Säker färg för fågelholkar: En startguide! (Läs DETTA först!)

Fåglar älskar sina fågelholkar! Och det är nog därför du skaffade ett fågelhus också! Men du kanske har denna fråga i åtanke: ”Vilken typ av färg är säker för fågelholkar?”

Oroa dig inte!

I den här artikeln delar jag med mig av tips som jag lärt mig under min egen forskning. Det här är vad jag hittade:

Oljebaserade, latex-, akryl- eller akvarellfärger är säkra färger för att måla fågelholkar. Fågelholkar kan säkert målas var som helst förutom ingångshålen, ventilerna och insidan av fågelholken, eftersom fåglar av misstag kan äta upp färgen. Fågelholkar bör målas med kamouflagefärg.

Nåväl, nu vet du det sammanfattande svaret! Om du tillåter mig att förklara mer, kommer jag att täcka allt du behöver veta om att måla din fågelholk. Se till att du missa inte detaljerna för de är viktiga! Läs vidare för mer:

Behöver fågelholkar målas?

Innan vi verkligen djupdyker i att måla våra fågelholkar, låt oss se om fågelholkar bör målas i första hand.

När vi målar ett fågelhus vill vi såklart ha det ser estetiskt tilltalande ut samtidigt som det gör det till ett mysigt och säkert hem för fåglar.

En av anledningarna till att fåglar inte besöker fågelmatare: deras fågelholkar är målade i fel färger. Om du vill veta detaljerna, kolla in Jag skrev den här artikeln om 29 anledningar till varför!

Fåglar kommer inte till dina matare: 29 hemliga skäl till varför!

Okej, om fåglar inte besöker din fågelholk, finns det faktiskt ett antal anledningar till varför detta händer. Du bör nå ut till den här andra artikeln jag skrev här 13 skäl till varför det händer:

Fåglar kommer inte att använda Birdhouse: 13 skäl! (Läs DETTA först!)

Det här är vad jag hittade:

Fågelholkar bör målas eftersom det har flera fördelar. En fågelholk målad med kamouflagefärgerna som grå, brun eller grön ger fåglarna ett utmärkt gömställe från rovdjur. Dessutom kan fågelholkar målade vita reflektera värmen bra på sommaren, vilket förhindrar överhettning i fågelholken.

Att måla en fågelholk handlar inte alltid bara om fåglarna! Det handlar också om oss. Oavsett om detta är ditt helgprojekt eller första gången du målar för skojs skull, är det allt i en anda av att renovera och dekorera våra hemutrymmen!

Okej, du behöver inte vara lika extrem som den här killen:

Men att ha en eller två vackra fågelholkar hängande utanför kan verkligen ge dig en stark känsla av prestation och glädje!

Så frågan borde vara: ”Varför inte?”

Innan vi börjar måla vill vi försäkra dig om att du vet om fågelholkar behöver städas. Kolla in det här artikel jag skrev här först:

Säker färg för fågelmatare: 11 NYCKELFAKTA (Läs DETTA först!)

Jag sätter igång dig nu:

Vilken typ av färg använder du på en fågelholk?

Okej, nog med bakgrund, här är den en sammanfattningstabell av de typer av färg som ska användas på en fågelholk:

typ av färg Beskrivning Underhåll Du bör få det om: Länkar
Oljebaserad – Hållbar och mer motståndskraftig mot låga temperaturer
Smidig applicering på träytor (ingen andra strykning krävs)
Mindre städning i förväg (kan appliceras på smutsiga ytor)
Att städa efter målning kan vara svårt
– Har en stark lukt
– Bra för täcker fläckar och bucklor
– Ser mycket rikare ut med en matt/blank yta
Låg Du älskar rika färger med en matt/blank finish. Du vill lågt underhåll och enkel applicering. Sprayfärg

Penselfärg

Latex Mindre hållbart än andra färger
Enkel applikation på träytor (fågelholkar!)
– Budgetvänligt
Att städa är enkelt med tvål och vatten
Producerar mindre farliga ångor
Kräver färre lager att täcka en yta
Mycket mindre motståndskraftig till utomhuselement
Hög Vill du ha en billigt färgalternativ som passar bra på din träfågelholk. Köps vanligtvis i större kvantiteter, perfekt för flera fågelholkar. Penselfärg
Akryl Större elasticitet tillåta bra expansion och kontraktion vid olika temperaturer: förhindrar flagning
Blandar väl med andra akrylfärger och färg
Snabbtorkande
Luktfri
Högsta motståndskraft mot solskador
Fäster inte lika bra som andra färger på träytor
Medium Du älskar blanda färgfärger att skapa fler mönster och mönster. Du kompromissar hållbarhet och applicering på ditt fågelhus i trä Penselfärg
Vattenfärg Ganska motståndskraftig men inte lika resistent som oljebaserad färg
Enkel applikation
Torkar snabbare än andra färger
Lätt att rengöra efter målning
– Funkar bra olika träytor
– Vattentålig
Medium Du är ny på att måla och behöver en lätt applicering av färg till din fågelholk. Du värdesätter också korrekt underhåll Penselfärg

Jag har gjort denna sammanfattande tabell med hänsyn tagen att du inte ska måla insidan av fågelholken så det är osannolikt att fåglarna kommer i kontakt med färgen.

