Rensa upp kattkräksjuka i 5 enkla steg

Äter katt

Som kattägare med en mycket känslig mage har jag varit tvungen att städa upp min kattpuk-portion. Det är en av de mindre glamorösa aspekterna av att vara kattägare. Ändå är det ett faktum att de flesta katter kommer att bli sjuka någon gång. Nästan alla katter kommer också att uppleva att de hostar upp hårbollar på grund av sina skötselvanor. Det är för katter.

Att städa efter din katt kan vara en skrämmande uppgift, men det behöver inte vara det. Även om kattkräks verkligen inte är det trevligaste att ha att göra med, kan det gå snabbt och enkelt att städa upp det om du följer några enkla steg.

5 steg för att rensa upp kattkräksjuka

städa upp katten spy

Att rensa upp de grövre bitarna av kattkräksjukan kommer att göra resten av saneringsprocessen lättare.

Kattkräksjuka kan fläcka mattor och andra material samtidigt som de lämnar en vidrig lukt. Självklart är det bäst att agera så snart som möjligt om du ser röran, eller om du hör att din katt håller på att bli sjuk. Men låt oss vara realistiska: ibland vaknar du på morgonen och hittar röran som din katt lämnade över natten, antingen genom att se den eller kliva in i den. De kattägare jag känner verkar alla relatera till detta obehagliga scenario.

Även om kräket har suttit ett tag och lämnar en fläck, oroa dig inte – även de mest envisa kräkfläckarna går oftast att ta bort. I allmänhet vill du följa dessa fem steg:

 1. Plocka upp de grövre kräkbitarna med en torr pappershandduk eller skopa. När detta väl har tagits bort och kasserats är det mycket lättare att hantera.
 2. Använd en sprayflaska att spraya vatten på det som är kvar av röran och klappa det torrt med en handduk.
 3. Applicera ett lukt- och fläckborttagningsmedel på fläcken. Mer om detta senare.
 4. Använd en mjuk borste eller tyghandduk”rör om” fläcken genom att skrubba den.
 5. Klappa området med en torr handduk. Låt sedan området lufttorka.
Se även  Forskning tyder på att katter spenderar mer tid med människor än med katter

Om röran är riktigt dålig är det alltid ett alternativ att anlita en professionell mattvättare. De flesta av din katts spyor motsvarar inte detta. I vissa fall kan du behöva upprepa stegen i rengöringsprocessen för att se till att röran är helt rensad.

Rådfråga din veterinär om det är ett pågående problem att städa upp kattkräksjuka. Din katts frekventa kräkningar kan vara ett tecken på ett allvarligt underliggande hälsoproblem.

Läs också: Bästa fläck- och luktborttagningsmedel för husdjur

Gör-det-själv kontra fläckborttagningsmedel för husdjur som köpts i butik

Katt med en röra

Genom att snabbt ta bort djurfläckar förhindrar du att fläckar och lukter sätter sig.

En snabb Google-sökning om hur man städar upp kattuppkast ger dig massor av DIY-recept på fläckborttagningsmedel för husdjur som du kan göra med vanliga hushållsartiklar. Vanliga ingredienser i dessa recept inkluderar vinäger, väteperoxid, salt, bakpulver, diskmedel och/eller tvättmedel och till och med vodka.

Medan ett gör-det-själv-recept med några eller alla av dessa ingredienser kan fungera i ett nafs, är det bäst att alltid ha en butiksköpt husdjursfläck och luktborttagningsmedel till hands. Många av gör-det-själv-ingredienserna har sin egen obehagliga lukt, som vinäger. Andra ingredienser lämnar ansamlingar och rester om de inte rengörs ordentligt eller noggrant, såsom diskmedel.

Väteperoxid kan bleka eller missfärga vissa mattor och material. Det är också värt att notera att även de bästa gör-det-självstädarna inte helt tar bort en fläck eller lukt om spyorna har suttit kvar ett tag.

Fläck- och luktborttagningsmedel från butiksköpta husdjur är gjorda speciellt för att rengöra fläckar från husdjur. Välj ett rengöringsmedel som använder en enzymatisk formel. Enzymlösningar görs med en bakterie som producerar enzymer som bryter ner din katts kräks till molekyler som bakterierna sedan äter.

På så sätt avlägsnas lukten på molekylär nivå, istället för att bara maskeras. Dessa rengöringsmedel är inte heller skadliga för katter eller andra djur, så det finns ingen anledning att undra om någon av dina gör-det-själv-städare innehåller något som kan vara osäkert att använda med husdjur i hemmet.

