Stöter fåglar någonsin på varandra? (SVAR!)

Ofta ser vi fåglar flyga med lätthet upp i luften, ibland i stora flockar. Har du också varit lika nyfiken som jag på den här frågan: ”Träffar fåglar någonsin på varandra?!” Jag tog mig friheten att göra lite djupgående forskning på nätet och hittade några definitiva svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar kolliderar med varandra, men det händer sällan. Fåglar har en naturlig instinkt att undvika att svänga höger när de är på väg att frontalkrocka. Fåglar som flyger viskande kan förutse gruppens riktningsändring, anpassa sin flygbana och undvika krascher.

Även om fåglar ibland kraschar in i varandra, har nyligen intressanta upptäckter gjorts om de mekanismer de använder för att undvika att krascha in i varandra. Teknikerna som används av dessa små fjäderbeklädda vänner är verkligen unika. Läs vidare för att ta reda på mer!

Fågelperspektiv – en snabbkurs

monokromt foto av flygande fåglar

Även om du kanske har tänkt på den här slumpmässiga frågan om fåglar som kraschar in i varandra, kan kraschen faktiskt leda till en ganska allvarlig skada på båda fåglarna.

Det beror på att de är så lätta och har ihåliga ben. Medan vi har våra flygplatskontrollcenter för att övervaka vårt luftrum när vi flyger i plan, hur vet fåglarna egentligen när de ska undvika varandra? Är det magi? Låt oss dyka in i detaljerna!

Åh, och om du vill läsa mer om en fågels överlevnadsgrad när den kraschar in i ett fönster, kolla in en artikel jag skrev om detta oroande problem för fåglar! Du kommer inte ångra att du läst den.

Överväg också att läsa om det kommer in många fåglar i ditt hem den här artikeln när jag förklarar varför de gör det. Det kommer att hjälpa mycket!

Fåglars geniala anti-kraschtekniker

Vi har sett de förödande konsekvenser som kan drabba fåglar när de kraschar. Därför har fåglar utvecklat flera effektiva knep för att undvika att ständigt stöta på varandra. Låt oss titta på de två sätt som fåglar kan krascha på: frontalt och i grupp.

1) Undvika frontalkollisioner

Det är viktigt för fåglar att kunna undvika frontalkrockar under flygning. Tja, de skulle tydligt se vart de är på väg, men de skulle fortfarande behöva någon sorts hemlig mekanism som skulle tillåta dem att undvika varandra på kort tid.

Se även  Bästa fågelskådningshattar under $20 (valuta för pengarna!)

Intressant nog, efter att ha gjort lite internetforskning, hittade jag en intressant studie på nätet utförd av Mandyam Srinivasan och andra forskare vid University of Queensland, Australien. De fick reda på det genom en serie tester av 100 undulat som var tvungen att flyga i en smal tunnel för att simulera en frontalkrock.

De fann att 84 % procent av mer än 100 tester, dessa fåglar undvek att svänga åt höger när de placerades i en frontalkollision. I de övriga fallen observerades inga olyckor.

Det som är mest spännande är att det verkar finnas något system eller reflex inbyggt i fåglarna för att undvika rätt i de flesta majoriteter! Här är en video för att illustrera det:

Förutom att bara ducka till höger eller vänster, undvek de också varandra vertikalt, vilket betyder att de börjar med att flyga iväg på en annan höjd och undvika en frontalkrock!

Dessa forskare har också funnit att deras beteende för att undvika kollisioner inte beror på riktningen för fågelns flygning, och drar slutsatsen att det inte finns någon möjlig inblandning av en inre kompass. Från och med dagens dag och ålder finns det inga vetenskapliga bevis för att fastställa Vad säger åt dessa fåglar att svänga åt höger vid en frontalkrock.

Läs mer om den vetenskapliga artikeln här.

2) Undvika krockar i stora besättningar

Vi ser ofta fåglar som flyger i stora flockar, eller hur? Jag fick nyligen reda på att komplexa flygmönster nämns hos starar mumla. Starar är fåglar som tenderar att svärma. När de flyger som en svärm tenderar de att bilda detta brus som liknar komplexa och dynamiska 3D-modellliknande strukturer på himlen. Så här ser de ut:

Underbart, eller hur? Detta sorl ses ofta hos starar, men då uppstår frågan: hur undviker de att krascha in i varandra i en så tätt placerad orkester av fjädrar?

En vetenskapsman känd som David Williams från University of Washington tog initiativet till att studera hur fåglar anpassar sina flygmönster för att undvika hinder (inklusive andra fåglar) under flygningen.

Se även  How Birds Mate: Den KOMPLETTA guiden (Läs DETTA först!)

Hans studier avslöjar 2 speciella attityder som fåglarna antar. Så här ser de ut i slow motion:

Här ser vi två poser: den pausade posen till vänster och den vikta posen till höger. Den förra används för att klämma igenom större öppningar och den senare för små öppningar.

Fler forskare har också trätt fram med datorsimuleringar för att visa hur dessa blåsljud uppstår. De har kommit fram till att det inte finns några ”psykiska krafter” som förhindrar deras krascher, utan bara genom enkla lokala fågel-till-fågel-interaktioner! Hur coolt är inte det?!

Fåglar är kända förutse rörelsen eller förändring i riktningen för sin grupp. De har ett relativt stort synfält, så de ser på helheten av fågelflocken som helhet, inte bara fåglarna själva.

En mycket snabb analogi är en fotbollsvåg som äger rum på en stadion. Det ser riktigt koordinerat ut när du ser det på avstånd, och du vet hur du får det att övergå smidigt när det kommer till dig!

Vad människor har lärt sig av fåglars anti-krockmekanismer

Vi människor tenderar att imitera mekanismer som används av naturen för att förbättra våra liv. Vi härmade fågelns flygning och start i våra plan. Nu experimenterar och studerar vetenskapliga framsteg de detaljerade mekanismerna och datormodellerna som gör att fåglar kan flyga i buller på ett så koordinerat sätt.

Tekniken vi hoppades kunna efterlikna från fåglarna är för våra drönare. För närvarande programmeras drönare med närhetssensorer som simulerar hur fåglar undviker att krascha in i varandra.

Tekniken är dock för närvarande inte tillräckligt avancerad för överhörning mellan drönarna själva, som fåglar gör.

Ärligt talat tänkte jag att det skulle vara intressant att se hur dessa robotar är programmerade att böja sig åt höger, som fåglar gör, för att undvika frontalkrockar inom en snar framtid!

Här är en video om hur drönare för närvarande undviker hinder:

Slutgiltiga tankar

Fåglar är verkligen mycket intressanta varelser med inbyggda anti-crash-instinkter och mekanismer. Och som sådana kraschar de inte så ofta som vi tror. Fåglar är också så nervösa med sin höga ämnesomsättning som gör det lättare för dem att undvika varandra under flygningen.

Se även  8 BÄSTA fågelskådningspodcaster (du kommer inte ångra det!)

Hur som helst, jag hoppas att du tyckte om att läsa den här artikeln lika mycket som jag tyckte om att skriva den. Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!