Skillnaden mellan husdjursråtta och mus: vilken ska jag skaffa?

Jag får ofta frågan ’Vad är skillnaden mellan en sällskapsråtta och en sällskapsmus?’ Så jag bestämde mig för att göra lite research och det här är vad jag fick reda på.

Råttor är betydligt större än möss, de har större ansikten, medan möss har ett smalare triangulärt ansikte. Råtttassar är proportionellt större och skrymmande än en mus. Han- och honråttor bör leva i par av samma kön eller grupper, eftersom de är sociala djur. Medan honmöss vanligtvis hålls i grupper om 3 och hanmöss bör leva på egen hand eftersom de är territoriella och kommer att döda varandra.

De flesta tror att möss och råttor är väldigt lika om inte praktiskt taget identiska, men sanningen är att det finns många skillnader mellan de två. Det är viktigt att känna till dessa skillnader innan du gör ett köp så att du vet vad du kan förvänta dig när du tar hem din nya gnagarvän.

Följande artikel tar en titt på alla viktiga skillnader mellan de två gnagararterna.

Skillnaderna mellan råttor och möss

Möss och råttor kan misstas för varandra om man inte vet så mycket om dem, men med lite kunskap är det lätt att skilja dem åt enbart utifrån skillnader i utseende, som storlek, ansiktsstruktur och svanstyp. Förutom utseendet är möss och råttor faktiskt två väldigt olika djur.

Till exempel, medan råttor vill spendera mycket tid utanför sin bur och interagera med dig, är många möss helt nöjda med att leva i sina trådvärldar under större delen av sitt liv. När du lär dig mer om skillnaderna mellan möss och råttor kommer du att bli förvånad över att så många människor kan förväxla dem så lätt.

Innan du springer till djuraffären (eller en bra uppfödare eller räddningstjänst) för att ta hem en råtta eller mus till dig själv, dina barn eller din vän, är det viktigt att veta vad du ger dig in på. Läs igenom den här artikeln så att du kan fatta ett korrekt beslut om vilken du ska ta in i ditt liv under de kommande åren, om någon.

Utseende och vanor hos husdjursmöss och råttor

Råttor och möss kan se väldigt lika ut om du bara ser dem springa runt, men om du tar hem dem som husdjur kommer du att börja se de uppenbara skillnaderna i utseende.

Först och främst har de väldigt olika storlekar. Möss är små och cirka fyra tum långa. Å andra sidan är råttor större med en längd på cirka 25 cm. En råttas större storlek gör den faktiskt lättare att hantera än möss som är små, smidiga och snabba. Råttor älskar också att bli hanterade, en mus föredrar att springa runt och undersöka.

Även om storlek är en av de första indikatorerna, finns det många fler externa skillnader som du kan använda för att se skillnaden.

Båda gnagarna anses vara nattaktiva, men att få en råtta som husdjur kan hjälpa den att anpassa sig till ditt sömnschema och bli allt mer aktiv under dagen; detta är riktigt bra för dem som vill interagera och leka med sitt husdjur mycket.

Å andra sidan kommer möss sannolikt inte att justera sitt sömnschema snabbt. Det betyder att du vill låta en husdjursmus sova hela dagen när den vill, och du måste stå ut med ljudet om den vaknar på natten, eftersom de gillar att springa i hjulet och du försöker sova. Tänk på att båda djuren är nattaktiva av naturen och det rekommenderas inte att tvinga ditt sömnschema med någondera, din råtta kan naturligtvis anpassa sig.

Råttor och möss har olika ansiktsstrukturer. En muss nos är mycket triangulär; det kommer till en punkt nära näsan. Dessutom har möss väldigt långa morrhår som sticker ut från sidorna av deras ansikten. Å andra sidan är en råttas nos, även om den fortfarande är något triangulär, mycket skrymmande och trubbigare än en mus.

Möss har också större/floppigare öron jämfört med deras kroppar. Dumbo-råttor har öron som liknar en mus, men en muss öra kommer fortfarande att se större ut jämfört med deras kropp.

Se även  Frogbit vs Duckweed - Komplett jämförelse

Den sista signifikanta skillnaden i utseende är deras svans. Vid första anblicken kan de se väldigt lika ut, men de är faktiskt väldigt olika. De har båda långa svansar, men en råttas är generellt bredare i bredd och nästan alltid helt hårlös. Den är inte bara hårlös, utan den känns nästan fjällig om du skulle köra handen längs svansen.

Å andra sidan har möss i allmänhet långa, ganska tunna svansar och är täckta av hår. Du kommer förmodligen att behöva komma närmare en gnagare, eller kanske till och med röra vid den för att identifiera den enbart på svansen.

En viktig utseendefaktor att tänka på som är liknande mellan möss och råttor är deras färg. Både råttor och möss finns i olika färger och väldigt lika färger. På grund av detta kommer du sällan att kunna se skillnad på pälsen ensam.

Det är värt att notera att en råtta, särskilt en hanråtta, i allmänhet kommer att vara mer oljig eftersom de kan utsöndra det som kallas bockfett. Buck grease är i princip överflödig hudolja som är ofarlig och nästan luktfri.

