Sängkläder för kaniner: är det ens nödvändigt?

Sängkläder är ett av de ämnen som kan vara förvirrande för nya kaninskötare. Du ser påsarna i djuraffären och undrar om detta är för din kanin. Sängkläder användes traditionellt i kaninhyddor utomhus, men i takt med att kaninskötseln förändras ändras också sängkläder. I mina artiklar nämner jag sällan sängkläder. Det beror på att du i de flesta fall inte behöver det till din kanin.

För kaniner som hålls inomhus är sängkläder inte nödvändigt att inkludera i din kanins livsmiljö så länge din kanin har tillgång till mjuka golv. Utomhuskaniner behöver sängkläder för isolering för att hjälpa dem att hålla sig varma på natten och under årets kalla månader.

Om du använder sängkläder när det inte är nödvändigt kan det faktiskt vara en nackdel för din kanins kattlådans vanor. Istället är det en bättre idé att bara använda sängkläder i din kanins kattlåda och inte under resten av vistelsen. Det finns också vissa typer av traditionellt strö som inte är riktigt säkra att använda för kaniner och som bör undvikas.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Varför din kanin förmodligen inte behöver traditionella sängkläder

De flesta kaniner behöver inte strö i sitt inhägnad. Om du håller din kanin inomhus (vilket jag alltid rekommenderar) så är strö onödigt, såvida det inte används som kattsand. Huvudfunktionerna för sängkläder i ett kaninhus har varit att hjälpa en kanin att hålla sig varm under kalla nätter och vinterdagar, och att förse avelskaniner med material för att häcka.

Du kan välja att ge din inomhuskanin en gammal handduk eller filt i sitt inhägnad. Vissa människor tänker på det här som strö, men det är mer ett sätt att ge din kanin en grävleksak som den kan mysa i när den vill leka. I detta sammanhang tjänar de i allmänhet inte samma syfte som traditionella sängkläder.

Varför det är bäst att undvika onödiga sängkläder

Att använda traditionella sängkläder när det inte behövs kan göra mer skada än nytta. Det kan vara skadligt för din kanins potträning och göra det svårare att hålla en ren inhägnad för din kanin. Båda i kombination kan locka till sig insekter eller göra ditt hem illaluktande.

 1. Att använda sängkläder gör det svårare att potträna din kanin. Om du använder en traditionell kull i hela din kanins hölje, är det mer sannolikt att de ser hela området som sin kattlåda. Även om de väljer ett hörn att använda som badrum, är det osannolikt att de kommer att göra rätt association med kattlådan.
 2. Sängkläder är svårare att rengöra. Att städa ett kaninhägn är aldrig roligt, men att städa och byta sängkläder kan lägga timmar på jobbet. Eftersom skräpet blir smutsigt snabbare, måste du också rengöra höljet oftare.
 3. Det är viktigt att avskräcka insekter från att samlas i din kanins område. Sängkläder, särskilt när de är smutsiga, drar till sig fler insekter, även inomhus. Kaniner kan drabbas av många sjukdomar som orsakas av insekter, inklusive den potentiellt dödliga flugangreppen.
Se även  Är det OK att bara ha en kanin som husdjur?

Vad sägs om komfort?

Det finns de som hävdar att man till och med bör ge en kaninkull inomhus för att göra dem mer bekväma. Enligt min erfarenhet är detta inte fallet. Nästan varje kanin jag känner kommer faktiskt att bete sig tvärtom.

När de får sängkläder kommer de flesta kaniner att försöka få det ur vägen. De föredrar att ligga och sova på en plan yta. Även tygsängkläder, som fleecefiltar, skjuts så småningom undan. Många kaniner föredrar att lägga sig på en hård yta som trägolv eller svala keramiska plattor om de får välja. Sängkläder blir så småningom ett dyrt tillskott till din kanins hölje utan att ge din kanin någon riktig komfort.

Det här är en av de situationer där vi människor tänker på en kanin skall vara mer bekväm med mer sängkläder, så vi bestämmer att det är vad de behöver. Men om du tar dig tid att titta på deras beteende, kommer du att upptäcka att kaniner tänker annorlunda.

Utomhus kontra inomhuskaniner

Även om vi här på Bunny Lady förespråkar att hålla kaniner inomhus året runt, förstår vi också att allas situation är olika. Om din kanins hölje är utanför eller om du inte har kunnat ta in din kanin ännu, kan du behöva lite sängkläder till din kanin.

Att använda sängkläder i en utomhuskapsling har fortfarande samma nackdelar som inomhuskapslingar. Det kommer dock att vara nödvändigt att hålla din kanin varm, särskilt på vintern. I dessa fall vill du välja en lämplig typ av sängkläder. En som hjälper till att isolera din kanins hölje från de yttre elementen och som också hjälper din kanin att hålla sig bekväm.

