Skrattar grisar?

Du har säkert sett Babe och Charlottes webb och börjat undra om grisar verkligen kan vara så uttrycksfulla.

Har grisar verkligen förmågan att le? Grisar kan säkert ge några av de mest förtjusande leenden du någonsin sett från ett djur. De är inte bara intelligenta varelser, utan också känslomässiga varelser.

Titta bara på nätet och du kommer att se en myriad av bilder på grisar som verkar glada, nöjda och med stora leenden på läpparna. Och om du är en grisförälder, så har du förmodligen haft förmånen att se den där bedårande grisen le då och då också.

Detta är en av huvudorsakerna till att grisar är fantastiska husdjur. På samma sätt som föräldrar strålar av stolthet när deras barns ansikten lyser upp, känner grisföräldrar också den känslan av prestation när de ser sitt grisansikte helt nöjd och glad.

Det är viktigt för grisägare att förstå hur en gris övergripande beteende relaterar till dess känslor. På så sätt skapar du en balanserad miljö där grisar och människor kan leva lyckliga tillsammans.

När grisar blir ledsna, arga eller stressade är det mest troligt att de beter sig, vilket orsakar en hel del olägenheter för omgivningen.

Läs mer för att ta reda på vad en gris har för känslomässiga tendenser så att du kan njuta av att se din gris le oftare.

Grisar och deras känslor och beteenden

Grisar liknar människor på många sätt, särskilt när det kommer till deras känslor. De är kännande varelser – de har känslor och är inte bara varelser som lever och lever i sina dagliga liv utan känslor.

Professor Francoise Wemelsfelder säger till och med att grisar kan visa hur de mår genom sitt kroppsspråk. Detta gör det ännu viktigare att vara uppmärksam på hur dina grisar beter sig. Kanske berättar de något du behöver veta om deras allmänna välbefinnande.

Vilket beteende uppvisar grisar när de är glada?

Grisar som är glada är lekfulla och viftar med svansen. Du kommer att märka en viss spänst i deras gång. De kommer också att vara mer öppna för olika aktiviteter och visa en hälsosam aptit.

Se även  Vilka sinnen förlitar sig grisar på?

Men vad händer när grisar är ledsna eller rädda?

Naturligtvis kommer de att visa raka motsatsen.

Grisar under stress kommer att kissa och göra avföring var de vill, oavsett om de tidigare har tränats att använda den lilla boxen. De kommer att se griniga ut och hålla sig för sig själva och sura. De kan också bli aggressiva och destruktiva.

När din gris visar dessa tecken på stress, kontrollera omgivningen direkt. Det kan vara något (eller någon) som orsakar extrem stress för din gris.

Du kan också välja att gå till veterinären. Det är också möjligt att din gris visar tecken på stress på grund av dålig hälsa.

Hur du håller dina grisar glada

Vill du aldrig se det där leendet lämna ditt gris ansikte igen?

Det fina med att vara en grisförälder är att du vanligtvis kan försöka kontrollera deras omständigheter. Genom att ha bättre grepp om sin miljö och omgivning kan grisar trivas.

Här är några sätt att hålla din gris leende, glad och nöjd:

  • Var mild och snäll

Var uppmärksam på en gris övergripande beteende? Även om den är lekfull är den fortfarande blyg och mild. Den förväntar sig också detsamma av människorna (eller djuren) runt omkring.

Undvik att prata med en gris med hög röst. Den trivs i en miljö där folk pratar med den på ett vänligt sätt.

Detta är också en anledning till att grisar ofta kommer bättre överens med katter än hundar. Det kan skrämma när hundar börjar skälla eller bete sig aggressivt.

Var snäll mot det också. Slå inte eller slå honom inte om han beter sig illa. Speciellt om du slår honom i botten kan han bli väldigt förolämpad och sura i flera dagar.

