Ska fågelbaden höjas? (SVAR! + Tabell)

Om du är som jag, sitter vänd mot min bakgård och tänker för mig själv, ”ska jag höja mitt fågelbad?” Då har du tur! Jag har gjort massor av forskning om detta ämne och hittat ett svar. Det här är vad jag hittade:

Fågelbad behöver höjas. Detta för att hålla dem utom räckhåll för katter och andra rovdjur. Fågelbad bör höjas cirka 2 – 3 fot på höjden. Att använda fågelbad på både höjd och marknivå kan dock locka till sig en mängd olika fågelarter, som mesar respektive rödhake.

Så nu vet du att fågelbaden måste höjas. Men hur exakt? I den här artikeln täcker jag allt du behöver veta om rätt höjd för fågelbad. Läs vidare för mer!

Ska fågelbaden höjas? (HELT svar)

Du har sett fågelbad av olika höjd, men det är svårt att avgöra vilket som är bäst. Jag förstår förvirringen!

Vi måste först förstå orsakerna till att fågelbaden behöver höjas. Här är två anledningar till att fågelbaden bör höjas:

1. Att höja ett fågelbad håller katter och andra rovdjur borta

Att inte höja ditt fågelbad kan vara ett förödande misstag för nya bakgårdsfågelskådare som försöker sätta upp ett fågelbad på sin bakgård för första gången.

Detta eftersom ett fågelbad på bottenvåningen kan locka andra djur som huskatter, herrelösa katter och vildkatter till området.

Katter är kända som en av de mest ökända varelserna och dödar uppskattningsvis 30 till 80 miljoner fåglar världen över. [1]

Faktum är att en katt dödar i genomsnitt två djur per vecka, enligt Wildlife Society och American Bird Conservancy i Nordamerika.

När fåglar badar i ett fågelbad är de dessutom sårbara eftersom deras vingar är blöta, och som sådana kan de inte lätt fly rovdjur. Detta gör dem till en enkel mål för dessa bakgårdsrovdjur.

Förutom rovdjur inbjuder placeringen av ett fågelbad som inte är förhöjt också djur som inte kan klättra att använda badet.

2. Olika fågelarter lockas till olika fågelbadhöjder

Naturligtvis kommer upphöjda fågelbad att bjuda in färre rovdjur, men i sitt naturliga sammanhang är fågelbad små bäckar på marknivå, där fåglar utsätts för naturliga rovdjur.

Se även  Hur många fågelmatare ska du ha? [ANSWERED! + FAQs]

Så vi måste hålla dem säkra!

Du kanske inte vet detta, men olika fågelarter lockas faktiskt till olika fågelbadhöjder.

Bakgårdsfåglar är de större fåglar och fåglar som livnär sig på marken föredrar fågelbad som ligger på marknivå, medan mindre fåglar föredrar högre höjder så att de lättare kan upptäcka rovdjur.

Det betyder att om du tänker attrahera en viss typ av fågelarter bör du överväga dess storlek och sedan planera höjden på ditt fågelbad.

Här är en snabb sammanfattningstabell över hur mycket du bör höja ditt fågelbad:

Fågelbadshöjd Storlek Av Attraherade Fåglar Exempel på attraherade fågelarter Fördelar nackdelar
Låg/marknivå (<1 fot) Större fåglar och markmatare Kardinaler, blåskrika, rödhake, koltrastar, trastar – Lätt att använda med en enkel platt skål med vatten
– Lockar till sig större fåglar
– Lätt att underhålla
– Högre chans för predation
– Kan bli igensatt och delas av för många djur
Mitthöjd (2 – 3 fot) Både stora och små fåglar Finkar, blåskrika, rödhakor, trastar, kardinaler, mesar, sparvar, fågelungar, koltrast – De flesta piedestalfågelbaden är på den här höjden
– Attraherar de flesta fågelarter
– Måttlig predationsnivå
Hög höjd (> 3 fot) Små fåglar Finkar, gärdsmyg, bröst – Mindre risk för predation – Låg chans att locka de flesta fågelarter
– Om den är för hög kan den vara svår att nå och underhålla

Den optimala höjden för ett fågelbad

Så du kan nu ställa frågan: vilken är den bästa höjden för mitt fågelbad? Tja, det beror på vilken typ av fåglar du vill locka, och din preferens för typen av fågelbad, och hur väl du kan hålla rovdjur borta från ditt fågelbad.

