Saltslickar för kaniner?

När du går genom affären för att hämta förnödenheter till din kanin, kan du stöta på en och annan saltslick. Dessa marknadsförs ofta till kaniner som ett nödvändigt tillägg till deras livsmiljö, men är detta bara ett knep för att försöka få dig att köpa fler husdjursförnödenheter som du egentligen inte behöver?

Kaniner som utfodras med en balanserad och hälsosam kost behöver inte saltslick eller mineralblock. Alla näringsämnen de behöver finns tillgängliga i en hälsosam pelletsblandning för vuxna kaniner, liksom den mängd färska bladgrönsaker som de utfodras varje dag.

Det brukar inte skada att ge kaniner en saltslick. De kan reglera hur mycket de behöver och undviker att äta för mycket salt eller dricka tillräckligt med vatten för att kompensera. Det finns dock vissa scenarier där det kan vara farligt att ge en slick. Å andra sidan, om du ändrar din kanins kost finns det tillfällen där det är vettigt att överväga att ge din kanin en saltslicka så att den kan korrigera eventuella näringsbrister.

Behöver kaniner saltslickar?

Generellt sett behöver kaniner inte ha tillgång till saltslickar för att hålla sig friska. Men som de flesta djur behöver de natrium för att leva och upprätthålla kroppsfunktioner. Natrium är en av huvudkomponenterna i salt. Kaniner alltså Gör behöver salt, men de kan få allt salt de behöver från sin vanliga kost.

De flesta kaniner får det mesta av sitt dagliga saltbehov från sina föda, men salt finns också i nästan allt som kaniner äter. Det finns spår av salt i alla bladgrönsaker du matar din kanin, såväl som i deras hö. Även vatten kommer att ha en viss mängd salt löst om du inte ger din kanin rent, destillerat vatten.

Verkligheten är att det finns väldigt lite forskning om hur mycket salt en kanin behöver dagligen, men det finns heller inga bevis eller kända fall av att annars friska kaniner lider av saltbrist. Den bästa uppskattningen jag kunde hitta var ett papper från 1977 som beskrev kaninernas näringsbehov (Nutritional Requirements of Rabbits, 2nd ed.). Den anger att saltkonsumtionen ansågs tillräcklig för endast 0,5 % (cirka 0,2 % natrium) av en kanins diet. För en medelstor kanin skulle detta förmodligen motsvara cirka 4 g salt per dag (eller mindre än 2 g natrium).

Det är en mycket liten mängd salt som kaniner lätt kan ta bort från sin dagliga kost. Det är också en mycket grov uppskattning som inte har bekräftats kliniskt. I grund och botten handlar det om detta: om din kanin har en hälsosam kost med en mängd olika livsmedel och hans beteende är normalt, behöver han inte det tillsatta saltet som kommer i en saltslicka.

Se även  Går illrar och kaniner bra överens?

Där kaniner får sitt salt

Kaniner får normalt alla sina dagliga saltbehov från sina föda. Vilda kaniner tenderar att ha mycket bladgrönt, kvistar, bark och till och med jord i kosten, vilket ger dem många olika näringsämnen. Som husdjur är våra kaniner inte av samma sort, så att mata våra kaniner med en liten mängd av ett friskt, berikat märke av pellets kommer att förse dem med många av de spårämnen som kan hålla våra kaniner friska.

Specialfall: pelletsfri diet

Salt finns också i bladgrönt, hö och till och med vatten, men det är inte alls lika mycket som i pelletsblandningar. Mängden salt och näringsämnen som finns i dessa beror vanligtvis på kvaliteten på jorden de odlas i, så det kan variera kraftigt.

Av denna anledning är det enda tillfälle jag rekommenderar att ge din kanin en saltslicka i dess hölje om du ger dem en spannmålsfri diet. Detta kommer att göra det lättare för din kanin att reglera sitt natriumintag om den inte har spannmål som saltkälla.

Är saltslickar skadliga för kaniner?

Även om jag i allmänhet inte rekommenderar att du skaffar en slicka för din kanin, är det för att de inte är nödvändiga och inte för att de är skadliga för kaniner. Kaniner (både vilda och tama) är ganska bra på att reglera sitt eget saltintag. De kommer inte att gå ut ur deras sätt att äta mer salt än de behöver, och deras kroppar kommer att anpassa sig till de nivåer de kan få.

På grund av detta kommer de flesta kaniner helt enkelt att ignorera en saltslicka om du ger den till dem. Vissa kan njuta av smaken av en saltslicka, men det är osannolikt att de äter mer än de klarar av. De skulle förmodligen bara dricka mer vatten för att kompensera. Det finns dock vissa scenarier där att ge en saltslicka kan utgöra en större risk för kaniner.

Uttråkade kaniner

Kaniner som är uttråkade kan tugga och äta bitar av saltslick, även om de inte behöver natrium. Detta kan leda till att kaninen äter för många av saltet och eventuella andra mineraler som finns i saltslicket. Detta kan givetvis vara dåligt för kaninens hälsa då de inte längre är fokuserade på sitt behov av saltintag, utan istället äter för att de är uttråkade (liknande hur människor äter när vi är uttråkade, även när vi inte är hungriga på att ha ).

