Vad är Cushings sjukdom hos hundar?

Vad är Cushings sjukdom hos hundar?

Cushings sjukdom (även känd som hyperkortisolism eller hyperadrenokorticism) är en hormonstörning. De senaste uppgifterna visar att det drabbar mellan 0,20 och 0,28 procent av hundarna.

Detta tillstånd uppstår när kroppen producerar ett överskott av hormonet kortisol (ett steroidhormon).

Kortisol är mest känt som ett stresshormon, men det har också flera andra ansvarsområden. Den styr hur kroppen bearbetar kolhydrater, proteiner och fetter, reglerar blodtrycket och påverkar sömn-vakna cykeln.

Cushings sjukdom kan bidra till många allvarliga hälsoproblem utan korrekt behandling, så det är viktigt att fånga upp och ta itu med den så snart som möjligt.

Om du aldrig har hört talas om Cushings sjukdom eller är osäker på om det är orsaken till din hunds symtom, kan den här guiden hjälpa. Den bryter ner allt du behöver veta om Cushings sjukdom hos hundar, från symtomen på tillståndet till prognosen.

Vilka är symptomen på Cushings sjukdom?

Cushings sjukdom kan uppstå i alla åldrar, men drabbar i allmänhet medelålders och äldre hundar. Följande är några av de mest välkända symptomen förknippade med detta tillstånd:

 • Ökad törst och hunger
 • Ökad urinering och inomhusolyckor, även hos pottränade hundar
 • Håravfall eller bromsad hårväxt
 • Utveckla en kruka mage
 • Förtunnad hud
 • Ökad trötthet och minskad aktivitet
 • Ökat flåsande
 • Mer vanliga hudinfektioner

Ofta är ökad törst och urinering de första tecknen på att något är fel.

Cushings sjukdom orsakar överdriven törst, vilket gör att hundar dricker mer och kissar oftare. De kan till och med väcka dig mitt i natten för att gå ut, trots att de normalt kan ta dig igenom natten utan en toalettpaus.

Det är också värt att notera att det ofta tar minst ett år innan symptomen på Cushings sjukdom uppträder. Varningssignalerna kommer gradvis och kan förväxlas med normala tecken på åldrande, vilket gör tillståndet värre före diagnosen.

Vilka är de olika typerna av Cushings sjukdom?

Cushings sjukdom förekommer i tre former: hypofysberoende, binjureberoende och iatrogen:

Hypofysberoende Cushings sjukdom

Hypofysberoende Cushings sjukdom är den vanligaste typen. Det orsakas av en tumör på en ärtstor hypofys vid basen av hjärnan.

Hypofysen kan vara liten, men det är fortfarande en kritisk endokrin körtel som reglerar hormonproduktionen.

Binjureberoende Cushings sjukdom

Binjureberoende Cushings sjukdom beror på en tumör i en av binjurarna. Dessa små körtlar sitter ovanför njurarna och producerar olika hormoner, inklusive kortisol.

Se även  Kan en kyckling leva med bara ett ben?

Iatrogen Cushings sjukdom

Iatrogen Cushings sjukdom är den minst vanliga typen. Det orsakas av långvarig användning av steroidmedicin.

Veterinärer kan ordinera pågående steroidmediciner för att behandla autoimmuna tillstånd som Addisons sjukdom eller lupus.

Vilka är orsakerna till Cushings sjukdom?

Orsaken till Cushings iatrogena sjukdom är den mest uppenbara. Detta tillstånd beror på långvarig användning av steroidläkemedel.

Veterinärer och forskare är dock inte helt säkra på vad som orsakar tumörerna som leder till hypofysberoende och binjureberoende Cushings sjukdom. Vad de däremot vet är vad som händer med en hunds kropp när dessa tumörer dyker upp.

När en tumör bildas på hypofysen, producerar körteln hormonet ACTH (förkortning av adrenokortikotropt hormon). ACTH stimulerar binjurarna och får dem att producera mer kortisol.

När en tumör bildas på en av binjurarna kan det också göra att de producerar stora mängder kortisol.

Vilka raser är mer mottagliga för Cushings sjukdom?

Hundar av alla raser kan få Cushings sjukdom. Men forskare har funnit att vissa raser är känsligare än andra, inklusive följande:

 • Pudlar (särskilt miniatyrpudlar)
 • Taxar
 • Boston terrier
 • boxare
 • Beaglar
 • Cocker spaniels

I alla dessa raser är honor mer mottagliga för Cushings sjukdom än hanar. Seniorhundar (de åtta år och äldre) av båda könen löper också ökad risk.

Även om din hund inte är en högriskras, bör du fortfarande leta efter tecken på Cushings sjukdom, särskilt när de blir äldre.

Hur diagnostiseras sjukdomen?

Du bör kontakta en veterinär så snart som möjligt efter att ha märkt eventuella indikatorer på Cushings sjukdom.

Vid din hunds möte kommer en veterinär att använda några olika tekniker för att diagnostisera Cushings sjukdom. Här är de vanligaste tillvägagångssätten:

Blod- och urinprov

När du presenterar en hund med symtom som ökad hunger, törst, urinering och trötthet kommer veterinären ofta att börja med blodprov och urinprov.

Dessa tester hjälper veterinärer att identifiera förhöjda enzymnivåer (särskilt den enzymgrupp som kallas alkaliskt fosfatas).

Om enzymnivåerna ligger över det normala intervallet kan Cushings sjukdom vara boven.

