Tandgnissling hos kaniner: vad det betyder för din kanin

Om du är mycket uppmärksam på din kanin kanske du märker något ovanligt beteende. Ett av dessa beteenden som är unikt för kaniner är tandgnissling. Du kanske ser deras morrhår rycka eller hör det mjuka ljudet som din kanin gör när den gnisslar på tänderna. Till skillnad från hos människor, där tandgnissling kan leda till tandproblem, är detta normalt och bra att se hos kaniner.

Generellt sett är tandgnissling av kanin (även känd som spinnande) ett positivt beteende som betyder att din kanin är bekväm och glad. Kaniner slipar försiktigt tänderna när de sover eller blir klappade. Men om tandgnisslet är högt och gör ett klickande eller knäppande ljud, kan det vara ett tecken på smärta eller obehag i tänderna.

För att förstå skillnaden mellan de två typerna av tandgnissling är det viktigt att notera de andra signalerna i din kanins kroppsspråk. Om de visar tecken på att känna sig bekväma och avslappnade kan du vara säker på att din kanin spinnar. Å andra sidan, om du ser andra beteenden som tyder på smärta eller stress, kan tandljuden vara ett tecken på att du behöver få din kaninläkarvård.

Normalt tandgnissande beteende hos kaniner (spindlar)

Det är normalt och hälsosamt för kaniner att slipa tänder regelbundet under dagen. Till skillnad från människor har kaniner öppna tänder som ständigt växer. Matkaninerna äter (särskilt hö) och deras instinktiva tuggbeteende hjälper till att hålla tänderna från att växa över och orsaka hälsoproblem. Kanin tandgnissling kan vara fördelaktigt för deras tänder och är åtminstone inte skadligt för deras tänder på något sätt.

Normalt tandgnissningsbeteende hos kaniner är när de försiktigt gnider ihop tänderna. Du kommer att se deras morrhår vibrera och du kan känna en vibration när du rör vid kaninens huvud. I de flesta fall kommer du inte att höra något ljud, men om du är nära din kanin kan du höra ett mjukt tjattrande ljud.

Detta beteende kallas spinnande. Det är en helt annan mekanism än en katts spinnande, eftersom det inte finns några stämband inblandade, men det betyder ungefär samma sak. Om du ser din kanin slipa tänder så här betyder det att han känner sig avslappnad. I allmänhet kommer de att sitta i en bekväm position och inte susar upphetsat omkring. Detta är ett av de tysta sätten att veta att din kanin är glad.

När kan du förvänta dig att din kanin ska slipa tänder?

Detta är som sagt ett avslappnat beteende för kaniner. Det betyder att du i allmänhet inte kommer att se din kanin spinna när den surrar och krånglar runt. Istället är det ett mer subtilt beteende som du kommer att märka när din kanin har lugnat ner sig. Här är några av huvudscenarierna där du kommer att märka tandgnissling hos kaniner:

 • När de är bekväma. När en kanin är i en bekväm position finns det en chans att du kommer att se dem spinna. Det märker jag oftast när mina kaniner sätter sig i en solstråle som kommer in genom fönstret.
 • När de sover. Ibland kommer du att se kaniner som sover bekvämt bita ihop tänderna. Ibland sover kaninen faktiskt, och andra gånger blir den bara bekväm innan den tar sin eftermiddagslur.
 • Om du klappar dem. De flesta kaniner älskar att bli klappade om du gör det rätt. De låter dig veta att din massage är avslappnande genom att smälta ner i golvet och bita ihop tänderna. Du kommer vanligtvis att känna vibrationen i din kanins skalle när du klappar dem på huvudet.
 • Om de tar hand om varandra. Om du har flera bundna kaniner, kommer du ofta att hitta dem som putsar varandra. Kaninen som trimmas börjar spinna genom att bita ihop tänderna för att låta den andra kaninen veta att de njuter av uppmärksamheten.
Se även  7 anledningar till varför din kanin är hyper

Onormalt tandgnissningsbeteende (tandgnissning)

Inte all tandgnissling hos kaniner är ett gott tecken. Den mjuka spinnande du kommer att märka är ett tecken på njutning och avkoppling, men kaniner kan också bita ihop tänderna av smärta. Beteendena kan se liknande ut, men det är ett tecken på att din kanin inte mår bra eller är mycket stressad.

