Tappar gamla råttor hår? Är det normalt?

Om du har en råtta och den börjar tappa en del av sitt hår, kanske du undrar om detta är en naturlig process som orsakas av åldrande? Du kan, men det kan också vara en indikation på att något är fel, men oroa dig inte – det är vanligtvis ganska lätt att identifiera orsaken till håravfall hos en råtta.

Tappar gamla råttor hår? Är det normalt? Ja, till viss del är det normalt (även om en frisk råtta inte kan bli skallig – till skillnad från en människa) att en åldrande råtta tappar lite hår. Det är dock viktigt att kontrollera om din råtta tappar hår på grund av ålder eller någon annan, vanligtvis behandlingsbar, orsak.

I den här guiden kommer vi att förklara varför det är normalt att äldre råttor tappar håret och hårcykeln för råttor, samt de potentiella problem som kan orsaka för tidigt håravfall hos råttor och deras möjliga lösningar.

Råttans hårcykel

Råttor föds naturligt hårlösa, men de tar inte lång tid att få sin päls.

Baby råttor

Baby råttor växer sin päls och sedan smälter de och ser fläckiga ut medan de gör det, det är till och med möjligt att de under sin första molt (cirka 3-4 veckor gamla) blir nästan kala igen.

Råttor kommer att växa tillbaka sina pälsar (även om vissa kan bli 90 % kala och aldrig få en hel päls i detta skede) efter denna rytning och fastän de kommer att smälta igen hela livet, kommer de aldrig att möta så illa igen.

Härifrån, råttor blir kräsna med att rengöra sig själva och ständigt ansa sitt eget hår – ännu mer än katter gör!

Äldre råttor

När råttor når slutet av sitt liv kan de börja försumma sin skötsel och även om de gör det kanske deras hår inte växer tillbaka lika snabbt som det brukade.

De kommer inte att bli kala (en skallig vuxen råtta är en anledning till allvarlig oro), men de kan börja tappa hår i små klumpar och deras övergripande utseende kan vara lite sjabbigare än de brukade vara. Detta är inget att oroa sig för.

Se även  Varför spottar kameler - Förklaring

Potentiella problem som orsakar för tidigt håravfall hos råttor

Medan råttor kan tappa håret när de blir äldre, det finns massor av saker som kan få din råtta att tappa håret innan den blir gammal också och det är värt att undersöka din råtta noggrant efter några av tecknen på dessa saker innan du antar att det handlar om att bli gammal.

Håravfall när det orsakas av andra underliggande problem kallas håravfall hos råttor. Och dessa är de främsta möjliga orsakerna:

  • Parasiter
  • svampar
  • Undernäring
  • Missbruk
  • allergier
  • Mobbning
  • Stress/tråkighet

Låt oss titta på dem en efter en och vad du kan göra åt dem.

Parasitiska infektioner (troligen kvalster eller löss)

Råttor är mycket mottagliga för parasitinfektioner och vanligtvis är dessa förmodligen löss eller kvalster. De kan plockas upp på dina kläder medan du vandrar i omvärlden och sedan hämtas hem – det är väldigt svårt att hålla husdjursråttor helt fria från sådana infektioner.

Löss kan ofta ses visuellt på själva pälsen, och du kanske kan upptäcka kvalsterkluster under pälsens yta. Om du misstänker eller har bekräftat något av det är det enklast att få dem behandlade av en veterinär – som vanligtvis kommer att behandla alla dina råttor för samma pris (och även om de inte har kvalster eller löss ännu – kommer detta att förhindra att de får det ).

Det är en dålig idé att använda sprayer och pulver om inte veterinären uppmanas att göra det eftersom de kan göra mer skada än nytta.

Svampinfektioner (ringorm)

Ringorm är möjlig hos råttor men det är mycket sällsyntare än hos katter eller hundar, förmodligen för att den vanliga husråttan inte går ut och leker (eftersom den inte är säker).

Men eftersom ringorm kan överföras från råtta till människa eller människa till råtta, är det absolut nödvändigt att om du lider av ringorm (upphöjda runda hudskador) att du också får dina råttor behandlade. Din veterinär bör kunna rekommendera behandling för ringorm via telefon.