Se även  Kan fåglar hämta sina bebisar? (Läs DETTA svaret först!)

Den optimala höjden för ett fågelbad är 2-3 fot över marken. Denna höjd kan locka flest fåglar och med måttliga nivåer av predation. De flesta fågelbad på betongpiedestaler som säljs har redan den optimala höjden för ett fågelbad.

Olika typer av fågelbad och deras respektive höjder

Nu när du känner till de olika fågelbadshöjderna och deras respektive fördelar och nackdelar har du förmodligen redan en speciell fågelbadhöjd i åtanke.

Men om du inte har köpt ett fågelbad i det här skedet ska jag visa dig några exempel på fågelbad relaterade till deras höjd så att du lockar så många fåglar som möjligt!

Här är alla typer av fågelbad, deras höjder och deras för- och nackdelar:

Typ fågelbad Höjd Exempel på ett fågelbad (Amazon länkar) Fördelar nackdelar
Hängande Hög höjd (>3 fot) BYER OF MAINE Cirklar hängande fågelbad – Högt och borta från rovdjur och andra djur – Svänger för mycket på blåsiga platser
Piedestal Mitthöjd (2 – 3 fot) World Source East piedestal fågelbad – Långvarig
– De flesta har en optimal höjd
– Stabil
– Högre kostnader
– Ett genomsnittligt antal rovdjur har tillgång till det
utplacerade Låg till medelhöjd (1 – 3 fot) Vintergrönt blått fågelbad av metallstång i havsglas – Estetiskt utseende
– De flesta har en optimal höjd
– Kan lätt vältas omkull
– Ett genomsnittligt antal rovdjur har tillgång till det
Monterad Medium till hög höjd (> 2 fot) Grå kanin Löstagbart monterat fågelbad – Stabil
– Justerbar monteringshöjd
– Kräver att ytterligare ett föremål/stolpe monteras på
Jord Låg/marknivå (<1 fot) Wildlife World Ground Birdbath – Mycket stabil
– Bra som vattenkälla för flera djur
– Kan vara DIY-stil
– Fåglar är sårbara för landlevande rovdjur

Varning för tabellen ovan: Jag utgår från att höjden på fågelbaden kommer att vara densamma som den höjd du ska placera ditt fågelbad på (för piedestal-, stolp- och markfågelbad).

Det betyder att om du skaffar ett piedestalfågelbad så kommer det att placeras på marken, där fågelbadets höjd = höjd från marken.

Se även  Hur djupt ska ett fågelbad vara? [ANSWERED! + FAQs]

Vilken fågelbadsuppsättning skulle jag rekommendera:

Efter att ha lärt mig all denna information om fågelbad, deras höjder och så vidare, har jag kommit till slutsatsen för mig själv och här är vad jag rekommenderar: försök att sätta upp BÅDE ett fågelbad på marknivå och piedestalnivå om möjligt!

Så här planerar och föreslår jag min installation:

Genom att sätta upp båda i kombination kan du säkerställa att landlevande djur, rovdjur och större fåglar kan njuta av den marknära vattenkällan, OCH även att mindre fåglar kan njuta av den säkrare höjden av ett piedestalfågelbad.

Du kan göra detsamma genom att göra ditt eget fågelbad på marknivå och köpa ett piedestalfågelbad!

Slutgiltiga tankar

Förhoppningsvis hade du hittat svaret på din fråga om fågelbad borde höjas; dom gör!

Du måste dock hålla varningarna i åtanke och välja det som är bäst för din situation och budget.

Jag hoppas att den här artikeln också har varit användbar som den var för mig när jag undersökte detta ämne. Tack för att du läser och jag önskar dig lycka till med att inrätta ditt fågelbad och attrahera massor av fåglar. Det var allt för idag, glad fågelskådning!

Referenser

  1. Loss, S., Will, T. & Marra, P. Effekten av frigående huskatter på vilda djur i USA. Blöt vanlig 4, 1396 (2013).

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!