Ta reda på varför husdjursråttor fascineras av din mun

Alla som någonsin har lekt med en råtta kommer snabbt att märka att de har en konstig vana att titta in i din mun eller till och med klättra in i din mun. Detta är normalt råttbeteende, men det kan vara lite distraherande tills du vet hur du ska hantera det. Så låt oss se hur det går till.

Ta reda på varför husdjursråttor fascineras av din mun: ja, det handlar om en sak: de motiveras av lusten att äta. De kan lukta mat i munnen och de vill ha lite.

Vi kan också förklara varför nyfikenhet inte driver din råtta, hur man förhindrar att en råtta tittar in i din mun och varför du aldrig ska låta en råtta bli din tandläkare. Slutligen ska vi titta på möjligheten att drabbas av sjukdom från en råtta i munnen.

Nyfikenhet dödade råttan?

Det finns en bra anledning till att folk säger det nyfikenhet dödar katter, inte råttor. Katter är nyfikna, om de ser något nytt går de genast över för att undersöka. Konstigt nog är möss väldigt lika i detta avseende och kan lockas in i fällor som ett resultat.

Råttor, å andra sidan, lider av en märklig form av anti-nyfikenhet som kallas neofili. Det vill säga att de är rädda för nya saker. Detta gör inte din råtta dum, tvärtom, det är ett exempel på varför råttor är gnagarrikets stora hjärnor.

Katter är tillräckligt stora rovdjur för att deras nyfikenhet faktiskt inte orsakar dem mycket problem, och de kan arbeta sig ut ur vissa situationer där den gör det. Möss, å andra sidan, dödas regelbundet av sin nyfikenhet för att fånga en goding och de kan bara inte motstå.

Råttor utvecklades till att bli misstänksamma just för att undvika att fastna i fällor. Så de är inte de mest nyfikna varelserna. Det tar lång tid för en råtta att bli bekant med något innan den ser det som mindre hotfullt – så, det är inte nyfikenhet som får din råtta att vilja titta i din mun. Råttor gör inte nyfikenhet och det är för att de gillar att hålla sig vid liv.

Varför vill min råtta komma i min mun?

Råttor är väldigt sociala varelser
och när de leker med andra råttor i sin grupp finns det inga gränser för den leken.

Se även  Kan kycklingar bli blöta? Vad ska man göra om de blir blöta

Så det borde inte vara någon större överraskning råttor kommer att älska att vandra om den ”stora råttan” som matar dem (det är du) och försöka leka med dig.

Det är en ovanlig råtta som inte försöker titta in i någons mun någon gång under sin relation med en människa och det kan tyda på att du verkligen har en väldigt blyg råtta.

Varför tittar min råtta i min mun?

Råttor, liksom många andra varelser, är enkla varelser och deras motiv i livet tenderar inte att klättra högt upp i Maslows hierarki av mänskliga behov. Faktiskt, de flesta råttor har bara ett mål i livet: att få mat och att få bra mat.

Alla råttägare kommer att ha låtit sina råttor vandra till sina matskålar lite för ofta och har blivit stolta ägare till en fet råtta som snarkar hela dagen och sedan äter och sedan snarkar igen.

Eftersom de ägnar sina liv åt att jaga mat borde det inte komma som någon överraskning dina råttor vet att du är råttguden över all mat och att du kanske har tillgång till ännu bättre mat än den du delar med dem. (Vi sa inte att råttor var raketforskare, men de är väldigt smarta).

Så, var kan de hitta en del av den maten du åt och höll från dem? Just det – i din mun!

De har sett hur du äter; de kan känna lukten av maten i ditt ansikte och nu vill de leta efter den – i din mun.

Ska jag låta min råtta klättra in i min mun?

Vi älskar våra råttor högt och gud förbjude någon som säger till dig hur du ska ta hand om dina priser – men vi drar gränsen för att släppa in våra råttor i våra munnar. Precis som vi inte heller skulle rekommendera att låta din hund slicka dig om munnen (eftersom hundar äter hundbajs till att börja med).

Även om du antar att dina råttor är de renaste råttorna som någonsin levt och att du sopar ut deras bostadsrum var 15:e minut av någon nyfiken gnagarhygienbesatthet – dina råttor kan inte tvätta sina tassar och ströva runt en massa smuts, inklusive sin egen urin, hela dagen lång.

