Topp 10 fågelskådningsidéer med barn (enkelt och praktiskt!)

Fågelskådning är en fantastisk aktivitet som vi tycker om, men ibland vill barn också vara med. Våra barn är naturligtvis nyfikna på vad vi är fågelskådare och miljön. Låt det inte gå till spillo! Jag tillbringade lite tid med att göra lite forskning på nätet om fågelskådning med barn och jag kom med de 10 bästa tipsen. Låt oss börja!

Topp 10 fågelskådningsidéer med barn:

 1. Gå igenom en fågelskådningsguide med dem
 2. Visa dem hur man förbereder sig för fågelskådning
 3. Börja i närheten: från din bakgård
 4. Överväg att köpa ett fågelskådningskit för barn
 5. Låt barnen göra roliga fältanteckningar
 6. Spela: Räkna fåglarna
 7. Spela: Bird Scavenger Hunt
 8. Utmana dem att rensa en lista över fåglar
 9. Se dokumentären A Bird tillsammans
 10. Börja fågelskåda efter gehör, Young

Ditt barn kommer definitivt att njuta av fågelskådning mer om du tillämpar dessa tips. Dessa tips är bra i en lista, men om du läser vidare kommer jag att täcka dem mer i detalj, med några exempel på hur du gör dem effektivt!

1) Gå igenom en fågelskådningsguide med dem

Fågelskådning börjar med grunderna. Grunderna är där vi också började som fågelskådare! Vi var alla en gång fågelungar som bara kläcktes från våra äggskal. Så vi borde alla börja med de små sakerna först, som att få dem fascinerade av fåglar.

Hur får du dina barn att fascineras av fåglar? Enkel. Låt dem bara läsa din fältguide. Naturligtvis, om du har ett yngre barn, vill du börja med en fältguide med fler foton och illustrationer. Fältguider har vanligtvis vackra bilder på fåglar i sin fulla fjäderdräkt och dessa kan fungera mycket bra för att visuellt stimulera ditt barn.

Du kan börja med att fråga dem vad deras favoritfärg är och sedan hitta en fågel som är just deras favoritfärg. Sedan kan du läsa beskrivningen av fågeln när du beskriver fågelns fjäderdräkt, vokaliseringar och storlek! Se till att det är underhållande och roligt så att de inte blir uttråkade.

Om du inte har några fältguider till hands är det okej! Du kan också använda fågeluppslagsverk, fågeldatabas online eller fågeldatabasapp! Det finns många gratisalternativ där ute. Om du vill kan du börja med eBird.

Om du är kreativ och vill göra mer, visa dem videor med din favoritfågel på YouTube! Du kan enkelt söka och titta på videor av just den fågeln. Detta är bra för barn eftersom det inte bara stimulerar dem visuellt utan också i deras hörsel. Du kan låta dem imitera fågelns rop så att de växer upp och lär sig skillnaden mellan ett ugglekvitter och en sångare.

Här är en bra YouTube-video för att väcka deras intresse för fåglar:

2) Visa dem hur de förbereder sig för fågelskådning

Barn älskar att härma oss. De gillar också att vara nyfikna på vad vi gör. Mycket ofta tenderar de att härma våra rörelser och vad vi gör och bär. Nu när ditt barn precis har blivit mer nyfiken på din fågelskådningshobby är det nu ett bra tillfälle att introducera dem för din utrustning.

Barn älskar naturligtvis äventyr och ett bra sätt att börja är att börja med en snabb introduktion till utrustning. Ordna dem snyggt och namnge sedan varje redskap med en kort beskrivning av dess funktion. När du är klar med att förklara, be dem namnge föremålen ett i taget, och med varje föremål ska du lägga dem i din ryggsäck. Om du använder en packlista, se till att du involverar dem i att bocka av var och en av föremålen när du packar dem.

Denna packnings- och förberedelseprocess inspirerar verkligen en känsla av vördnad som dina barn kommer att ha för dig, vilket gör dem ännu mer exalterade inför sin första fågelskådningsupplevelse utomhus med dig!

3) Börja i närheten: från din bakgård

Fågelskådning måste börja någonstans med barnen, varför inte börja någonstans i närheten? Du vill att dina barn ska uppleva naturen, men du vill också att de ska vara säkra. Ett bra ställe att börja är din egen bakgård. Om du bor i Storbritannien är det din trädgård. Om du inte har en bakgård, besök bara en närliggande park.

Se även  Kan fåglar hämta sina bebisar? (Läs DETTA svaret först!)

