Tycker katter om sex eller parning?

Om du någonsin har sett kattparning, skulle du bli förlåten för att du trodde att du tittade på en förstklassig kamp istället. Vilket med allt bitande, skrikande och vridande, till och med bara att vara brunstig, verkar vara ett riktigt drama för katter.

Snabb överblick

01

Katter är hormonellt drivna att para sig, och denna sexlust kommer att leda till att de aktivt söker efter en partner.

02

Katter kommer sannolikt inte att gilla parning, eftersom katten har en hullingförsedd penis och katten ofta skriker och försöker komma undan under penetration.

03

Katter kan para sig flera gånger per cykel och få flera kullar per år, så sterilisering eller kastrering av din katt rekommenderas för att förhindra oönskade kattungar.

Honkatter är polyestruösa (har flera cykler per år) och tillåter flera parningar per cykel, så hormonkatter är en vanlig syn under de varmare, ljusare månaderna.

Kattparningen är ofta ganska kort och våldsam, där drottningen (honan) ofta skriker och försöker befria sig. Detta tros bero på hankattens hullingförsedda penis, och själva handlingen ser verkligen smärtsam ut.

Läs vidare för att lära dig mer om kattuppfödningscykeln och vad du ska göra om du inte vill att en kull kattungar ska dyka upp.

Läs också: Hur man berättar om en katt är gravid: tecken på förlossning, beteende och tidslinje

1. Estrus

Calico katt som ligger i värme på hennes rygg

Honkatter når puberteten när de är cirka 4 till 6 månader gamla. Efter puberteten börjar de regelbundna brunstcykler (värme eller värmecykler). Katter är säsongsbetonade uppfödare och kommer att gå i brunst varannan till var tredje vecka under de varmare, ljusare månaderna. Häckningssäsongen på norra halvklotet sträcker sig från februari till oktober. Innekatter får cykla året runt om förutsättningarna är de rätta.

Estrus, den period då honan är mottaglig för parning, är ganska uppenbar hos katter. Tecken på att din katt är brunstig inkluderar:

 • Att ständigt be om att få gå ut, eller fly genom fönster eller dörrar som lämnas öppna.
 • Högt och kontinuerligt sånande – ljudet beskrivs bäst som skrikande (snarare än att jama), kan vara mycket högt och orsakar ofta ägare oro för att katten har ont.
 • Rullar på golvet och skaver mot människor, golvet och andra föremål.
 • Knåda på golvet med bakbenen.
 • Om du klappar henne på ryggen kan hon sänka framsidan och höja baksidan i luften, flytta svansen fram och tillbaka.
 • Slickar hennes underlivsområde.
 • Urinsprayer i hennes hemmiljö.

Varje katts brunstcykel varar cirka fem till åtta dagar, även om vissa kan vara längre, upp till cirka 21 dagar. Om parning inte inträffar har honan inte ägglossning och går in i en ny cykel. Detta mönster fortsätter under hela parningssäsongen om inte graviditet inträffar. En katts cykel återkommer snabbt efter graviditet och förlossning.

Läs också: Värmekatt (bröstcykler): tecken, symtom och vård

2. Parning

Kattens parningsprocess tros vara smärtsam på grund av toms hullingförsedda (taggiga) penis.

När en brunstig hona möter en mottaglig kattkatt, kommer hon att visa sin vilja att para sig genom att anta en distinkt hållning som kallas lordos. Hon kommer att böja frambenen, med bröstet mot marken och tillbaka upp. Hennes svans kommer att flyttas åt sidan för att exponera hennes underlivsområde.

Läs också: Varför skriker katter under parning?

Hanen biter honan i nacken och kliver upp på henne. En hankatts penis har hullingar – den är täckt med små taggar. Funktionen hos dessa hullingar tros vara att skrapa mot kvinnans slida vid penetration, vilket sedan stimulerar ägglossningen.

Det gör också processen smärtsam, och drottningen skriker ofta, rullar och försöker komma bort från hanen, som håller henne hårt genom att bita henne i nacken. Efter att parningsbeteendet är klart kommer katthonan vanligtvis att uppvisa ett visst obehag, den så kallade efterreaktionen, vanligtvis rulla runt och städa sig frenetiskt. Detta kan pågå i cirka 10 minuter.

Kattsex är våldsamt, fartfyllt och verkar inte vara njutbart – åtminstone för honan. Katter är verkligen hormonellt drivna att para sig, och denna sexlust kommer att driva dem att aktivt söka efter en partner. Men själva samlaget verkar vara mer funktionellt än något annat.