Kom ihåg det!

Ovanstående färger är ALLA lämpliga för att måla en fågelholk.

Det är helt upp till din egen preferens vilken typ av färg du väljer när du målar din träfågelholk.

Behöver du mer information? Läs vidare när jag utvecklar skillnaderna och tillhandahålla några rekommenderade produkter lätt tillgängliga på Amazon!

1) Oljebaserad färg

Har du någonsin hört talas om Bob Ross? Hans ikoniska målningar är till stor del målade med denna typ av färg!

Vanligtvis används för riktigt levande och vackra målningar, oljebaserad färg är utmärkt för utomhusbruk på grund av sin höga hållbarhet.

Detta betyder du behöver inte måla om fågelholken ofta!

Oljebaserad färg är också mycket lätt att applicera på träytor (alias vår träfågelholk!)

Detta betyder om du har eventuella oegentligheter för ett gammalt fågelhus du vill måla om: eventuella flingor i träet kan enkelt behandlas med oljefärg.

Oljebaserade färger är gjorda med alkyd (syntetisk) eller linfröolja (naturlig). Alkydfärg är vanligare eftersom det är billigare och segare.

Nackdelarna med oljebaserad färg är att den tar längre tid att torka, har en mycket stark lukt och kräver terpentin eller färgförtunning (mineralsprit) för rengöring.

2) Latexfärg

Latexfärg är vattenbaserad färg och liknar akrylfärg, alltså syntetiserad av akrylharts.

Latexfärg är mycket lättare att arbeta med än oljebaserad färg eftersom det torkar snabbare, men är inte lika hållbart.

Vanligtvis är latex användbart för stora målningsprojekt, till exempel för väggar och tak.

Däremot kan du använda latexfärg utomhus till din träfågelholk om du har lite över från att måla din veranda/hus.

Det som är riktigt bra med latexfärg är att det verkligen är problemfritt.

Det är budgetvänligt, lätt att applicera på träytor, lätt att rengöra med bara tvål och vatten och har till och med en luktfri doft. Dessutom behöver du också färre lager för att belägga en yta.

Den största nackdelen med latexfärg är detta: det är det mycket mindre motståndskraftig mot yttre element än andra färger.

Detta betyder att om ditt fågelhus är på en plats som skulle kräva mycket slitage utomhus, detta färgen håller inte länge.

MEN, ärligt talat, med hans lägre pris och problemfri applikationdet är en bra starttillfälle för blivande målare!

Hur som helst, oroa dig inte, du kan alltid måla om den om den någonsin slits ut.

3) Akrylfärg

Akrylfärg är kemiskt baserad och inte vattenbaserad som latexfärg. Denna egenskap kräver att man använder färgförtunning för att ta bort den.

Akrylfärg har den högsta motståndskraften mot solskador eftersom den är mycket elastisk och expanderar och drar ihop sig lätt över ett brett temperaturområde. Akrylfärger är också kända för att torka snabbt, avger ingen lukt.

Det bästa med akryl är detta: det är bra att blanda med andra akryler för att få en blandning av färger.

Om du är typen som gillar att blanda och kanske till och med måla lite i din fågelholk, kan detta vara ett bra alternativ för dig.

Stor nackdel: Akrylfärg fäster inte lika bra på träytor som på andra typer av färg. Fler lager färg krävs för att uppnå önskad färg som annonseras i en färgburk.

4) Akvarellfärg

När vi tänker på akvarellmålning, tänker vi inte alla på stökiga konstlektioner när vi gick i skolan? Titta, du har redan lite erfarenhet av den här typen av färg!

Vad är det bästa med akvarellfärg? Deras användarvänlighet!

Akvarellfärger är lätta att applicera på träytor, kräver minimal rengöring efter målning och torkar mycket snabbare än andra färger på grund av sin vattenbaserade natur.

Trots att den är vattenbaserad är den faktiskt vattentät. Så du behöver inte oroa dig för att färgen på ditt fågelhus ska bli helt genomblöt och skadad av regnvatten under regniga dagar!

