Säkra örter för kaniner och deras medicinska egenskaper

Örter är ett hälsosamt sätt att lägga till variation och balans till din kanins kost. De ger din kanin massor av nya smaker att prova varje dag, vilket gör dem till ett utmärkt berikningsverktyg att införliva i din kanins miljö. Men örter är bra för mer än bara sin läckra smak. De förbättrar också din kanins hälsa med sina naturliga näringsämnen och medicinska egenskaper.

De flesta örter som vanligtvis finns i trädgården är helt säkra för kaniner. De förser din kanin med en hälsosam kost med en mängd olika vitaminer och näringsämnen. Faktum är att många örter har milda medicinska egenskaper som hjälper till att förebygga eller lindra åkommor, såsom artrit och orolig mage.

Oavsett om de är torkade eller färska, kan örter liva upp din kanins liv. De behöver inte ransoneras som sötsaker (som morötter och bananer), så du behöver inte oroa dig för att din kanins matsmältningssystem störs. Faktum är att det finns många örter som verkligen kan hjälpa din kanin bättre matsmältnings hälsa. Så läs vidare för att lära dig allt om olika typer av örter och hur de kan hjälpa din kanin.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Medicinsk ansvarsfriskrivning

Även om örter i allmänhet är friska, kan användas för att berika din kanins liv och har milda medicinska egenskaper, bör du aldrig försöka behandla en kanins sjukdom med enbart dessa örter. Om du märker några symtom på sjukdom hos din kanin, kontakta din veterinär så snart som möjligt.

1. Basilika

Basilika är en vanlig ört som du kan hitta i nästan vilken stormarknad eller bondemarknad som helst. Den innehåller en hög koncentration av fytokemikalier, vilket ger den en stark smak och näringsvärde. Basilika innehåller också vissa kemikalier (t koffeinsyra Och salicylsyra) som har antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper. Detta gör basilika till en mild smärtstillande och kan hjälpa till att förhindra frekventa infektioner hos kaniner. Det hjälper också till att hålla kaninernas päls och hud frisk.

2. Koriander

Koriander är en väldoftande ört som i allmänhet är mycket attraktiv för kaniner. Många äldre kaniner som förlorar sitt smak- och luktsinne kommer att attraheras av dessa aromatiska örter. Koriander består också av ett antal fytokemikalier som kan hjälpa till med matsmältningen, förhindra frekventa infektioner, minska stress och hjälpa till att lindra symtomen på urinvägsinfektioner. Det är också känt att det innehåller koriander geraniolsom hjälper till att förebygga tumörer.

3. Kamomill

Kamomill är en vanlig blomört som används för sina många olika typer av medicinska egenskaper. Det är känt för att ha lugnande egenskaper som kan minska stress hos kaniner, och det kan även minska smärta, inflammation och till och med feber. Kaniner som upplever mycket matsmältningsproblem kan dra nytta av lite kamomill på grund av dess förmåga att minska gaser och det obehag som följer med det. (Kamomill är en blomma och bör ges till kaniner i små mängder som godis)

Se även  10 sätt att leka med din kanin

4. Maskrosgrönt

Maskrosgrönt är bland de mest näringsrika ogräs vi kan mata kaniner. De har ett högt mineral- och vitamininnehåll som hjälper till att stärka immunförsvaret och förhindra frekventa infektioner och minska smärta och inflammation hos kaniner. Maskrosgrönt är också känt för att hjälpa till med matsmältningen och förhindra hjärtsjukdomar. Maskrosgrönt innehåller dock höga halter av oxalsyraså det är bäst att mata denna typ av grönt med måtta.

5. Echinacea

Echinacea är en välkänd och effektiv medicinalväxt som används för att stärka immunförsvaret. Det är mycket användbart för kaniner som ofta bekämpar infektioner och kan användas för att förbättra din kanins allmänna hälsa och vitalitet. Echinacea är så bra på att återställa en kanins immunförsvar att många veterinärer kommer att rekommendera att lägga till det i vår kanins vanliga diet.