Undernäring

Nu, vi antar att du inte avsiktligt svälter dina råttori så fall kommer de helt klart att vara undernärda, utan snarare att du har utforskat alla andra möjliga sätt för håravfall hos dina råttor och kommit fram till att det inte är ålderdom eller någon annan orsak.

Se även  Varför är min katt liten för sin ålder? - 6 skäl förklaras

Om så är fallet, du kan lägga till multivitaminer och till och med extra mineraler till din råttas kost med en specialformulerad multivitamin för råttor (som du kan köpa online eller från din veterinär). Du tillsätter detta till deras mat och/eller vatten enligt vad som anges på förpackningen.

Eftersom det finns stora variationer i sammansättningen av vissa livsmedel från region till region, det är svårt att veta vilken typ av undernäring dina råttor har att göra med utan dyra tester – så det är oftast billigare och lättare att använda generiska kosttillskott för att motverka detta.

Missbruk (upptäcks ofta när man adopterar räddnings- eller matarråttor)

Vi föreslår inte på något sätt att du misshandlar dina råttor men om du är en av de snälla själar som har tagit in en räddningsråtta eller en av de olyckliga som har köpt en matarråtta som husdjur utan att veta om det. De kan förlora henne.

Anmärkning: En matarråtta är en råtta som fötts upp av en likgiltig uppfödare med den specifika avsikten att bli mat åt ett annat djur. Dessa råttor är vanligtvis mycket illa behandlade och sällan socialiserade, vilket kan vara fruktansvärt plågsamt för råttan.

Allt du kan göra är ge dem kärlek, stöd och tid och hoppas att de återhämtar sig från sin prövning.

allergier

Råttor är mycket mottagliga för allergiska reaktioner, enligt veterinärer och de skyldiga kan vara allt från en rumsfräschare till den typ av sopor du köpt. Det kan också vara något i deras mat.

Nu kan du prova en elimineringsprocess för att ta reda på vad allergin kan vara (inklusive en elimineringsdiet om det behövs) men medan råttorna lider och du inte har någon aning om vad som orsakar frisören kanske du vill tvätta din råtta då och då i ett milt allergiframkallande schampo (och balsam).

Det kanske du också vill tillsätt lite fiskolja till sina måltider som sägs vara ett naturligt antihistamin för råttor.

Se även  Är din råtta gravid eller bara tjock? Hur säger jag

Om inget av detta fungerar kanske du vill fråga veterinär kirurg för prednisolon för dina råttor, men varnas – detta kan ha biverkningar.

Slåss/mobbning

Ibland går råttor, som människor, inte så bra överens. En råtta som uppvisar stora mängder oförklarat håravfall kan bli slagen av en av sina burkamrater. Om du märker att du kan höra råttan skrika mycket, är chansen stor att så är fallet.

Om ni råttor bara nyligen har introducerats för varandra kan det ta ett tag innan detta fixar sig, men så småningom kommer det att göra det. Bråket/mobbningen är en dominansritual och upphör så fort det är klart vilken råtta som är den dominerande råttan.

Stress/tråkighet

Den sista troliga orsaken till frisörskap hos råttor är stress och/eller tristess. Råttor är mycket intelligenta varelser för sin storlek, och de måste hålla sina sinnen sysselsatta. Om de inte kan gå ut och leka kan de bli upprörda och dra i sin egen päls.

De kan också stressas av för mycket ljud, för mycket ljus, osv precis som folk kan med samma frisörresultat.

För att bekämpa tristess – ge dina råttor utrymme att leka, för att lindra stress – försök ta reda på vad som orsakar det och ta bort källan från din råttas liv.

Du får också några typer av råttor som är korthåriga, lockiga eller till och med hårlösa – som denna Dumbo Double Rex:

Slutsats

Tappar gamla råttor hår? Är det normalt? Ja det finns. Faktum är att råttor är som människor i detta avseende, även om en frisk råtta aldrig kommer att bli helt skallig heller. Men bara för att äldre råttor tappar håret betyder det inte att håravfall betyder att din råtta börjar bli gammal.

Det finns många andra möjliga orsaker till håravfall hos råttor och det är viktigt att se till att du identifierar den korrekta orsaken eftersom många är lätta att behandla och det betyder att din råtta kommer att sluta frisörhandla och återgå till sin vanliga glada, friska päls.