Nackdelen med akvarellfärg: Den är bara bra på att hantera yttre element och kan inte matcha segheten hos oljebaserad färg.

Okej, om du vill måla andra typer av föremål för fåglar måste du förmodligen följa andra regler här. Kolla in en hel artikel jag skrev om det här.

Säker färg för fåglar: 15 saker du bör veta (Läs först!)

Är det okej att måla insidan av en fågelholk?

Okej, chansen är stor att du redan har en viss typ av färg du letar efter på din fågelholk. Nu undrar du: ”Är det okej att måla insidan av en fågelholk?”

Jag förstår din oro för att målning av insidan av en fågelholk kan påverka fåglarnas livsvillkor. Här är svaret på din fråga:

Insidan av ett fågelhus ska inte målas. Måla på insidan av en fågelholk kan börja flagna eller smula sönder med tiden när ungar börjar röra sig och skrapa insidan av fågelholken. Detta är en osäker praxis eftersom de av misstag kan konsumera färgflisen från färgen inuti.

Fåglar kommer inte att använda Birdhouse: 13 skäl! (Läs DETTA först!)

Vilken färg ska man måla en fågelholk?

Så du har valt din färg, du har föreställt dig hur din fågelholk skulle kunna se ut, men sedan tänker du för dig själv, ”vilken färg ska du måla en fågelholk?”

Det är precis en fråga jag ställde mig själv och jag vill dela med mig av detta mycket viktiga svar:

Fågelholkar bör målas med kamouflagefärger som grått, grönt och brunt för att matcha deras naturliga miljö och hålla fåglarna säkra. Ljust färgad färg bör inte användas eftersom det kan dra till sig oönskad uppmärksamhet från rovdjur. Fågelholkar bör inte målas svarta då de kan bli varma på sommaren.

Ja det stämmer! Måla INTE din fågelholk med en superljus färg som du alltid ser i den färgen Pinterest fågelholkar.

Tänk på att ställa in din fågelholk som om du höll ditt eget husdjur.

Du vill inte ha fåglarna som bor i dig fågelholk som ska upptäckas och ätas av en orm rätt!

Ett väl kamouflerat fågelhus

Tro mig, välj bara en mer kamouflerad färg. Om du måste, välj åtminstone en mörk version av den färg du har i åtanke. Som mörklila eller mörkblå.

Också, välj inte svart om du placerar din fågelholk i ett område med direkt solljus, måla det inte svart.

Häckande fåglar är kräsna med att välja säkra färgade fågelholkar som sina hemså hon kanske inte ens sitta i fågelholkar med dåliga färgval.

Nu vet du det!

Gillar fåglar färgglada hus?

Fåglar gillar inte färgglada fågelholkar eftersom de drar till sig för mycket uppmärksamhet från rovdjur. Fåglar gillar att bo i fågelholkar som är kamouflerade i färger: grått, grönt, brunt. Även om de är attraktiva för människor, kan färgglada fågelholkar orsaka dödliga skador på bofasta fåglar.

Vilka färger lockar fåglar till fågelholkar?

Kamouflagefärger som grått, grönt och brunt lockar fåglar till fågelholkar. Dessa färger smälter in i den naturliga miljön, vilket gör att fåglarna känner sig trygga. Ljust färgad färg bör inte användas eftersom det kan locka till sig rovdjur. Fågelholkar bör inte målas svarta då de kan bli varma på sommaren.

Vilken färg ska man inte måla en fågelholk?

Fågelholkar bör inte målas med flashiga eller ljusa färger som vitt, rött, rosa, gult eller orange. Dessa färger drar till sig rovdjurens uppmärksamhet och hotar säkerheten för fåglarna som vistas i fågelholkarna. Undvik svart då det håller för mycket värme på sommaren.

Gillar fåglarna färgen svart?

Fåglar gillar inte färgen svart eftersom den är för tråkig och oattraktiv. Fåglar gillar kamouflagefärger för fågelhus och ljusa färger för fågelbad och fågelmatare.

Vad använder du för att täta en fågelholk?

Fågelholkar bör tätas med giftfri linolja som kan ha en matt, glansig eller satinfinish. Ett exempel på en sådan olja kan hittas här.Enkla idéer att måla fågelholkar

Källa: Ted Freeman

Slutgiltiga tankar

Okej, nu vet du vilka typer av färg du kan använda för att måla en fågelholk, sätt igång! Du kan alltid bokmärka den här sidan och komma tillbaka senare för referens.

Kom ihåg, undvik att måla din fågelholk i ljusa färger så mycket som möjligt!

Okej, tack för att du läste den här artikeln, och mycket fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!

Se även  Identifiering av fågelbo: ​​5 SNABBA sätt! (Läs DETTA först!)