Hur går du och tittar på fågel på din bakgård? Det är enkelt! Låt bara dina barn gå till bakgården och träna på fågelskådning. Barn, om de hade blivit utsatta för fåglar genom videor och fältguider, skulle ha varit bekanta med fåglarna i området. I detta rekommenderar jag starkt att du ser fågeln först och sedan leder ditt barn till fågeln!

Medan du ser fågeln, bläddra igenom din fältguide eller öppna fältguideappen på din telefon och spring igenom fågeln igen med dina barn. Om de kan läsa, be dem att läsa fågelns namn högt. Bli kreativ genom att lära dem om fåglarna! Du kan få dem att imitera vokaliseringar, leka med handhandlingar och bara ha kul!

Om det här är första gången du tittar på fågel med barn, ta dig tid att få dem att titta på fågel! Helst vill du introducera dem till upplevelsen, inte själva fågelskådningen. Målet är att ha kul fågelskådning, så oroa dig inte för mycket om du inte ser och identifierar varje fågel du ser.

Om du verkligen menar allvar med att lära dina barn om fågelskådning på bakgården, kanske du vill överväga att skaffa en fågelmatare. Fågelmatare är enkla enheter placerade på bakgården för att ge mat åt fåglar. Du bör göra lite mer forskning i ämnet och sedan köpa en som är lämplig för storleken på din bakgård.

4) Överväg att köpa ett fågelskådningskit för barn

Den utrustning du tar på dig är alldeles för stor för barnen. Kikaren du har kan vara för dyr för att släppa dina barn. Dina barn vill se ut som du när du går på fågelskådning. Barn älskar att imitera vuxna, och det finns ett sätt att göra det. Du kanske vill överväga att köpa ett passande fågelskådningsset för barn!

Fågelskådningssatser innehåller vanligtvis en VERKLIG kikare med låg förstoring. Det betyder att man skaffar ett par som har tillräckligt med zoom för att se fåglarna på bakgården, utan att bryta banken. I kiten ingår vanligtvis även västar och safarihattar som lämpar sig för fågelskådning. Dessa gör resan till din bakgård till ett helt nytt äventyr!

Med ett fågelskådningskit kan dina barn klä ut sig och utrusta sig med dig, så att ni båda ser bra ut. Det kan potentiellt vara en riktigt rolig tid som familj att göra sig redo och gå på fågelskådning tillsammans. Nu när barnen har sina egna hattar och västar kan äldre barn bära sin egen kikare och dra fram dem för fågelskådning när de vill!

Jag vet att du inte vill att dessa kit ska bryta banken, och jag gillar att hålla mig till en budget själv. Så jag har gjort lite research åt dig om några riktigt bra fågelskådningsplatser på Amazon. Läs detta artikel Jag skrev om analysen av vilket fågelskådningskit som är perfekt för dina barn, med länkar!

5) Låt barnen göra roliga fältanteckningar

Ensam fågelskådning kan få dina barn att bli uttråkade efter ett tag. Sedan har du ytterligare ett knep i rockärmen: fältanteckningar. Kommer du ihåg hur du brukade göra anteckningar i din anteckningsbok om fåglarna du såg när du tittade på fågel? Det kan barn också göra!

Börja dina barn med en stor tom anteckningsbok. Du kan låta dina barn designa omslaget till den här anteckningsboken som de vill. Ha kul och var kreativ med det! I denna stora tomma anteckningsbok vill du att de ska rita fågeln de ser när de tittar på fågel. Du behöver några färgpennor, markörer och kritor för att rita. Naturligtvis kan detta vara lite svårt för dem, så hjälp dem med färgerna att välja och formen på fågeln. Att rita fågeln hjälper inte bara deras observationsförmåga, utan det är också roligt och engagerande. Barn kan träna sina motoriska färdigheter i att rita och dokumentera: ett bra steg mot en framtida vetenskaplig karriär (skämtar bara!)

Se även  5 bästa appar för fågelidentifiering (kommer inte ångra detta!)

När du har haft lite kul att rita och färglägga färgerna, vill du att de ska skriva ner fågelns namn (om de kan skriva). Du kan stava det åt dem eller låta dem stava det själva. Det spelar ingen roll om de stavar det fel så länge de kan uttala namnet korrekt. Att rita och skriva hjälper till att förstärka lärandet om fåglarna. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt barn kan fånga upp ny information!

6) Spela: Räkna fåglarna

Om du är trött på att rita, färglägga och fågelskåda kan du spela: Count The Birds. Matematik är en viktig del av att växa upp som barn. Du vill att de ska utsättas för räkning i verkligheten så att de kan använda det i verkliga situationer när de blir äldre. Istället för att räkna föremål i en lärobok, räknar de riktiga fåglar som sitter på ett träd. Detta kommer att vara ett bra sätt att fågelskåda för yngre barn.

