Snarkar grisar?

Grisar är fantastiska husdjur, men det är också viktigt att känna till grisens små egenheter och vanor, till och med något så enkelt som om de snarkar eller inte, för att vara säker på att du vet vad du ger dig in på.

Snarkar grisar också? Grisar snarkar medan de sover på samma sätt som människor gör. Däremot kan volymen variera, med vissa grisar snarkar högre än andra.

Många djur snarkar till och med medan de sover. Så bli inte förvånad om du hör din gris göra ett konstigt ljud när den sover. De är verkligen inte de enda med denna vana.

Läs vidare för att lära dig mer om varför grisar snarkar när de sover, och om andra ljud de gör och andra vanor de har när de sover.

Varför snarkar grisar?

Det finns många anledningar till varför din gris snarkar. Medan vissa människor tror att en täppt näsa skulle vara den vanliga orsaken, går det faktiskt mycket djupare än så.

En av huvudorsakerna till att grisar (och djur i allmänhet) snarkar är att deras mjuka gom, liksom andra halsvävnader, kommer i vägen och vibrerar när grisen andas in och ut. Detta gäller särskilt när deras luftpassage är smalare.

Vad orsakar detta?

Ibland är deras mjuka gom för tjock eller för lång. Dessa vävnader kan vara svullna eller så kan musklerna på baksidan av halsen vara för avslappnade. Fetma är också en annan möjlig orsak till en förträngd luftväg.

Vissa tycker att det är irriterande när deras husdjur snarkar, medan andra tycker att det är gulligt. Var dock medveten om att snarkning har ett antal konsekvenser för ditt husdjurs hälsa.

Här är några problem som ses hos grisar som snarkar:

  • Minskat luftflöde
  • Sänkning av syrehalten
  • Dålig träningstolerans
  • Dålig värmetolerans

Dessa symtom kan vara livshotande för dina grisar.

Kan du stoppa din gris från att snarka?

Även om din gris snarkning kanske inte är något du kan bli av med helt, finns det säkert sätt att minska det. Detta ger inte bara vilsamma nätter för dig och din gris, det förlänger också din gris liv och gör dem friskare överlag.

Det skulle vara bra att få din gris undersökt av en veterinär som är specialiserad på andningsproblem. Denna veterinär kan ange exakt var problemet kommer ifrån. När orsaken väl har upptäckts är det lättare att få rekommendationer om vad du ska göra för ditt husdjur.

Se även  Vad är den förväntade livslängden för en gris?

Ibland kan din veterinär föreslå kirurgiskt ingrepp, särskilt om fallet är för långt framskridet. Om så är fallet, skulle din veterinär med största sannolikhet rekommendera att ta itu med alla andra problem i en enda procedur, eftersom att utsätta din gris för bedövning om och om igen kan också ha sina egna risker.

Det är också viktigt att du håller din gris på en hälsosam vikt. Vissa tror att eftersom det är en gris kan den ha allt och vad som helst när den vill. Men detta är inte sant. Detta tänkande kan till och med vara farligt.

Att förbereda en hälsosam kost för din gris är inte bara till hjälp för din gris luftvägar, det är också till hjälp för din gris övergripande hälsa.

Håll dig till foder som innehåller alla de näringsämnen, vitaminer och mineraler din gris behöver för sin ålder, vikt och hälsa. Ibland rekommenderar din veterinär att du lägger till några kosttillskott beroende på vilka näringsämnen din gris saknar.

Om du nu väljer att förbereda din gris foder, fråga din veterinär vilka näringsämnen din gris behöver mest och basera sin kost på det. Mellan måltiderna kan du ge något gott, men inte för mycket.

När du har bemästrat konsten att förbereda hälsosamma måltider för din gris som kommer att hålla honom på sin optimala vikt för sin ålder, kommer du inte bara att hjälpa till att minska hans snarkning, utan du kan också hjälpa honom att undvika ett antal sjukdomar och hälsorisker.

Om du behöver hjälp med att förbereda en bra diet till din gris kan den här artikeln fungera som en guide.

Andra ljud som grisar gör

Snarkning är inte det enda ljud som grisar gör. Den kan göra ett antal olika ljud, som grymtningar, gnisslande, grymtar och till och med skällande. Experter säger att en gris kan göra cirka 20 olika ljud.

Varje ljud en gris gör har sin egen unika betydelse. Och för att verkligen förstå hur din gris mår är det bäst att lära sig att tolka de olika ljuden den gör.

