Tar fåglarna fart i vinden? [ANSWERED!]

Åh, mysteriet med fågelflykt! Fåglar har alltid fascinerat mig, speciellt som fågelskådare. Det som fascinerar mig mest med fågelflyg är deras start. Jag tänkte ofta för mig själv: ”Flyger fåglar mot vinden?”. Så jag gjorde lite djupgående forskning och hittade ett definitivt svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar flyger mot vinden. Större fåglar svävar upp/nedåt för att använda vindhastigheten för att generera tillräckligt med lyft för att nå en högre höjd på kortare tid. Fåglar svävar mot vinden på samma sätt som vissa piloter gör när flygplan lyfter. De flesta fåglar flyger dock inte mot vinden.

Medan vissa av dessa större fåglar lyfter mot vinden, finns det faktiskt ett antal sätt som en fågel kan flyga på. Det finns mycket information att packa upp och lära sig. Läs vidare till slutet och ta reda på mer!

Lyft och dra

brun kolibri selektivt fokus fotografering

Vissa fåglar flyger mot vinden, och jag förstår det, det är lite kontraintuitivt, eller hur? Borde inte vinden bromsa fågeln och resultera i en svårare start?

Tja, jag tyckte det var galet också tills jag läste lite mer om hur lyft Och drag att jobba. Principerna liknar dagens flygplan. Lyft och drag är två aerodynamiska krafter som hjälper fågelns flygning.

Lyft genereras först i fågeln av luftflödet på dess vingar, vilket aeroplan runt det. Denna bäryta är den som låter fågeln uppleva lyft!

Dra är allmänt känd som kraften motsatt rörelseriktningen. Denna aerodynamiska kraft kan ytterligare delas in i lyftinducerad motstånd Och parasitisk dragningmen jag ska inte gå in för mycket i detalj här.

Dessa två krafter samverkar för att få fåglar att lyfta. Låt oss nu titta närmare på de olika sätt som fåglar använder dessa två aerodynamiska krafter för att flyga!

Fåglar och deras starttaktik

1) Att lyfta i vinden

kvinna som bär svart jacka står nära havet med svan och fåglar

Fåglar flyger mot vinden. Men hur? Låt mig förklara ytterligare. Fåglarna, som flygplan, lyfter mot vinden eftersom de använder vindhastigheten i ansiktet för att minska hastigheten de behöver uppnå på marken.

Se även  Ska fågelbaden höjas? (SVAR! + Tabell)

Med andra ord kan fåglarna lyfta från marken mycket snabbare om de är vända mot vinden.

För att lyfta måste fåglarna ha tillräckligt med markhastighet innan de kan generera tillräckligt med lyft för att lyfta, men att flyga mot vind minskar det. Hur genialiskt är det?! Vem lärde henne det? Gud måste vara smart.

Genom att ta kortare tid att ta av kan de minska mängden resurser som läggs på muskelenergi för start. Fåglarnas förmåga att snabbt lyfta är vettig. När fåglar jagar och flyr från byten måste de ha smidighet att lyfta när som helst. I vissa fall kan detta innebära liv eller död för fåglarna.

Fåglar har också en strömlinjeformad kroppsform som gör att vinden kan passera över dem utan större störningar när de är vända mot vinden. Om fåglarna någonsin vänder sig i sidled eller bakåt mot vinden, kan deras fjädrar bli ruggiga och lyfta upp, vilket gör det svårt för dem att flyga.

Detta observerades i en gammal dagbok artikel i en hyllad vetenskaplig tidskrift Nature där måsar flög mot vinden och nästan aldrig med vinden.

2) Att lyfta med en flygande start:

Liksom en lång bana för flygplan på våra flygplatser är den välkända albatrossen ett exempel på en fågel som behöver en stor bana för att flyga. Den behöver en flygande start innan den kan lyfta.

Dessa fåglar flyger också in i vinden för att minska sin nödvändiga markhastighet så mycket som möjligt. De startar vanligtvis från en klippkant när vinden blåser mot en klippa.

Eftersom de helt enkelt inte har de rätta fjädrarna och kroppsegenskaperna för att lyfta från en stående position som rovfåglar, måste de resultera i en löpstart.

Här är en intressant video jag hittade som illustrerar hur albatrosser tar fart:

Se även  Äter fåglar papper? (Överraskande SVAR! + Vanliga frågor)

De är bara söta, eller hur?

3) Ta av genom att hoppa i luften:

Rovfåglar är en vanlig fågelart som tillhör denna kategori. Fåglarna av denna typ är: örnar, hökar och gamar. De kan lyfta från stående position. Detta görs genom att hoppa upp i luften och använda sina stora flygfjädrar för att kasta sig upp i luften.

Så här gjorde de i en video:

De har verkligen några otroligt kraftfulla ben och armar!

4) Start med framdrivning i vattnet:

Du kanske undrar, ”Hur flyger fåglar som simmar och lever i vattnet upp ur vattnet?”. Intressant nog kan gäss lyfta från vattnet genom att springa över ytan och flaxa med vingarna. Ett exempel på en sådan gåsart är kanadagåsen. Här är en video som visar hur dessa fåglar gör det:

Mänsklig emulering av fåglar som lyfter i vinden

Även om vi vet att fåglar lyfter mot vinden, har vi människor inte slutat med att bara observera dessa fåglar! Ingenjörer har använt detta enda koncept för att få våra plan att lyfta med en körning i vinden.

Naturligtvis är planet inte så lätt som en fågel, så vi behöver allt lyft från en uppkörning och start i vinden. Experter säger att även Boeing 747 behöver en flyghastighet på cirka 150 mph för att ”rulla upp hjulen”. ”Hjul upp” betyder i princip den punkt där flygplanet kommer helt i luften och inte längre vidrör marken.

När det är lite motvind säger experter att ett plan måste accelerera till högre markhastigheter på 180 mph innan det kan lyfta. Med en teoretisk motvind på 30 mph behöver planet bara nå 240 mph.

Vi modellerade vårt flygplan och vårt sätt att flyga efter fåglarna genom att lyfta mot vinden för att generera lyft, vilket gör att våra plan kan lyfta snabbare.

Slutgiltiga tankar

Vi kan säkert lära oss mycket av fåglarna som lyfter mot vinden. Det verkar som om de gjorde detta redan innan vi lärde oss om dess aerodynamiska egenskaper. Så, lärdom, fåglar svävar i vinden, men inte alla!

Se även  Vilken tid vaknar fåglarna? (En biolog förklarar det i sin helhet!)

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!