Tror kaniner att deras ägare är andra kaniner?

Alla kaninägare tycker om att tro att deras tillgivenhet för sin lurviga vän är återgäldad och att du delar ett kärleksfullt band; men vilken typ av relation har din husdjurskanin till dig exakt? Ser han dig som en annan kanin och därför en del av deras koloni? Kan han särskilja människor som en annan art, eller är vi bara gigantiska köttsliga klumpar som ger mat och tillgivenhet?

Kaniner ser inte sina ägare som andra kaniner. Kaniner förlitar sig mycket på sitt syn, lukt och hörsel för att skilja människor från andra varelser. Som ett resultat kommer din kanin med största sannolikhet att se dig som ett rovdjur tills den är betingad att känna igen dig som en säker följeslagare eller bunden partner.

Frågan om hur en kanin uppfattar sin ägare och andra människor utforskas sällan. Så låt oss diskutera relationen mellan kanin och människa genom en vetenskaplig och social lins för att bättre fastställa vad dessa lurviga följeslagare tycker om oss och vad vi kan göra med denna information för att skapa starkare och hälsosammare band.

Vad tycker kaniner om sina ägare?

Hjärnan är det mest komplexa organet hos alla djur, inklusive kaniner, och eftersom detta är tankens ursprung är det extremt svårt att avgöra vad en kanin verkligen tycker om någonting, än mindre om dess ägare.

Men vi kan göra logiska slutsatser baserade på en kanins biologi och beteende för att hjälpa oss att mer exakt urskilja vad kaniner tycker om människor.

Tror kaniner att människor är kaniner?

Den första är den första din husdjurskanin tror inte att du är en annan kanin. Intellektuellt sett är en kanin ungefär likadan som den vanliga huskatten eller hunden, så de är mycket smartare än de flesta tror, ​​och de vet att du inte alls ser ut som en kanin.

Som sagt, även utan deras intelligens över genomsnittet kan kaniner särskilja andra djurarter med sina sinnen, främst syn, lukt och ljud. Ärligt talat, om vi betraktar alla dessa sinnen tillsammans, så finns det väldigt lite som en människa har gemensamt med en kanin, och ditt husdjurspälsdjur vet detta.

Se även  Vad är skillnaden mellan en kanin, en kanin och en hare?

En annan anledning till att kaniner vet att människor inte är kaniner är att vi inte gör det att kommunicera på samma sätt. Kaniner delar någon form av fysiskt språk oavsett deras förtrogenhet eller miljö.

Medan kaniner tar till verbal kommunikation när det behövs, kommunicerar kaniner vanligtvis genom kroppsspråk och en mängd olika tysta signaler.

Eftersom människor delar få egenskaper med kaniner, såsom mycket uttrycksfulla och överdimensionerade öron, kan vi inte interagera med kaniner på samma sätt som andra medlemmar av kaninarten gör.

Så vad tror kaniner att människor är?

Människor är den enda arten som märker djur specifikt på detta sätt (t.ex. det är en kanin, det är en hund, etc.). För en kanin är vi bara ett annat djur och inget mer.

Men vad tycker kaniner om oss på ett mer känslomässigt plan?

Kaniner kommer ofta att se människor som rovdjur eller ett hot om de inte är ordentligt socialiserade, särskilt om de inte är vana vid människor. Denna instinkt är biologiskt kopplad till kaniner för att säkerställa deras överlevnad, så det är viktigt att vara medveten om detta när du introducerar ditt husdjur för andra medlemmar i ditt hushåll.

Med hjälp av sitt kraftfulla luktsystem kan en kanin särskilja olika djurarter och enskilda kaniner genom lukt och kan skilja sina ägare från andra medlemmar i hushållet eller besökare. Kaniner kan känna igen att människor inte luktar som en kanin.

I verkligheten, stickande kroppslukt, som svett på mänsklig hud, är unik i djurriket och indikerar vår art. Detta gör att djur kan skilja människor från sig själva eller andra djur och avgöra om vi är en källa till mat eller ett hot.

Lyckligtvis behöver det inte vara så i längden. Med rätt omsorg, en lämplig mängd tillgivenhet och orubbligt engagemang kan du lära din kanin att människor kan vara en källa till säkerhet och tröst snarare än ett hot.

