Riskerar kaniner att få parasiter eller maskar av att äta hö?

När du håller din kanin nöjd med en jämn tillförsel av hö är det naturligt att undra om det finns risk för att han plockar upp parasiter eller maskar från sina munchies. Goda nyheter: chansen att din kanin får maskar, speciellt genom höet, är extremt liten.

För att hö ska vara en riskfaktor måste det vara förorenat med avföring burk hända, men det är inte vanligt, speciellt om du får ditt hö från en ansedd leverantör.

De främsta bovarna när du åker på din kanins hö har vanligtvis mindre med maskar att göra och mer med irriterande kvalster och loppor. Dock, även detta är svårt om du väljer hö från en källa som har höga krav.

Kvalitetskontroll inom höproduktion går långt för att förhindra sådana skadedjur, så att hålla sig till välkända varumärken kan spara dig och din kanin onödig stress. Tänk på att din kanins övergripande miljö och hans interaktioner med andra djur spelar en större roll för hans sannolikhet att dra till sig parasiter eller maskar.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Kan kaniner få maskar av att äta hö?

Det är tekniskt möjligt, men ganska osannolikt, för kaniner att få maskar av att äta hö. En kanin är mycket mer benägen att få maskar av att äta gräs från gräsmattan, eller till och med lummiga grönsaker köpta i stormarknader.

Varför är det så sällsynt? Din kanin kan bara få maskar från hö om den har blivit kontaminerad med avföring från en infekterad kanin eller annat infekterat djur och maskarna har lyckats överleva tillräckligt länge för att kunna ätas av din kanin. Men det här scenariot händer inte ofta, särskilt om du får ditt hö från pålitliga källor.

Se även  10 ovanliga kaninlivshack för att hjälpa dig i ditt dagliga liv

Det mesta höet, oavsett om det är i bal eller i säckar, lagras i allmänhet enligt höga krav på renlighet och hälsa. Detta gäller särskilt för välrenommerade varumärken som förlitar sig på återkommande kunder.

Det är parasiter lite Kvalster och loppor är vanligare när man plockar hö, men inte ens detta är normalt på något sätt. Kaniner är mycket mer benägna att få loppor eller kvalster från andra husdjur eller från en utomhusmiljö. Återigen, detta är inte heller en vardaglig händelse, men det är något att tänka på.

Vilka höleverantörsmärken håller hög kvalitet?

De två märken jag litar mest på för höinköp (här i USA) är Oxbow och Small Pet Select. Båda märkena håller sig till strikta kvalitetsstandarder och jag har aldrig stött på en påse eller låda med hö från dessa märken som var förorenad med något.

Oxbow hö finns i de flesta djuraffärer. Jag tror att detta märke också är tillgängligt internationellt, men jag kan bara bekräfta den amerikanska marknaden. Online säljer återförsäljare som Chewy påsar med Oxbågehö.

Välj ett litet husdjur är ett varumärke endast online med platser i USA och Storbritannien. De är specialiserade på hö och höbaserade leksaker för kaniner och andra smådjur. Du kan använda min kod ’BUNNYLADY’ för 15% rabatt på din första beställning om du vill kolla in dem.

Hur vanligt är det att kaniner får maskar?

Maskar hos kaniner, särskilt hos husdjur, är ovanliga. Tänk dock på att pinmaskar är möjliga, särskilt om din kanin har tillgång till utomhusområden där andra djur kan ha urinerat eller gjort avföring. Pinworms utgör vanligtvis inte ett allvarligt hot mot de flesta vuxna kaniner på grund av deras utvecklade immunsystem.

Se även  Hur smarta är kaniner? Kanin intelligens!

Däremot kan unga kaniner uppleva komplikationer från pinmaskar. Deras kroppar finjusterar fortfarande sina immunsvar och matsmältning, vilket gör dem mer sårbara för biverkningar om de av misstag får i sig dessa parasiter.

Stora kolonier av gårdsuppfödda kaniner står för majoriteten av maskfallen hos tamkaniner. Detta beror på att täta populationer kan underlätta snabbare spridning, vilket gör dessa miljöer till potentiella grogrunder för pinmaskar. Så jag skulle verkligen inte oroa mig för mycket över att vara en kanin, speciellt om de hålls inomhus för det mesta.

När det gäller bandmaskar: dessa är mindre typiska hos kaniner, men kan fortfarande förekomma. Bandmaskar kräver mellanvärdar, såsom loppor eller födosöksmiljöer, för att infektera kaniner. Att hålla din kanins miljö ren och vara noggrann uppmärksam på hans kost minskar risken för bandmask avsevärt.

Tänk på att även om det inte är vanligt, kommer att vara vaksam på din kanins hälsa och miljö hjälpa till att förhindra dessa parasiter. Håll ett öga på det och kanske prata med en veterinär om förebyggande åtgärder.

Andra typer av inre parasiter att vara medveten om

Förutom de vanligaste maskarna finns det flera andra inre parasiter som kan påverka din fluffiga vän.

  • Coccidia: Detta är en protozoparasit som lever i tarmkanalen. Om din kanin är infekterad kan tecken på detta vara diarré och letargi.
  • E. Cuniculi: En mikrosporidisk parasit, Encephalitozoon cuniculi, kan leda till allvarliga tillstånd som huvudlutning, förlamning och njursjukdom. Många kaniner har drabbats av detta, men lever också helt fria från klagomål.
  • Kryptosporidios: Orsakad av Cryptosporidium spp., kan orsaka milda till svåra gastrointestinala problem.

Dessa parasiter kan ibland gå obemärkt förbi utan uppenbara symtom, så regelbundna veterinärkontroller är viktiga. Eftersom hö kan vara en bärare om det är förorenat, se till att det alltid är rent och från en pålitlig källa.

Se även  Hur behandlar man kaninskador? 6 vanliga behandlingar

För specifika råd om parasiter och kanske till och med behandlingsalternativ kan du konsultera tillförlitliga veterinärkällor eller liknande medicinsk dokumentation inre parasiter hos kaniner.

Källor:

  1. Glen Cousquer. ”Inre parasiter hos kaniner.” Veterinärtider. Oktober 2008. Hämtad: https://www.vettimes.co.uk/app/uploads/wp-post-to-pdf-enhanced-cache/1/internal-parasites-of-rabbits.pdf

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.