ACTH-stimuleringstest

Ett ACTH-stimuleringstest mäter binjurens funktion.

Detta test innebär att man ger en injektion av ACTH för att se vad binjurarna gör när ACTH-nivåerna stiger. Veterinären kommer också att ta blodprover före och efter injektionen för att se hur hormonet påverkade deras kortisolnivåer.

Se även  Varför knådar min katt mitt ansikte? – 6 vanliga orsaker

Helst bör hundens kortisol stiga något som svar på ACTH. Om det ökar markant och fortsätter att öka är det ett tecken på Cushings sjukdom.

Lågdos dexametasonsuppressionstest (LDDST)

Ett lågdosdexametasonundertryckningstest (LDDST) bedömer hundens svar på dexametason, en tillverkad version av kortisol.

Precis som med ACTH-stimuleringstestet tar veterinären blodprover före och efter administrering av en injektion med dexametason för att se hur kroppen klarar sig.

Kortisolnivåerna bör stiga något och sedan sjunka. Om de håller sig höga är Cushings sjukdom sannolikt.

Abdominal ultraljud

Vissa veterinärer gör också ett ultraljud av hundens buk. Denna skanning kommer att låta dem veta om en tumör finns på binjurarna och hjälpa dem att avgöra hur de ska gå vidare.

Behandlingsalternativ för Cushings sjukdom

Cushings sjukdom har inget botemedel. Den goda nyheten är dock att det går att behandla, särskilt om du fångar det tidigt.

Beroende på orsaken till din hunds tillstånd kan veterinärer använda följande tekniker för att hantera sina symtom och förbättra deras livskvalitet:

Kirurgi

Om en veterinär diagnostiserar din hund med binjureberoende Cushings sjukdom, kan operation vara ett alternativ. Operationen är komplex och dyr, men den kan också minska symtomen och förbättra din hunds livskvalitet.

Kirurgi är särskilt avgörande för hundar med maligna binjuretumörer. Dessa tumörer växer aggressivt och metastaserar snabbt.

Medicin

Medicinering för hundar med hypofystumörer är vanligtvis effektivare (och mindre riskfyllda) än operation.

Orala mediciner som Mitotane (varumärke Lysodren) och trilostane (varumärke Vetoryl) fungerar genom att förstöra en del av binjurebarken.

Tanken på att förstöra en del av binjurebarken kan låta skrämmande till en början. Det har dock positiva effekter.

Även om hypofysen fortfarande släpper ACTH, förblir kortisolnivåerna inom ett normalt intervall, vilket minskar din hunds symtom.

Efter att ha börjat medicinera måste veterinärer övervaka hunden noga för att säkerställa att hela binjurebarken inte förstörs och att deras kortisolnivåer förblir inom ett hälsosamt intervall.

Läkemedelsminskning

Om en hunds Cushings sjukdom är resultatet av överanvändning av steroider, kan veterinärer svara genom att långsamt minska steroidmedicineringen. Men de måste också väga fördelarna med detta tillvägagångssätt mot risken för att symtomen som steroiderna behandlar återkommer.

Se även  Varför simmar min fisk högst upp i akvariet? [Explanation]

Du och din veterinär kommer att behöva samarbeta för att avgöra vilket alternativ (att fortsätta med steroiderna eller minska) som är bättre för din hunds allmänna hälsa och livskvalitet.

Vad du kan förvänta dig av behandling av Cushings sjukdom

När din hund väl har diagnostiserats med Cushings sjukdom kommer den att behöva intensiv behandling för att få sina symtom under kontroll. Behandlingen är särskilt strikt under de första månaderna efter diagnos.

För dem som behandlar sin hunds tillstånd med medicin, kommer veterinären sannolikt att kräva regelbundna ACTH-stimuleringstester (med några veckors mellanrum) för att säkerställa att den doseras och fungerar korrekt. De kan också rekommendera pågående blod- och urintester för att övervaka hundens njur- och leverfunktion.

När hunden tycks svara på mediciner kommer veterinären att rekommendera att man minskar testfrekvensen till var 6-12:e månad.

Om din hund genomgår en operation för att ta bort tumören kommer den att behöva mer stöd under återhämtningen. De behöver också medicinering och kontinuerlig övervakning för att se till att de svarar bra på proceduren.

Prognos för Cushings sjukdom

Cushings sjukdom utvecklas långsammare än vissa andra tillstånd. Om de diagnostiseras snabbt och behandlas på lämpligt sätt, lever hundar i genomsnitt cirka två år. Vissa överlever i upp till fyra år och mer.

Utan behandling är hundar med Cushings sjukdom mer benägna att utveckla andra allvarliga tillstånd, inklusive följande:

 • Förhöjt blodtryck
 • Pulmonell tromboembolism
 • Hjärtsvikt
 • Neurologiska symtom (som anfall)
 • Blindhet
 • Myopati
 • diabetes mellitus

Det är också värt att notera att Cushings sjukdom inte alltid är den direkta dödsorsaken. Eftersom detta tillstånd påverkar äldre hundar, är det mer sannolikt att de dör av andra problem i samband med åldrande.

Misstänker du att din hund har Cushings sjukdom?

Nu när du vet mer om Cushings sjukdom hos hundar, tror du att det kan vara orsaken till din hunds symtom? Om så är fallet, kontakta en legitimerad veterinär för att få deras insikt.

En videokonsultation med en av Cooper Pet Cares kvalificerade veterinärer är bara några klick bort. Snabbt, enkelt och säkert – få svaren du behöver.