Honkatter kan paras av flera hanar på ganska kort tid. Det gäller även familjemedlemmar, till exempel en far eller bror. Parningsprocessen är mycket snabb – det är lätt för en ospaterad katt att av misstag bli gravid.

Läs också: Kan katter vara gay?

3. Graviditet

Din veterinär kan hjälpa till att avgöra om din katt är dräktig.

Ägglossning sker 20 till 50 timmar efter parning och implantation sker cirka 12 till 13 dagar. Dräktighet (dräktighet) är 64 till 69 dagar. Tecken på graviditet inkluderar en större mage, ökad aptit och svullna bröstkörtlar. Dessa symtom kan dock också förekomma i en falsk graviditet.

Det är möjligt att fastställa graviditet genom palpation av buken av en kvalificerad yrkesman som en veterinär, men det mest exakta sättet att fastställa detta är genom ett ultraljud. Detta är säkert för både mamma och kattungar och görs vanligtvis cirka 30 dagar efter parning.

Katter föder vanligtvis flera kattungar per kull, med i genomsnitt fyra till fem kattungar. De kan bli gravida igen mycket snart efter födseln, även om de fortfarande ammar sin kull. Katter behöver sällan hjälp med att föda barn. Här är några scenarier där professionell veterinär bör sökas:

 • Grön flytning, eller mer än några droppar blod under förlossningen.
 • Om din katt har ansträngt sig aktivt i mer än 30 minuter utan att producera en kattunge.
 • Utmattning.
 • En kattunge har fastnat i bäckenkanalen. Försök inte flytta kattungen själv, det kan skada både katten och kattungen.
 • Eventuella problem med säcken eller navelsträngen. Mamman bör ta bort dessa, men förstagångsföderskor kan behöva lite hjälp.

Läs också: Hur man berättar om en katt är gravid: tecken på förlossning, beteende och tidslinje

4. Kastrering

Kastrering och kastrering är de bästa sätten att säkerställa att katter inte får en oönskad kull.

Eftersom katter kan bli könsmogna från 4 månaders ålder och föda flera kullar med flera kattungar per år, är kastrering ett ansvarsfullt beslut för alla kattägare om du inte specifikt vill avla. En katt kan genomgå sterilisering, där reproduktionsorganen (äggstockar och livmoder) avlägsnas kirurgiskt.

Hankatter kan kastreras, med testiklarna borttagna. Denna snabba operation tar bort de organ som är nödvändiga för reproduktion, men tar också bort de hormonella influenser som leder till de observerade beteendeförändringarna.

Intakta hankatter har visat sig ströva längre hemifrån, och båda könen är ivriga att fly om de känner av friare i närheten. Kastrering kan också skydda mot sjukdomar i reproduktionssystemet.

Läs också: Sterilisering och kastrering av katter i unga år

Parning hos katter: sista tankar

Parning är kort och smärtsam för honan, så katter kommer sannolikt inte att njuta av det.

Katter är säsongsbetonade uppfödare, med en parningssäsong under de varmare och ljusare månaderna på året. Honkatter går i brunst med några veckors mellanrum under denna period från könsmognad vid cirka 4 månaders ålder. När de är i brunst kommer drottningar att skrika, rulla runt och gnugga mot föremål och människor, spraya urin och försöka ta sig till hanarna.

Parningen är kort och smärtsam, med den hullingförsedda penisen på tomen skrapar mot honans vagina, vilket stimulerar ägglossningen. Katter kan ha flera parningar per cykel och flera kullar per år, så kastrering rekommenderas i de flesta fall.

Läs också: Hur mycket kostar det att sterilisera eller kastrera en katt?

Vanliga frågor

Tycker katter om att para sig?

Nej, detta verkar osannolikt – kattparning är kort och ganska våldsam. Hankatten har en hullingförsedd penis och katthonan skriker ofta och försöker komma undan under penetration.

Blir katter kära efter parning?

Katter kan bilda sociala band, men de är verkligen inte monogama och bildar inte konsekventa han-hon-par. Faktum är att katthonor kan para sig med flera olika hanar under en enda brunstcykel.

Varför gråter katter under parning?

En hankatts penis har hullingar och dessa små ryggar gnuggar mot honans slida under parning. Detta har som funktion att stimulera honan till ägglossning, men är smärtsamt och leder till att honan skriker och försöker komma undan.

Vad gör katter när de vill para sig?

Under häckningssäsongen kommer odöderade katter desperat försöka få potentiella kompisar. De kommer att bli väldigt högljudda, spraya urin och rulla på golvet. Honkatter kommer att gnugga sina kroppar mot vilken yta som helst och inta en position med framsidan nedåt och baksidan upp.

Se även  Forskning tyder på att katter spenderar mer tid med människor än med katter