Tror min katt att jag är hans mamma? Svaret kanske överraskar dig…

Våra katter är en integrerad del av vår familj och som kattägare undrar vi ofta om våra husdjur ser oss som sin mamma. Det är något vi alla är nyfikna på, och katter är osannolikt att se oss på samma sätt som deras kattmamma gör. Men det är möjligt att de ser oss som surrogat, och mycket av deras beteende och tillgivenhet mot oss tyder på att de ser oss som en del av sin sociala grupp.

Tror katter att ägare är deras föräldrar?

Vi kommer aldrig riktigt att veta vad våra kattsläktingar tycker om oss, men vetenskap och forskning kan hjälpa oss att förstå vårt förhållande till våra husdjur lite bättre.

Vi kommer aldrig riktigt att veta vad våra kattsläktingar tycker om oss, men vetenskap och forskning kan hjälpa oss att förstå vårt förhållande till våra husdjur lite bättre.

Kattbeteendeexperten John Bradshaw har talat ofta om sin forskning om vad katter tycker om oss. Katter visar exakt samma kroppsspråk och beteende mot oss människor som mot sina medkatter. Medan hundar behandlar människor helt annorlunda än de gör med andra hundar.

När en katt känner sig trygg och bekväm med en annan katt, gnuggar den ansiktet och kroppen, precis som de gör när vi gnuggar våra ben. Och detta är ett beteende som härrör från deras interaktioner inom sociala grupper i det vilda. I sina egna familjegrupper kommer en kattunge att gnugga sin mamma, medan honor gnuggar hanar.

Mindre katter gnuggar mot större katter. Så det finns några bevis på maktdynamik här, som kan vara samma i hur de behandlar oss. Vi är större än våra katter, och en hona är mer benägen att visa denna typ av beteende mot oss än en hane.

Läs också: Vad betyder det när en katt skaver mot dig?

Ser katter oss som en modersfigur?

Katter vet att de är beroende av oss för mat och tillgivenhet, och de svarar på det kärleksfulla beteende vi visar dem.

John Bradshaws forskning och idéer kan vara det första beviset som tyder på att katter kan tänka på oss som mammor eftersom de behandlar dem runt omkring dem precis som andra katter och inte ser stor skillnad mellan sig själva och oss.

Se även  Har katter känslor för sina ägare?

Hur vet jag om min katt tror att jag är hans mamma?

Katter vet att de är beroende av oss för mat och tillgivenhet, och de svarar på det kärleksfulla beteende vi visar dem. Som deras skötare tillhandahåller vi mat och tak över huvudet, såväl som kärlek och tillgivenhet. Katter känner igen detta, och om det finns en person i familjen som tillbringar mer tid hemma med kattfamiljemedlemmarna, kan din katt bilda ett särskilt starkt band med dem.

Detta är känt som imprinting, och när det är klart kommer din katt att visa en preferens för dig i motsats till andra människor i huset. Den personen kan vara den som matar, leker med och tar hand om katten, så de kommer att belöna oss genom att erbjuda oss detsamma.

1. Vokaliseringar

Varje kattägare vet hur intelligenta dessa djur är, och de kan förgripa sig på våra känslor precis som ett människobarn.

Varje kattägare vet hur intelligenta dessa djur är, och de kan förgripa sig på våra känslor precis som ett människobarn. Många av deras vokaliseringar är reserverade för deras mänskliga släktingar och används inte riktigt när de interagerar med andra katter. Katter jamar faktiskt inte på andra katter, men de jamar på oss, och det sätter igång våra känslor eftersom det låter precis som en gråtande bebis.

Så vi ger genast vår uppmärksamhet, varför våra katter ofta får sin vilja igenom! Vokaliseringar är ett viktigt sätt för våra katter att låta oss veta att de behöver något från oss, men det är också ett smart sätt att utnyttja våra naturliga modersinstinkter och känslor! Men det betyder inte att de ser oss som mammor, bara att de använder vår modersinstinkt för att uppmuntra oss att möta deras behov.

Läs också: 10 anledningar till varför din katt inte slutar jama på natten

Se även  Hur man introducerar en ny kattunge för en äldre katt

2. Kroppsspråk och vanor

Flera av de beteenden som katter visar mot oss utvecklas genom deras interaktioner med sina kattmödrar som kattungar.

Flera av de beteenden som katter visar mot oss utvecklas genom deras interaktioner med sina kattmödrar som kattungar. Katter knådar oss ofta med tassarna eller slickar och nafsar oss. Detta är ett beteende som används för att få mjölk från sina mödrar och är meningslöst för dem som vuxna katter, men forskare tror att de kan forma människor eftersom det påminner dem om den tröst de hade när en kattunge ammade och sin mamma.

