Så här berättar du om din råtta gillar dig: 10 tecken och beteenden

Så du har köpt dina första råttor och du hoppas kunna göra ett gott intryck på dem, men hur vet du om de gillar dig? Den goda nyheten är att det finns många tecken på att en råtta gillar dig och den ännu bättre nyheten är att det finns beprövade strategier för att utveckla en kärleksfull relation med dina husdjur.

Så här ser du om din råtta gillar dig: 10 tecken och beteenden inkluderar vokalisering, slickande, grooming, doftmarkering, kel, ta emot godsaker, inte agera som om du är ett hot, deras öron blir rosa, de blir upphetsade av din närvaro, och de kan bruxen och boggle.

Så låt oss ta en titt på vart och ett av dessa beteenden och hur man känner igen dem, och sedan ska vi titta på hur du kan binda bättre till dina råttor så att du ser dessa beteenden oftare. När allt kommer omkring, vem vill inte ha en bra relation med sina husdjur?

10 tecken på att din råtta gillar dig

Det finns 10 tecken och beteenden som indikerar att din råtta gillar dig och du kommer nästan säkert att se fler och fler av dem när du binder dig till ditt djur.

Vokalisering

En sak du bör vara medveten om är det råttor är inte bullriga djur. De kvittrar hela tiden, men du kan inte höra de flesta ljuden de gör eftersom de är i ett för högt frekvensområde för mänskliga öron. Det betyder dock inte att din råtta kommer att vara helt tyst.

Du tror det när du lär känna din råtta kommer den att börja prata med dig – du kan plocka upp några pip, gnisslande, klackar etc. som tydligt är riktade mot dig. Nu ska det vara relativt lätt att uppfatta känslan i dina råttors kommunikation – lycka och belåtenhet är lätt att skilja från smärta, ilska eller rädsla.

Att slicka

Råttor har många olika anledningar till att slicka sina människor och vi skrev i detalj i ett tidigare inlägg som du kan läsa här. Men de främsta anledningarna kommer att vara att din råtta antingen luktar mat på dina händer och därför försöker smaka på den, de tror att du stinker och försöker få dig tillbaka ”bra” vilket är ett tecken på tillgivenhet eller för att de bryr sig om dig .

Det finns ingen dålig anledning för en råtta att slicka dig och det är ett av de enklaste sätten för dem att vänja sig vid din doft och välkomna dig till sin sociala grupp.

Att polera

Råttor ansar sig själva när de är gladanu kommer de inte att börja putsa dig – för du är inte en råtta och de kommer inte att förstå hur de ska putsa dig (även om slickning är en sorts putsning på vissa sätt), men om de putsar är det en bra indikation på att du ger dina råttor rätt liv.

Alla tecken på tillgivenhet är inte omedelbara, och ibland är det skönt att veta att du är uppskattad, även om din råtta inte direkt berättar för dig hur det känns. Så, ta visionen om fina rena råttor som en riktig komplimang till dina färdigheter i att hantera råttor och känna dig älskad för det.

Luktmärkning

Detta tecken på tillgivenhet kanske inte alltid får dig att känna dig värdefull, men när en råtta lämnar sin doft på dig, markerar den dig som en del av sin värld. Det är ett äkta tecken på tillgivenhet för en annan varelse och du borde må bra av det.

Tyvärr finns det två sätt på vilka en råtta avger doftspår. Det första är när de gnuggar kroppen mot dig och det är såklart trevligt och behagligt. Det andra är när de kissar på dig och speciellt hanråttor är väldigt glada över att lämna sin doft på sina människor så här. För att lära dig mer om varför husdjursråttor kissar överallt, läs en annan av våra artiklar här.

Se även  40 roliga sätt att underhålla en sällskapskyckling och de 10 bästa leksakerna för kycklingar

Du kan också läsa hur du förhindrar husdjursråttor från att kissa överallt i den här informativa artikeln.

Omfamning

Det verkar dock ganska självklart om dina råttor känner för att gosa är de helt klart glada över att vara runt dig. Du ska aldrig klämma en råtta då de är väldigt känsliga jämfört med dig och du kan bryta ett ben eller ännu värre.

Dock, du kan krama en råtta försiktigt och de kommer att svara positivt när de känner kärleken tillbaka. Det är en av de trevligaste sakerna med att ha en råtta och du bör njuta av varje kram dina råttor ger dig.

Råttor kan vara mycket tillgivna husdjur, läs mer i den här artikeln vi skrev nyligen.

Tar lätt emot godsaker

Nu skulle man tro att råttor, som främst är matmotiverade, gärna skulle ta mat från vem som helst, särskilt godsaker, eller hur? Bradet finns en annan faktor att ta hänsyn till och det är råttans förtrogenhet med den som ger godbiten.

