Ska man mikrochippa en kanin?

Många djurskötare oroar sig för vad som skulle hända om deras älskade följeslagare gick vilse utanför. Husdjur kan bli rädda och förvirrade i ett obekant område och kan inte hitta tillbaka hem. Genom att mikrochippa din följeslagare är det mycket mer sannolikt att du återförenas med ditt älskade husdjur.

Ska man mikrochippa en kanin? Om du har en löprunda utomhus för din kanin eller tar honom på promenader i koppel, bör du allvarligt överväga att få din kanin mikrochippad. Detta ökar chanserna att återförenas med din kanin om de någonsin lyckas fly utanför.

Om din kanin alltid hålls inomhus är det kanske inte nödvändigt med mikrochips. De flesta kaniner har liten chans att fly om de hålls inomhus hela tiden. Men du vill se till att all åtkomst till utsidan är helt blockerad så att din kanin inte lyckas springa förbi någon när de går in.

Vad är ett mikrochip?

Syftet med ett mikrochip är att ge din kanin (eller annat husdjur) en identifikationskod. Denna kod är kopplad till ditt namn, adress och telefonnummer. Det kommer att hjälpa alla som hittar din kanin att kontakta dig och återförena dig med din förlorade kamrat. För djur utan halsband (som kaniner) kan detta vara det enda sättet för räddningsorganisationer att lokalisera och kontakta en kanins skötare.

Ett mikrochip är ett mycket litet datorchip som implanteras i din kanins kropp. Hela chippet är ungefär lika stort som ett riskorn, eller ännu mindre för nyutvecklade modeller. Den implanteras mellan kaninens skulderblad och är gjord för att hålla hela ett djurs liv. På detta sätt, om ditt husdjur någonsin går vilse, kan chipet enkelt skannas av en räddningsorganisation eller veterinärklinik.

Vad ska man göra med mikrochipets identifieringsnummer?

När du mikrochippar din kanin får du ett identifikationsnummer som du kan använda för att registrera din kanin online. Mikrochipsen är inte direkt kopplade till ett datorsystem och kan inte fungera som en GPS. Se det som en streckkod för din kanin. Den kan skannas och sedan sökas i onlinedatabasen för att hitta din kontaktinformation.

Se även  Är kaninselar grymma? Säkert eller inte?

När du har fått din kanins identifikationsnummer måste du registrera den online. Det är bäst att registrera numret hos tillverkaren av chippet och med Hittade djurregister (fri). Om du någon gång flyttar eller ändrar dina kontaktuppgifter måste du uppdatera registret online med dina nya uppgifter.

Är mikrochipningen säker?

Vissa operationer är mycket farliga för kaniner, men mikrochipsproceduren är inte en av dem. Att mikrochippa en kanin är mycket säkert och det finns praktiskt taget ingen risk för komplikationer. Kaninen behöver inte bedövas eller ens försättas i trans. Istället används en nål för att enkelt och snabbt injicera chipet under kaninens hud mellan skulderbladen, liknande en vaccininjektion.

Det kan finnas en mycket liten mängd smärta under själva injektionen. Det kan kännas som en kraftig klämning för en kanin, men kaninen kommer vanligtvis att agera som om ingenting hänt direkt efter. Andra husdjur, som katter och hundar, kommer ibland att gnälla lite under proceduren, men kaniner är inte kända för att visa smärta på detta sätt.

I vissa sällsynta fall är det möjligt för mikrochipet att tränga in under kaninens hud. Med tiden kan chippet falla på kaninens bröst istället för att stanna på ryggen. Även om detta gör det svårare för en räddningsorganisation att hitta och skanna chipet, utgör det inga hälsorisker för kaninen.

Hur mycket kostar mikrochips?

Mikrochipsimplantatet kostar vanligtvis allt från $ 20 till $ 45. Vanligtvis inkluderar denna avgift både kostnaden för proceduren och kostnaden för att registrera chipet hos tillverkarens register. Vissa tillverkare tar också ut en årsavgift och en avgift för att uppdatera kontaktuppgifter online. Andra är gratis eller kostar inget efter första registreringen.

När ska du mikrochipa din kanin?

Du kan säkert mikrochipa en kanin när som helst i dess liv. Det är inte en procedur som endast bör utföras på unga kaniner. Allt du behöver göra är att hitta en veterinär eller organisation som mikrochippar kaniner och boka tid för dem. En kanin kommer aldrig att behöva genomgå proceduren igen, eftersom mikrochips är gjorda för att hålla hela kaninens liv.