Se även  Hur får man en kanin att gå upp i vikt?

Kaniner som lämnas ensamma i en liten bur hela dagen löper störst risk att bli uttråkad och tugga på saltslickar när de inte borde. Du måste se till att du tar hand om din kanins mentala och fysiska behov för att säkerställa att de förblir glada och friska.

Detta inkluderar:

  • Utrymme för att träna. Kaniner behöver mycket utrymme för att hoppa runt och sträcka ut sig, så de flesta kommersiella kaninburar är faktiskt för små för dem. Läs mer om att hitta en inhägnad som är rätt för din kanin.
  • Massor av leksaker. Kaniner har naturliga instinkter att gräva, tugga och föda, så de behöver leksaker som uppfyller dessa önskemål. Det innebär att ge din kanin olika leksaker så att han kan ha kul och inte bli uttråkad. Läs mer om hur du hittar leksaker till din kanin.
  • Socialisering. Kaniner är sociala djur som behöver mycket uppmärksamhet för att förbli lyckliga. Detta innebär att spendera mycket tid med din kanin på en daglig basis, eller se till att de har en annan kaninvän att umgås med.

Saltslick vs. Mineralblock

Många slickar innehåller inte bara salt för kaniner, de innehåller även andra mineraler och näringsämnen. Faktum är att salt vanligtvis är en mycket liten andel av de mineraler som finns tillgängliga på dessa block, medan kalcium tenderar att förekomma i stora mängder. Om din kanin går på en spannmålsfri diet är detta ett annat sätt att hjälpa honom att få några av de spårmineraler som han normalt skulle få från sin spannmålsfoder.

Liksom saltslickar är mineralblock vanligtvis inte nödvändiga för kaniner på en hälsosam kost med berikade pellets. Mineralblock kan inte heller skada, men har en annan smak och är ofta mer lockande att äta än rena saltslickar.

Det fanns också en studie från 2008 som antydde att kaniner som hade tillgång till mineralblock fick mer aptit och sedan gick upp i vikt lättare. Detta var dock en korttidsstudie och visade ingenting om möjliga långsiktiga hälsokonsekvenser av att tillhandahålla mineralblock.

Se även  Daglig skötsel för kaniner

Det bästa jag kan dra slutsatsen är att du ska behandla dessa på samma sätt som saltslickar. De är inte nödvändiga för de flesta kaniner, men kommer sannolikt inte heller att göra någon allvarlig skada.

Slickar kaniner människor för salt?

Många kaniner gillar att slicka människor eller föremål, som örngott, som har mycket svett på sig. Om din kanin gör detta kan du vara orolig för att de slickar dig för salt och det betyder att din kanin inte får tillräckligt med natrium i kosten.

För det mesta verkar detta inte vara fallet. I fruktansvärt i sällsynta fall kan en plötslig ökning av saltsuget vara ett tecken på njursjukdom, men jag skulle inte oroa mig för det om din kanins beteende är normalt och aktivt.

Det är mer troligt att din kanin slickar dig för att de gillar smaken av din svett, för att de visar dig respekt eller för att de försöker visa dig tillgivenhet. Bland grupper av kaniner kommer de att putsa varandra som ett sätt att berätta för varandra att de bryr sig. Det finns också nivåer av dominans i kaninsamhället, så det är mer sannolikt att den dominerande kaninen trimmas av de andra underordnade kaninerna.

Genom att slicka dig eller dina kläder kan din kanin berätta hur mycket de älskar dig. De kanske också säger att de vet att du är ansvarig, men jag tror att det är en ganska sällsynt kanin som kommer att erkänna det!

Kuddslickning, eller att slicka andra sängkläder med din doft på, är också vanligt hos kaniner. Återigen kan det vara så att de bara gillar smaken av din svett, men det kan också vara ett sätt att ansa något som luktar precis som du. Genom att slicka kan de också försöka sprida sin egen doft och hävda kudden som sin egen istället.

Källor

  1. D.A. Denton, J.F. Nelson, E. Tarjan. ”Den frivilliga korrigeringen av natriumbrist av kaninen.” Fysiologiskt beteende. PubMed.gov. 1985, tillgänglig: https://www.researchgate.net/publication/272021716_Effect_of_mineral_blocks_addition_on_fattening_rabbit_performance.
  2. Moore, Lucille. Kanin näring och näringsläkning. 3:e upplagan. 2017, s. 71-80.
  3. Nationella forskningsrådet. ”Näringskrav för kaniner: andra reviderade upplagan.” Washington, D.C.: National Academies Press. 1977. https://www.nap.edu/catalog/35/nutrient-requirements-of-rabbits-second-revised-edition-1977.
  4. Zerrouki N., Lebas F., Davoust C., Corrent E. ”Effekt av mineralblockaddition på gödningskaninprestanda.” Näring och matsmältningsfysiologi. 2008. Åtkomst: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4001182.