Så du har en kanin till påsk. Och nu då?

Många skaffar kaniner till påsk varje år bara för att få reda på att de jobbar mer än förväntat. De är inte bara superaktiva djur, utan de har också känsliga matsmältningssystem och vissa destruktiva tendenser. Du kan snabbt känna dig överväldigad av att ta hand om din nya kanin.

En kanin behöver en specialiserad diet och gott om utrymme att leva och träna. Din nya påskhare bör också få mycket uppmärksamhet. Av naturen är kaniner väldigt sociala varelser som blir deprimerade och destruktiva om de lämnas ensamma hela tiden.

Även om kaniner är mycket att ta hand om, är de fortfarande utmärkta husdjur. Om du tar dig tid att bli vän med din kanin kan du ha en sällskapssällskap. Kaniner kan vara en del av familjen precis som katter och hundar.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hur man tar hand om en kanin

Kaniner är inte husdjur med låg underhållsnivå. Även om de inte är lika svåra att ta hand om som till exempel en häst, bör du förvänta dig att ge dem ungefär lika mycket omsorg som en hund. För mer detaljerad information om var och en av dessa kategorier, kolla in min omfattande artikel om kaninvård för nybörjare.

Ätmönster

Till skillnad från katter och hundar kan kaniner inte utfodras med en skål torrfoder varje dag och förvänta sig att hålla sig friska. I själva verket bör torrfoderpellets bara utgöra en liten del av en kanins dagliga kost. Kaniner har ett mycket känsligt matsmältningssystem, så om deras kost inte stämmer har de stor chans att bli sjuk.

Huvudkomponenterna i en kanindiet är:

 • Hö: Hö bör utgöra huvuddelen av din kanins dagliga kost. Timothy hö, i synnerhet, är bra för kaniner på grund av dess höga fiberinnehåll. Om du letar efter ett ställe att hitta högkvalitativt hö till din kanin, Jag rekommenderar en webbutik som heter Small Pet Select. Kaniner fortsätter massor hö, så jag köper gärna en stor låda så att den håller ett tag. (Använd koden ’BUNNYLADY’ i kassan för att få 15 % rabatt på din första beställning)
 • Färska grönsaker: Kaniner behöver också 1-2 koppar färska bladgrönsaker dagligen. Växter som persilja, koriander, grönkål, ruccola etc. är bra alternativ för din kanin. Ge dem flera alternativ för att hjälpa dem få olika vitaminer och näringsämnen i kosten.
 • Spannmål: Kaniner behöver bara cirka ¼ kopp pellets per dag. Det är en liten mängd som de förmodligen kommer att sluka upp väldigt snabbt och lämna en tom skål. Bra; de kommer fortfarande att ha allt det höet att äta! Om du letar efter ett hälsosamt märke av pellets, Jag rekommenderar Oxbow Pellets. De är ett respekterat smådjursvårdsföretag och du kan till och med hitta deras produkter i de flesta djuraffärer.
 • Vatten: Ge helst din kanin vatten i en skål istället för en flaska. Detta är ett mer naturligt sätt för kaniner att dricka och främjar bättre återfuktning.
Se även  Hur lagrar man kaningödsel?

Godis ska endast ges till kaniner i minimala mängder. Frukt och grönsaker som morötter, jordgubbar, bananer, paprika mm är jättegott till kaniner. Men för mycket kommer att orsaka en obalanserad tarm, så håll dig till endast cirka 1 matsked av godsakerna per dag.

Kapslingsstorlek

Kaniner behöver mycket mer utrymme än du kanske förväntar dig. Deras hölje ska vara tillräckligt stort för att kaninen ska hoppa tre gånger dess längd. Den ska också vara tillräckligt bred för att din kanin ska ligga på den på längden och tillräckligt hög för att din kanin ska kunna stå rakt utan att stöta huvudet. För en medelstor 5 pund kanin vill du ha ett utrymme som är minst 8 kvadratmeter.

Istället för att köpa en liten bur som marknadsförs för kaniner rekommenderar jag att du använder en husdjurslåda som inhägnad för din kanin. Detta är inte bara större, utan också lättare att rengöra och billigare än de flesta andra alternativ. Se aktuellt pris på Amazon.

Socialisering

Kaniner är väldigt sociala djur. De kommer från en art som lever mellan stora familjegrupper i underjordiska tunnlar. Även om kaniner är skitiga till en början kommer de att lära sig att njuta av all uppmärksamhet du kan ge dem med lite tålamod.

När de väl värms till dig kommer de att älska att spendera hela dagen vid din sida, precis som en sällskapsdjurskompis. Utan tillräckligt med daglig interaktion riskerar kaniner att bli uttråkade och deprimerade. Dessa kaniner är mer benägna att vara destruktiva i hemmet eller utveckla hälsoproblem relaterade till depression.

Kaninbevis

Husdjurskaniner är väldigt bra på att hamna i trubbel. Precis som du bör barnsäkra ditt hem om du har ett litet barn på fri fot, bör du ta dig tid att kaninsäkra ditt hem för din nya kanin. Lär dig varför det är bäst att hålla kaniner inomhus som husdjur.