Strö lite Echinacea över din kanins hö eller pellets varannan dag eller så för att hjälpa dem att behålla ett hälsosamt immunförsvar. Efter att ha gjort research för den här artikeln har jag bestämt mig för att jag ska få lite echinacea och mata min kanin med det. De säljer påsar med denna otroligt användbara ört på Small Pet Select. (och glöm inte att få 15 % rabatt på din beställning genom att använda koden KANIN FRAM)

6. Fänkål

Fänkål är en intressant ört som vissa kaniner tycker mycket om, även om smaken är ganska hit och miss. Denna ört är bra för att hjälpa kanins matsmältning genom att minska gasen, och den kan hjälpa till med symtom på luftvägssjukdomar. Det har också gjorts studier som visar att fänkålsfröextrakt hjälper till att förebygga njursjukdomar.

7. Mynta

Mynta, inklusive pepparmynta och grönmynta, innehåller en mängd olika vitaminer och näringsämnen. Det hjälper till att minska inflammation, vilket gör det bra för att hjälpa kaniner med artritsymtom. Det kan också hjälpa mot matsmältningsbesvär, minska feber, förebygga infektioner och behandla urinvägsinfektioner. Mynta kan vara ett bra alternativ för äldre kaniner på grund av dess starka smak och förmåga att lindra värkande leder.

8. Guldsigill

Goldenseal är en annan immunförstärkande ört för kaniner. Det är en effektiv antiinflammatorisk behandling för kaniner som regelbundet drabbas av infektioner. Goldenseal har också egenskaper som hjälper till att behandla blåsinfektioner genom att fungera som ett naturligt antibiotikum.

9. Kava

Kaniner som ofta är stressade och oroliga kan ha nytta av lugnande örter som kava. Denna ört kan också hjälpa till att lugna de mer aggressiva kaninerna och kan användas för att förhindra bråk när två kaniner binder sig.

10. Oregano

Oregano har egenskaper som stärker kaninens immunförsvar. Det innehåller geraniol Och rosmarinsyra som arbetar för att skydda mot tumörer och cancerframkallande ämnen. De är också antiinflammatoriska och antimikrobiella och hjälper kaniner att skydda sig mot infektion. Oregano kan också användas för att minska risken för återinfektion eller att få en sekundär bakterieinfektion under en återhämtningsperiod.

Se även  Kan chinchillor och kaniner leva tillsammans? Allt du behöver veta

11. Lavendel

Liksom koriander har lavendel kemikalien geraniol, som har antitumöregenskaper. Denna ört har också svampdödande och blodförtunnande egenskaper, vilket hjälper till att sänka kolesterolnivåerna hos kaniner. Det har också vissa immunförstärkande effekter och fungerar som lokalbedövning när det används som en aktuell medicin. Trots detta är lavendel en av de växter som kaniner vanligtvis inte gillar särskilt mycket. De äter ofta inte det på grund av dess starka, söta lukt och oaptitliga smak.

12. Citronmeliss

Citronmeliss innehåller rosmarinsyra som har starka antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. Detta gör det till ett hjälpmedel för att förebygga många sjukdomar och kan också användas för att behandla artritsymtom.

13. Persilja

Persilja är ett mycket näringsrikt foder som innehåller många vitaminer, näringsämnen och mineraler som är fördelaktiga för en kanins hälsa. Det kan lindra en del av smärtan vid artrit, minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, skydda mot matsmältningsbesvär och urinvägsinfektioner och förhindra frekventa infektioner. Persilja är också väldigt lätt att hitta i stormarknader och lätt att odla i en örtagård.

14. Groblad

Groblad, även känd som smal groblad, är bra för att förebygga urinvägsinfektioner. Det är också en ört som är bra för en kanins allmänna hälsa, med egenskaper som hjälper till med matsmältningen, minskar feber och lindrar inflammation. Det kan också göras till ett aktuellt läkemedel som kan användas som ett milt antibiotikum.

15. Rosenblad

Rosor har även vissa hälsofördelar för kaniner. Särskilt kronbladen är cancerframkallande och kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av cancer. Kronbladen kan också hjälpa till att förebygga infektioner och luftvägssjukdomar, och de kan hjälpa till att lugna en kanin genom att minska stress och ångest. Nypon är också kända för att hjälpa till i en kanins matsmältning.

16. Rosmarin

Rosmarin är en annan användbar ört med milda medicinska egenskaper som kan hjälpa en kanins allmänna hälsa. Det är bra för att behandla artrit, förebygga hjärtsjukdomar, främja hälsosam matsmältning, och det hjälper till och med att förhindra vissa tumörcancer.

