Territoriellt beteende hos kaniner

Kaniner är fascinerande varelser som har fångat mångas hjärtan. Även om de kan verka som söta, gosiga djur, har de faktiskt en komplex social struktur och är kända för att vara mycket territoriella.

Territoriellt beteende är en naturlig instinkt för kaniner. De gillar att ha sitt eget utrymme och försvara det från inkräktare. Tecken på territoriellt beteende inkluderar morrande, sprutning och aggressivt beteende mot andra kaniner. Av denna anledning, om du planerar att introducera en ny kanin i ditt hushåll, är det viktigt att du gör det gradvis och försiktigt för att undvika territoriella tvister. (läs mer om kaninbindning)

I den här artikeln undersöker vi orsakerna bakom kaninernas territoriella beteende, tecknen att hålla utkik efter och lösningar för att hålla lugnet i dig och din kanins hem.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Är kaniner territoriella?

Kaniner är verkligen extremt territoriella djur, både i naturen och i hemmiljöer. Eftersom kaniner är en mycket social art, är deras territoriella beteende en naturlig mekanism för att säkerställa säkerhet och kontroll över resurser för sin egen familj och livsmiljö.

Vilda kaniner etablerar vanligtvis territorier runt sina hålor. Inom dessa domäner bedriver de aktiviteter som är nödvändiga för överlevnad, såsom födosök och avel. De kommer aggressivt att attackera alla utländska kaniner som försöker invadera deras territorium.

Tamkaniner uppvisar också en stark känsla av territorium, särskilt inom sitt inhägnad eller hem. Särskilt honkaniner är mer aggressiva territoriella och villiga att kämpa för att skydda sitt utrymme. De kan uppvisa territoriellt beteende genom att dunka, morra eller till och med bita och bita om deras utrymme invaderas, attackera dig när du försöker ge dem mat eller städa deras utrymme.

Kastrering eller kastrering minskar ofta aggressivt territoriellt beteende eftersom dessa handlingar minskar impulsen att tävla om parningsrättigheter, vilket leder till en märkbar förändring i dynamiken och en lugnare miljö.

Observera: Detta syftar specifikt på europeiska vilda kaniner (som är samma art som våra tamkaniner). Andra arter av vilda kaniner, såsom bomullssvansar som normalt finns i Nordamerika, är inte alls lika territoriella.

Vad är territoriellt beteende hos kaniner?

Kaniner uppvisar en rad territoriella beteenden för att förmedla dominans, etablera social hierarki och göra anspråk på sitt livsutrymme. Så här markerar och skyddar de vanligtvis sitt territorium:

 • Besprutning: Kaniner, särskilt hanar, sprejar urin för att ta sitt territorium. Detta är vanligare under parningssäsongen och betydligt mindre vanligt efter att de kastrerats.
 • Aggression: Beteenden som att bita, attackera och tjata är vanliga tecken på territoriella dispyter bland kaniner. De använder aggression för att hävda dominans och skrämma bort inkräktare. Oftast ses detta hos kaniner som inte känner varandra, men kaniner kan också välja att attackera andra husdjur som invaderar deras territorium (som en katt eller hund) eller till och med människor (särskilt om du försöker mata eller rengöra dem). deras bostad)
 • Sprider bajs runt: Kaniner kan sprida sin avföring över sitt territorium som ett synligt tecken på deras närvaro. Även kastrerade och kastrerade kaniner kommer att göra detta, men detta slutar vanligtvis när de blir bekväma med att äga utrymmet.
 • Attackera okända kaniner: I närvaro av obekanta kaniner kan de uppvisa aggressivt beteende för att skydda sitt anspråk på utrymme. Därför är det oerhört viktigt att introducera nya kaniner för varandra på neutral mark.
 • Chinnen: Kaniner har doftkörtlar under hakan och gnuggar hakan på föremål för att markera dem med sin doft. Detta är ett mer subtilt sätt att göra anspråk på territorium utan aggression eller någon form av röra.
 • Bangar: En kanin kan stöta bakbenet som ett varningstecken, vilket indikerar att den känner sig hotad eller som ett sätt att hota andra.
 • Morrande och subtila vokaliseringar: Kaniner är inte ofta bullriga, men ett kort, lågt morrande kan vara en signal om missnöje eller obehag.

