Träna en fågel som kommer till dig (användarguide)

En av de bästa delarna med att ha ett husdjur är att umgås med det. Men om du inte kan få ditt husdjur att komma till dig blir det svårt, om inte frustrerande. Innan du blir alltför stressad över ditt husdjur, överväg att lära dig några sätt att kalla din fågel.

För att träna en husdjursfågel att komma till dig är det viktigt att ta det lugnt och ge fågeln utrymme. Ta bort honom från buren och ge honom en bekväm plats att vila på. Ha en godbit till hands för att uppmuntra fågeln att komma. Fortsätt att öva med fågeln varje dag tills den kommer av sig själv.

Oavsett om du precis skaffat din första fågel eller har haft fåglar tidigare kan de vara väldigt sociala. Men det kan ta ett tag att träna din fågel att komma till dig. Fortsätt läsa för att lära dig några tips och tricks du kan använda när du tränar din nästa husdjursfågel.

Förbered ditt hem

Först måste du se till att ditt hem är säkert och bekvämt för din fågel Du måste rengöra alla ytor där din fågel kan landa och vila. Se till att ytorna inte är klibbiga eller har mycket smuts eller damm.

Du kan också få lekställ att placera i varje rum för din fågel. På så sätt har de en säker plats att vila på om du vill ta med din fågel till olika rum. Om de inte vill sitta på din axel eller arm bör de ha ett annat alternativ.

Du bör också se till att alla i din familj vet hur man hanterar fåglar. Se till att dina barn vet att de inte ska vara superhöga eller snabba med sina rörelser. Om någon avbryter ditt träningspass blir det svårare att göra.

Bär rätt kläder

När du vill träna din fågel måste du ha rätt kläder på dig. Bär mjuka tyger och undvik stickningar och andra material som kan haka på din fågels klor. På så sätt blir din fågel inte stressad om den landar på dig och försöker flyga iväg.

Leta efter en bit kraftigt bomullstyg och se till att dina kläder är rena. Om du har långt hår, överväg att sätta upp det i en hästsvans så att din fågel inte trasslar in sig i håret.

Du kanske också vill ta bort alla armband, ringar och andra smycken som kan komma i vägen. Ge din fågel en säker plats att vila på din arm eller axel. Att bära rätt kläder är ett enkelt sätt att förbereda sig för ditt träningspass.

Gå långsamt

När du närmar dig din fågel, gör det långsamt. Försök att inte skrämma din fågel eller skicka den flygande i motsatt riktning. Snabba rörelser kan skrämma din fågel, så var försiktig och långsam.

Spring inte mot din fågel, utan fortsätt gå i jämn hastighet. Du måste ge din fågel gott om utrymme och tid för att svara på dig och vara lugn.

När du pratar med din fågel, använd en lugn, låg röst. Det hjälper också till att undvika att skrämma din fågel så att du kan komma närmare och börja arbeta med ditt husdjur. Sedan kan du komma igång bilda ett band som får din fågel att vilja komma till dig.

Var tyst

Försök att inte göra höga ljud när du går mot eller nära din fågel. Undvik att bära högljudda klackar eller stövlar, och överväg att gå barfota om du kan. Du bör också stänga av eller stänga av telefonen tyst för att förhindra att den ringer och skrämmer ditt husdjur.

Om du har andra husdjur, se till att de inte är i rummet med höga ljud. Du kan hålla dina andra husdjur i ett separat rum eller utomhus medan du tränar din nya fågel. Och om du har andra fåglar, kanske du vill flytta dem till ett annat rum för att ge ditt nya husdjur mer uppmärksamhet.

Se även  5 bästa sätten att få en katt i en bärare

Även om du kanske inte kan undvika saker som ett pipigt golv, bör du vara så tyst som möjligt. På så sätt kan du ge din fågel en bekväm miljö för din träning.

Öppna buren

När du kommer till din fågelbur, öppna dörren och låt din fågel flyga fri. Du kanske vill stänga dörren till rummet så att din fågel inte kan flyga över hela huset. Men att ge din fågel utrymme bör vara tillräckligt med utrymme för att träna dem.

Du kan också öppna buren och flytta din fågel till ett separat rum. Se till att du har en säker plats för dem att sitta på, men att gå till ett annat rum kan vara lite obehagligt för fågeln. De goda nyheterna här är att du kan vara din fågels fristad.

Om din fågel inte känner igen rummet, men den känner dig, kan den kännas mer bekväm omkring dig. Det kan göra det lättare för dig att träna fågeln att komma till dig. Du kan sedan flytta tillbaka träningen till rummet med buren och känna dig lika säker för din fågel.