17. Timjan

Timjan innehåller koffeinsyra Och luteolin som ger den antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. Det har också blodförtunnande effekter som kan hjälpa till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Timjan kan också användas för att lindra symtom på luftvägssjukdomar och minska feber hos kaniner.

18. Salvia

Liksom rosmarin är salvia en ört som ger kaniner en övergripande hälsoboost. Det kan användas för att behandla mild inflammation, hjälpa matsmältningen, minska feber och till och med hjälpa till att förhindra frekventa infektioner.

19. Pilbark

Även om det inte precis är en ört, hamnar pilbark på den här listan för sina starka antiinflammatoriska egenskaper. Pilbark har ett högt innehåll av salicylsyra, vilket gör den till den idealiska tuggleksaken för kaniner som lider av artritrelaterade symtom. Pilbarken fungerar som ett smärtstillande medel för att lugna din kanins leder.

20. Yucca

Yucca är en mycket användbar ört som innehåller många näringsämnen och fytokemikalier som är utmärkta för kaninhälsa. Det har visat sig sänka kolesterolet och hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar. Yucca arbetar även för att stärka kaninens immunförsvar och är ett starkt antiinflammatoriskt medel. Det används ofta vid behandling av artrit. Yucca minskar också mängden ammoniak i kaninurin och hjälper till att förebygga lever- och njursjukdomar.

Se även  Kan kaniner äta marsvinsmat?

Var kan du hitta örter till din kanin

Det finns två sätt du kan ge örter till din kanin, färska eller torkade. Båda är säkra och förmodligen mycket välsmakande för en kanin. När jag ger min kanin färska örter lägger jag dem i hennes bladgrönt. Det är viktigt att ge kaninerna några koppar färska bladgrönsaker dagligen, och många färska örter räknas till denna mängd (persilja, koriander, etc.).

Torkade örter däremot använder jag som en extra smaksättning för att göra min kanins hö mer tilltalande. Jag tar en näve torkade örter och strör dem i min kanins höstack. Detta uppmuntrar henne att tugga på lite av det där så viktiga höet när hon letar i högen efter bitarna av torkade örter.

Färska kryddor

Du kan hitta färska örter överallt där färsk mat säljs, eller så kan du odla din egen. Om du har en trädgård, eller till och med några stora blomkrukor, kan du skapa en örtagård för din kanin. Fräschare än så blir det inte! Men självklart kan du också hitta många av de vanligare kryddorna på din lokala mataffär och bondemarknad!

Torkade örter

Torkade örter kan vara lite svårare att hitta. Du kan självklart odla och torka örter själv om du vet hur man gör. Men om du letar efter färdiga torkade örter för att mata din kanin, är det enda stället jag känner till en webbutik som heter Small Pet Select.

De har en variation örtblandningar som du kan välja mellan, som alla är säkra för din kanin att äta. De har örtblandningar för det hjälpa till att lugna oroliga kaniner, hjälpa till att hantera smärta hos äldre kaniner, stärka en kanins immunförsvaroch fler läckra alternativ.

Jag får även min kanins hö och leksaker från Small Pet Select. De imponerade verkligen på mig med kvaliteten på deras produkter och jag tvekar aldrig att rekommendera denna butik. Jag har till och med samarbetat med dem för att ge dig rabatt för att se den. Om du använder koden KANIN FRAM i kassan får du 15% rabatt på din första beställning!

källor:

  1. Bergström, Camilla. ”Feeding the House Rabbit 3: Färska örter.” MediRabbit. http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Food/Herbs/herbs_en.htm.
  2. Catherine J. Chu och Kathi J. Kemper, MD, MPH. ”Lavendel (Lavandula spp.).” Centrum för holistisk pediatrisk utbildning och forskning. Juli 2001. Hämtad från: https://blog.vanhove.fr/wp-content/uploads/2014/12/Chu_Lavender_Pediatric_Education_and_Research_2001.pdf.
  3. Kidd, Randy DVM. ”Pet Corner: Naturläkemedel för kaninsjukdomar.” Moder Jords liv. Juni 2001. https://www.motherearthliving.com/pet-health/pet-corner-herbal-remedies-for-rabbits-26.
  4. Moore, Lucille. Kanin näring och näringsläkning. 3:e upplagan. 2017, s. 62-75, 129-155, 164-170, 180-183, 203, 220.