Testar de bästa borstarna för kaninskötsel

Kaniner fäller mycket! Detta kan komma som en överraskning för många nya kaninskötare, men grooming är en oundviklig del av alla kaninfällningssäsonger. Tyvärr kan kaniner vara ganska kräsna med borsten du använder för att trimma. När du väljer en borste för din kanin måste du tänka på verktygets effektivitet och din kanins villighet att tolerera det.

Den mest effektiva borsten för att trimma en kanin under smältningsperioden är Hair Buster. Kaniner med känslig hud kanske inte tolererar detta verktyg. I dessa fall kan du behöva använda en gummihandske eller ansa din kanin genom att klappa den regelbundet.

Jag testade sju olika trimningsverktyg som används på kaniner för att ta reda på vilka som är mest effektiva och vilka mina kaniner hatade minst (de verkade inte riktigt gilla någon av dem). Baserat på dessa enkla tester har jag bestämt den bästa användningen för olika typer av borstar. I slutändan måste du fatta det bästa beslutet för din situation baserat på din egen kanins preferenser.

  • Relaterad läsning: En steg-för-steg-guide för att ta hand om din kanin

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Kriterier för att välja en bra kaninborste

Innan vi går in på de specifika borstarna som är bäst för kaniner kommer jag att förklara kriterierna jag använder för att bedöma om borsten eller kammen är ett bra val för din kanin. Detta är viktigt eftersom samma trimningsverktyg inte kommer att vara bäst för alla kaniner. Beroende på deras pälstyp och hudkänslighet kan du behöva göra ett annat val.

Hur effektiv är borsten?

De mest effektiva borstarna kommer att kunna hjälpa din kanin att tappa pälsen från både underull och överrock. De kommer att kunna ta bort ludd som fastnar under fällningen för att hjälpa din kanin att få en ny päls utan att trassla in sig i pälsen. De mest effektiva skötselverktygen är olika typer av fintandade kammar (inklusive loppkammar, hårkammaren och andra fintandade hårkammar).

De minst effektiva borstarna kommer bara att kunna ta bort den redan lösa pälsen från ytan på din kanins päls. Dessa grooming verktyg skulle inte göra något för att förhindra tovig päls eller ta bort smutsiga områden. Gummiborstar är vanligtvis mycket mindre effektiva än kammar som skötselverktyg, och borstar med mjuka borst tenderar att vara minst effektiva.

Kommer kaniner att tåla borsten?

Många av de mest effektiva borstarna är också de mest obekväma för kaniner. Kaniner har känslig hud, så när en borste eller kam drar i pälsen kan det göra kaninen obekväm med känslan. Ibland är det nödvändigt att använda de mindre effektiva trimningsverktygen helt enkelt för att det är de enda som din kanin låter dig använda.

Se även  Vilka ljud hatar kaniner?

Eftersom olika kaniner tål olika typer av borstar kan du behöva prova några olika alternativ innan du hittar rätt borste. Vissa kaniner är särskilt känsliga och tolererar inte någon form av borste eller kam, så jag kommer också att diskutera en teknik du kan använda i dessa situationer.

Den bästa borsten för fällningssäsongen: hårbrytare

Du kommer att behöva borsta din kanin oftast under deras kraftiga fällningssäsonger (vanligtvis två gånger om året när vädret förändras). Den mest effektiva borsten för att hjälpa din kanin att fälla sin gamla päls medan den växer den nya är en kam som kallas hårbrytare.

Detta grooming-verktyg är som en fintandad kam, men anledningen till att det är mer effektivt än många andra modeller är på grund av gummibandet längs borsten som hjälper det att fånga mer päls. Det kan lätt dra den lösa pälsen på kaninens underpäls för att hjälpa dem att fälla sig snabbt.

För att hjälpa din kanin att lättare tolerera detta skötselhjälpmedel bör du undvika att sticka kammen direkt mot huden. Placera istället kammen nästan platt mot din kanins päls och kamma dem åt samma håll som hårstråna ligger. Detta förhindrar smärtsamma stickningar i borsten och förhindrar att du drar för hårt i din kanins päls när den inte är redo att släppa taget.

Den bästa borsten för känsliga kaniner: Gummi rengöringshandske

Tyvärr tål inte alla kaniner Hair Buster. Även om du är väldigt mild kanske de inte gillar känslan av att kammen drar i pälsen. I dessa fall är min rekommendation att a grooming handske som en borste för din kanin.