Tandgnissling hos kaniner, även känd som tandgnissling, är ett högt gnisslande ljud som kaniner gör när de gnisslar ihop tänderna. Jag har hört att det låter som ett högt klick eller ett malande ljud snarare än det mjuka ljudet de gör när de spinnar. Du kan till och med höra det tandgnissande ljudet om du inte är nära din kanin.

Vanligtvis är detta ett ljud som beror på onormal tandtillväxt som orsakar obehag för kaninen. Det är dock ett beteende som du kan se som ett resultat av någon form av stress, smärta eller obehag.

Tandgnissling är inte ett normalt beteende hos kaniner. I de flesta fall, om du ser din kanin bita ihop tänderna, är det bra beteende som betyder att din kanin är glad. Om din kanin biter ihop tänderna av smärta kommer du alltid att se andra tecken på obehag hos din kanin. Om du inte är bekant med ljudet av tandgnissling måste du lita på din kanins kroppsspråk för att se skillnaden mellan bra och dålig tandgnissling.

Andra tecken på smärta eller obehag hos kaniner inkluderar (besök min artikel för en mer detaljerad förklaring av dessa symtom):

 • Sitter i böjd ställning
 • En minskad aptit
 • Brist på energi
 • Lite eller inget bajs
 • dreglande
 • Brist på balans
 • snornäsa
 • Munandning

När kan du förvänta dig att din kanin ska bita ihop tänderna?

När kaniner biter ihop tänderna kommer det alltid att finnas någon form av bekymrat kroppsspråk som låter dig veta att det inte är det normala gnisslet i tänderna. Utöver det höga klickande eller gnistrande ljudet, leta efter bevis på dessa situationer:

 • När de är stressade eller oroliga. Vissa kaniner biter ihop tänderna när de är extremt oroliga. Du kommer att se tecken på rädsla och ångest hos din kanin, inklusive en stel kroppsstruktur och pigga öron. Lär dig om beteendet hos en rädd kanin.
 • När de har ont. En kanin som mår illa, skär tänder av smärta. Leta efter symtom på vanliga kaninsjukdomar, såsom GI Stasis och Snuffles.
 • När deras tänder är övervuxna. Eftersom kanintänder fortsätter att växa under hela livet, kan vissa tänder bli övervuxna. Detta kan vara obehagligt och till och med smärtsamt för kaniner, vilket får dem att bita ihop tänderna. De ojämna tänderna kommer att göra det höga klickljudet du hör.
Se även  Säkra örter för kaniner och deras medicinska egenskaper

Om du tror att din kanin knakar av smärta är det en bra idé att boka tid med din kaninveterinär för att fastställa orsaken. Ibland har en kanin ett underliggande tillstånd som orsakar smärta eller obehag (som artrit), som kan behandlas med rätt medicin. Kaniner är ganska ömtåliga djur, så det är bäst att alltid ta tecken på sjukdom på allvar och få dem den läkarvård de behöver.

Andra tecken på tandproblem hos kaniner

Tandproblem är faktiskt ett av de vanligaste hälsoproblemen som kaniner möter. Om de inte får tillräckligt med hö i kosten kan kaniner utveckla malocklusioner (övervuxna tänder). Tänderna blir för långa, då blir de sneda och kaninen kan inte längre äta normalt. Om detta händer måste tänderna trimmas eller till och med avlägsnas helt av en veterinär.

För att upptäcka tecken på tandproblem, se upp för dessa symtom:

 • dreglande
 • Bölder på kinderna
 • Tårfyllda ögon
 • En förändring i matvanor (att tappa mat ur munnen eller vägra äta mat de tidigare gillade)
 • Viktminskning

Besök här för att lära dig mer om att upptäcka och förhindra övervuxna kanintänder.

Hur du ger din kanin en tandkontroll hemma

Även om du inte kan ge din kanin en fullständig tandundersökning hemma, kan du ge dem en grundläggande tandkontroll för att leta efter uppenbara tecken på tandproblem. Jag rekommenderar att du gör denna enkla tandkontroll varannan vecka eller så, bara för att se om det finns några förändringar i din kanins tandhälsa.

