Till vitlök eller inte till vitlök: den stora hunddebatten

Kan hundar äta vitlök? Svaret på denna fråga är inte så enkelt som ett ”ja” eller ”nej”. Många tror att vitlök är giftigt för hundar. Vissa experter håller inte med: de tror att vitlök har en gynnsam effekt på hundar med rätt dosering.

Så låt oss ta en titt och väga fördelarna och riskerna med att mata vitlök till hundar.

Vilka är hälsofördelarna med vitlök för hundar?

kan hundar äta vitlökMånga holistiska veterinärer hävdar att små mängder färsk vitlök är säkra för hundar och har positiva effekter på deras hälsa. Här är några av de anmärkningsvärda hälsofördelarna vitlök har att erbjuda:

 • Bekämpar bakterier, virus och svampar

Vitlök har starka antibiotiska och antimikrobiella egenskaper som hjälper till att förhindra bakteriella, virus- och svampinfektioner.

 • Bra för hjärthälsa

Att förebygga blodproppar, sänka kolesterolnivåerna och hämma fettansamlingen är goda skäl till varför vitlök är bra för hundar.

 • Stor booster för immunförsvaret

Vitlök har den fantastiska förmågan att stärka blodomloppsceller som är ansvariga för att bekämpa cancer och tumörbildningar.

 • Leveravgiftningsmedel

Vitlök absorberar näringsämnen som kommer in i en hunds kropp samtidigt och tar bort gifter innan de når blodomloppet.

Hur mycket vitlök kan en hund äta?

Enligt a studie, skulle det ta cirka 15-30 gram vitlök per kilo kroppsvikt för att ge dödliga effekter i en hunds blod. Detta innebär att en hund måste få i sig mycket vitlöksklyftor för att toxicitet eller hemolytisk anemi ska uppstå.

Vitlök för hundar Dosering Infographic

Kan hundar äta vitlök?

Medan många experter uppmuntrar hundägare att komplettera valparnas dieter med vitlök, rekommenderar vi att du konsulterar en professionell holistisk veterinär innan du gör några ändringar i deras diet.

Vitlök innehåller en förening som kallas n-propyldisulfid och spårmängder av tiosulfat. Dessa är dödliga för hundar och katter när de intas i stora mängder.

Se även  Kan hundar äta Edamame?

Effekter av vitlökstoxicitet hos hundar

N-propyldisulfid och tiosulfat förstör en hunds röda blodkroppar vilket orsakar Heinz-kroppen, vilket är en indikator på oxidantskada. Senare kan detta resultera i utveckling av hemolytisk anemi. Hundar som lider av toxicitet visar ofta följande kliniska tecken:

 • kräkas
 • Diarre
 • Magont
 • dreglande
 • Ökad hjärtrytm
 • Bleka tandköttet
 • Träningsintolerans
 • Brun urin
 • Svaghet
 • Aptitlöshet

Diagnostisera en hund med vitlökstoxicitet

Om din hund visar något av dessa symtom, ta honom till veterinären omedelbart eller sök hjälp från Pet Poison Helpline. Han kommer att behöva genomgå flera tester, inklusive:

 • Arteriell blodgas
 • Magröntgen
 • Blodsockervärden
 • Biokemisk analys
 • Fullständigt antal blodkroppar (CBC)
 • Datortomografi
 • Hemoglobinkoncentration
 • Urinprov
 • Ultraljud

Behandling av vitlökstoxicitet hos hundar

Om diagnosen visar att symtomen orsakas av vitlöksförgiftning tillämpas nödvändig behandling. Detta inkluderar ofta framkallade kräkningar och administrering av aktivt kol för att bli av med toxiner.

Användning av en koksaltlösning för sköljning kan vara nödvändig om dessa två behandlingar inte fungerar. Det kommer att hjälpa till att spola ut gifter från hans kropp.

Efter det kommer IV vätskedropp och syrgasbehandling att göras. Hundar med hemolytisk anemi kommer sannolikt att behöva en blodtransfusion och järnmedicin.

Död av vitlöksförgiftning är ganska sällsynt hos hundar. De flesta av dem som lider av tillståndet kan återhämta sig helt med hjälp av ovanstående behandlingar.

Se till att följa veterinärens ytterligare instruktioner efter att din lurviga vän har behandlats. Detta kan innefatta förändringar i hans kost och administrering av mediciner som kommer att påskynda hans återhämtning.