Så katter behandlar oss ibland som sina mammor och tröstar oss från det band vi har med dem. Våra kattsläktingar är beroende av oss för mat, lycka, sällskap och säkerhet, och eftersom de inte kan prata använder de sitt kroppsspråk för att kommunicera med oss.

Läs också: Hur man tar hand om en kattunge: Den kompletta guiden

Vad sägs om kattungar

Katter upprätthåller inte en nära relation med sina mödrar i det vilda, eftersom de i allmänhet är ensamma och territoriella.

När kattungarna väl är avvanda kommer mammakatten naturligt att ta avstånd från dem. Katter upprätthåller inte en nära relation med sina mödrar i det vilda, eftersom de i allmänhet är ensamma och territoriella.

Men om en kattunge avvänjs från sin mamma för tidigt kan den se oss som ett surrogat. Kattungar vill ofta vara nära oss för att känna sig trygga, varma och trygga. De knådar oss också och suger ibland på vår hud om de inte är helt avvanda. Det handlar inte nödvändigtvis om att de ser oss som sin mamma, utan mer att de känner igen oss som sin skötare och längtar efter vår omsorg och trygghet.

Läs också: Avvänjning av kattungar: tips för framgångsrik avvänjning

Ser katter oss som sin familj?

Vi vet att katternas beteende mot oss betyder att de sannolikt kommer att se oss som desamma, snarare än att behandla oss annorlunda än andra katter.

Medan det är osannolikt att katter ser oss som sina mammor och snarare behandlar oss som surrogatmödrar, behandlar de oss som en del av sin sociala grupp eller familj. Vi vet att katternas beteende mot oss betyder att de sannolikt kommer att se oss som desamma, snarare än att behandla oss annorlunda än andra katter.

Se även  Varför älskar katter papper så mycket som de gör?

Tecken på att din katt känner igen dig som sin familj –

  • Knåda din hud
  • Att slicka eller ansa dig
  • Spinnar eller jamar på dig
  • Gnuggar dig eller slår dig i huvudet
  • Rulla på deras rygg och visa dig deras mage
  • Ge dig presenter som fåglar eller små gnagare som de har jagat

Läs också: Varför visar katter sina magar?

Slutgiltiga tankar

Som husdjursföräldrar ser vi alla oss själva som vår katts mamma, men det är osannolikt att de ser människor på samma sätt som sin födelsemamma.

Kattbeteende är ett fascinerande ämne som vi fortfarande lär oss mycket om. Som husdjursföräldrar ser vi alla oss själva som vår katts mamma, men det är osannolikt att de ser människor på samma sätt som sin födelsemamma. Forskning tyder dock på att katter interagerar med människor på samma sätt som de gör med andra katter, vilket tyder på att de ser oss som samma eller åtminstone en del av deras sociala grupp.

Katter känner igen oss som sina skötare och kommer att visa oss massor av kärlek och tillgivenhet i utbyte mot sällskap, mat och trygghet. Många tecken på tillgivenhet från våra kattsläktingar är beteenden de lär sig och utvecklar som kattungar samtidigt som de knyter sig till sina egna mödrar och är vanor som de fortsätter i vuxen ålder som ett sätt att knyta an till sin mänskliga familj.

Läs också: Så får du en bättre relation med din katt

Vanliga frågor

Hur vet jag om min katt tror att jag är hennes mamma?

Det finns inga specifika tecken på att din katt tror att du är hennes mamma. Men din katt kommer att visa tillgivenhet för dig genom att gnugga, lyfta svansen och spinna för att visa att den är knuten till dig och för att få din uppmärksamhet.

Ser katter sina ägare som sina mammor?

Katter ser oss inte på samma sätt som deras biologiska mammor gör. Men vi vet att katter behandlar människor på samma sätt som de behandlar andra katter. Så de känner igen oss som sina skötare på samma sätt som deras kattmamma gör.

Hur kan du se om en katt har präglat dig?

Katter kan utveckla ett starkt band med en favoritperson, känd som prägling. Din katt kan visa en preferens för dig, eller visa mer tillgivenhet genom att vokalisera, spinna och gnugga runt dig för att kräva din uppmärksamhet mer än andra familjemedlemmar.

Är min katt präglad på mig?

Katter präglar dig när de utvecklar ett starkt band med dig och anser dig vara sin favoritperson. De kommer att visa mer tillgiven beteende mot dig och kräva mer av din kärlek och uppmärksamhet.