Vad är en Mangalica gris

Har du någonsin undrat över en intressant grisras? Grisar börjar bli populära i dessa dagar och det finns fortfarande lite kunskap som allmogen vet om dem! Här ska vi prata om Mangalica-grisen.

Vad är en Mangalica gris? Mangalica-grisen är en sällsynt ungersk ras av tamgris. Det som skiljer Mangalica-grisen från andra grisar är dess tjocka och ulliga päls som liknar ett fårs! Till skillnad från de flesta grisraser som har ett knappt synligt hår i kroppen, har Mangalica en päls istället.

Mangalica-grisen är också känd som ”Mangalitsa” (amerikansk stavning) eller ”Mangalitza” (brittisk stavning) och du kan referera till den med någon av dessa termer. Den ursprungliga ungerska stavningen är ”Mangalica”.

Den krulhåriga fårliknande grisen sägs vara en produkt av att vissa ungerska raser från Szalonta och Bakony korsades med de europeiska vildsvinen och de serbiska raserna Šumadija.

Det sägs vara Mangalica-grisar var ursprungligen uppfödda för ister. Men på grund av otillräcklig efterfrågan på ister började Mangalica-grisarna minska i antal och ansågs vara en ”sällsynt ras”.

En annan anledning till att denna ras nästan var utrotad är på grund av de krigsrelaterade problem som har plågat landet tidigare.

Lyckligtvis gick en djurgenetiker vid namn Peter Toth till stora ansträngningar för att samla in de sista av de återstående Mangalica-grisarna i hopp om att rädda rasen från utrotning.

En genomsnittlig vuxen Mangalica kan växa 70 cm till 90 cm. Mätt från nos till svans är den genomsnittliga längden 120 cm till 140 cm.

Medelvikten på Mangalica-grisar beror på deras ålder, från ett år väger de vanligtvis 70 kg till 80 kg och de kommer att växa kontinuerligt. När de är fullvuxna kan de väga 200 kg till 300 kg.

Så nu, vad är mer intressant att veta om denna bedårande sällsynta ras gris? Förutom sitt unika utseende har den mycket mer att erbjuda.

3 typer av Mangalica-grisar

Eftersom dessa grisar är en produkt av korsning resulterade detta i tre olika typer. De är alla lika, men kan skilja sig något i färg och utseende.

A. Röd mangalica — denna typ av Mangalica är produkten av att korsa Blonde Mangalica med Szalonta-sorterna. Denna färg beskrivs som ingefära.

B. Svälj mage – resultatet av att korsa Blonde Mangalica med den nu utdöda Black Mangalica. Swallow-bellied har två färger. Den är svart på ryggen och blond på magen.

C. Blond mangalica – den vanliga färgen för Mangalica-sorter.

Den ursprungliga färgen av Mangalica raser är helt svart och blond. Den svarta Mangalica är dock nu utdöd på grund av de tidigare krigen.

Även om det fortfarande kan vara möjligt att producera en svartfärgad Mangalica genom selektiv avel.

Vad äter mangalicagrisar?

En Mangalica-gris naturliga kost består av vete, majs och korn.

Dock, som alla andra grisar är Mangalicas inte kräsna ätare och ändå ha ett opportunistiskt tänkesätt när det gäller mat.

Så länge de tror att det är ätbart så äter de det. Alla grisar är allätare och kan äta både växter och kött.

Vad man ska mata Mangalica-grisar

Precis som människor behöver grisar en balanserad och hälsosam kost för att hålla sig i form. Detta är en viktig påminnelse för djurägare eftersom FETMA blir ett av de vanligaste problemen hos husdjursgrisar.

Det bästa valet av grisfoder är en äkta sidfläsk som kan erhållas från fjäderfäaffärer, djuraffärer och över internet.

Se även  Hur tar grisar hand om sina ungar?

Fläskbitar görs vanligtvis med rätt vitaminer och näringsämnen som en genomsnittlig gris behöver. Genom att mata rätt mängd matfoder får de omedelbart den balanserade näringen de behöver!

Godsaker som njuts av Mangalica-grisar

Vi vill glädja våra grisar och belöna dem med rätt godsaker, speciellt när vi tränar dem. Så vad är det för välbekanta godsaker som grisar älskar? Efter att ha gjort lite research kom jag fram till den här listan.

  1. PBB Cheerios
  2. Bakade ostchips
  3. Popcorn (tänk att titta på en film och dela popcorn med din kompis!)
  4. Bite storlek strimlat vete
  5. Vindruvor

Källa: https://potbelliedpigstlc.wordpress.com/2010/10/22/5-best-treats-for-pot-belly-pigs/

Du kanske vill lita på den här listan för att potträna din Mangalica-gris om du vill ha en som husdjur. Jag är säker på att de kommer att uppskatta åtminstone en del av det.

