Uttråkade kaniner: Hur beter sig kaniner när de är uttråkade?

Många människor lurar omedvetet en husdjurskanin att tro att de är djur som kan lämnas ifred hela dagen. De är inte förberedda på hur mycket lektid och uppmärksamhet kaniner verkligen behöver. Tyvärr gör det att många huskaniner slutar med att leva väldigt otillfredsställande för att de är uttråkade och inte har något att göra på hela dagarna.

Kaniner som inte får tillräckligt med uppmärksamhet, utrymme att springa eller leksaker att leka med kan bli uttråkade. Tristess leder till destruktiva beteenden som att tugga och gräva och kan till och med leda till aggression eller depression hos kaniner.

Men oroa dig inte! Det finns mycket du kan göra för att förbättra din kanins livskvalitet och hjälpa dem att bli den lekfulla, glada kanin de föddes till. Många problem med kaninbeteende kan lösas, eller åtminstone förbättras, helt enkelt genom att se till att din kanin inte är uttråkad hela tiden.

Det högljudda skramlet i buren och destruktiva gräv- och tuggbeteenden härrör ofta från uttråkad frustration hos kaniner. Uttråkade kaniner är också mer benägna att vara aggressiva eller äta för mycket mat som de inte borde äta. Att hålla din kanin glad och sysselsatt skapar inte bara ett lugnare hushåll för dig, utan hjälper också din kanin att hålla sig frisk i det långa loppet.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Varför kaniner är uttråkade

Kaniner blir uttråkade om de inte får tillräckligt med stimulans från sin omgivning för att hålla dagarna intressanta. De behöver tid och utrymme för att bete sig som en vanlig kanin borde, och de behöver mycket uppmärksamhet för att hålla dem mentalt friska.

Inte tillräckligt med utrymme

Kaninkroppar är byggda för löpning. De behöver mycket tid att röra sig på och mycket utrymme för att sträcka på benen. Tyvärr säljer många djuraffärer och nätbutiker höljen som är alldeles för små för nya kaninhanterare. Det betyder att många kaniner är fångade i burar som inte ger dem tillräckligt med utrymme att röra sig under dagen.

Tyvärr har många huskaniner också väldigt lite tid att gå ut och röra sig på ett större område, vilket gör dem kroniskt uttråkade dag ut och dag in. Jag använder och rekommenderar att skaffa en träningspenna att använda som bostad för din kanin. Detta ger din kanin mycket mer utrymme, även om du är borta under dagen.

Inte tillräckligt att leka med

Kaniner har naturliga instinkter relaterade till att gräva, tugga och söka föda. Utan leksaker som tillåter kaniner att använda dessa instinkter kommer de sannolikt att bli uttråkade. Bristen på konstruktiva sätt att gräva och tugga leder också till mer destruktiva beteenden i hemmet.

Kaniner som inte har leksaker att bita kommer att gå för fotlister och möbler. Om de inte har något att gräva i, är det mer sannolikt att de går efter dina mattor. Du kommer att vilja ge din kanin en mängd olika leksaker så att de kan använda sina naturliga kaninbeteenden utan att förstöra ditt hem.

Se även  Varför springer min kanin ifrån mig?

Om du inte är säker på hur du ska välja leksaker som din kanin verkligen tycker om att leka med, läs min artikel om de många typer av kaninleksaker du kan prova.

Inte tillräckligt med uppmärksamhet

Kaniner är faktiskt väldigt sociala varelser. De är en del av en art med en komplex social struktur, vilket betyder att de har utvecklats med ett behov av social interaktion. Om de inte har en annan kanin till en partner betyder det att dessa små kaniner behöver mycket uppmärksamhet från sina skötare. Kaniner som inte har tillräckligt med social stimulans tenderar att bli uttråkade och deprimerade med tiden. (lär dig hur du ser till att ge din kanin tillräckligt med uppmärksamhet)

Vanliga tecken på tristess hos kaniner

Varje kanin har sin egen personlighet. De kommer att uttrycka sin tristess på sitt eget sätt och du kommer att behöva lära dig hur du förstår din kanins kroppsspråk. Men det finns några vanliga sätt som våra kaniner låter oss veta att de är uttråkade och olyckliga. Efter att ha lärt oss tecknen och vetat vad våra kaniner säger till oss, kan vi göra några ändringar för att se till att vi har glada kaniner i huset.

Högt skramlande stänger av huset

Många nya vaktmästare kommer att klaga på att deras kanin biter mycket hårt på galler i deras bur eller inhägnad. För kaniner är detta deras huvudsakliga sätt att uttrycka att de känner sig fångade i en bur som är för liten eller inte har tillräckligt med leksaker för att vara lycklig. De är uttråkade i sin bur hela dagen och vill komma ut!

Högt skramlande och tugga på höljet kan också vara ett uppmärksamhetssökande beteende för kaniner. De lär sig att om de fortsätter att bråka under en lång tid kommer någon så småningom att komma och ge dem uppmärksamhet. Så även om din kanin har ett stort hölje och massor av leksaker, kan han agera på detta sätt för att låta dig veta att han inte får tillräckligt med socialisering.

Ständigt tugga på saker de inte borde

Uttråkade kaniner kommer sannolikt också att tugga på föremål som de inte borde äta. Kanin tänder växer kontinuerligt och behöver slitas ner genom att tugga. De behöver föremål att tugga på. Om de inte gör det (eller om de blir uttråkade med leksakerna de har tillgång till), kommer kaniner instinktivt gå efter allt de kan sätta tänderna i. Ofta är det möbler och golvlister.