Vi kan inte råda dig att stoppa det i munnen, vem vill ha råttkissa i munnen med självförtroende? Vi kan dock inte stoppa dig – så om du vill ignorera detta råd, fortsätt, men du kan inte stämma oss om du blir sjuk. Vi sa att det är en dålig idé nu.

Se även  Hur du behandlar din katt mot loppor

Hur kan jag förhindra att min råtta leker med min mun?

OK, förutsatt att du har bestämt dig för att ta fel på en mun utan råttkissa – du kanske undrar hur man håller de små själarna ur munnen,
med tanke på att råttor kan vara otroligt kreativa och ihärdiga?

Tja, först och främst, det är en dålig idé att leka med dina råttor precis efter att ha ätit. Det är då du kommer att lukta mest som en gigantisk gratis kebab för dina gnagarvänner. Vi rekommenderar till och med att tvätta händerna och ansiktet noggrant innan du leker med råttor och borstar tänderna också (av någon anledning gillar råttor inte lukten av mynta).

För det andra, du kunde försök att mata dina råttor innan du tar ut dem ur buren. En full mage är ett litet incitament för dina råttor att leta efter mer mat. Även om de, för att vara rättvis, kan vara lite mindre aktiva och lite långsammare i detta tillstånd.

Äntligen kommer du att göra det avskräcka beteendet. Det betyder att du tar ut råttan ur munnen och kanske lägger dem någon annanstans tills de så småningom blir distraherade av något annat (oroa dig inte – det är en råtta, det kommer att bli en distraktion).

Så småningom kommer råttor att få meddelandet och sluta gå till din mun i första hand låt oss inte låtsas att din råtta kommer att vinna Mastermind, här kan det ta flera dussin försök att avskräcka dem innan de äntligen får beskedet.

Var lugn, men var uthållig.
Att träna en gnagare är bara en fråga om att upprepa det tills deras lurviga lilla hjärna får beskedet. Skrik inte på din råtta eller försök att straffa den fysiskt – allt du gör är att skrämma och/eller såra den och de kommer förmodligen inte att få meddelandet snabbare.

Gnagare: Vi önskar att vi skämtade

Vanligtvis skulle vi inte skriva ner tidningen The Sun som en pålitlig källa för journalistik. Faktum är att vi normalt inte skulle lägga den under våra råttburar. Hon däremot hade en historia om gnagare för ett tag tillbaka 2018.

Se även  Hur man introducerar husdjursråttor: 15 bästa tips för att introducera råttor

Gnagarmedicin är en praxis där människor låter sina gnagare borsta tänderna åt dem. Vi önskar att detta var den vanliga fiktionen som trycktes i The Sun, men det finns bevis på nätet på flera ställen att detta är en verklig praxis.

Vi kan bara inte rekommendera detta.
Det är inte så att vi ifrågasätter uppriktigheten hos människor som låter sina råttor plocka matbitar ur tänderna, men återigen, det är bara inte hygieniskt.

Vi håller med British Dental Association som citeras i artikeln: ””För att förhindra tandköttssjukdomar och karies finns det inget substitut för att borsta tänderna med en fluortandkräm två gånger om dagen i minst två minuter, inklusive sista natten.

Riskerar jag att bli sjuk om min råtta leker med min mun?

Det här är en knepigare fråga. Vi tror att du riskerar att bli smittad genom att släppa in en råtta i munnen. Det finns bakterier överallt där din råtta går under dagen, plus det faktum att de drar fötterna genom sin egen urin.

En sällskapsråtta bär sannolikt inte på Weils sjukdom (eller leptospiros), men om de utsätts för urin från vilda råttor är det också möjligt. Leptospiros är ett mycket obehagligt tillstånd som kan orsaka sjukhusvistelse och till och med dödsfall.

Med tanke på allt detta måste vi säga det ja, man riskerar att bli sjuk om man släpper in en råtta i munnen – men hur stor den risken är är ett mysterium. Vi anser dock att all risk för sjukdom som du inte behöver löpa är en för stor risk. Så vi skulle råda (igen) att hålla din råtta borta från munnen.

Slutsats

Ta reda på varför husdjursråttor fascineras av din mun: Det handlar verkligen om maten. Råttor är inte speciellt nyfikna, men de gillar att äta och de förknippar dig med mat och luktar på maten du har ätit.

Som tur är är det ganska lätt att hålla råttor ur munnen och som du har sett måste du verkligen hålla dem ur munnen då det finns en liten risk att de kan göra dig sjuk.