Säkert papper för fåglar: en praktisk guide + bord!

Chansen är stor att om du läser det här, undrar du ”Vilken typ av papper är säkert för fåglar?”. Oroa dig inte, jag har täckt dig eftersom jag har gjort massor av forskning för ett definitivt svar. Det här är vad jag hittade:

Alla papper som inte innehåller lim, lim, syra, färgämnen eller kemikalier anses vara fågelsäkra. Exempel på fågelsäkert papper är datorpapper, tidningspapper, slaktpapper och toalettpapper. De flesta toalettpappersrullar och kartong innehåller lim och bör undvikas om inget annat anges.

Nu när du känner till några fågelsäkra pappersexempel, läs vidare eftersom jag tydligt listar vilket papper som kan och inte kan användas. Jag kommer också att täcka några vanliga frågor. Läs mer!

Vikten av att välja fågelsäkert papper

Innan jag går in i detalj på typerna av fågelsäkert papper vill jag kort nämna hur viktigt det är att du väljer rätt fågelsäkert papper!

Jag är mycket oroad över detta eftersom jag inte vill att du gör samma misstag som vissa fågelägare på nätet som förlorade sina fjäderklädda vänner… Ursäkta att jag är uppriktig om detta, men jag skulle hellre vara direkt om det och skydda dina fåglar.

Här är tre skäl till varför du bör välja fågelsäkra papper:

1) Giftiga färgämnen som används i vissa papper

Många fågelägare tröttnar på att låta sina fåglar leka med tidningar som en födosöksleksak efter ett tag. Vissa väljer att låta dem leka med färgat papper, utan att veta om färgen kan vara giftig för deras fåglar.

Att välja papper med giftfria färgämnen kan vara knepigt, och det har lett till allvarliga konsekvenser som fågelägare har mött.

2) Giftiga lim som används i vissa papper

Lim är ett av de material som anses vara giftiga för fåglar att konsumera eller till och med slita isär med näbben.

Många vardagliga föremål är hus som kuvert, post-its och andra typer av hantverkspapper som kan innehålla lim som är giftiga för fåglar.

3) Farliga föremål i vissa tidningar

Det är inte bara kemikalier som kan skada fåglar.

Vissa ägare låter sina fåglar leka med kartong, omedvetna om att själva kartongen ibland hålls samman av farliga metallföremål som häftklamrar. Om fåglar av misstag tuggar på det kan det orsaka skador och blödningar.

Vilken typ av papper är säkert för fåglar?

Här är en tabell som listar de typer av papper som är säkra för fåglar:

Se även  Stöter fåglar någonsin på varandra? (SVAR!)
Papperstyp Säkert för fåglar? Ytterligare anmärkningar
Datorpapper Ja Ej giftig om den inte är färgad
Tryckpapper Ja Ej giftig om den inte är färgad
Tidning Ja Trycket är giftfritt för fåglar
slaktpapper Ja Giftfri
toalettpapper Ja Giftfri
Pappershandukar Ja Giftfri
Kartong Ja Ta bort allt lim och häftklamrar
Kaffefilterpapper Ja Giftfri
Pergament Ja Måste vara oblekt
Scrapbook dokument Nej Färgämnen kan vara giftiga för fåglar
Kartong papper Nej Färgämnen kan vara giftiga för fåglar
Färgat papper Nej Färgämnen kan vara giftiga för fåglar
Papperskuvert Nej Klaffen kan innehålla lim/lim
Kräppapper Nej Färgläckage och kan vara giftigt för fåglar
En rulle toalettpapper Nej Innehåller lim, ja om inget lim ingår

Du ska se att jag också undviker papper med färgämne. Jag rekommenderar att inte använda färgat papper eftersom det skulle kräva för mycket teknisk testning av kemikalier för att avgöra om det är fågelsäkert.

Och även om färgämnet är fågelsäkert, skulle du fortfarande inte vilja att din fågel ska få i sig det i stora mängder! (Din fågel kommer förmodligen att slita isär den väldigt snabbt ändå, så det är ingen idé att faktiskt välja en färgglad och vacker födosöksleksak!)

En sak att lägga till här, att leka med papper kan verkligen få fåglar att komma in i enfödosökslägedär de kan bli riktigt häftiga och hamna i slagsmål. Läsa en artikel här där jag diskuterar varför fåglar attackerar varandra!

Varför attackerar dvärgpapeglarna varandra? [ANSWERED! + FAQs]

En mycket viktig anmärkning! Du kommer att märka att för toalettpapper och pappershanddukar har jag listat dem som fågelsäkra. Jag skulle vilja lägga till en varning:

Låt inte fåglarna tugga på den del där papperet sitter fast på toalettrullen. Den delen innehåller lim och är giftig för fåglar.

Typer av fågelsäkra papper och papper att undvika

Våra fåglar är våra dyrbara små släktingar, så vi måste ta extra hand om dem. Det gäller till och med papper som är säkert och lämpligt att leka med och riva isär för skojs skull!

Våra fåglar förtjänar att ha roligt på ett säkert sätt. Innan dess sökte jag i otaliga forum och diskussioner online och offline för att få dessa svar.

I allmänhet är fågelsäkert papper alla typer av papper som inte innehåller något av följande material:

 • lim
 • lim
 • Ättiksgurka
 • Giftiga färgämnen
 • färg
 • Kemikalier

varning: Jag är ingen veterinär och är inte på något sätt expert på detta, men jag har intagit en MYCKET konservativ hållning till vilka papperstyper som kan användas. Eftersom det här gäller vår dyrbara fågelfamilj vill jag inte att något ont ska hända dem!

Om du är ny på att fåglar söker och sliter sönder papper och undrar varför det händer, kolla in en annan artikel jag skrev om varför äter fåglar papper här!