Se även  Dricker en gris genom näsan?

Till exempel skulle en kort eller skarp skällande betyda att din gris blev förskräckt eller skrämd. Observera att grisar inte bara skräms av plötsliga rörelser. De är mer benägna att besväras av höga ljud, som till exempel att en dörr smäller. Detta beror på att deras hörsel är mycket känslig, så höga ljud kan vara mycket traumatiska för dem.

Om din gris nu släpper ut en serie skäll istället för en plötslig, kan din gris vara hotad. Det beror oftast på att den ser eller känner något nytt. Det kan också vara misstänkt för en person som ser det för första gången, eller ett nytt husdjur som du tagit med dig hem som sällskap.

När grisens skäll blir högre blir den mer hotfull. Och medan mindre grisar vanligtvis bara hukade sig i ett hörn och gömmer sig, kan större grisar bli aggressiva.

Det kanske mest välbekanta ljudet du kommer att höra en gris göra är det låga morrande ljudet den gör medan den gräver eller äter. Detta ljud talar om för dig att din gris är glad och nöjd med vad den än gör.

När din gris blir upphetsad kan den släppa en serie upphetsade gråt. De brukar göra detta när de vet att det är dags att äta och de känner att du närmar dig med maten i släptåg.

Om du ser grisar som ammar från sina mammor kan du också höra suggan göra ett mjukt grymtande eller grymtande ljud. Detta är vanligtvis mamman som kommunicerar med sina smågrisar. Vissa tror att det är suggan som sjunger smågrisarna till sömns.

Du kan höra din gris göra andra ljud utöver dessa. Det är bäst att du observerar dem och tänker på stimuli för varje specifikt ljud. Observera att det kommer att finnas olika toner och frekvenser, var och en med olika betydelse.

Varför behöver du förstå de olika ljuden din gris gör?

Det är viktigt att vara förberedd på tecken på att din gris behöver ditt stöd. Till exempel, om han är hotad eller stressad, förväntar han sig att du tar hand om potentiella faror runt honom. Och det finns inget bättre sätt att se om de är i det här tillståndet än genom de ljud de gör.

Se även  Vad dricker grisar vatten av?

Andra saker som grisar gör när de sover

Det är intressant att veta att grisar också snarkar när de sover, precis som människor. Men det är inte den enda likheten mellan en sovande gris och en sovande människa. Vissa experter tror till och med att grisar också kan drömma medan de sover.

Innan vi kommer in på hur en gris drömmer måste du förstå vad REM är.

REM eller snabb ögonrörelse är ett stadium där människor är i djup sömn. Det är här vårt undermedvetna börjar arbeta i form av drömmar. När vi sover spenderar vi minst 25 % på REM.

Grisar går också igenom en REM-fas, även om de bara spenderar 10 % av sin totala sömntid i denna fas. Men med tanke på att grisar också sover i cirka 8 timmar, är det säkert att säga att de fortfarande har gott om tid att faktiskt drömma.

Varför tror experter att grisar också kan drömma? Deras hjärnor är väl inte så imponerande?

Fel!

Grisar är faktiskt mycket smartare än ett 3-årigt barn. De sägs till och med vara intelligentare än hundar. De behöver till och med konstant mental stimulans. Annars kan de bli uttråkade och beter sig.

Att veta detta skulle inte vara förvånande att upptäcka att grisar också drömmer. När allt kommer omkring, om ett litet barn kan drömma, varför skulle en intelligent gris vara annorlunda?

Relaterade frågor

Vilka djur snarkar?

Kolibrier, hundar, hamstrar, katter, ankor, kaniner, hästar – you name it, det snarkar förmodligen. Tro det eller ej, det finns en lång lista över djur som snarkar på liknande sätt som människor. Du förstår, snarkning orsakas av någon form av blockering runt luftpassagen. Och detta är något som potentiellt kan hända i alla djurs kroppar.

Varför grymtar grisar?

Grisar grymtar för att kommunicera med varandra, såväl som andra djur runt dem (inklusive människor). Grisar kan göra ett 20-tal olika ljud, det vanligaste ljudet är ett morrande. Beroende på tonhöjd och ton, förmedlar dessa olika ljud olika känslor eller budskap.

Hur kraftfullt är en gris luktsinne?

En gris luktsinne är kraftfull nog att hitta mat som potentiellt kan döljas under jorden. I Europa används grisar till och med för att jaga tryffel nedgrävda i marken.