Topp 10 övertygande skäl att börja titta på fågel idag

Jag är säker på att du har stött på termen fågelskådning tidigare och övervägt att ens komma in på det, men du är inte riktigt säker på om det är värt att vänta. Hej, jag tänkte också på samma sak och önskade att det fanns en man eller en sida på nätet som kunde övertyga mig om att fågelskådning var värt det. Låt mig vara nu Den där pojke. Jag har gjort en del efterforskningar om vad vissa andra fågelskådare tror är anledningarna till att hobbyn är värd att utöva.

Här är de 10 övertygande skälen till att börja titta på fågel idag:

 1. Fåglar finns överallt
 2. Fågelskådning är en hobby med lite inträde
 3. Fågelskådning är inte helt säsongsbetonad
 4. Fågelskådning gör att du kan uppskatta naturen
 5. Fågelskådningsgemenskapen är fantastisk
 6. Spänningen i jakten
 7. Att titta på fåglar skärper dina reflexer
 8. Att titta på fåglar är bra för din fysiska hälsa
 9. Fågelskådning är bra för din mentala hälsa
 10. Fågelskådning är att samla Pokémon i verkligheten

1) Fåglar finns överallt

En stor hobby ska kunna göras var som helst. Detta betyder bokstavligen överallt – även över hela världen. Många andra fritidsintressen, som mountainbike eller skridskoåkning, kräver en specifik plats och terräng för att kunna njuta av dem.

Tja, fågelskådning är något helt annat. Fåglar finns ÖVERALLT! Det betyder att du kan se fåglar över hela världen. Vissa människor åker till och med på en fågelskådningsresa och ser en ny rad fågelarter som de inte har sett ännu!

Fåglar finns också överallt i din omedelbara närhet. De är i träden, längs trottoaren, sitter på gatlyktor och i skogen. Var du än vill börja titta på fågel kommer de alltid att finnas i närheten. Hur är det med platser med extremt väder som öknen och Antarktis? Det finns fåglar där också!

Det finns inte bara fåglar överallt, de har också en enorm biologisk mångfald! Deras färger, storlekar och former skiljer sig alla åt i olika delar av världen. Eftersom fåglar följer flyttvägar är det också möjligt att se fåglar som kommer från alla delar av världen. Det är sällan man hittar en hobby som kan göras var som helst.

2) Fågelskådning är en hobby med lite inträde

För att komma igång som fågelskådare behöver du bara uppskatta fåglarna runt omkring dig. De har funnits där hela tiden, du har förmodligen inte ens märkt dem!

Varför är det en hobby med låg ingång? Det beror på att för att börja fågelskådning försiktigt behöver du inte ens någon utrustning, inte ens en kikare! En kikare kommer säkerligen att vara nödvändig för att hjälpa dig framåt när du går framåt och vill observera fåglar på avstånd. Men det är egentligen inte nödvändigt om du bara vill komma igång.

Att köpa en kikare är allt du verkligen behöver för att njuta av denna hobby. All annan utrustning du behöver är inte helt nödvändig. Hör av mig: en anständig, långvarig kikare räcker för att hålla dig i många år framöver, utan extra kostnader du behöver spendera på denna hobby.

Naturligtvis, om du vill ta upp fågelfotografering är det helt upp till dig att skaffa en bra kamera! Ingen press. Allt du egentligen behöver för att börja titta på fågel är din syn och hörsel!

3) Fågelskådning är inte helt säsongsbetonad

Om du tänker på hobbyer som också är sport så har du kanske gissat rätt, de är högst säsongsbetonade. Du skulle inte förvänta dig att kunna åka snowboard eller snowboard på sommaren. Detta beror på att många hobbyer där ute är beroende av årstiderna.

Se även  De fem bästa anledningarna till att INTE börja titta på fågel (och varför!)

Fågelskådning är faktiskt en vintergrön hobby ytterligare förbättrats av årstidernas växlingar. Fåglar utför sina flyttrörelser under våren och hösten, och det är dessa tillfällen då fågelskådare blir mest upphetsade. Fågelskådare runt om i världen blir entusiastiska och redo att ta bilder av fåglar från en annan region utan att ens behöva resa! Fåglarna kommer till dig – hur coolt är det?

Vad som är bättre är att vissa standfåglar stannar året runt, så du får chansen att se dem med en annan fjäderdräkt, även på vintern! Nu, om du vill veta lite mer om fågelsäsong och fågelflyttperioder, kan du läsa en artikel jag skrev här.

