Träffas fåglar av blixten? [ANSWERED! + FAQs]

Jag minns att jag tittade ut genom mitt fönster en dag med ett enormt åskväder utanför och den här tanken slog mig, ”blir fåglar träffade av blixten?” Jag var så nyfiken på detta så jag gick för att göra lite research och hittade ett svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar träffas av blixten och dör ofta. Fåglar som har drabbats tidigare är bland annat gäss, koltrast, starar, kofåglar, ugglor och till och med pelikaner. Dessa fall är dock sällsynta, eftersom de flesta fåglar inte flyger i regn eller under åskväder på grund av det låga lufttrycket.

Nu när vi alla vet att fåglar blir träffade av blixten, låt oss ta reda på det hur fåglar undviker att bli påkördaoch även nyfikna instanser av nyhetsrapporter från mängder av fåglar dödade av blixten. Läs mer!

Blixtnedslag hos fåglar är sällsynta

Fåglar, som de flesta djur, kan känna ett åskväder närma sig från förändringarna i lufttrycket. En förnuftig fågel skulle inte börja flyga om det är ett åskväder som för med sig kraftiga vindar, åska och blixtar.

Eftersom fåglar inte tenderar att flyga under stormar, är det osannolikt att de träffas av blixten.

Detta är dock för att inte säga att dessa strejker inte sker!

Jag har sammanställt en lista över fall där fåglar rapporterats bli träffade och dödade till följd av blixtnedslag i nyheterna.

Pelikaner träffade av blixten

Denna händelse går långt tillbaka till en av de första rapporterna om pelikaner träffade av blixten den 4 april 1939 i Nelson, Nebraska. Baserat på tidningsrapporter: The Auk, a 14-årig pojke bevittnade blixten inom 100 meter framför honom!

Det var då han bevittnade att blixten slog ner i en flock av 75 vita pelikaner som flög 100 fot över marken.

Endast en fågel överlevde och den resten hittades döda och några hade dem fjädrar sjöng.

Koltrastar, starar och kofåglar träffade av blixten

På ett annat konto, den 5 mars 2020, ett intensivt åskväder dödade enligt uppgift mer än 1 000 fåglar i Missouri.

Bland fåglarna som dödades fanns Rödvingad koltrast, brunhuvad kofågel, gracklar och starar.

Under åskvädret hävdade tydligen några invånare att de hörde det dunsar av fåglar som slår i marken när de är hemma.

En möjlig anledning till att detta hände var att stormen inträffade på en plats nära ett rastområde och eftersom dessa fåglar är kända för att flockas, dödades de i stort antal.

I det här fallet finns det dock inga tydliga rapporter om huruvida fåglarna dödades av hårda vindar eller blixtar.

Se även  Identifiering av fågelbo: ​​5 SNABBA sätt! (Läs DETTA först!)

Gäss elektricerade av blixtnedslag i vatten

Blixten kan träffa fåglar inte bara när de flyger, utan också när blixten slår ner i vatten.

I detta fall, gäss har blivit offer för många fall av blixtstötar i Montréal, Kanada.

50 kanadagäss hittades döda och flytande i en flod utanför Montreal den 16 juni, 2018.

När de utförde sin obduktion märkte veterinärer skador i deras hjärtan som kunde indikera ett eventuellt blixtnedslag.

Dessutom indikerar nivån av nedbrytning av deras kadaver också att de alla dog samtidigt, vilket utesluter alla sjukdomsorsaker till undernäring.

Experter har kommit fram till att elektricitet från blixtnedslag hade letts över ett stort område och orsakat brännskador på fåglarna.

Det fanns också en Rapport om en ”gås eller svan” dödad av blixten i Welshpool. Här är en länk till artikeln.

I ett annat fall över 100 gäss dödades den 7 april 2018 i Idaho nära Idaho Falls. Fåglarna drabbades av hagel och åska. I andra rapporter finns det bevis för att dessa gäss alla föll samtidigt, vilket tyder på att de hade träffats av blixten.

Dessutom hade några av gässen sina öppna magar, och de skulle alla vara döda. Lyckligtvis är dessa snögäss många och inte hotade!

Sällsynta fåglar dödade i blixtnedslag

Det finns också en i Förenade Arabemiraten Rapportera av 50 sällsynta fågelarter för totalt 5 miljoner dollar dödade av blixten på en gård i Abu Dhabi.

Dessa fåglar var värda så mycket eftersom de hade det vunnit många troféer i tävlingar och om ägaren till gården kallar den ”ovärderlig”. Detta hände den 25 mars 2019.