Råtta kontra mus beteende

Möss

Möss är sociala varelser, men hanmöss är extremt territoriella och kommer att vara aggressiva mot varandra, vilket kommer att resultera i att den ena dödar den andra om de hålls tillsammans. Av denna anledning kan du bara hålla hanmöss ensamma. Detta kan vara ett bra alternativ om du bara får ha ett husdjur.

Honor, å andra sidan, bör hållas i par eller grupper om tre så att de får en mer naturlig livsmiljö.

Du bör också se till att du har en bur som är tillräckligt stor för att varje mus ska ha sitt eget utrymme. (Var beredd på att hanmöss markerar sitt territorium en hel del, särskilt i början.)

Möss kan vara aggressiva, skitiga eller både och när du först tar hem dem eftersom de inte är anpassade till sin miljö. Men med lite tid och tålamod kommer de att börja lugna ner sig, och det är då du kan vänja dem vid att interagera med dig.

För att göra detta måste du spendera tid nära deras bur och prata med dem (tyst så att du inte skrämmer eller stressar dem) så att de kan vänja sig vid vår röst och närvaro. När de börjar verka avslappnade omkring dig och kanske till och med lite nyfikna kan du börja mata dem med godsaker från din hand.

När de börjar äta ur din hand kan de börja klättra på dig, eller så kan du försöka plocka upp dem. Kläm aldrig musen hårt, utan ös upp den och håll den inte högt i luften, eftersom ett stort fall kan skada din mus allvarligt.

Det är viktigt att komma ihåg att även om möss kan klättra på dig, gillar vissa att utforska utanför buren (endast om du gör den mussäker och säker först), och äter ur din hand, får de inte så mycket uppmärksamhet och uppmärksamhet behöver. kanske inte ens njuter lika mycket som råttor.

De är sociala med varandra men kan vara väldigt glada när de spenderar större delen av sin tid i sin bur, leker och lever med varandra. Detta kan göra det lättare att äga en mus och kan vara väldigt roligt för dem som tycker om att titta, inte göra. Om du vill spendera mycket tid på att hålla och leka med ditt husdjur kanske en mus inte är det bästa alternativet för dig.

Råttor

Råttor är också mycket sociala, vänliga varelser och behöver minst en annan råtta för att vara lycklig (du kan behålla ett större antal råttor om du introducerar dem långsamt och säkert). Därför bör råttor hållas i par eller grupper av samma kön för att ge en mer naturlig social miljö för han- och honråttor att leva i. I en annan artikel på vår hemsida kan du läsa varför råttor ska leva med sina egna.

Se även  Anledningar till varför getter klättrar i träd - vissa är överraskande!

På grund av detta kommer de flesta kvalitetsuppfödare, räddningscenter och djuraffärer inte att sälja dig bara en råtta åt gången, även om du redan har andra råttor i huset, eftersom att ha en ”vän” kommer att göra övergången betydligt mindre stressande.

Råttor är lekfulla, och ett av sätten de spelar är genom att brottas och slåss – detta beteende är helt normalt och hjälper till att etablera deras komplexa hierarki med sin grupp. Så länge de inte är aggressiva och inget blod tappas får de brottas och slåss.

Dessutom kommer råttor att vara väldigt sociala med dig. Räddningar kan ta lite tid att anpassa sig till dig och kräver lite förtroendeträning, men när de väl värms upp kommer de att älska att leka och gosa med dig. Råttor du får från uppfödare kommer förmodligen redan att vara socialiserade och glada över att vara runt dig från början.

Hanråttor tenderar att vara mer gosiga och honråttor mer lekfulla, men båda kommer att behöva minst en timme utanför sin bur per dag – och mer om möjligt. Detta betyder att de är ett fantastiskt husdjur om du vill interagera med dem mycket och bilda ett nära band, men du bör komma ihåg att det också innebär att ta hand om dem tar betydligt mer tid och energi.

Råttor är också extremt intelligenta. Det betyder att de kommer att lära sig vem du är ganska snabbt, och räddningsråttor kommer förmodligen att veta att du räddade dem. De är så intelligenta att många jämför dem med hundar. Detta innebär att det till och med är möjligt att träna en råtta att skräpa, vilket gör rengöringen mycket enklare. Att träna en råtta kräver förstås mycket tålamod och man ska bara använda positiv förstärkning, inte straff.

De upplever känslor, är nyfikna, älskar att utforska och kan till och med lära sig knep. Husdjursråttor är också observanta, och det är deras stark känsla av empati och medkänsla som skiljer dem från de andra djuren vi håller som husdjur.

På grund av råttors behov av socialisering och stimulans kan de också lätt bli uttråkade. Några tecken på att din råtta kan vara uttråkad är överdriven skötsel och att tugga på barer. Om du märker dessa tecken måste du antingen spendera mer tid med dem, köpa fler leksaker till dem eller förmodligen göra både och.

Du kan hitta 22 kreativa idéer för att underhålla dina råttor här i en annan artikel jag skrev.