4) Att titta på fåglar lär dig att uppskatta naturen

Naturen är en skönhet, eller hur? Att titta på fåglar kommer att få dig att älska naturen ännu mer! När du kliver in i skogar, djungler, våtmarker, träsk och sjöar kommer du sakta att lära dig hur vacker vår vilda värld är.

Men med den ökande mängden klimatförändringar och förstörelse av fåglars livsmiljöer runt om i världen, blir det allt viktigare för oss att förstå hur man kan bekämpa och förebygga det. När du börjar titta på fågel kommer du snabbt att inse att fåglar och annat vilda djur och växtlighet är sammanflätade och samexisterar i ett fungerande ekosystem.

När du lär dig mer om fåglarnas beteende – parning, utfodring, migration, kommer du snart att upptäcka hur mycket miljön behöver bevaras för vårt eget bästa. Fåglar ger ett nytt perspektiv på vår plats och vårt ansvar att skydda jorden.

5) Fågelskådargemenskapen är fantastisk

Till skillnad från vissa hobbyer är fågelskådning inte en ensam hobby. Likasinnade fågelskådare samlas för att njuta av hobbyn tillsammans, eller ska jag säga att fåglar med samma fjädrar möts.

Fåglar tenderar att flytta till en plats där de kan hitta en rikligare matkälla och en högre koncentration av naturresurser. Det är därför vanligt att man ser andra fågelskådare i området som vill se en fågel eller två. I allmänhet är de vänliga och villiga att hjälpa dig på din fågelskådningsresa.

Förutom tillfälliga interaktioner finns det fågelskådningsgrupper på Facebook och officiella föreningar du kan gå med i. Personligen tycker jag om gemenskapen av fågelskådare i den Facebook-grupp jag är med i, eftersom de alltid hjälper varandra att identifiera fåglar. Det bästa måste vara den uppmuntran de ger varandra och de insikter de ger för att spåra en sällsyntare fågel.

Att gå med i en officiell fågelskådarförening kan skapa en känsla av tillhörighet till en gemenskap för att utveckla detta intresse tillsammans. Det är en fantastisk hobby att ta sig ur sin komfortzon och dela erfarenheter med andra. Vi människor är inte elaka att göra allt ensamt!

6) Spänningen i jakten

Om du någonsin har pratat med en fågelskådare, skulle de ha beskrivit denna upplevelse på något sätt. Jag skulle säga att den här känslan är det som gör hobbyn så spännande.

Vissa säger denna känsla av spänningen i jakten kommer hela vägen från våra gamla förfäder som var tvungna att ha djur för att maten skulle överleva. I dagens moderna sammanhang tror man att människan fortfarande behåller denna instinkt till viss del, men istället för att jaga fåglar ser vi dem bara. För de som vill visa, inte bara berätta historien om att se en sällsynt fågel, kan de välja att ta bilder på fågeln, liknande den tidiga förfaderns dödande. En liknande hobby där folk också känner att detta är fiske.

De spänningen i jakten är en vag instinkt och adrenalin i våra ådror när vi ser eller hör ett visst rop från en fågel som normalt inte finns i vårt område. Det är en intensiv och spännande önskan att kunna få en skymt av fågeln. Om du tycker om att känna adrenalinet rusa genom dina ådror, är denna hobby bra för dig!

Se även  Hur ofta gör fåglar avföring? (ÖVERRASKANDE svar! + FAQ)

Detta jaga är också en utmaning. Fågelskådning kan dock vara svårare än att jaga riktiga stora djur på grund av hur flygiga och hoppiga vissa småfåglar kan bli. För att få en klar bild (kamerabild) av fågeln måste du komma väldigt nära utan att skrämma fågeln! Alla fel steg och det kan potentiellt flyga iväg och lämna sitt bo.

Om du trodde att fågelskådning bara var lugnande och avkopplande, tänk igen, det kan bli riktigt hett i denna hobby!

7) Att titta på fåglar skärper dina reflexer

Låt oss säga att du ser en fågel på en gren i ett avlägset träd. Den här fågeln kanske inte stannar på den perfekta platsen på trädet länge. Ibland tar det bara 10 sekunder för fågeln att besluta sig för att hoppas på en annan gren, utom synhåll. Frustrerande är det inte? Vissa gillar den här utmaningen.

Fågelskådare har anpassat sig genom att skärpa sina reflexer när de ser en avlägsen fågel prassla i träden. Genom att göra en allmän skanning med ögonen, om de ser någon rörelse i träden, skulle de omedelbart dra fram sin kikare eller kamera för att få en glimt av fågeln.

