Så här får du din katt att använda ett skrapstolpe

Ljudet av kattklor som fastnar i mjuka möbler som soffan eller matsalsstolar kan få våra hjärtan att sjunka. Vissa katter gillar verkligen att riva upp gardiner, stolar eller till och med mattor när de känner för det.

Snabb överblick

01

Att klia är ett normalt och nödvändigt kattbeteende som alla katter behöver för sin hälsa och sitt välbefinnande.

02

Det är möjligt att träna vilken katt som helst att omdirigera klor till kattvänliga föremål som skrapor.

03

Krabbavskräckande medel kan hjälpa till att skydda dina tillhörigheter medan du undervisar

Att klia kan vara ett irriterande beteende för oss som kattägare, men det är faktiskt ett helt normalt kattbeteende som alla katter deltar i till viss del. Beroende på deras preferenser kan katter njuta av att klia sig på både horisontella och vertikala ytor, eller ibland båda.

Varför kliar sig katter?

Katter kliar sig för att kommunicera med andra katter, för att träna och för att hålla naglarna friska.

Att klia på katter är en form av kommunikation. De skrapar för att markera sitt revir, både i och utanför huset. När katter kliar sig lämnar de synliga skrapmärken. Av denna anledning finns repor ofta på framträdande platser. Detta händer ofta i ett område med hög trafik i huset, eller nära kattluckan för att avvärja potentiella inkräktare.

Att klia släpper också en kraftfull doft på föremålet som klias, vilket låter andra katter i närheten veta vilket territorium de befinner sig i. Detta hjälper katter att hålla sig till sitt eget avsedda område och minska slagsmål. Även om doften är kraftfull, behöver den fyllas på regelbundet, så detta är ytterligare en anledning till varför katter upprepade gånger återvänder till samma plats för att klia eller markera.

Läs också: 2022 års 10 bästa skrapinlägg

Katter gillar också att klia sig; det hjälper till att lossa alla deras muskler och känns bra. Du kommer ofta att upptäcka att katter njuter av en bra repa när de vaknar efter en tupplur eller efter frukost för att hjälpa dem att klättra upp sig för dagens aktiviteter.

Att repa hjälper till att hålla klorna vassa och tar bort döda delar av naglarna. Naglar växer och faller ut hela tiden, så att repa hjälper till att ta bort de delar som inte längre är fästa vid nagelbädden. Bli inte orolig om du hittar spikar runt skrapstolpen. Det är inte så att ytan är för hård eller skadlig, det är ett tecken på att stången utför sina uppgifter väl.

Läs också: Korrigera oönskat repbeteende

Hur får du din katt att använda ett skrapstolpe?

Med tålamod och uthållighet kan du dirigera om din katts klor till en avsedd skrapa.

Denna process tar tid, tålamod och acceptans för att du fortfarande kan ha några ”olyckor” under träningen. Målet är att omdirigera repbeteendet från dina möbler till en avsedd kattskrapstolpe.

Läs också: Varför kliar katter möbler och mattor?

1. Att välja rätt skrapstolpe

Generellt sett bör en skrapstolpe vara minst dubbelt så stor som din katt.

Det är mycket viktigt att skrapstolpen du väljer är stadig. I det vilda kliar katter sig på stabila ytor som träd, så de behöver något liknande i hemmet som inte är rörligt. Skrapstolpen du väljer ska kunna skrapas utan att ramla omkull.

En katt kommer inte att använda en skrapstolpe om han eller hon kan skada sig själv. Lätta eller korta skrapinlägg ignoreras ofta, så i det här fallet är större faktiskt bättre!

Skrapstolpen ska vara tillräckligt hög för att tillåta vertikal repning, eftersom katter gillar att sträcka ut sina framtassar och gräva in klorna i repytan. Som en allmän riktlinje bör skrapstolpen vara minst dubbelt så hög som din katts.

Läs också: Varför böjer katter på ryggen? Topp 8 anledningar

2. Placering av skrapstolpen

Placera först stolpen nära det du inte vill repa (t.ex. soffan).

Det låter självklart, men det kan vara till stor hjälp att placera skrapstolpen framför möbeln du vill behålla. Den erbjuder ett automatiskt alternativ som är att föredra framför din katt. Med tiden kan du träna din katt att använda stolpen och inte dina möbler.

Som ett långsiktigt mål, när skrapningen enbart har etablerats på stolpen, kan du gradvis (under några veckor till månader) flytta skrapstolpen till en mer bekväm plats i hemmet om det behövs.

Läs också: Kontrollera dina kunskaper: installation av skrapstolpar

3. Antal skrapstolpar

Ju fler skrapstolpar du har desto bättre, men varje katt bör åtminstone ha sin egen skrapstolpe.

Varje katt i huset behöver sin egen skrapstolpe. Katter gillar inte att dela, och det är förvirrande att ha två uppsättningar dofter på ett inlägg. Förvara varje skrapstolpe på en annan plats i huset.

När du letar efter en ny skrapstolpe, kom ihåg att de bästa skrapstolparna är starka, tåliga och tillverkade av olika material, som matta, sisalrep eller wellpapp. Olika material och texturer hjälper till att simulera sorten katter skulle hitta utomhus och uppmuntrar deras användning.

4. Naturliga kosttillskott

Katter sniffar varandra introduktion

Feromoner eller kattmynta kan hjälpa till att locka din katt till den nya skrapstolpen.

