Tycker kaniner om maggnidningar?

Jag har arbetat med att umgås hundratals räddningskaniner de senaste 5-10 åren. Nästan alla kaniner jag har interagerat med har vuxit till att älska att bli klappade när de börjar lita på människor. Om du är en hundälskare kan du hoppa direkt in och prova att ge din kanin en skön mage, men det här är inte det bästa stället att klappa de flesta kaniner på.

De flesta kaniner tycker inte om magen. De är ofta känsliga i det här området, vilket gör att de ändrar position eller hoppar iväg när du försöker ge dem en gnidning på magen. Vissa kommer att bli ganska förolämpade om du försöker röra vid deras mage, och kommer att hysa agg en kort stund efteråt.

Det finns alltid undantag. Då och då kommer du att stöta på en kanin som älskar (eller åtminstone tolererar) magen. Om din kanin ligger på sidan kan du se hur han reagerar på maggnidningar. Men om du försöker bli vän med en ny kanin bör du förmodligen lämna detta område ifred tills din kanin har hunnit lita på dig lite mer.

Varför kan kaniner inte gillar att gnugga magen

För de flesta djur är magen ett sårbart område som behöver skyddas. Av denna anledning är det faktiskt ovanligt att djur, inklusive kaniner, tycker om att bli klappade på magen. Hundar är det främsta undantaget från denna regel, men eftersom de är så vanliga som husdjur tror folk ofta att andra djur kommer att bete sig på samma sätt.

Som tur är brukar inte kaniner attackera händer som försöker röra vid magen, som vissa djur gör (katter, jag tittar på dig), men de flesta kaniner kommer snabbt upp och går därifrån. Vissa kommer att flytta sina tassar mot dig, vilket är ett sätt som kaniner låter dig veta att de är väldigt arga på dig (jag säger alltid att det är så här kaniner skrämmer människor).

De främsta anledningarna till att kaniner i allmänhet inte gillar magträning är:

  • De är känsliga för sin mage: Kaniner är helt enkelt känsligare under, vilket får dem att hoppa iväg. Det liknar hur du instinktivt flyttar bort när någon försöker kittla dig.
  • De är rädda för att du ska hämta dem: Många kaniner (särskilt räddningskaniner) har lärt sig att mänskliga händer som kommer nära magen betyder att någon försöker ta upp dem. Eftersom de flesta kaniner hatar att bli hanterade försöker de undvika att någon rör vid dem i det här området.
  • Att skydda magen är en viktig överlevnadsinstinkt: De flesta djur har instinkten att skydda sin bål och mage, eftersom det finns många vitala organ i detta område. Kaniner är inget undantag.
  • Du gnuggar för hårt: Kaniner är ganska känsliga djur, så när du klappar dem, se till att du är väldigt försiktig.
Se även  Kan kaniner leka med hundleksaker?

Tycker vissa kaniner om magen?

Naturligtvis är varje kanin unik. Jag har interagerat med en handfull kaniner som inte hade något emot att jag rörde deras magar (av några hundra). I allmänhet är större kaniner mer benägna att tolerera att deras mage berörs eftersom de också har en mer avslappnad personlighet.

Kaniner är mer benägna att tolerera maggnidningar när de ligger på sidan eller på annat sätt avslappnade. Det hjälper också mycket om din kanin redan känner och litar på dig.

Med tiden kan du också göra din kanin okänslig för beröring på magen. När du stryker din kanins rygg kan du då och då stryka hans sida och röra dig närmare och närmare magen. Gör inte detta för ofta i början, eftersom din kanin troligen kommer att resa sig och gå iväg. Men långsamt (under flera veckor eller till och med månader) kan du gnugga din kanins mage oftare och se om han börjar gilla den mer.

Hur vet du om din kanin hatar maggnidningar?

Det är i allmänhet ganska lätt att avgöra om din kanin inte gillar att gnugga magen. De flesta kaniner kommer omedelbart att vända sig bort så att du inte kan röra deras mage, och sedan resa sig och hoppa iväg. Då och då får du en kanin som morrar mot dig eller till och med försöker bita din hand. Därför är det alltid bäst att känna till din kanin och hans personlighet innan du någonsin försöker röra hans mage.

Vilka andra ställen kan du undvika att klappa en kanin?

Buken är inte det enda känsliga området för kaniner. Om du märker att din kanin alltid springer iväg när du försöker klappa honom kan det vara så att du bara klappar honom på fel ställen. Kaniner skiljer sig från katter och hundar och tycker i allmänhet inte om att bli klappade på samma ställen.

Se även  Hur man klappar kaniner på ett sätt de älskar

Förutom magen gillar kaniner i allmänhet inte att bli klappade på följande sätt:

  • Röv: De flesta kaniner blir irriterade om du försöker röra vid deras rumpa. Om din hand går för långt ner när du stryker kaninen över ryggen kan han resa sig och gå för att han känner sig obekväm.
  • Fötter (särskilt bakben): Kaninfötter är ganska känsliga och de flesta kaniner föredrar att lämnas ifred. Särskilt bakbenen är platser som kaniner inte gillar.
  • Haka: Till skillnad från de flesta andra typer av djur jag interagerar med, gillar kaniner inte att hakan kliats.

Vissa kaniner gillar också när man inte rör vid deras sidor. Om du stryker din kanins rygg och din hand går för långt åt sidan kommer några kaniner att resa sig och hoppa iväg. Du kommer också ibland att stöta på en kanin som föredrar det om du inte rör hans öron, men de flesta kaniner har inget emot det. Öronen är inget ställe de gillar att bli klappade på, men de springer oftast inte iväg bara för att man rört dem på öronen heller.

  • Läs mer om hur du gör din kanin okänslig så att den gillar att bli berörd

Var gillar kaniner att bli klappade?

Trots deras många känsligheter tycker de flesta kaniner jag umgås med att bli klappade efter att de har hunnit lita på någon. Detta inkluderar till och med kaniner som kommer från försummade och dåliga förhållanden som gör dem till rädda människor när jag först träffar dem. Tricket är att se till att du klappar din kanin på ett sätt som den tycker är trevlig och avkopplande.

Se även  8 djur som kommer bra överens med kaniner

De bästa ställena att klappa din kanin på är på hans panna och bakom öronen. Det är ofta trevliga ställen för kaniner och känns som en skön massage. När din kanin känner sig bekväm med att du klappar honom i dessa områden, kan du klappa hans rygg och gnugga hans kinder.

  • Läs mer om hur du klappar en kanin på rätt sätt

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.