En uttråkad råtta är inte ett problem att ignorera, eftersom tristess hos råttor kan leda till allvarligare hälsoproblem. Om du inte är villig att ge en råtta all den stimulans den behöver för att leva ett lyckligt och hälsosamt liv, kanske det inte är den bästa tiden att ta hem en råtta.

Vad är kostnadsskillnaden mellan möss och råttor?

Ärligt talat, att äga en mus och en råtta kostade liknande belopp. Du kommer att behöva köpa en bur, mat, sängkläder, köpa en bur, mat, sängkläder, leksaker och andra viktiga utgifter för både en mus och en råtta.

Mycket av vad det kostar att faktiskt köpa den där råttan eller musen beror på vilken typ av bur du skaffar, eftersom det oftast är den största utgiften. Råttor behöver minst två och en halv kubikfot per råtta, medan möss kan leva i mindre burar.

Tänk också på att det vid första anblicken förmodligen är billigare att köpa en råtta eller mus från djuraffären, men dessa djur föddes mer än troligt upp i stora mängder och under inte särskilt trevliga förhållanden – detta kan leda till dyra veterinärräkningar.

Om du kan köpa från en kvalitetsodlare är det en bättre idé. De flesta djuraffärer föder upp för kvantitet, inte kvalitet, så djuraffärsdjur är mer benägna att ha hälsoproblem och är mindre socialiserade.

Renlighet

Råttor och möss är båda fantastiska egenvårdare. Det betyder att de håller sig rena, så du behöver inte bada dem (och vanligtvis gillar de inte bad heller) om inte din veterinär ber dig att göra det av en specifik anledning.

Se även  Varför flåsar min hund så mycket?

Det är känt att råttor, särskilt hanråttor, blir fetare än möss. Även om detta inte är skadligt och inte ens luktar så illa, kan vissa människor tycka att det här är grovt.

När det gäller burar börjar råttor och möss på ganska lika villkor – det är värt att notera att möss av hankön är väldigt territoriella, så de kommer sannolikt att kissa överallt i början. Men med träning kan råttor bli renare än möss eftersom det är möjligt för råttor att bli smutsiga. Du får gärna testa att träna din mus, men du kommer förmodligen inte ha någon tur.

Livslängd för en råtta kontra mus

En av de största avskräckarna för potentiella rått- och musägare är livslängden. Husdjursmöss lever i allmänhet för att vara cirka ett till två år gamla, och medan husdjursråttor vanligtvis lever ytterligare ett år efter det (i genomsnitt två till tre år), är båda relativt korta jämfört med andra husdjur.

Däremot kan möss och råttor vara så roliga och tillfredsställande husdjur att det för många människor är värt att spendera tid med dem, även om de inte lever särskilt länge.

Dessutom, låt dig inte luras att tro att tiden är så kort att det inte är ett verkligt åtagande. Att ta ett djurliv i ens två år, än mindre tre år, är ett stort engagemang. Du måste vara villig att köpa dem vad de behöver, städa deras bur, spendera tid med dem (speciellt om de är en råtta) etc.

Mycket kan förändras i ditt liv på tre år. Du kan gifta dig, få barn, gå på college och gå igenom andra stora förändringar i livet. Innan du köper en råtta, försök att se in i framtiden för de förändringar du förväntar dig och se till att det är en bra tid för dig att ta med en råtta eller mus in i ditt liv.

Kan du hålla en mus och en råtta tillsammans?

Nej! Även om råttor är väldigt sociala och gillar att leva med andra råttor, är det troligt att råttan dödar och äter den om du sätter en annan liten gnagare i buren med dem. Faktum är att om du äger båda, bör du inte ha dem utanför och tillsammans samtidigt, och kanske inte ens inhysa dem i samma rum.

Möss och råttor har utmärkta luktsinne, så att lukta på varandra om deras burar är nära varandra kan stressa dem. Naturligtvis, om du vill äga båda, ha plats, är ekonomiskt redo och har den kunskap som krävs för korrekt vård, kan du äga båda. Förvara dem bara i separata burar och i separata områden.

Slutsats

Både råttor och möss är fantastiska husdjur som kan ge mycket nöje till ditt hem, och vilken som är bäst för dig beror verkligen på dina personliga preferenser.

Om du föredrar ett mindre husdjur som är ganska självförsörjande och hellre vill ses än interagera med, är en mus förmodligen det bättre valet för dig.

Å andra sidan kanske du föredrar ett husdjur som är större, binder sig ganska snabbt, är tillgiven och kan tränas för att göra trick; en råtta är förmodligen vad du letar efter.

Kom också ihåg att bara för att du bestämmer dig för om du vill ha en råtta eller en mus betyder det inte att du ska ta din plånbok och sluta undersöka. Forska vidare på olika typer av möss och råttor för att lära dig mer om vad du specifikt vill ha. Det sista du vill är att ta hem ett djur och till slut inte vara nöjd med ditt beslut.

Oavsett om du tar hem några möss eller några råttor, njut till fullo av glädjen de kommer att ge ditt liv.