När din kanin väl är betingad av dig som sin ägare, kommer han vanligtvis att ha en starkt band med dig och luta dig tungt på dig för kärlek och tillgivenhet.

Se även  Hur rengör man en kanin utan att använda vatten?

Ser kaniner sina ägare som alfas?

I det vilda kommer kaniner ofta att resa och leva med en grupp känd som en koloni i en stor håla fylld med långa tunnlar, känd som en livsmiljö.

Kaniner tänker förmodligen inte på sina ägare som alfas. Kaniner bildar starka känslomässiga band med sina ägare på samma sätt som de gör med andra medlemmar i kaninhålet. Kaniner ser dock sin ägare som en bunden partner snarare än kolonins ledare.

Inom varje labyrint är en hierarkisk struktur som består av en dominerande individ i varje grupp, vilket ofta resulterar i att flera alfaser lever i en livsmiljö, alla samexisterar i överlappande cirklar.

På grund av denna naturliga struktur undrar ägare ofta om deras kanin ser dem som den dominerande medlemmen av kolonin eller flockledaren i hundtermer.

Det finns några anledningar till detta förutom det faktum att människor inte är kaniner. Den första är att du och din kanin bor i separata territorier, så ditt husdjur har ingen anledning att se dig som en konkurrent. Med tanke på hur territoriella kaniner kan vara, är detta ett plus för ägare.

Den andra punkten är att en kolonihierarki innebär ett specifikt sätt att göra saker på. Alfas får närande och tillgivenhet från betas, och detta beteende fortsätter i hela gruppen. Men människor kommer att ge sina kaniner ovillkorlig tillgivenhet och, om de är konditionerade, kommer kaniner vanligtvis att återgälda på sitt eget sätt.

Det finns ingen hierarki här, vilket indikerar att din kanin inte ser dig som en flockledare. I vilket fall som helst ser han dig förmodligen som en beta, eftersom du överöser honom med tillgivenhet och omsorg som en lägre rankad medlem av kolonin skulle göra.

Med tanke på det starka känslomässiga band som kaniner kan ha med sina mänskliga ägare, är det mer sannolikt att kaniner ser sina ägare som bundna partners och lägre rankade medlemmar i gruppen.

Ser kaniner sina ägare som föräldrar?

Återigen, eftersom det inte finns något definitivt sätt att veta vad en kanin tänker, är det nästan omöjligt att ge ett konkret svar på denna fråga.

Se även  Beteende och skötsel av kaniner under och efter dräktighet

Det är högst osannolikt att kaniner ser sina ägare som föräldrar. Medan sällskapskaniner bildar otroligt starka känslomässiga band med sina ägare, drar de flesta studier på kaniner slutsatsen att kaniner ser sina ägare som nära partner snarare än att fostra föräldrafigurer.

Eftersom kaniner kan känna igen människor som en separat art, är det högst osannolikt att de faktiskt kommer att missta sina ägare för sin mamma (hankaniner föder inte upp sina ungar, så de är ännu mindre benägna att tänka på dig som sin far).

Arbetet och beteendet som ingår i att äga ett husdjur liknar dock att uppfostra barn i den meningen att du matar, tar hand om och ger tillgivenhet till din kanin. Som ett resultat bildar de flesta husdjurskaniner ett otroligt starkt känslomässigt band med sina ägare, men det är svårt att sätta fingret på vad detta band betyder för dem i förhållande till varandra.

Detta beror naturligtvis till stor del på hur stort förtroende din kanin har för dig som ägare. Om ni två ännu inte är väldigt nära när det gäller bindning, kommer din kanin att vara försiktig eller till och med rädd för dig och kommer att se dig mer som ett hot än en förälder eller partner.

Slutgiltiga tankar

Det skulle utan tvekan vara fascinerande att ha förmågan att interagera med en sällskapskanin och fråga dem exakt vad de tycker om människor och deras ägare, men tills vetenskapen och tekniken går tillräckligt framåt för att tillåta detta att hända, måste vi hålla fast vid logiska slutsatser.

Vi kan mer eller mindre anta att kaniner inte tror att människor är kaniner eftersom de kan skilja oss från andra arter. Men mer känslomässiga frågor, som om de ser oss som föräldrar, är fortfarande höljda i mystik. Vad vi vet är att med tillräcklig omsorg och engagemang kommer din husdjurskanin att bilda ett livslångt band med dig, oavsett vad han tror att du är.