Dessa skötselhandskar kommer inte att kunna bli av med luddtossar som fastnat på kaninens underull, men de är mycket skonsammare mot kaninens hud. Dessa handskar drar inte lika hårt i kaninens päls under trimningen, så för många kaniner känns handsken som att klappa (vilket är en skön känsla för kaniner). Om du använder en trimvante måste du borsta din kanin oftare under fällningssäsongen eftersom den inte blir lika noggrann.

De bästa borstarna för långhåriga kaniner: Kattborste i plast och loppkam

Långhåriga kaniner, som angora- och lejonhuvudskaniner, behöver en mycket mer involverad trimningsrutin för att förhindra trassel och smutsig päls. För de flesta andra kaniner är målet helt enkelt att hjälpa dem att fälla pälsen lättare, men långhåriga kaniner kommer att behöva skötas regelbundet, även om det inte är fällningssäsong.

Se även  Så du har en kanin till påsk. Och nu då?

Processen att ta hand om en långhårig kanin kan ta ganska lång tid. Om pälsen är i gott skick kommer processen att ske i minst två steg. Först behöver du en kattborste i plast för att jämna ut stora tovor eller toviga områden. Fokusera på underullen eftersom detta är området som trasslar ihop sig lättare.

Efter att pälsen är mer eller mindre slätad ut, vill du gå vidare till en fintandad loppkam för att se till att det inte finns några knutna områden på pälsen. Börja på det nedre lagret och arbeta dig igenom den tjocka kaninpälsen tills du har tagit bort alla tovor. Du kan enkelt trimma bort hårda toviga områden för att undvika allvarligare knutar.

Det är också en bra idé att klippa långhårig kaninpäls kort. Använd rundad trim sax att hålla längden på kaninens päls ungefär en tum lång. Du kommer fortfarande att behöva putsa din kanin flera gånger i veckan, men den kortare pälslängden kommer att göra processen mycket snabbare och lättare att underhålla.

Vilka borstar man ska undvika

Generellt sett är de två typerna av borstar man bör undvika med kaniner de mjuka borstarna och metallborstarna.

Mjukborstar har mycket fiberborst. De är det minst effektiva av alla olika groomingverktyg. Dessa borstar trycker helt enkelt den lösa pälsen från en plats på din kanins rygg till en annan. Även om din kanin tål detta är den inte tillräckligt effektiv för att den inte ens är värd att använda. Att bara klappa din kanin hjälper dem att bli av med sin överflödiga päls.

Den andra typen av borste att undvika är en metallborste. Den här typen av trimningsverktyg är mycket effektiv, men den är också den hårdaste mot kaninernas hud. Det finns inget sätt att lägga den här typen av borste platt mot din kanins päls, så borsten kommer oundvikligen att gräva in i sin känsliga hud. Det drar också väldigt grovt i kaninens underull, vilket många kaniner inte kommer att uppskatta. Även om den är effektiv rekommenderar jag inte den här typen av vårdprodukter pga mest kaniner kommer att hata det.

Vad du ska göra om dina kaniner hatar trimning

För kaniner som inte tolererar trimningsverktyg av något slag, finns det fortfarande några alternativ för dig. Jag har upptäckt att det faktiskt finns en massa av kaniner som hatar trimning så jag var tvungen att hitta andra sätt att hjälpa dem bli av med sin överflödiga päls.

Se även  10 sätt att leka med din kanin

Det första steget är att bara klappa din kanin regelbundet. Att klappa din kanin tar bort överflödig päls från pälsens yta och hjälper till att lossa ludd på underpälsen så att den faller ut lättare. Sedan, medan du klappar din kanin, kan du börja plocka pälstussar som sticker upp ur kaninens päls (jag kallar detta rumpplockning). Denna åtgärd kan vara lite jobbig för vissa kaniner, så se till att hålla din kanin avslappnad genom att fortsätta att klappa dem.

Du kan också springa en luddrulle över din kanins päls för att fånga päls från stora områden. Detta är något mindre effektivt än en trimvante, men det kan hjälpa till att ta bort mycket av den lösa pälsen från din kanins päls.

Jag bör notera att detta inte är en teknik du kan använda med långhåriga kaniner. Angora, lejonhuvud och lurviga kaniner kräver regelbunden skötsel med effektiva verktyg för att förhindra trassel och smutsig päls. De flesta andra kaninraser klarar sig dock bra med frekvent klappning och rumpplockning. Du kan fortfarande behöva prova att använda en grooming-vante under kraftiga fällningssäsonger.

Kolla in den här artikeln för att lära dig mer om kaninvårdstekniker!

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.