Använd godsaker

De flesta husdjur älskar godsaker, så du kan dra nytta av det när du tränar din fågel. Innan du börjar träna, lägg lite fågelmat eller godsaker i en påse och förvara den i fickan eller nära dig. Du kan använda godsakerna för att locka din fågel att flyga till dig.

När du börjar, överväg att ha några olika godsaker till hands. Din fågel kanske inte gillar en godbit lika mycket som en annan, så du kan behöva experimentera för att hitta vad som fungerar.

Om du vet vad din fågels favoritgodis är kan du börja med det. Men att ha några godingar kan hålla saker intressanta. Sedan, om din fågel inte är lika intresserad av en godis, kan du byta till en annan.

Dela ett säkert mellanmål

Du kan bli lite hungrig under din fågelträning. Tja, att dela ett mellanmål med din fågel kan vara ett annat sätt att träna din fågel att komma till dig. Du kan ha en liten bit frukt eller en grönsak, och du kan ge din fågel ett mellanmål när de kommer över.

Se till att alla mellanmål du använder inte innehåller socker eller salt och är säkra för din fågel. Om du inte är säker på om något är säkert, använd det inte. Du kan också fråga din veterinär vilka livsmedel som är säkra för fåglar att använda i framtida träningspass.

Fåglar gillar att knyta an till andra fåglar över mat. Så det kan vara ett enkelt alternativ om inget annat verkar fungera med ditt nya husdjur.

Prova Care

Precis som hundar och katter älskar fåglar när du klappar dem. Du kan närma dig din fågel i sin bur eller på en annan yta med avsikten att klappa fågeln. Se till att följa samma steg som tidigare, var tyst och långsam när du går upp.

Du bör också klappa din fågel långsamt och börja med små rörelser. Titta på din fågel för att se hur de reagerar och justera därefter. Om din fågel ser stressad ut eller försöker bita dig, sluta klappa den.

Du vill få din fågel att må bra så att den kan lita på dig och komma till dig. Det kan ta några små klappningspass om dagen, men klappning kan hjälpa din fågel att känna sig trygg runt dig. Då kan de må bättre när de flyger till dig senare.

Lek med din fågel

Du kan också leka med din fågel. Detta kommer inte nödvändigtvis att få dem att vilja komma till dig, men det kan hjälpa dig att knyta an till ditt husdjur och bygga upp lite förtroende. Om du inte redan har gjort det, köp några fågelleksaker från en lokal djuraffär och prova olika leksaker för att hitta en som din fågel gillar.

Se även  Vad man ska göra med en sällskapskyckling när den dör: en praktisk guide

Du kan också sjunga eller prata med din fågel. Fågeln kan stanna i buren och du kan stå eller sitta bredvid den. Du kan prata med din fågel om slumpmässiga ämnen, som din dag. Att prata kan vara ett bra alternativ, men glöm inte att skrika.

Om du gillar att sjunga kan du också sjunga till din fågel. Vissa fåglar gillar att dansa till musik, vilket kan vara ett utmärkt verktyg för att knyta an till ditt husdjur. När din fågel är bekväm med dig kan du till och med bära den runt huset på din axel.

Ge din fågel tid

Det kan vara svårt att inte bli frustrerad om din fågel motstår alla dina försök att träna den. Men vissa fåglar behöver tid för att öppna sig för dig och ditt hem. I dessa fall kan det bara göra saken värre att tvinga din fågel.

Ge istället din fågel tid att komma till dig. Låt fågeln komma när de är klara. Du kan fortsätta att mata dem med godsaker eller leka med dem i deras bur medan du binder dig. Så småningom kommer din fågel till dig.

Fortsätt träna

Slutligen, ge inte upp på att låta din fågel komma till dig. Om du ger din fågel tid och utrymme kan de inse att de vill vara med dig. Så även om du inte ska överdriva träningspassen, bör du hänga med i dem.

Ta cirka 10 minuter om dagen för att arbeta med din fågel. När din fågel blir mer bekväm kan du träna mer tills de kan flyga till dig.

Varför din husdjursfågel kanske inte kommer till dig

Om du känner att dina träningsinsatser inte gör framsteg kan det vara något mer på gång. Du måste överväga några möjliga orsaker till att din fågel inte kan komma till dig. Vissa anledningar har att göra med din träning, men andra kan ligga utanför din kontroll.

Tänk på några orsaker till en tveksam husdjursfågel.

Deras förflutna

Om du fick din husdjursfågel från ett skydd eller räddning, skulle du förmodligen inte känna till fågelns historia. I vissa fall hade fågeln en dålig erfarenhet av en tidigare ägare. Så fågeln kanske inte vill lita på människor.

Din fågel kan också tveka om den inte har haft mycket kontakt med människor alls. Om fågeln bodde i ett hus och blev försummad kanske de inte vet hur de ska svara dig. Det kan ta lite tid att glömma dessa smärtsamma minnen.