Om du ser en tydlig linje av fåglar på en stolpe eller på en gren kan du låta dina barn räkna antalet fåglar. Det är ett bra och organiskt sätt att introducera dina barn till matematik! Om du verkligen vill umgås med dem, prova detta: ge dem en high-five för varje 5 räknade fågel! Så här: ”1…2…3…4…5! Det finns 5 fåglar i trädet! Hög femma!” Var gärna så kreativ du vill med detta!

7) Spela: Fågeljakt

Kom ihåg spänningen i jakten som du upplevde när du spårade en livstidsdömd? Vet du inte att dina barn upplever detta också? Barn är nyfikna och vill bli utmanade att nå ett mål eftersom det ger dem en enorm tillfredsställelse. Försök spela ett enkelt spel fågeljakt!

På Vogelspeurtocht har barn bara ett mål: försöka upptäcka så många olika fåglar som möjligt. (typ spelar ingen roll för enkelhetens skull) Börja på noll och lägg sakta ihop antalet till slutet av utflykten. Det här är ett bra sätt att komma igång med något som liknar en fågellista. Detta uppmuntrar till ett skarpare öga för fåglar och medvetenhet om fåglar runt dem.

8) Utmana dem att rensa en lista över fåglar

Att rita, räkna och bara hitta fåglar kan vara tråkigt för äldre barn. Om dina barn är äldre och vill ha en extra utmaning kan du först fastställa en lista över vanliga fåglar i ditt område och låta dina barn fylla i listan. Om de gör det, ge dem en belöning! Belöningar hjälper dem att känna en större känsla av prestation när de utför en uppgift för sig själva. Vikten av detta är att uppmuntra en inneboende kärlek till fåglar och fågelskådning så att de kommer att fortsätta göra det själva när de blir äldre!

För att rensa den här listan med fåglar, kanske du vill låta dem leta efter fåglar i deras dagliga liv, och inte bara när de tittar på fåglar. Fågelskådning handlar inte bara om att gå in i skogen med flit för att leta efter fåglar, det är ibland chansen att bevittna en sällsynt fågel i sikte på väg till skolan! Eftersom ditt barn utvecklar ett skarpt öga för fåglar, kanske du vill öka svårigheten genom att utöka listan till att inkludera mer ovanliga fåglar.

9) Se en dokumentär om fåglar tillsammans

Vissa barn kan bli uttråkade av att se samma fåglar runt omkring hela tiden. Då är det dags att ta fågelskådningen upp ett snäpp. Dina barn kan börja ställa intressanta frågor till dig, till exempel:vilken tid ska fåglarna gå upp på morgonen?” eller ”fåglar kolliderar?“. Jag har skrivit svaren på dessa frågor i separata artiklar i länkarna ovan, du kan kolla in dem.

Se även  Föredrar fåglarna att flyga eller gå? [ANSWERED!]

Det bästa sättet att få med sig vetenskap till fågelskådning är att låta barnen titta på en fågeldokumentär med dig själv eller som familj. Det här är en bra tid för familjeband för att lära sig och utforska mer om fåglar. Fågeldokumentärer täcker vanligtvis ämnen som fågelvandring, fågelbeteende och parningsritualer. Dessa är extremt intressanta att titta på, särskilt för den mycket nyfikna ungen i ditt hus.

Här är några grundläggande rekommendationer för dokumentärer att titta på:

10) Låt dem ta ansvar

Även om det kan kännas bra att alltid ha kontroll över ditt barns fågelskådningsupplevelse, är det ibland bra att låta dem ta ledningen då och då. Om spel är för stela och placerade i en struktur måste barn koncentrera sig hårt för att slutföra en uppgift. Om du överdriver det kan det verka mer som ett jobb än ett spel för dem.

Jag är säker på att vi alla kan vara överens om att fågelskådning kan vara en avkopplande aktivitet, även för oss. Våra barn ska få lite tid att njuta av naturen och fåglarna och ta ledningen! Om det innebär att jaga duvor från trottoarkanten, låt dem göra det och ha kul! Även om fågelskådning kan vara konkurrenskraftigt och objektivt, ibland är det bara fantastiskt att släppa loss och ha en fantastisk tid utomhus. Barn vill bara ha kul!

Slutgiltiga tankar

Utomhus fågelskådning med barn kan gå mycket bra eller mycket dåligt. Ha dessa tips i åtanke så att du har ett fruktbart, roligt och engagerande familjeband med dina barn när du tittar på fågel. Kom alltid ihåg att fågelskådning inte bara handlar om att slutföra mål och bocka av fåglar på våra listor, utan också om att lära sig älska fåglar och natur!

Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!