Okej, så nu när du är beväpnad med denna information, låt mig ta upp några vanliga frågor du kan ha om detta:

Om du vill lära dig att måla en bur för din fågel och undrar vilken typ av färg som är säker för den, kolla in det här bra artikel jag skrev som du måste läsa först!

Safe Bird Cage Paint: 7 VIKTIGA FAKTA (Läs DETTA först!)

Är det säkert för fåglar att leka med papper?

Det är säkert för fåglar att leka med papper. Pappret ska dock inte innehålla lim, lim, syra, färgämne eller kemikalier. Exempel på fågelsäkert papper är datorpapper, tidningspapper, slaktpapper och toalettpapper. De flesta toalettpappers- och kartongrullar innehåller lim och är inte säkra för fåglar.

Är crepepapper säkert för fåglar?

Kräpppapper är inte säkert för fåglar. Kräpppapper innehåller färgämne som frigörs när fåglar tuggar och strimlar papper för födosöksändamål. Crepepappersfärgen kan vara giftig för fåglar, beroende på den individuella crepepappersprodukten. Ett fågelsäkert alternativ till crepepapper är kaffefilterpapper eller silkespapper.

Är pappershandduk säker för fåglar?

Pappershanddukar är säkra för fåglar att leka med och föda. Pappershanddukar är giftfria för fåglar om de av misstag förtärs. Den del av pappershandduken som fästs på pappershandduksrullen innehåller dock giftiga lim som inte bör ges till fåglar att använda.

Är pappershandduksrullar säkra för fåglar?

Pappershandduksrullar är inte säkra för fåglar att leka med på grund av deras födosöksbeteende. Pappershandduksrullar innehåller giftiga lim som fäster toalettpappret på sig självt, vilket inte är säkert för fågelkonsumtion. Men pappershandduksrullar som specifikt anger att man inte ska använda lim är säkra för fåglar.

Är det ok om mina parakiter äter papper?

Parakiter äter fint papper. Papper utan lim, giftiga kemikalier och metallföremål är säkert för parakiter att leka med. Unga parakiter bör dock inte tillåtas leka med papper för att undvika att täppa till mag-tarmkanalen.

Kan fåglar leka med toalettpappersrullar?

Fåglar ska inte leka med toalettpappersrullar. Toalettpappersrullar innehåller giftiga lim som fäster toalettpapper på sina rullar, vilket gör dem osäkra för fåglar att leka med. Däremot kan fåglar leka med toalettpappersrullar som inte har lim som fäster toalettpappret på rullarna.

Är kartong lämplig för fåglar?

Kartong anses vara okej för fåglar att leka med och för deras födosöksbeteende som att strimla och riva isär. Däremot bör extra försiktighet iakttas för att ta bort eventuella metallföremål som häftklamrar eller giftiga material som lim/lim på kartongbitarna innan du låter fåglar leka med dem.

Är färgat papper säkert för fåglar?

Färgat papper är i allmänhet inte säkert för fåglar att föda med. De flesta färgade papper är inte lämpliga för konsumtion av fåglar och kommer att blöda när det kommer i kontakt med deras saliv. Men allt färgat papper som är tillverkat speciellt för fågelsökning kan anses vara säkert för fåglar.

Är silkespapper säkert för fåglar?

Mjukpapper är säkert för fåglar att leka med och föda. Mjukpapper innehåller inga giftiga kemikalier som kan skada fåglar. Däremot kan färgat silkespapper innehålla giftigt färgämne som blöder när det kommer i kontakt med fågelsaliv.

Är omslagspapper säkert för fåglar?

Omslagspapper är inte säkert för fåglar att leka med på grund av deras födosöksbeteende. Omslagspapper innehåller giftiga färgämnen som kan blöda vid kontakt med fågelsaliv, vilket kan vara skadligt för fåglar. Ett säkrare alternativ till omslagspapper för fåglar är tidnings- eller kaffefilterpapper.

Är byggpapper säkert för fåglar?

Konstruktionspapper är inte säkert för fåglar. De flesta byggpapper innehåller giftiga färgämnen som kan blöda om de kommer i kontakt med fågelsaliv. Säkrare icke-färgade byggpappersalternativ inkluderar kaffefilterpapper och datorpapper.

Är toalettpappersrullar säkra för fåglar?

Toalettpappersrullar är inte säkra för fåglar att leka med på grund av deras födosöksbeteende. Toalettpappersrullar innehåller giftiga lim som fäster toalettpappret till sig självt, vilket inte är säkert för fågelkonsumtion. Men toalettpappersrullar som specifikt anger att man inte ska använda lim är säkra för fåglar.

Kan jag använda strimlat papper för fågelburar?

Strimlat papper kan användas till fågelburar. Det strimlade papperet som används måste dock vara fågelsäkert. Allt papper som inte innehåller lim, lim, syra, färgämne eller kemikalier anses fågelsäkert och kan placeras i fågelburar för fåglar att strimla och leka.

Är skrivarpapper säkert för parakiter?

Skrivarpapper är säkert för parakiter. Skrivarpapper är säkert för fåglar att strimla eftersom det inte innehåller några giftfria kemikalier. Men om skrivarpapperet är färgat kan det färgade färgämnet läcka och vara giftigt för fåglar.

Är pergamentpapper säkert för fåglar?

Pergamentpapper är säkert för fåglar. Pergamentpapper innehåller inga giftiga kemikalier som kan skada en fågel. Däremot måste pergamentpapper vara oblekt för att betraktas som fågelsäkert.

Slutgiltiga tankar

Förhoppningsvis lärde du dig genom den här artikeln om de bästa papper som är säkra för dina fåglar att leka med.

Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var till hjälp och jag önskar din fågel mycket nöje med att riva upp dina dagstidningar! Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!