toalett när någon använder toaletten men det är en vanlig ingång för en smart råtta att dra nytta av.

Du ser U-svängen på din toalettvilket är viktigt för att förhindra att din toalett täpps igen, är en gnagares bästa vän. De kan simma uppför avloppsröret (och råttor är utmärkta simmare) och sedan ta en andningspaus i U-svängen med en fin luftficka innan de simmar resten av vägen.

När en råtta väl är bekant med denna ingångsväg till ditt rum är det mycket svårt att avråda den från att använda den, tyvärr. Så du måste se till att du håller alla matvaror etc. säkert inlåsta, utom räckhåll för gnagare – på så sätt kommer de inte att frestas att komma tillbaka igen om de besöker ditt hus varje natt via toaletten.

Om du vill se råttor lyckas ta sig in i ditt hus genom toaletten så här:

Råttor och labyrinter

Under 20-talet har råttor skapats för att arbeta i experimentella labyrintere och 21st århundraden. Det beror på att de är väldigt bra på att lösa labyrinter, och för att du kan arbeta baklänges genom råttans lösning för att lära dig om hur nästan alla varelser (inklusive människor) lär sig.

Varför har råttor en sådan affinitet för att lösa labyrinter jämfört med andra varelser?? Jo, för att råttor söker föda djur som går på jakt efter mat i mörkret. Det visar sig att de lär sig att komma ihåg var de har varit och hitta nya vägar naturligt. De är nästan födda till att vara labyrintlösare.

Vad kan vi lära oss av råttor i labyrinter?

Tja, om du bara tar den klassiska labyrinten – det är en med vertikala väggar, ett genomskinligt tak (så att vi kan observera råttan när den slutför utmaningen) med en startpunkt och en slutpunkt med någon form av matbelöning på (den maten är utformad så att råttan återvänder till samma plats så snabbt som möjligt).

Se även  Varför slickar min katt mig på morgonen? - Orsaker förklaras

Du kan sedan mäta hur lång tid det tar för dem att göra det en gång, om de blir snabbare med tiden (det gör de) och sedan beräkna hur snabbt råttor lär sig genom att plotta denna förändring över tid och du kan se hur snabbt de eliminerar eventuella fel.

Denna utmaning verkar mycket lättare för oss än för råttan eftersom vi tittar ner och kan se hela labyrinten, men råttan är i labyrinten och kan bara se korridorerna framför den och väggarna. Det är mycket svårare att lösa en sådan labyrint.

Här är Rafikis 3 råttor löser en labyrint som de designade, och du kommer att bli ganska imponerad av hur snabbt de får kläm på saker och ting:

Om du vill se något ännu mer avancerat – här är råttan Nicky fångad i en labyrint medan hennes syster Wicky kommer till hennes räddning. Detta är egentligen ganska fantastiskt, eftersom Wicky snabbt tar itu med ett mycket komplicerat problem som du kanske inte tror att en råtta skulle bemästra från första början:

Råttor som problemlösare

Om du fortfarande tvivlar på om råttor är smarta varelser, kanske du vill att se dem i aktion som lösa problemlösare. På många sätt är dessa råttor ännu mer kapabla än sina bröder som löser labyrint och det är verkligen häftigt att se vad de kan göra.

Exempel 1: Råttan i trädgården

Den här råttan är fantastisk. Han klarar en hel hinderbana för att ta lite mat som hans lyckliga ägare har gömt åt honom.

https://www.youtube.com/watch?v=7GV_mDmFpDU

Exempel 2: Råttan och basebollen

En av de stora utmaningarna med att vara en råtta är att du inte har ben som kan dra en baseboll ur ett glas för att komma till de goda godsakerna som ligger under. Så vad gör du? Tja, Erin Toths råtta Boo hade inga problem med att komma på det här.

Exempel 3: Takråttor räddar sina bebisar

Detta är ett intressant experiment med vilda takråttor där en råttmamma var tvungen att ta reda på hur hon skulle ta sig till sina bebisar som var gömda för henne. Se hur hon gjorde det:

Andra råttor som gör smarta saker

Och för att avsluta har vi några videor som inte faller inom kategorin råttor som gör smarta saker:

Fem duktiga råttor

Det här är en del av en serie om en grupp klickertränade råttor – det är fantastiskt vad de kan lära sig:

Smarta råttor och roliga saker

Om du vill se hur underhållande smarta råttor kan vara, vill du inte missa detta:

Färdigheterna att undvika fällor av den vilda råttan

Om du någonsin har undrat varför råttor inte alltid fångas i fällor, kan den här råttan visa dig:

The Bird Feeder Challenge

Hungrig, men folk lämnar mat åt fåglar, men inte åt råttor? Inga problem. Så här får du fågelmaten istället.

Slutsats

Så där har du det, Råttor är smarta! 14 videor av husdjursråttor som visar upp sin IQ bevisa det också. Inte bara uppfinner råttor pussel och löser labyrinter, utan de kan också tränas i att göra otroliga saker och hjälpa de bästa och smartaste att skydda människor från landminor och tuberkulos!