Är vitlök dåligt för hundar?

kan hundar äta vitlök 2Vitlök är ett stort no-no för vissa hundar. Här är en lista över hundar som inte bör ha vitlök i sin diet om inte veterinären kräver det:

Se även  Kan hundar äta lax? Vilket är bättre rått eller kokt?

1. Sorter mycket känsliga för vitlök

Experter noterar att vitlökens hemolytiska effekter kan ha en större inverkan på vissa hundraser. Japanska hundraser, inklusive Akita och Shiba Inu, är mer mottagliga för vitlöksförgiftning än andra raser.

2. Hundar under vissa mediciner

Vitlök kan interagera negativt med vissa typer av medicin. Om din hund går på någon av medicinerna som listas nedan, var extra försiktig så att du inte släpper in ens några vitlöksklyftor i maten:

 • Antacida
 • Blodförtunnare
 • Kemoterapimediciner
 • Hjärtmedicin
 • Läkemedel mot högt blodtryck
 • Immunsuppressiva medel
 • Insulin

3. Valpar under 6 månader

Unga valpar mindre än 8 veckor gamla kan inte producera röda blodkroppar. Så ge dem aldrig vitlök. Å andra sidan bör valpar i åldrarna 6 månader till 1 år bara ha hälften av de normala mängderna vitlök hos vuxna hundar.

4. Hundar som ska opereras

Kom ihåg att vitlök kan förhindra att blodproppar bildas. Ge det därför inte till din hund som ska opereras.

5. Anemiska hundar

Under inga omständigheter bör du mata vitlök till en hund med redan existerande anemi. Annars kommer det att förvärra hans tillstånd och äventyra hans liv.

Vanliga frågor om vitlök för hundar

kan hundar äta vitlök 1

Kan gravida hundar äta vitlök?

Det är bäst att kontrollera med din veterinär innan du lägger till vitlök till en gravid hunds diet. Förresten, att mata vitlök till en ammande hund rekommenderas inte, eftersom det kan ändra smaken på bröstmjölk.

Kan hundar äta vitlökssalt?

Nej. Vitlökssalt är mycket ohälsosamt för hundar på grund av dess höga natriumhalt. Mata inte den till din hund för att undvika saltförgiftning.

För mycket salt i hans system kan också leda till andra hälsoproblem. Detta inkluderar pankreatit och njursten.

Se även  Kan hundar äta ärtor?

Kan hundar äta vitlökspulver?

Vitlökspulver är väldigt kraftfullt för hundar, även i små doser. ¼ tesked vitlökspulver motsvarar 1 vitlöksklyfta. Undvik risken för förgiftning genom att förvara vitlökspulver på en plats som är otillgänglig för din hund.

Kan hundar äta vitlöksbröd?

Nej. Att mata vitlöksbröd till hundar är ohälsosamt. Även om den bara innehåller en liten mängd vitlök är den packad med smör, olja, örter och ost. Som ett resultat är vitlöksbröd inte bara rikt på kalorier, utan också på fett.

Att utfodra vitlöksbröd till hundar regelbundet eller i stora mängder kan leda till matsmältningsproblem som kräkningar, diarré och lös avföring.

Kan hundar äta vitlökskorv?

De flesta butiksköpta vitlökskorvar innehåller ingredienser som är skadliga för hundar, inklusive lök, salt, kryddor och fetter. Om möjligt, håll dem utom räckhåll för din hund.

Vare sig det är vitlökskorv eller vilken korv som helst för den delen; det kan orsaka en handfull hälsoproblem, såsom pankreatit och hjärtproblem.

Kan hundar äta vitlökstillskott?

kan hundar äta vitlök 3Ja. Det går bra att mata din hund med vitlökstillskott om de är licensierade och godkända veterinärmedicinska läkemedel för hundar. Det är alltid bäst att prata med din veterinär innan du börjar med några nya kosttillskott.

Det handlar om

Vitlök är en länge fruktad mat som hundägare inte matar sina husdjur. Även om det medför risker, erbjuder det också många positiva hälsofördelar som våra fyrbenta vänner kan dra nytta av.

Med rätt vägledning från en pålitlig holistisk veterinär kan rå vitlök göras till ett utsökt kosttillskott för Fido.