Uggla överlever knappt ett blixtnedslag i träd

En galleruggla satt uppe i ett träd när blixten slog ner och fick en ögonskada och brända fjädrar.

Som tur var träffades den inte direkt av själva blixten!

Ugglan lades därefter in på Raptor Trauma Clinic i Audubon Center for Birds of Prey för stödjande vård och behandling.

Ugglan har varit sedan dess förflyttas till ett flygskjul från kliniken till återhämta sig och få styrka innan de slutligen släpps ut i naturen. Se artikeln här!

Är fåglar rädda för åska?

Fåglar fruktar åskan på grund av det höga, plötsliga ljud som de tolkar som fara. Men hur rädd fågeln är för åska beror på dess personlighet och art. Sällskapsfåglar är i allmänhet mer rädda för åska än fåglar i det vilda, helt enkelt för att de är mindre utsatta för utomhuselement.

Blir vilda fåglar rädda för åska?

Vilda fåglar är rädda för åskväder. Vilda fåglar fruktar åska på grund av det plötsliga, höga ljud som de tolkar som fara. De flesta vilda fåglar reagerar på åskväder genom att instinktivt fly från sin plats för att undkomma fara. Men hur rädda vilda fåglar är för åska beror på deras personlighet och art.

Se även  Stöter fåglar någonsin på varandra? (SVAR!)

Är fåglar rädda för stormar?

Fåglar fruktar stormar på grund av det höga, plötsliga ljud som de tolkar som fara. Men hur rädd fågeln är för åska beror på dess personlighet och art. Sällskapsfåglar är i allmänhet mer rädda för åska än fåglar i det vilda, helt enkelt för att de är mindre utsatta för utomhuselement.

Är fåglar säkra i stormar?

Fåglar är vanligtvis säkra i stormar. Fåglar håller sig säkra i stormar genom att välja att inte flyga runt om lufttrycket sjunker innan en storm anländer. Fåglar väljer också att hålla sig inomhus eller sitta uppe för att slippa slås ner av hårda vindar och blixtnedslagna.

Dör fåglar i åskväder?

Fåglar dör i åskväder. Fåglar kan dö av att de förs bort av hårda vindar eller träffas av blixten. Koltrastar, starar, pelikaner och flyttfåglar är exempel på fåglar som har dokumenterats ha dött i åskväder. Åskväder kan också förstöra bon, vilket gör att fågelungar som lever i dem dör.

Hur reagerar fåglar på blixtar?

De flesta fåglar reagerar på blixtar genom att få panik och omedelbart söka skydd från den. Vilda fåglar svarar vanligtvis på blixtar genom att sitta lågt i träden och undvika att grenar svajar högt i träden. Sällskapsfåglar tenderar att vara mer rädda för blixtar än vilda fåglar eftersom de är mindre utsatta för blixtar.

Hur reagerar fåglarna när en storm kommer?

Fåglar svarar genom att slå larm, sitta uppe, hålla tyst och hålla sig i skydd när en storm är på väg. Fåglar reagerar på inkommande stormar eftersom de känner av fallet i lufttrycket innan det anländer. Fåglar flyger inte om en storm kommer för att undvika att fastna i kraftiga vindar, regn eller blixtar.

Hur reagerar fåglar före en storm?

Fåglar svarar före en storm genom att slå larm, sitta uppe, hålla tyst och hålla sig i skydd. Fåglar reagerar på inkommande stormar eftersom de känner av fallet i lufttrycket innan det anländer. Fåglar flyger inte om en storm kommer för att undvika att fastna i kraftiga vindar, regn eller blixtar.

Vet fåglarna när en storm kommer?

Fåglar vet när en storm kommer. Fåglar som gråsparvar kan upptäcka fallet i barometertrycket i luften när en storm är på väg. När fåglarna känner att en storm närmar sig kommer de att öka sin födosöksaktivitet och matintag som förberedelse för det.

Se även  Den bästa platsen för en fågelholk (med användbara exempel)

Flyger fåglar i åskväder?

Fåglar flyger i åskväder. Det är dock få fåglar som väljer att flyga i åskväder eftersom de kan känna fallet i barometertrycket i luften innan ett åskväder kommer. I ett åskväder väljer de flesta fåglar att inte flyga, utan hittar en abborre för att vänta ut det farliga regnet, vinden och blixten.

Slutgiltiga tankar

Även om alla dessa nyheter om fåglar som dödas under flykten eller elektrocuterade när de är i vattnet verkligen är sorgliga, är det helt naturligt och det finns inget vi kan göra åt det. Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var insiktsfull. Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!