Detta beteende är instinktivt och hjälper kaniner att bygga en social struktur och hantera resurser i sin miljö. Tamkaniner kan fortfarande uppvisa detta beteende även om det omedelbara behovet av territoriellt försvar är mindre än deras vilda motsvarigheter. Att förstå detta beteende kan också hjälpa kaninägare att tolka sina husdjurs handlingar och hantera potentiella konflikter i hushåll med flera kaniner.

Se även  Varför faller hankaniner omkull efter parning?

Vad orsakar territoriellt beteende hos kaniner?

Kaniner uppvisar territoriellt beteende av flera skäl. De kan påverkas av hormonella förändringar eller reagera på obekanta djur och lukter i sin omgivning. Att förstå dessa orsaker är det första steget i att kontrollera sådant beteende.

Hormoner: Speciellt hos kaniner som inte kastrerats kan hormoner provocera fram assertiva och territoriella handlingar. Detta är särskilt vanligt på våren, då många kaninskötare beskriver sina kaniner som att de har ”vårfeber”, men det kan hända när som helst på året. Hormonellt territoriellt beteende inkluderar att spraya urin eller att bli aggressiv mot andra kaniner eller till och med deras mänskliga skötare.

Naturliga sociala instinkter: Som sociala djur har kaniner en naturlig instinkt att skydda sitt territorium från andra. Denna instinkt kan resultera i aggressiva uppvisningar när man möter obekanta djur.

 • Okända lukter: Kaniner har ett starkt luktsinne. Nya eller obekanta lukter i deras livsmiljö kan uppfattas som ett potentiellt hot, vilket leder till territoriell markering eller aggressivt beteende. Jag har till och med känt kaniner som plötsligt blev aggressiva mot mig för att de använde en lotion med en ny doft.
 • Okända djur: Introduktionen av obekanta djur, särskilt andra kaniner, i deras utrymme orsakar ofta territoriellt beteende, eftersom kaniner försöker etablera dominans och säkra sitt territorium.

Hur man förhindrar territoriellt beteende

Att veta varför din kanin är territoriell kan hjälpa dig att bättre förstå din kanins beteende och göra ändringar för att skapa ett mer harmoniskt liv med honom.

 • Kastrera eller kastrera din kanin: Att fixa din kanin är vanligtvis allt du behöver göra för att minska territoriellt beteende mot människor. Kastrerade eller kastrerade kaniner är i allmänhet mindre aggressiva och ofta mer avslappnade med sitt revir. (läs mer om varför det är så viktigt att få sin kanin kastrerad eller kastrerad)
 • Kaninens känsla av ägande: Utan tvekan, gör deras territorium till sitt eget. Av någon anledning har jag funnit att kaniner med större levnadsytor är mindre aggressiva när det gäller att skydda sitt utrymme. Kanske känner de sig mer säkra på sitt ägande av utrymmet, och känner inte behovet av att försvara det enda lilla utrymme de har kvar. Överväg att använda en träningshydda som livsmiljö för din kanin (något som det här), eller till och med låt din kanin ströva fritt.
 • Rengöring på vägen: Kaniner kan bli stressade om du städar medan de är närvarande och försöker attackera dig. Det är bäst att ta hand om sin vistelse medan de är upptagna någon annanstans, och undvika potentiella utmaningar för deras domän.
 • Markera din kanins utrymme: Om din kanin är särskilt aggressiv och attackerar dina fötter när du går förbi, överväg att installera barriärer och skapa ett speciellt område för kaninen som ger honom lite avskildhet.
Se även  Kan två ogrerade hankaniner leva tillsammans?

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.