Ditt förflutna

När du går igenom mer fågelträning, fundera över hur du beter dig. Om du har varit högljudd eller snabb eller haft smutsiga kläder, kanske din fågel inte vill komma till dig specifikt. Du kan ha skrämt din fågel av misstag och det kan vara svårt att ändra på det.

Din fågel kanske inte heller vill komma till dig om du har matat den med dålig mat. Om godsakerna du använde var något som din fågel inte gillade, kommer inte samma godsaker att få dem att vilja komma till dig. Du kan behöva ge din fågel tid när du ändrar dina träningsmetoder.

Andra husdjur

Du kan inte alltid kontrollera vad dina husdjur gör, inklusive andra djur. Att lämna din hund eller katt i rummet när du tränar din fågel kan skrämma ditt andra husdjur. Fundera på om dina andra husdjur är runt din fågel och hur dina husdjur beter sig.

Du kanske vill stänga dörren eller sätta din hund eller katt i en kennel i framtiden. På så sätt ger du din fågel mer utrymme och frihet att flyga runt.

Vad du ska göra om din fågel inte kommer till dig

Det kan vara irriterande att inte få din fågel att komma till dig, särskilt efter flera försök. Men det finns några saker du kan göra om din fågel inte samarbetar med dina träningsinsatser. Du kan fortfarande göra framsteg i att bygga en relation med din fågel, även om det inte är den du vill ha.

Se även  Är husdjursråttor nattaktiva? En råttas sömnvanor

Och kanske senare bestämmer sig din fågel för att komma till dig.

Gå till din fågel

Om din fågel inte kommer till dig, gå till din fågel. Du behöver inte öppna burdörren först, och det kan ge dig och din fågel lite separation. När du går till din fågel kan du sitta eller stå vid buren och bara vara där.

Det kan ge dig chansen att njuta av din fågel utan att behöva oroa dig för träning. Du kan vara tyst och bara titta på din fågel, eller så kan du prata eller sjunga. Eller så kan du sitta tvärs över rummet och bara vara nära din fågel.

Börja med att öppna buren

Efter att ha gått till din fågel några gånger kan du öppna buren. Då kan din fågel ha möjlighet att komma till dig, men den kan också stanna i sitt säkra utrymme. Du kan hålla tyst, prata eller sjunga.

Din fågel kan välja att stanna i buren, men han kanske vill utforska delar av rummet. Låt din fågel göra vad den känner sig bekväm med. Om du inte vill att din fågel flyger över hela ditt hus, se till att du stänger dörren till rummet.

Ta en paus

Om din fågel inte kommer till dig under ett vanligt träningspass, ta en paus. Du och din fågel kan bli irriterade på den andra, och det hjälper inte att fortsätta. Ge dig själv resten av dagen att slappna av och försök träna nästa dag.

Nästa gång kan du prova ett annat verktyg för att träna din fågel. Om du använde en godis kan du prova en leksak, eller så kan du prova att sjunga för din fågel. Rotera mellan olika saker tills du hittar något som resonerar med ditt husdjur.

Gör en rutin

Du bör också försöka göra träningen av din fågel till en rutin. Schemalägg ett träningspass vid samma tid varje dag och följ det passet. Sitt nära din fågel samtidigt, ge dem samma godis varje gång och håll allt annat så konsekvent som möjligt.

På så sätt kan din fågel vänja sig vid den rutinen. När fågeln lär sig att du kommer att fortsätta att göra dessa saker, kan den vara mer mottaglig för din träning. Du kan också involvera din familj i en rutin så att alla kan arbeta med din fågel.

Schemalägg tid för dig, din partner, dina barn och alla som kommer att vara runt fågeln. Då kan din fågel lära känna och lita på alla i huset.

Överväg ett veterinärbesök

Ibland vill din fågel komma till dig, men är inte bekväm. Om ingenting verkar fungera, ta din fågel till veterinären. Din veterinär kan känna sig sjuk, vilket kan förklara varför godsaker inte fungerar.

Eller så kan din fågels vinge eller ben vara öm eller bruten. Som fågelägare kan man inte alltid upptäcka dessa problem och en veterinär kan göra en mer grundlig utredning. Din veterinär kan upptäcka att din fågel har ett allvarligt problem som behöver behandlas.

Gå igenom stegen din veterinär rekommenderar. Sedan när din fågel mår bättre kan han komma till dig utan problem.

Slutgiltiga tankar

Fåglar är fantastiska husdjur och att låta dem flyga till dig kan vara en av de bästa sakerna. Men om din fågel inte kommer till dig kan du känna dig ledsen eller besegrad. Lyckligtvis kan du knyta an till ditt nya husdjur om du vet hur du ska träna din fågel att komma till dig.