  • Visa dem tillgivenhet

Vanligtvis gillar grisar inte att bli plockade upp eller gosa. Detta orsakas av deras instinkt. När allt kommer omkring, i det vilda anses de vara bytesdjur där större rovdjur plockar och lyfter grisar från marken.

Se även  Bär grisar på sjukdomar?

Men detta betyder inte att du inte kan visa din gris tillgivenhet. Allt som krävs är förtroende.

Om din gris är ganska ny i ditt hem och inte litar på dig ännu, kan du börja med enkla åtgärder som att klappa försiktigt eller stryka över huvudet. Den uppskattar också att klia sig under örat och enstaka gnuggningar på magen.

När det är varmt för dig kan du börja gosa med det oftare. Överdriv bara inte och sluta med att skaka eller klämma det för mycket, eftersom rädslorna kan komma om igen.

  • Belöna dem för gott beteende

Du vet hur barns ögon lyser när du tar med en överraskning eller ger en belöning? Samma sak händer om du gör samma sak med en gris.

Ge din gris en godbit när den visar dig bra beteende. Du kan också göra detta när de lär sig ett nytt trick eller färdighet. Detta förstärker inte bara ett gott beteende, det säger också till din gris att du uppskattar de saker han gör.

Vem skulle inte le och vara glad för det?

  • Håll dem välmatade och bekväma

På stora gårdar ser man sällan grisar le. Det beror främst på att gårdarna är överfulla och smutsiga, och de är helt enkelt inte bekväma alls.

Om du har en husdjursgris i ditt hem har du chansen att ändra på allt det.

Missförstå oss rätt – en gris älskar absolut sällskap! Han älskar att mysa mot andra grisar. Men se till att det är bekvämt också.

Sängkläderna ska vara rena och mjuka mot huden. Slarv i valet av sängkläder kan leda till allergier. Du kan till och med låta din gris använda filtar och kuddar istället för det vanliga halm eller hö. Detta kommer inte bara att bli mindre rörigt, det kommer också att hålla dem bekväma.

Grisar är i allmänhet rena djur. Det är inte sant att de är smutsiga och röriga och inte har någon hänsyn till hygien. Grisar hatar till och med att lämna urin eller avföring nära där de sover och äter. Därför borde potträning vara något av det första du bör göra om du skaffar en gris som husdjur.

Se även  Kan du gå med grisar?

Mata dem väl också. Tänk på att att hålla dem väl utfodrade inte innebär att övermata dem. Känn till din gris näringsbehov och se till att de tillgodoses. Undvik övermatning eftersom detta kan leda till fetma och fetma kan leda till allvarligare sjukdomar.

Regelbundna besök hos veterinären är ett måste då detta kan ge dig mer insikt i om din gris är frisk eller inte. Och en frisk gris är alltid en glad gris.

Relaterade frågor

Känner grisar igen sina ägare?

Grisar har fantastiska minnen och sägs vara väldigt bra på att känna igen och minnas människor. Faktum är att deras minne är så bra att de kan komma ihåg ledtrådar och till och med hitta hem över stora avstånd. De minns också platser där de hittat tidigare.

Gosar grisar?

Grisar älskar att gosa och är i allmänhet tillgivna, men du måste vinna deras förtroende först. Du kan börja med några slag på huvudet, en repa bakom örat och sedan fortsätta att gnugga magen. Grisar gillar vanligtvis inte att bli plockade upp eftersom de, när de jagas i det vilda, ofta plockas från jorden och lyfts av sina rovdjur.

Vad gillar grisar att äta?

Grisar gillar att äta allt och allt, så det är vanligtvis upp till grisägaren att se till att grisen håller sig inom rätt kost och undviker att äta för mycket. Du kan göra en fläskmåltid själv och lägga i grönsaker, frukt och spannmål, plus lite proteintillskott. Du kan också köpa grispellets för att tillgodose ditt husdjursgris näringsbehov. För matgodis som används under träning älskar grisar allt från äpple- och morotsbitar till popcorn och cheerios.