 1. När du klappar din kanin, ägna lite extra tid åt att massera deras kinder. Känn runt käklinjen och kindbenen för att hitta något som känns ovanligt. Du letar efter betydande svullnad eller stora knölar på deras kinder.
 2. Dra försiktigt tillbaka din kanins läppar för att få en snabb titt på deras framtänder. Medan du klappar din kanin, ta tag i tummen och pekfingret och dra tillbaka din kanins läppar. Se om framtänderna är jämna och inte ser för långa ut. De ska överlappa de bakre tänderna något, men ska inte krullas och det ska inte finnas något mellanrum mellan tänderna.
 3. Leta efter andra tecken på tandproblem. Detta inkluderar dregling, rinnande ögon, viktminskning och ovanliga matvanor som nämnts tidigare.

Årliga veterinärundersökningar kan upptäcka tandproblem tidigt

Även om du kan göra en grundläggande tandkontroll hemma, kommer du inte att kunna se din kanins bakre tänder utan speciella instrument som används av veterinärer. Det rekommenderas starkt att kaniner besöker en kvalificerad veterinär årligen så att de kan ta en närmare titt och se till att din kanin är vid god hälsa.

Se även  Vad du ska göra om du är allergisk mot din kanin

Regelbundna kaninundersökningar hjälper dig att tidigt fånga upp eventuella problem med din kanins tänder, vikt eller andra hälsoproblem så att de inte blir ett allvarligt hälsoproblem. Det kommer också att hjälpa dig att bygga upp en relation med en veterinär så att du kan få deras råd om du någonsin är osäker på beteendet eller symtomen som din kanin uppvisar.

Hur man ser skillnaden mellan snurrande tänder och klapprande tänder

Om du är ny inom kaninvård, kanske du är orolig för att du inte kan se skillnaden mellan bra och dåligt tandgnissningsbeteende. Använd den här guiden för att hjälpa dig att avgöra om kroppsspråket du ser spinner eller tänder klapprar så att du kan veta om din kanin är glad, om den behöver en mindre stressig miljö att leva i eller om han behöver läkarvård.

 1. Kladdret av dåliga tänder är högre. Det främsta sättet att se skillnaden mellan bra tänder som snurrar och dåliga tänder klapprar är att lyssna på ljudet. Tandrasp är mer uttalat och låter nästan smärtsamt, medan spinnande ofta är ohörbart.
 2. Ser din kanin avslappnad ut? En kanin som ser avslappnad ut när den sitter eller sover spinnar nästan säkert och biter inte ihop tänderna. Peta din kanin tills den börjar slipa tänder. Så här låter och ser din kanin ut när den spinnar. Använd det som en referenspunkt så att du kan upptäcka när ljuden från tandgnissning är olika.
 3. Är din kanin rädd? Om din kanins kroppsspråk visar tecken på rädsla eller ångest, låter han förmodligen de dåliga tänderna klappa på grund av stress. Några tecken på rädsla inkluderar dunkande, en stel kropp (fastfrusen), öron som är upprättstående och pigga och en kanin som snabbt springer iväg och gömmer sig när det finns ett nytt ljud eller rörelse i rummet.
 4. Kontrollera om det finns några tandproblem. Följ stegen i föregående avsnitt för att försöka avgöra om det finns uppenbara tecken på tandproblem. Observera också din kanin medan den äter. Om de verkar ha problem, som att ständigt ha mat som faller ur munnen, har de förmodligen tandproblem som måste åtgärdas av en läkare.
 5. Är din kanins beteende ovanligt? Kaniner är väldigt bra på att dölja tecken på sjukdom. I det vilda skulle detta ha skyddat dem från rovdjur, men som husdjur betyder det att det är svårt att säga när en kanin är sjuk. Allt ovanligt beteende, från oförklarlig aggression till felställning, bör uppmärksammas och tas på allvar. Om vår kanin gnisslar tänder samtidigt som den uppvisar detta udda beteende, kan han ha en underliggande sjukdom som kräver uppmärksamhet.

Om du någonsin är osäker på vilket beteende du ser, är det ändå ingen skada att ta din kanin till veterinären för en kontroll. Om din kanin mår bra kommer veterinären att meddela dig. Om inte, kommer du att vara glad att du fick dem där förr snarare än senare.