Att tugga är så mycket en del av kaninernas instinktiva beteende att de faktiskt tycker om det. Om kaniner är uttråkade och frustrerade av att sitta hela dagen, kommer de förmodligen att försöka nöja sig med att tugga. Oavsett hur många gånger du jagar bort dem från fotlisterna kommer kaninen att hitta tillbaka så fort du vänder ryggen till.

Se även  5 anledningar till varför din kanin producerar för många cecotroper

Många kaniner, även de som har många egna leksaker, kommer att delta i detta beteende till viss del. Det är dock mycket vanligare och mer ihållande hos uttråkade kaniner.

Sitter hela dagen utan energi

Kaniner som lever ett liv utan mycket nöje eller socialisering kan bli deprimerade. De blir så uttråkade dag ut och dag in att de tappar all den glada, nyfikna energin. Istället kommer dessa kaniner att välja att stanna kvar hela dagen. De kanske inte ens reser sig upp när dörren är öppen. När de gör det hittar de bara en annan plats att sitta på resten av dagen. Kaniner som blir deprimerade kan tappa intresset för mat. De kommer till och med att sluta sköta sin päls, vilket gör att den ser tråkig och tråkig ut.

Överträning

Vissa uttråkade kaniner kommer att engagera sig på andra sätt. De kommer att börja trimma sig själva nervöst under hela dagen. Renlighet och självvård är vanligt hos kaniner. De lägger naturligtvis mycket tid på att hålla sin päls fin och glänsande. Uttråkade kaniner kan dock ta detta till nästa nivå. De kommer att börja putsa sig själva så ofta att de kommer att börja tappa sin päls och lämna fläckar av kala fläckar. De kan också repa sig oftare, vilket orsakar skärsår eller repor i området bakom öronen.

Gräver där de inte borde

Kaniner är också naturliga grävare. Särskilt honkaniner har en instinkt att försöka gräva tunnlar. De behöver saker de kan skrapa upp för att möta deras grävbehov. Om kaniner inte får lämpliga grävplatser hittar de ofta sina egna. Ibland innebär det att man gräver under möbler eller i hörnen av rummen. De kan strimla en matta på nolltid och orsaka förödelse i ditt hem.

Många kaniner som sitter fast i ett inhägnad hela dagen utan att göra något kommer att gräva i sin kattlåda. Kaniner tillbringar dagen med att ösa sitt bajs och fuktiga kattskräp, vilket gör en stor, illaluktande röra som du måste städa upp senare.

Aggressivt beteende

Vissa uttråkade kaniner är så frustrerade att de blir griniga eller aggressiva. De morrar och gör ett utfall mot alla som kommer nära som ett sätt att frigöra sin uppdämda energi. Detta är ett av de mest olyckliga beteenden som uttråkade kaniner uppvisar, eftersom det gör människor mer benägna att fortsätta ignorera dem istället för att hjälpa dem.

Kaniner är inte typiskt aggressiva varelser av naturen, särskilt om de har kastrerats eller kastrerats. Den här typen av argt beteende är ett rop på hjälp från en kanin som känner sig uttråkad eller orolig hela tiden. Du kan lära dig att hantera din aggressiva kanin och lugna ner dem.

Se även  Daglig skötsel för kaniner

För mycket mat

Många uttråkade kaniner kommer att ta till att äta bort sin stress. Om de har tillgång till för många småbitar eller godsaker kommer dessa kaniner att äta och sova hela dagen. Detta kan vara orsaken till övervikt och fetma hos många kaniner, vilket kan leda till många farliga hälsoproblem.

Att mata din kanin med en hälsosam kost är osannolikt att få honom att bli fet, eftersom det är nästan omöjligt för kaniner att äta för mycket hö. Men överätande kan vara ett stort problem för uttråkade kaniner som dagligen har tillgång till en stor mängd kibble.

Uppmärksamhetssökande beteende

Uppmärksamhetssökande beteende kan skilja sig markant mellan kaniner. Det här är beteenden som din kanin har lärt sig eftersom de vet att den kommer att få din uppmärksamhet. De är vanligtvis irriterande eller destruktiva beteenden som du har reagerat på tidigare, undermedvetet lär din kanin att det är så de kan få uppmärksamhet.

Dessa beteenden kan vara:

  • Högt och ihållande smäll (men inte alla smällar)
  • Kommer fram till dig och biter dig i anklarna
  • Destruktivt gräv- och tuggbeteende
  • Skramlandet av höljets stänger
  • Att välta föremål

Hur man undviker tristess hos kaniner

Nu när du kan se om din kanin visar tecken på tristess vill du veta vad du kan göra för att hjälpa din kanin. För att göra detta måste du se till att du uppfyller din kanins grundläggande behov. Detta innebär att låta din kanin använda sina grundläggande instinkter (tugga och gräva), ge din kanin utrymme att röra sig och umgås med din kanin.

  • Massor av leksaker. Förse din kanin med en mängd olika leksaker för att tillfredsställa hans önskan att tugga. Det är också en bra idé att byta gamla leksaker då och då så att din kanin inte tröttnar på dem. Om du inte är säker på vad din kanin gillar, prova leksaker från Small Pet Select. Du kan få en mängd olika leksaker som är säkra och hälsosamma för kaniner för att se vilken din kanin gillar bäst. (Använd kampanjkoden KANIN FRAM för att få 15 % rabatt på ditt första köp)
  • Gott om tid och utrymme att träna. För att möta din kanins fysiska behov, se till att den har ett stort utrymme och gott om tid att träna.
  • Mycket uppmärksamhet. Ge din kanin mycket uppmärksamhet genom att hantera och klappa den dagligen. Om du inte har mycket tid att ge din kanin, överväg att adoptera en andra kanin för att knyta an till din kanin.
  • Säkra ställen att gräva på. Förse din kanin med kartonger eller naturfibermattor att gräva i.