Råttor är neofoba och det tar tid för dem att bygga upp förtroende och komfort med sina ägare och de är alltid glada över att ta en godbit från någon de älskar. Så om din råtta gillar att komma till dig för att äta lite, då är du definitivt i värmen.

Var försiktig så att du inte övermatar din råtta med för många godsaker, annars kan du sluta med lite småbitar. Läs en av våra andra nyligen skrivna artiklar om hur du vet om din råtta är överviktig.

Svarar inte med hotbeteende

Har du någonsin sett någon hörna en råtta? De svarar inte alls bra. Råttor kan till och med väsa, rynka pannan och till och med attackera någon om de känner sig hotade av dem. Så när råttor slutar reagera på sina människor med hotbeteenden kan du se att de börjar gilla dem.

Inte alla råttor kommer att inleda ett motståndsförhållande med sin människa, men vissa kommer att göra det, men ditt tålamod, omtanke och vänlighet kommer normalt att vända förhållandet.

Din råttas öron blir rosa

Om du tycker att ditt dagliga jobb är konstigt, kommer du att tycka att det är ännu konstigare att det finns en man vars jobb det är att kittla råttor. Ja, Luca Melotti är forskare vid universitetet i Bern i Schweiz, och han ägnar sina dagar åt att undersöka lycka hos råttor.

Han upptäckte att råttor skrattar och om du kittlar en råtta kraftigt skrattar de och när de skrattar blir deras öron rosa. Han är inte helt säker på varför det är så, men han är ganska säker på att detta är ett tecken på lycka i interaktionen. Så, om din råttas öron blir rosa är han förmodligen glad över att vara runt dig.

De är glada över att se dig

Det finns förmodligen ingen tydligare indikation på att dina råttor har saknat dig när de sprang upphetsat till barerna i sin bur för att se dig när du kommer tillbaka efter att ha varit borta ett tag. Det är ungefär som en hund som springer till husets ytterdörr när man går in i huset.

Så om de blir upphetsade av din närvaro kan du vara säker på att dina råttor verkligen älskar dig.

De kan vara ”Brux” och ”Boggle”.

Lyckliga råttor kan ges att slipa sina tänder ”bruxen” i närvaro av sina människor och detta kan leda till ”svindlande” det är då din råttas ögon verkar dyka in och ut ur sina hålor. (Allvarlig).

Även om det är möjligt att andra starka känslomässiga situationer leder till bruxing och förvirring, är det rättvist att säga att det främst verkar vara relaterat till belåtenhet. Så, om du ser dessa två beteenden gör du nästan säkert något rätt.

Se även  Jag älskar min hund så mycket att det gör ont - varför?

4 övningar som hjälper dig att träna din råtta att lita på dig

OK, om du inte ser något av detta beteende hos dina råttor, oroa dig inte, vi har några övningar, tips och spel som kan hjälpa dig att få över med dina råttor. Låt oss börja med 4 övningar som hjälper till att bygga förtroende mellan dig och dina råttor:

Att mata

Det här är lätt, låt dina råttor slappna av och ge dem en godbit i dina öppna händerom de börjar lita på dig kommer de att komma fram och ta emot mat.

Efter en period av framgång med detta kan du sedan försiktigt plocka upp råttorna innan du lämnar tillbaka dem till buren (ge dem en annan godbit medan du gör detta). Till sist, du kan börja med att ta dina råttor på en kort promenad i din handflata.

Det här kan ta lite tid, men det fungerar verkligen.

Anknytning

Bindning innebär att ta ut en enda råtta ur huvudburen och placera den på ett säkert utrymme nära där du är under tiden de är ute ur buren.

Tanken är helt enkelt att öka medvetenheten så att råttan lär sig att du inte är ett hot. Detta kan ta lite tid att göra, men det är värt det.

Sedan börjar du sy förstärk budskapet positivt med små godsaker, börja sedan plocka upp dem och ta dem sedan på turer runt i rummet.

Neutralt utrymme

Detta är lite av en förlängning av den första övningen, den här gången släpper du ut alla råttor i ett säkert område där de inte kan fly och där du är närvarande (tänk på ditt sovrum men se till att de inte kan komma ut).

Det tar inte lång tid för råttor att vänja sig vid dig, men du bör försöka hindra dig från att kontakta råttorna och låta dem bestämma sig för att komma till dig.

Doftande introduktioner

Detta är en längre version av godistricket där du presenterar dina händer för dina råttor så att de kan vänja sig vid din doft.

När de är glada kan du börja plocka upp dem och ge dem godsaker och då är det dags att lära sig att klappa dina råttor så att de vill stanna i dina händer.

3 fler tips för att socialisera din råtta

Om det inte var tillräckligt för att få dina råttor att älska dig, har vi ytterligare tre tips som kan hjälpa en ovillig råtta att komma överens med sin människa.