Feromondiffusorer som Feliway, Feliway Friends eller Feliscratch är alla hjälpsamma när du tränar din katt att använda ett skrapstolpe. Feliway innehåller naturliga feromoner som frigörs av mamman när kattungarna är unga, vilket hjälper katter i alla åldrar att slappna av och känna sig säkrare i hemmet. Detta i sin tur hjälper till att minska repor och märken.

Felikras är en aktuell lösning som appliceras på skrapstolpar för att uppmuntra katter att använda skrapstolpen. När katter kliar sig släpper de ett feromon för att markera sitt revir, och Feliscratch innehåller ett liknande feromon.

Läs också: Vad är kattferomoner och fungerar de verkligen?

Katter luktar feromonet och det uppmuntrar dem att fortsätta markera den platsen istället för att gå tillbaka till gamla platser. Använd endast Feliscratch på dina skrapstolpar eller skrapdyna (det kan fläcka dina möbler) och applicera lösningen på toppen av stolpen.

Kattmynta är en äldre teknik, men kan fortfarande vara användbar om din katt gillar kattmynta. Att placera kattmynta på eller runt skrapstolpen kan uppmuntra din katt att intressera sig för stolpen, leka nära den eller till och med klia den när kattmyntan väl är i sitt system.

Läs också: De 6 bästa kattmynta godsakerna

5. Nagelklippning

Klipp din katts naglar korta för att minska skadorna som orsakas av repor på fel ställen.

Genom att klippa din katts naglar korta kan du hjälpa till att skydda dina möbler samtidigt som du aktivt försöker vända beteendet. Nagelklippning kan minska skadorna på kort sikt. Be din veterinär om en demonstration om du är osäker på hur mycket nagel du ska klippa. Att ta för mycket kan orsaka smärta hos din katt och få nageln att blöda. Du kan också ta din katt till veterinärkliniken eller en djurfrisör om du inte är bekväm med att klippa naglarna själv.

Var försiktig, katter är väldigt duktiga på att vässa klorna, så att klippa nagel är ingen permanent lösning. Katter behöver också sina klor för att klättra, skydda sig under slagsmål och sköta, så det här tipset är bättre lämpat för enbart innekatter medan de tränar.

Läs också: Hur man klipper kattnaglar på ett säkert sätt – en steg-för-steg-guide

6. Skydda möbler

Att använda en barriär kan göra dina möbler mindre attraktiva att repa.

När katter kliar sig njuter de av att se sitt ”konstverk” som slutresultatet. Användningen av barriärer som t.ex Katsupreme skraptejp (finns på Amazon) avskräcker katter från att klia sig genom att minska attraktionen av att klia i det området. Katsupreme skraptejp har den ytterligare fördelen att den är transparent och passar därför de flesta interiörer.

Om du letar efter ett budgetvänligt alternativ, försök att täcka sidan av soffan med en tjock filt. Du kan behöva ändra detta regelbundet.

Läs också: KatSupreme Scratch Deterrent Tape Review

Även om din katt har declawed, har han fortfarande en djupt rotad önskan att klia sig

Declawing är inte en rekommenderad lösning för repningsproblem i hemmet.

Declawing är kirurgiskt avlägsnande av klor och nagelbäddar hos katter. Detta är ett oåterkalleligt, permanent förfarande som är olagligt i de flesta europeiska länder. Katter behöver sina klor för att skydda sig när de går ute och för normala rörelser som löpning, hoppning och skötsel.

Även om din katt inte har klor, har han fortfarande en djupt liggande önskan att klia och släppa doft för att markera sitt hem, så skador kan uppstå med tiden. Vi rekommenderar inte declawing som en lösning på repningsproblem i ditt hem.

Läs också: De 5 bästa kattskrapsmedlen

Återuppta

Vilken katt som helst i alla åldrar kan lära sig att använda ett skrapstolpe.

Det är lättare att lära din katt att använda ett skrapstolpe när han är yngre; Äldre katter kan ha svårt att lära sig om klorbeteendet när det väl har etablerats. Däremot är det fortfarande fullt möjligt att träna vilken katt som helst, oavsett ålder, att använda ett skrapstolpe, och resultatet kan vara mycket givande.

Om du har provat många av de förslag som nämns ovan och din katt fortfarande kliar på möbler kan det vara dags att söka professionell hjälp. En veterinär beteendevetare skulle vara den perfekta personen för att hjälpa dig med detta problem.

Läs också: Varför kliar och gräver min katt runt sin mat?

Vanliga frågor

Kliar katter sig när de är glada?

Ja, katter kliar sig för att kommunicera med sina ägare eller för att uppmärksamma sig själva när de vill leka med dig. De kan också repa sig när de är stressade eller upphetsade, så att läsa deras kroppsspråk som helhet kan hjälpa dig att urskilja deras känslor.

Hur kan jag få min katt att sluta klia sig?

Att repa är normalt beteende för katter, så du bör fokusera på att omdirigera repbeteendet till kattvänliga föremål som skrapor och bort från din strimlade soffa. Genom att välja rätt skrapstolpe och använda feromonsprayer, Katsupreme Skraptejp eller filtar för att täcka möbler kan vara till hjälp.

Vad är ett bra skrapinlägg?

En stark, stadig struktur med olika material som sisalrep eller wellpapp för att väcka din katts intresse. Vissa skrapstolpar kommer med kattleksaker, som möss eller snöre, och detta uppmuntrar din katt att leka och interagera med tornet.

Se även  Varför kliar sig katter?