Vad är det tamilska namnet på tonfisk?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Som en av de mest populära typerna av fisk runt om i världen, används tonfisk i stor utsträckning i det asiatiska köket och på andra kontinenter. Tonfiskarter finns mestadels i de subtropiska vattnen i Atlanten och Medelhavet. Eftersom dessa fiskarter är spridda till olika delar av världen, anses de nu vara hotade arter på grund av överfiske. Med tanke på dess popularitet kanske du undrar vad denna tonfisk heter på andra platser som Tamil Nadu. Vad är det tamilska namnet på tonfisk? Vad är det känt för?

På tamil är tonfisk känd som சூரை மீன் eller soorai meen. Tamil är det språk som används i den indiska delstaten Tamil Nadu. Olika typer av soorai me inkluderar bland annat blåfenad tonfisk, gulfenad tonfisk och bullet tuna. Livslängden för tonfisk varierar från tre till fem år, med vissa kända för att ha levt mer än två decennier. I den här artikeln kommer vi att ge dig en översikt över soorai meen och dess användningsområden och fördelar, samt information om andra välkända fiskar i Tamil Nadu.

Förstå tonfiskfiske

Förstå tonfiskfiske

Tonfisk är en marin fisk som tillhör makrillgruppen eller familjen Scombridae. Inom denna familj tillhör tonfisken en stam som kallas Thunnini. Denna Thunnini-stam består av 15 tonfiskarter med olika storlekar från 1 till 4,5 meter. Ett gemensamt kännetecken för dessa tonfiskarter är att de är nomadiska, vilket betyder att de fortsätter att migrera. På grund av parning och skiftande årstider reser de tusentals mil.

Medan varje kultur har preferenser, är tonfisk för fantastiska rätter som biffar, sallader och hamburgare. Men enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation utnyttjas många tonfiskarter fullt ut. Det finns inte längre utrymme för expansion av fisket. Vissa tonfiskarter är till och med överexploaterade, vilket riskerar att beståndet kollapsar.

Se även  Vilken Tilapia-ras växer snabbast?

Hälsofördelarna med tonfisk

Tonfisk är en bra källa till vitaminer och mineraler och har ett imponerande näringsvärde. Den innehåller antioxidanter och protein utan för mycket fett eller natrium. Den är också rik på fosfor, järn, magnesium, kalium och selen. Nedan är de olika fördelarna med tonfisk eller soorai meen.

Främjar hälsosamma hjärtfunktioner

En av de stora hälsofördelarna som tillskrivs tonfisk är att främja hjärthälsa. Den är rik på omega-3-fettsyror, som hjälper till att minska omega-6-fettsyror och det onda kolesterolet i artärer och blodkärl. Således kan det hjälpa till att hantera kranskärlssjukdom. En studie från 2002 från American Medical Association visade att kvinnor som åt större mängder fisk, inklusive tonfisk, och omega-3-fettsyror kan ha en lägre risk för kranskärlssjukdom.

Stärker immunförsvaret

Tonfisk är också rik på C-vitamin, zink och mangan som är bra antioxidanter. Dessa antioxidanter hjälper till att bekämpa fria radikaler, biprodukten av cellulär metabolism som kan orsaka kronisk sjukdom. Men det som gör tonfisk till en immunförstärkande mat är selen.

Tonfisk eller soorai meen är full av mineraler som tillfredsställer cirka 200 % av det dagliga behovet i en enda portion. Till exempel kan tonfisk hjälpa till att stärka ditt immunförsvar.

Sänker blodtrycket

Tonfisk är full av kalium, ett mineral som hjälper till att sänka blodtrycket. Den är också rik på omega-3-fettsyror, som har antiinflammatoriska effekter och därmed hjälper till att sänka blodtrycket. En sänkning av blodtrycket innebär en lägre risk för olika hjärtrelaterade problem som hjärtinfarkt, tilltäppta artärer, stroke, etc.

Underlättar viktminskning

Viktökning och fetma är fortfarande ett av de största hälsoproblemen i världen. Tonfisk hjälper till att främja viktminskning eftersom den är låg i kalorier och fett. Fisken är dock fullspäckad med protein. Omega-3-fettsyrorna kan också stärka leptin, ett hormon som reglerar din kropps matintag och din önskan att äta mer. Så det hjälper dig att undvika att äta för mycket och ser till att din kropp bara absorberar det den behöver.

Se även  Kan Tilapia överleva i kallt vatten? (Bästa svaret)

Ger ögonvård

Eftersom tonfisk eller soorai meen är rikt på omega-3-fettsyror kan det vara ett bra alternativ för att förebygga ögonproblem. En studie från 2007 om effekterna av omega-3-fettsyror fann man att de skyddar mot utvecklingen av retinopati, försämringen av näthinnan. Näthinnesjukdom är en av de främsta orsakerna till blindhet hos äldre vuxna.

Vilken är den godaste fisken i Tamil Nadu?

Nu när du vet mer om tonfisk och varför det är en favoriträtt i olika delar av världen, låt oss se vilken fisk som är den godaste i Tamil Nadu. Inkluderad i listan är Vanjaram. Du kanske undrar vad Vanjaram fisk heter på engelska? Det är havsfisk!

Denna typ av fisk används ofta för tillagning av fiskcurry och fishchips. De finns som kuber, fiskfingrar, brödskivor, tunna skivor eller som filéer. Vanjaram är att föredra för att göra fiskcurry och fiskyngelpreparat.

En annan god fisk i Tamil Nadu är indisk lax eller kala meen på tamil. Denna typ av fisk är fullproppad med omega-3-fettsyror och protein. Det är också en bra källa till järn, zink, kalcium och vitamin A, B och D. En berömd maträtt av denna fisk är indisk laxcurry.

Vad är det tamilska namnet på tonfisk? Slutgiltiga tankar

På tamil är tonfisk känd som soorai meen. Det är en av de mest kända fiskarterna i världen. Dessutom har det enorma hälsofördelar, som att främja hjärthälsa, stärka ditt immunförsvar och till och med stödja viktminskning. Kolla in vår sida för mer intressant fakta om dina favoritfiskarter.