 • Hö som strö till utekaniner. Även om det kan vara lite dyrt att använda hö för att helt isolera din kanins hölje, är det ett bra sängmaterial som fungerar som mat för din kanin.
 • Handdukar och filtar. Fleece- och bomullshanddukar och filtar är säkra för kaniner att få i sig i små mängder. Även om din kanin är en tuggare kan du använda dessa material för att isolera sitt hölje.
 • Massa av papper eller kartong. Detta är den typ av sängkläder du ofta ser i djuraffärer som sängkläder för små djur. Det kan vara mjukt och skönt, men ger vanligtvis inte bra isolering.
 • Asp lockar. Asp träspån är bra att använda som sängkläder för ett kaninhägn. Du vill undvika träspån som är gjorda av furu, cederträ eller har en okänd träkälla.
 • Sugrör. Halm är billigare än hö och är faktiskt en ganska bra isolator. Se till att din kanin också har hö för att täcka det mesta av halmen. Halm har inget näringsvärde för kaniner och ska inte utfodras, men det är okej om din kanin nappar lite.
Se även  Kan tamkaniner överleva i naturen?

Sängkläder kontra strö

Även om det i de flesta fall är bäst att inte använda strö i hela din kanins inhägnad, vill du se till att du har en kattlåda för din kanin. Istället för att använda kattsand av lera, som kan orsaka andningsproblem hos kaniner, tillverkas ofta kaninsand av det material som traditionellt används för strö.

Aspspån, pappersbaserat kondenserat strö och till och med vanligt hö är vanliga val att använda i din kanins kattlåda. Däremot skulle jag undvika att använda tygsängkläder eller de mindre absorberande sängkläderna. Strimlat papper, halm och pappersmassa är inte bra val för kattlådan.

Vad man INTE ska använda som sängkläder eller kattsand

Det finns ett antal typer av sängkläder och kattsand som bäst undviks helt för kaniner. Även om de traditionellt kan användas och marknadsföras för små djur och kaniner, är de inte säkra och kan potentiellt orsaka hälsoproblem.

 • Tall- och cederträspån. De fenoler som frigörs från tall- och cederträspån har kopplats till leverproblem hos kaniner.
 • Allt med mycket damm, till exempel sågspån. Sågspån eller till och med gammalt, dammigt hö kan orsaka irritation i luftvägarna hos kaniner.
 • Kattsand i lera. Förutom att vara dammig och potentiellt orsaka andningskomplikationer, kan kattsands klumpar orsaka matsmältningsproblem hos kaniner som tenderar att äta sin kattkull.

Alternativ till botten av kaninhuset

Det är inte för att du inte använder sängkläder till din inomhuskanin som du vill hålla golvet i ditt kaninhägn helt rent. Halta golv, som plastbotten på ett hölje, kan göra att en kanin tappar balansen och skadar ryggen. Trådgolv kan orsaka sår på din kanins tassar med tiden.

Se även  Hur isolerar man en kaninhydda (invändigt och utvändigt)?

I dessa fall vill du ge din kanin någon form av matta för att ge dem ett bättre grepp. Jag gillar också att se till att mina kaniner har tillgång till några keramik- eller marmorplattor eftersom de gärna lägger sig och sover på dem.

Att ge din kanin rätt grepp är faktiskt ganska enkelt. För träningslådor eller gör-det-själv-kapslingar kan du helt enkelt använda en matta för att täcka golvet. Du kan använda en matta gjord av naturliga fibrer (som denna sjögräsmatta) så att du inte behöver oroa dig för att din kanin ska tugga på den.

För kapslingar med plast- eller trådgolv kan du använda mjuka mattor (såsom badmattor) eller till och med handdukar för din kanins fötter. Om du tycker att din kanin gräver och tuggar i den för mycket kan du till och med använda kartong som golvbeläggning. Jag tycker faktiskt att många kaniner till och med föredrar kartong framför de mjukare golven man förväntar sig att de skulle gilla.

Ska du ge din kanin något att sova på?

Om du är orolig för att din kanin inte ska sova bekvämt utan sängkläder kan du prova olika alternativ för att se vad din kanin föredrar. Varje kanin har sin egen personlighet och preferenser. Så bara för att de flesta kaniner föredrar en hård, platt yta betyder det inte att varje kanin kommer att göra det.

Här är några idéer för att prova och se vad din kanin gillar bäst för en säng:

 • En hund- eller kattkorg
 • Några stora keramiska eller marmorplattor
 • En handduk eller filt
 • Ett tryggt hus att sova i
 • En kartong
 • En gräsmatta

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du har registrerat dig får du en GRATIS utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

ATT REGISTRERA