De viktigaste områdena att fokusera på är:

 • Täckande ledningar: Kaniner gillar att skära igenom trådar med sina starka tänder. Håll kablarna utom räckhåll för din kanin eller täck dem med delade vävstrådsrör för att hålla din kanin och ledningar säkra.
 • Täckmatta: Många kaniner, särskilt honor, gillar att gräva i heltäckningsmatta. Täck hörn och problemområden med billiga områdesmattor eller plastmattor för att förhindra att din kanin förstör din matta.
 • Täck golvlister: Sockel och möbelben är ofta tänkta som tuggleksaker för kaniner eftersom de sitter precis på din kanins nivå. Täck dem med staket eller kattskrapsmatta för att förhindra att din kanin knaprar på dem.
 • Håll din kanin borta från farliga föremål: Se till att alla värmare, fläktar, krukväxter och andra föremål placeras utom räckhåll för din kanin.
Se även  Hur du håller din kanin tyst på natten

Kaninens liv

Många tror att kaniner bara lever några år, men en välskött huskanin kan i snitt leva 8-12 år. Det är ett långt engagemang, så se till att du är redo att ta hand om din kanin under hela dess liv.

Detta inkluderar att ta hand om dem under deras hemska tvåor när de kommer att ha mycket extra energi och destruktiva vanor. Ta sedan hand om din kanin när de blir äldre, ta hand om vanliga problem som blindhet och artrit.

Sterilisera eller kastrera

Det är viktigt att få din kanin kastrerad eller kastrerad så snart som möjligt. Detta förhindrar potentiellt dödliga hälsoproblem som är vanliga hos kaniner som inte har förändrats. Särskilt honkaniner har en otroligt hög risk att utveckla livmodercancer om de inte kastreras. Det är bäst att göra operationen innan de är 2 år gamla för att minska risken att utveckla cancer.

Att fixa din kanin tenderar också att hjälpa till med många beteendeproblem som börjar när kaniner mognar. De blir aggressiva och börjar spraya urin runt huset för att göra anspråk på sitt territorium. Boka tid hos en kaninveterinär för att få din kanin fixad och dessa beteendeproblem lösta.

Barn och kaniner

Tro det eller ej, kaniner är inga bra husdjur för barn. De är vanligtvis inte särskilt gosiga, speciellt när deras barndom är över, vilket kan vara svårt för barn att förstå. Kaniner har också en ömtålig benstruktur och skadas lätt om de hanteras fel. Å andra sidan har kaniner också starka käkar och vassa naglar som kan skada ett barn om de lämnas utan uppsikt.

Därmed inte sagt att barn och kaniner absolut inte ska gå ihop. Jag tror att kaniner kan vara fantastiska husdjur. Men som vuxen måste du ta på dig ansvaret att ta hand om sällskapskaninen och övervaka interaktioner mellan barn och kaniner.

Se även  Varför bajsar kaniner så mycket?

Tänk om du inte kan behålla din kanin?

Det är alltid bäst att undersöka ett nytt husdjur innan du någonsin tar hem dem. På så sätt blir du bättre förberedd för utmaningarna med att ta hand om din nya kanin. Men ibland fungerar det bara inte och du måste ta några svåra beslut.

Under månaderna efter påsk är det inte ovanligt att människor inser att de inte var förberedda på en kanin som husdjur. Att köpa en kanin direkt var mycket mer jobb än du först insåg, och nu kan du inte behålla din kanin.

Hitta ett djurhem för din kanin

Om du inte hittar en ansvarig familjemedlem eller vän att ge din kanin till bör du alltid försöka hitta ett djurhem där du kan ge din kanin. Som någon som regelbundet arbetar volontär med kaniner på mitt lokala härbärge, kan jag berätta att detta ofta är det mest ansvarsfulla beslutet du kan fatta. Om du inte längre kan ta hand om din kanin eller inte har någon ekonomisk stabilitet, är det mycket bättre att ge din påskhare en chans att hitta ett hem med en ny familj.

Inte alla härbärgen tar emot kaniner, så det är bäst att ringa innan du går till ett härbärge. Du kan också boka tid så att personalen vet att du kommer och är bättre förberedda att ta hand om dig och din kanin.

Varför du aldrig ska lämna en kanin ute

Tamkaniner ska aldrig ”släppas ut” utomhus. I generationer har kaniner fötts upp för att ha omogna svar på rädsla och stimuli. De har inte längre instinkten att fly från rovdjur och skydda sig om de lämnas i naturen. Kolla in min artikel om kaninöverlevnadsförmåga för att lära dig mer om varför det är fel att släppa ut en kanin.

Dessutom är det i många länder, stater och lokala kommuner olagligt att lämna ett husdjur i naturen. Det anses vara ett djurplågeri. Lagarna varierar beroende på var du bor, men att lämna en kanin på gatan eller i det vilda kan anklagas som grovt brott eller förseelse.

Källor

 1. Carneiro, Miguel, etc. al. ”Analys av kaningenomet avslöjar en polygen grund för fenotypisk förändring under domesticering.” Vetenskap. 29 augusti 2014. https://science.sciencemag.org/content/345/6200/1074.full.
 2. Dale, Natasha. ”Det är därför påsken är dålig för kaniner.” Nationella geografiska. April 2017. https://www.nationalgeographic.com/animals/article/rabbits-easter-animal-welfare-pets-rescue-bunnies.
 3. ”Forskare observerar slående skillnader mellan hjärnor hos vilda, domesticerade kaniner.” Texas A&M University. 26 juni 2018. https://vetmed.tamu.edu/news/press-releases/researchers-observe-striking-differences-between-brains-of-wild-domesticated-rabbits/