Börja dem unga

Ju yngre dina råttor är när du tar hem dem, desto lättare blir det att umgås med dem. Råttor över ålder på cirka 6 månader, har bara väldigt svårt att acceptera människor eftersom de redan har lärt sig sitt sociala beteende och du var inte en del av det lärandet. Det är inte så att de inte kan socialiseras, men det tar mycket längre tid.

Om du vill veta hur gammal din råtta är, läs en annan av våra artiklar om hur du berättar hur gammal din råtta är med exempel.

Så, köp råttor som är yngre, och du kan avsevärt påskynda processen att bli vän med dem.

Håll rösten nere

Råttor kan lära sig att reagera på ljudet av din röst, och de har superkänsliga öron. Att upprepa deras namn mjukt kan hjälpa dem att lära sig att reagera på ljudet av din röst. Det är bra att ge dem lite godis när de svarar för att uppmuntra denna process i framtiden.

Men om du är för högljudd kommer du att skada deras öron och de drar sig istället för dig. Så håll ner rösten.

Lär dig att hålla dem ordentligt

Om du vill att din råtta ska svara bra på dig, du måste lära dig att hantera det på rätt sätt. Det betyder att du försiktigt tar upp din råtta och håller händerna under magen, inte klämmer på den (din hand ska vara öppen).

Se även  Är husdjursråttor vänliga? (Allt du behöver veta)

Försök att inte lägga dem på ryggen (att exponera en mage betyder att en råtta ger upp dominansen och det kan vara mycket stressande för dem).

Så småningom borde dina råttor hoppa på dina öppna händer eftersom de tycker om upplevelsen av att vara runt dig.

8 spel att knyta an till din råtta

Äntligen har vi några fantastiska spel du kan spela med dina råttor. Som sociala varelser gillar råttor verkligen att leka och ju mer du hjälper dem att spela, desto mer kommer de att älska dig. Jag skrev nyligen en annan artikel om hur man leker och har kul med sina husdjursråttor, klicka här för att läsa den.

Det roliga matspelet

Ett spel vi gillar att spela med råttor är ”bob för grönsaker”. Ta små bitar av majs, gröna ärtor och morotstärningar och lägg dem i en skål med kallt vatten och låt dem flyta åt dem. Nu gäller det att se till att skålen är tillräckligt tung så att de inte välter den och att du håller dem sällskap medan de leker, ifall de gör något galet i vattnet.

Den hängande snacksbollen

Den här är lätt. Fyll en liten bur som en boll med lite snacks och häng den från taket på buren. Få dina råttor att arbeta för sin middag medan du tittar på och njuter av deras upptåg!

Köp några fågelleksaker

Utländsk, fågelleksak verkar vara ganska mer fantasifulla än råttleksaker. Så varför inte kolla in fågeldelen i din lokala djuraffär (eller på Amazon) och se om du kan hitta något som dina råttor gillar.

Skokartong kurragömma

Råttor gillar att söka föda eftersom det är deras naturliga vilda beteende och det kommer instinktivt. Så fyll en liten skolåda med hö (gjord av gräs – du vill inte att de ska äta höet) och göm lite snacks i lådan och låt dem hoppa in och hitta godsakerna själva.

Sovrum kurragömma

OK, du måste se till att rummet du spelar detta i är helt instängt och att din råtta inte kan gå vilse när du väl har en relation med din råtta. Du kan göm dig för dem så kommer de att leta efter dig. Det är väldigt kul.

Smutsigt kul

Råttor bara älskar att leka i leran. Så, ta en liten skokartong och fyll den med lite steril jord och låt dem sedan leka i den. De kommer gärna att vandra och gräva.

Skapa labyrinter med belöningar

Du vet säkert detta, men råttor är riktigt, riktigt smarta och ett av de enklaste sätten att få dem involverade är genom bygg en labyrint med en goding i slutet och låt dem lösa labyrinten. Du kan använda kartong för att bygga en labyrint (du kan till och med göra tunnlar av toalettpappersrullar). Se bara till att allt de kan klättra inte äventyrar dem, för råttor gillar verkligen att klättra.

Spelet Paper Treasures

Råttor gillar små papperslappar. Så, riv lite papper i små remsor och ge råttan lite papper. Det kommer att ta det från dig, göm det och kom tillbaka. Detta hjälper verkligen råttan att förstå att bra saker kommer från att interagera med dig.

Slutsats

Vi hoppas att vårSå här ser du om din råtta gillar dig: 10 tecken och beteenden » guide har varit till hjälp och att du nu kan se när din råtta verkligen gillar dig och vet hur du bygger bättre relationer med dina råttor.

Råttor kan vara otroligt tillgivna och det är en av de bästa sakerna som finns hålla råttor som husdjur men du måste närma dig att bygga en relation med dem på rätt sätt för att få ut det mesta av det.

Några rekommenderade produkter:

Relaterade artiklar

Hur du underhåller dina råttor: 22 kreativa idéer