Se även  150 lantkattnamn för din han- och honkatt

Dessa enzymbaserade husdjursrengöringsmedel är också användbara för att städa upp annat smuts från din katt, som olyckor i ”badrum”. Bra produkter att ha till ditt förfogande inkluderar Cat Enzymatisk fläckborttagningsmedel och luktborttagningsmedel Och Arm & Hammer Pet Fresh Carpet doft eliminator.

Läs mer: Topp 10 bästa katturinborttagare

Vad du ska göra om din katt kräks ofta

Skötsel av katter

Katter kommer att hosta upp hårbollar då och då på grund av sina självrengörande vanor.

Medan kattkräksjuka och hårbollar vanligtvis är ofarliga olägenheter förknippade med att ta hand om en katt, kan de också vara ett tecken på något allvarligare. Katter har ett rykte om sig att ha en benägenhet att kräkas, men det betyder inte att detta rykte är fullt berättigat.

Medan enstaka hårbollar är en normal ”bieffekt” av en katts naturliga skötselrutin, bör kattkräksjuka som är vanliga och inte har samband med hårbollar övervakas noggrant.

Katter kan kräkas av olika anledningar, inklusive:

 • Äter för fort (aka ”halsduk och spy.” Detta är fallet med min katt)
 • Matallergi
 • Att äta saker som katter inte borde äta
 • Sjukdom
 • Gastrointestinala (GI) parasiter, såsom maskar
 • Allvarlig sjukdom

Läs också: De 5 bästa mattrengöringarna för katturin

Låt oss ta en kort titt på vart och ett av dessa scenarier. När allt kommer omkring är att förhindra kattkräksjuka det bästa sättet att ta itu med potentiella husdjursrelaterade röror i första hand.

Katt kräks av att äta för fort

Katt kräks

Frekventa kräkningar kan vara ett tecken på ett allvarligare problem och bör åtgärdas av en veterinär.

Om din katt äter för snabbt kan detta leda till uppstötningar. Det gör att maten har absorberats snabbt och inte hunnit bryta ner under din katts matsmältning. Detta är när kräken inte är flytande, utan mer av en tjock konsistens täckt av slem. Om detta är ett problem för din katt kan du ge honom mindre portioner över fler måltider.

Om detta inte är möjligt, överväg att köpa specialmatare, såsom långsamma matare och pusselmatare. Dessa föremål tvingar inte bara din katt att sakta ner medan den äter, utan det ger också din katt lite hälsosam stimulans genom att ge den någon sorts lek att spela under måltiderna.

Se även  5 anledningar till varför katter älskar skor så mycket

Läs mer: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

Matallergier och att äta saker som en katt inte borde äta

Äter katt

Titta på din katts matvanor för att upptäcka matallergier och äta för snabbt.

Om du misstänker att din katt är allergisk mot något i maten, kontakta din veterinär för att hjälpa dig avgöra om så är fallet. Det är inte ovanligt att enskilda katter har vissa födoämnesallergier och känsligheter.

Din katt kan låta nyfikenheten ta överhanden och sluta med att äta något som inte är lämpligt att äta. Detta kan vara lika godartat som att äta en leksak. När det främmande föremålet väl har blåst upp ska det inte längre vara ett problem. Men om din katt har fått i sig något som kan vara giftigt eller giftigt, kontakta din veterinär omedelbart.

Kattkräks från sjukdomar och parasiter

Precis som människor kan katter bli sjuka då och då. Mindre sjukdomar som behandlas omedelbart försvinner vanligtvis med tiden och/eller lämpliga mediciner, och det avslöjande symtomet på kräkningar försvinner också tillsammans med sjukdomen.

Gastrointestinala parasiter som maskar är också vanliga hos katter. Kräkningar tillsammans med viktminskning är ofta ett tecken på att en parasit är skyldig. I många av dessa fall kommer en veterinär att ordinera medicin för att befria din katt från parasiter.

Läs också: Cat Digestive System: Anatomy, Diseases and Treatment

Slutsats

Även om kräkningar hos katter vanligtvis inte är något allvarligt, är det inte alltid fallet. En katt som kräks ofta bör ses av en veterinär för att utesluta allvarliga tillstånd som pankreatit, njur- eller leversvikt och inflammatorisk tarmsjukdom, bland annat.

Även om det är mindre vanligt, är det alltid bättre att hålla ett öga på din katts beteende för att se till att hon är frisk, glad och får bästa möjliga behandling om det finns ett problem.

Förutom att utesluta allvarliga problem med din katts hälsa och använda ett lämpligt fläck- och luktborttagningsmedel för husdjur, se till att du följer de fem enkla stegen ovan när din katt blir sjuk. Det kommer att göra ditt liv som kattägare mycket enklare!

Läs mer: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk