Timothy hö för kaniner: ge ditt husdjur det bästa


Det här inlägget är sponsrat av Small Pet Select. Använd kod ’KANIN FRAMi kassan för 15% rabatt på din första beställning.


Den absolut bästa maten för de flesta kaniner är Timothy hö. Och detta blir uppenbart när du lär dig lite om en kanins system. Det är nästan som om detta hö gjordes speciellt för kaniner och deras känsliga matsmältningssystem. Inte allt Timothy Hay är dock samma, så vi dyker ner i höstacken för att lära oss allt om Timothy hö för kaniner.

Odla Timothy hö

Timotegräs är ett flerårigt gräs vilket betyder att det kommer tillbaka varje år. Den växer bäst i ett specifikt klimat på hög höjd. Här hittar du hårda vintrar och somrar. Detta hö gillar varmt och kallt drama.

Du behöver inte bara rätt plats, utan också idealiska väderförhållanden. Bönderna har ingen kontroll över denna faktor. Det betyder att den perfekta Timothy Hay inte kommer att hittas på samma fält varje år.

Timothy hö behöver en lång vår med massor av regniga dagar varvat med fulla soldagar. Och sedan när sommaren blir för varm kan höet gå i dvala. Så den perfekta våren är förlorad. Att odla perfekt Timothy-hö för kaniner är inte för svaga hjärtan!

Timothy skördar hö

När du odlar den perfekta Timothyen på fältet kan bönderna klippa höet upp till 3 gånger under växtsäsongen. Varje snitt ger olika resultat. Här får du alternativ.

1:a klippet Timothy hö

Ta en bit av Timothy hö, du kommer att se att det finns en stjälk, ett blad och en blomma. Stammen på gräset innehåller mest fibrer. Då har bladen mer fett och protein. Först klippte Timothy hö har flest stölder. Därför det här är det snitt du får mest fiber av.

Se även  Hur gör du din kaninbur säker från rävar?

Med fler stjälkar kommer mer tuggande. Så det här klippet är inte för din lata kanin eller kaninen som saknar sin ungdoms rikliga energi. Det är inte heller bra för kaniner som behöver gå upp i vikt. Ett senare snitt kommer att innehålla mer fett för äldre kaniner som inte kan tugga hela dagen.

I alla fall, 1st cut Timothy hö innehåller mest blommor som många kaniner blir exalterade över. Och allt det där tuggandet är bra för en kanin när de är redo!

2:a snittet Timothy hö

2:a snittet Timothy hö är mellanhand. Det är det bästa av två världar. Du kommer att få fler löv i denna stickling men fortfarande ett stort antal stjälkar. Så fiber- och fetthalten är idealisk för de flesta kaniner.

Och stjälkarna är mjukare så att din kanin inte blir trött förrän den har fått tillräckligt med Timothy-hö! För i de flesta kaninsituationer, ju mer hö, desto bättre.

3:e styckning Timothy Hay

3:e snittet Timothy hö är det mjukaste och grönaste snittet. Den innehåller mest fett och minst mängd fibrer. Så om din kanin vill gå ner några kilon är detta snitt inte för honom.

3rd Cut Timothy Hay är perfekt för äldre kaniner och kaniner som behöver gå upp i vikt. Om du har en väldigt noggrann kanin kan 3:e sticklingar vara ett bra alternativ. Vissa kaniner föredrar mjukt hö och vänder nosen uppåt vid de grövre texturerna från tidigare klipp.

Varför du behöver Timothy Hay för kaniner

Timothy hö är högt i fiber och lågt i protein och kalcium. För mycket kalcium ger en kanin problem med njurarna och urinblåsan. Och fiberoptik håller hela systemet igång. Näringsvärdet av Timothy hö är idealiskt för kaniner.

Se även  Hur många kaninraser finns det?

Det är väldigt viktigt för kaniner att äta bra. Främst för att de inte kan kräkas. Allt de äter måste passera hela vägen genom deras system. Glasfiber håller löpande bandet i rörelse.

Vilda kaniner tillbringar hela dagen med att tugga och söka föda. Timothy hö måste vara ett ”fritt val foder”, vilket innebär att det måste finnas tillgängligt hela dagen varje dag. Tänk inte på det bara som en måltid, utan som en hälsosam hobby. Eller karriär.

Timothy hö för din kanins tänder

En kanins tänder slutar aldrig växa. Låter läskigt till en början, men med tillräckligt med Timothy-hö kan de slita på tänderna. Detta är mycket viktigt för att hålla munnen frisk.

Övervuxna tänder orsakar inte bara smärta, utan gör också att din kanin äter ännu mindre… vilket innebär mindre tugga… och det betyder fler övervuxna tänder. Vissa kaniner kommer att bli så dåliga att de får problem med att stänga munnen. Det är en nedåtgående spiral som ingen bulle vill komma in i. Munhälsa har en direkt effekt på en kanins matsmältningssystem.

Så överväg att tugga upp Timothy hö, den första delen av en kanins matsmältningssystem. Denna hö-tuggkarriär är en livräddare.

Om en kanin inte kan tugga tillräckligt för att hålla sina tänder låga, kan en veterinär fila sina tänder så att den inte utvecklar smärtsamma problem i munnen.

Hur mycket Timothy Hay kan en kanin äta per dag?

Som tidigare nämnt måste en kanin ha ett passerkort för Timothy hay. Du vill aldrig begränsa mängden hö de kan äta. Men för schemaläggningsändamål behöver en frisk kanin en bunt hö ungefär den storlek de är varje dag.

Se även  Kan kaniner försvara sig mot rovdjur?

Kan man få ekologisk timotejhö till kaniner?

Ekologiskt timotejhö odlas utan bekämpningsmedel eller syntetiska kemikalier. Jordbrukare använder bekämpningsmedel och kemikalier för att maximera skörden. De används för att ta bort skadedjur och ogräs. Jordbrukare använder också olika typer av konstgödsel. Det är av goda skäl, men vissa kaniner köper bara det renaste Timothy-höet.

Ekologiskt timotejhö gödslas endast med riktig gödsel utan konstgjorda näringsämnen. Att hitta timothyhö av högsta kvalitet för kaniner som också är ekologiskt odlade är en utmaning.

Lyckligtvis är Small Pet Select redo för utmaningen och de har gjort det ekologiskt Timothy hö för kaniner tillgängligt. De också vet mycket om hö.

Se nu till att din kanins höstack är tillräckligt fylld med Timothy-hö. Och låt tuggandet börja.