Se även  Är det grymt att hålla en kanin i en bur?

För kaniner är det vanligt att människor mikrochippar sina husdjur när de väl har kastrerats eller kastrerats. Eftersom kaninen redan är under narkos finns det ingen ytterligare smärta när du sätter in chipet. Vissa läkare kommer till och med att lägga till mikrochipsinjektionen utan extra kostnad. Du behöver bara betala för att registrera identifikationsnumret online.

4 skäl att mikrochipa din kanin

Att mikrochippa katter och hundar är bästa praxis, men metoden slår bara fast med andra populära husdjur, som kaniner. För kaniner som hela tiden hålls säkert inomhus är det liten chans att fly utanför. Ett mikrochip anses onödigt av många vårdgivare. Det finns dock vissa fall där du verkligen bör överväga att skaffa ett mikrochipimplantat till din kanin.

1. Din kanin springer utomhus

Många kaniner som vanligtvis hålls inomhus har ibland tillgång till en löprunda utomhus. Även om du är väldigt noga med att göra stängslet till utomhusloppet så kaninsäkert som möjligt, finns det en chans att din kanin är en liten Houdini och lyckas fly. Många kaniner vet instinktivt hur de ska gå tillbaka i sina steg. Men om din kanin lyckas ta sig ut och inte hittar tillbaka in, kan ett mikrochip vara den bästa chansen att återförenas med din kanin.

2. Du tar din kanin på en promenad

Kaniner kan tränas att gå i koppel precis som hundar. Skötare kan sela sin kanin och ta den ut på en promenad för att få motion, frisk luft och solljus. Vanligtvis är det ingen fara att gå med din kanin, men en kanin kan fly om:

  • Selen är för lös och kaninen slingrar sig ut.
  • Klämman på selen går sönder.
  • Kaninen tuggar genom kopplet.

Din kanin kan vara i okänt territorium om den någonsin kommer ur en sele, så den kan lätt gå vilse. Att ha ett chip kan få din kanin att kontakta dig efter att den har hittats.

3. Din kanin försöker fly

Vissa huskaniner kommer att försöka springa till dörren. Om de är någonstans nära en dörr som leder ut bör du överväga att mikrochippa din kanin. Även om du tror att det är oerhört osannolikt att din kanin skulle klara sig ute, bör du ändå överväga att skaffa implantatet bara för att vara på den säkra sidan.

Se även  Har alla kaniner en navel? Vad ägare behöver veta

4. För psykiskt välbefinnande

Även om du är i en situation där det är mycket osannolikt att din kanin någonsin kommer att gå lös ute, kanske du vill skaffa ett mikrochip för sinnesfrid. Allt kan hända. Din kanin kan komma ut ur bäraren när du tar den till veterinären, eller så lämnar du av misstag en dörr öppen en dag. Hur osannolika dessa händelser än är, kan de ändå ge dig lite sinnesro. Du kommer att veta att om din kanin kommer ut, finns det fortfarande en chans att du kommer att se dem igen.

Vad ska du göra om din kanin försvinner utanför

Om din kanin är mikrochippad och försvunnen utanför, kan du vidta några åtgärder för att öka chanserna att se din kamrat igen. De steg du kan vidta omedelbart är:

  1. Se till att dina kontaktuppgifter i mikrochipregistret är uppdaterade. Kontrollera att telefonnummer och adress stämmer så att du enkelt kan bli kontaktad om din kanin hittas av en räddningsorganisation.
  2. Kontakta lokala räddnings- och veterinärkontor. Du kan vidarebefordra beskrivningen av din kanin till dessa organisationer. Berätta också för dem att din kanin har ett mikrochip. Eftersom kaninmikrochips inte är utbrett för tillfället, kommer vissa härbärgen inte att inse att kaniner också kan mikrochippas och kommer inte att övervaka det. Men om du kontaktar dem kan du meddela att din kanin har ett mikrochip. Detta säkerställer att de övervakar alla nya kaniner som kommer in i skyddet.
  3. Sätt upp affischer och be dina grannar att hålla utkik. Många kaniner håller sig nära där de går vilse. Om din kanin rymde nära hemmet kan dina grannar hjälpa dig att hitta dem.

källor:

  1. ”Vanliga frågor om husdjursmikrochips.” Djurfinnare. https://www.petfinder.com/dogs/lost-and-found-dogs/microchip-faqs.