Fågelskådning tränar oss att reagera snabbt på närvaron av en fågel, oavsett om det är ett rop eller en flyktig iakttagelse, för du vet aldrig när dessa fåglar kommer att försvinna och aldrig komma tillbaka! Vilken pest!

8) Att titta på fåglar är bra för din fysiska hälsa

I vår nuvarande tid är det inte ovanligt att vi sitter på våra kontorsstolar i timmar för att arbeta. Och ändå, vad gör vi på helgerna? Vi sitter i soffor och tittar på Netflix, vi spelar spel, vi tittar på tv. ALLT som helst utomhus är redan bra för din fysiska hälsa.

Även om fågelskådning på bakgården kanske inte kräver mycket fysisk ansträngning, kommer de flesta fåglar inte till dig, du måste gå till deras livsmiljö för att hitta dem! Det gör att man tvingas gå in i en naturlig miljö som man ibland måste vandra i timmar. Naturlig terräng som berg, klippor och grusstigar kommer att bygga upp din fysiska uthållighet över tiden. Naturligtvis kan du bygga muskler och kardiovaskulär uthållighet genom att titta på fåglar.

Låt oss vitamin D du kan ta emot från solen och den friska syrerika luften du andas direkt från växtligheten omkring dig.

Om du alltid har velat ha en hobby med måttlig fysisk aktivitet, är fågelskådning något för dig!

9) Att titta på fåglar är bra för din mentala hälsa

När du väljer att bli fågelskådare väljer du också att förbättra din mentala hälsa. Varför säger jag det? Detta beror på att fågelskådning kan vara en så avkopplande aktivitet att göra på fritiden.

Fåglar är färgade med vackra fjädrar och utrustade med melodiösa sånger som de börjar sjunga tidigt på morgonen. Det är nästan som en sorts terapi att vara nedsänkt i en naturlig miljö med fåglarna som sjunger omkring dig och andas den fräscha friska luften från de tidiga morgnarna på vår promenad.

Fågelskådning kan ge en meditativ upplevelse när du sitter tyst, tittar på och väntar på att fåglarna ska dyka upp och begrunda livet. Det är också ett bra sätt att fly från ditt hektiska affärsliv och reflektera över de saker som verkligen betyder något i ditt liv eller bara leva i nuet.

Se även  Så här förhindrar du att fåglar flyger in i ditt garage: Tips för fågelhantering

Om du nyligen har valt att gå i pension kan fågelskådning vara ett bra sätt att hålla ditt sinne stimulerat utan överdriven fysisk ansträngning, samtidigt som du behåller den givande tillfredsställelsen att uppnå dina mål när du ser en sällsynt fågel.

10) Att titta på fåglar är att samla Pokémon i verkligheten

För er som är bekanta med Pokémon är fågelskådning verkligen så. Bara det att vi istället för att fånga pokemon tar bilder på fåglar. Foton av fåglar visas stolt på WhatsApp och Facebook-grupper bland fågelskådare, som den sällsynta glänsande du lyckades fånga! Stig åt sidan Pokémon GO, här kommer fågelskådning!

Glänsande Pokémons svårfångade och raritet kan jämföras med den där sällsynta fågeln som fågelskådare helt enkelt inte kan hitta! Pokémon-identifikation, statistik och detaljer kan likna fåglar i verkligheten. Även om det kan vara värdefullt för vissa spelare att kunna identifiera en Pokémon väldigt snabbt, är det lika viktigt för en fågelskådare att göra detsamma! Istället för att studera statistiken för hur kraftfull din Pokémon är, kan fågelskådare jämföra och dela kamerainställningarna, vinklarna och platserna de tar bilder av fåglar.

Om du gillar Pokémon skulle du definitivt ha talang för fågelskådning. Det är säkert. Faktum är att många Pokémon i verkliga livet är inspirerade av fåglar.

Slutgiltiga tankar

Efter att ha gått igenom dessa 10 anledningar att gå på fågelskådning, är du nu mer övertygad om att börja din egen resa in i det? Jag är säker på att du är! Jag hoppas verkligen att den här artikeln har upphetsat dig och gett dig tillräckligt med anledning att börja titta på fågel som jag. Om du vill lära dig mer om hur du kommer igång med fågelskådning i en steg-för-steg-guide, kolla in en artikel jag skrev här.

Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!