Mangalica-grisar kan äta gräs, rötter och vissa insekter

En vanlig gris betar på gräs, gräver marken för att leta efter ätbara rötter och ”jagar” efter icke-giftiga insekter.

Mangalica-grisar kommer instinktivt att veta vad som är farligt för dem att äta som giftiga svampar och kommer att besluta sig för att undvika sådana saker.

Att låta din gris äta gräs som inte har kommit i kontakt med kemikalier och leta efter mat på en fastighet med färsk, naturlig jord är helt säkert och okej.

Vill du ha mer information om vad du ska mata din gris? Du kan läsa vår artikel exklusivt tillägnad grismatning här.

Hur mycket vatten behöver en mangalicagris

En genomsnittlig gris dricker 5 till 10 liter vatten varje dag! Förutom att veta vad de ska mata är det också viktigt att veta hur mycket vatten de behöver.

Mangalicas kan dock behöva mer än den normala mängden vatten på grund av sin päls.

Alla grisar har svårt att hålla värmen eller svalna på grund av sin oförmåga att svettas. De har svettkörtlar, men det är inte så funktionellt som det borde vara.

De flesta grisar har inte heller tillräckligt med hår för att hjälpa dem att anpassa sig till temperaturen, men Mangalica-grisarna har för mycket av det, vilket kan göra det dåligt för dem att hålla dem under varma temperaturer.

Om vädret är för varmt, se till att hålla din Mangalica uttorkad och sval.

Dräktiga grisar eller morsgrisar kan behöva dubbelt så stor mängd för att producera både tillräckligt med näringsämnen för sin kull (smågrisar) och tillräckligt med mjölk.

Vad man INTE ska mata en Mangalica

Även om de INTE är kräsna och har vad vi kallar ”stålmage”, inte för att vi kan mata dem nästan vad som helst. Det finns fortfarande saker att se upp med.

MATNING AV KÖTT REKOMMENDERAS INTE

Även om grisar är allätare, har de flesta domesticerade grisar en specifik begränsning för vad de inte kan äta. Grisar ska inte äta kött, det rekommenderas inte och ägare ska inte mata sina grisar med kött.

Det är inte begränsat till bara kött. Köttprodukter och andra livsmedel som har kommit i kontakt med kött bör till varje pris undvikas.

Detta inkluderar också matavfall, bageriavfall, restaurangavfall och obehandlade använda matoljor och fetter.

VARFÖR KAN INTE GRISAR KONSUMENTERA KÖTT

Det enklaste sättet för grisar att bli sjuka eller smittade är att äta kött.

Se även  När slutar grisar att växa?

Fruktansvärda virusutbrott som hände tidigare började hos grisar. Grisar kan bli infekterade med zoonoser.

Zoonoser är virus som kan överföras till människor.

I vissa områden eller stater kan det redan anses olagligt att tillåta din gris att äta kött på ett oansvarigt sätt.

Ökändt kända virus som har tagit sig in i världsnyheterna efter att ha tagit hundratals eller fler oskyldiga liv listas nedan.

  • Mexikansk influensa (H1N1-virus)

Detta virus är dödligt för alla åldrar. Det kan se ut som en typisk feber, men när den väl blir dålig kan den vara dödlig till döden.

  • Fot och munsjukdom

Orsakar svår feber, inflammation, aptitlöshet, ont i halsen, depression och smärta i tungan eller tandköttet, röda utslag på handflatorna och fotsulorna och irritabilitet hos spädbarn eller småbarn.

Nästan alla känner till eller har hört talas om dessa virus och bör tänka på hur riskabelt det kan vara. Ett stort hot kan elimineras bara genom att följa några enkla råd.

Mata inte kött till din gris.

UNDVIK RESTER ELLER FEL MAT

Även om grisar är kända för att vara en ”mage av stål(vilket betyder att de kan äta och få i sig nästan vad som helst utan att bli sjuka eller må illa), det är fortfarande säkrare att hålla sig till god mat.

Vi bör inte förlita oss för mycket på deras naturliga förmåga att tolerera alla typer av mat. Bara för att de KAN äta vad som helst betyder det inte att vi måste mata dem bokstavligen vad som helst.

Vad en gris äter påverkar deras tillväxt, reproduktion, hälsa, beteende och hela livslängden.

Vänligen mata inte dina grisrester eller bortskämda foder.

UNDVIK ATT MATNING GRISINGAR MED FÖRLORAD FRUKT/FODER

För vuxna eller vuxna grisar är det säkert att äta nästan vilken frukt som helst och utgör inget hot. Däremot kan unga grisar eller smågrisar vara i riskzonen om de får i sig frön.

Det kanske inte orsakar ett kritiskt tillstånd, men det är ändå bättre att vara säker än ledsen.

Ta inte för stora risker när det kommer till hälsa, för allt som kan vara farligt kan när som helst bli dödligt.

Det har förekommit incidenter med smågrisar som kvävts och några hade problem när fröet var tillräckligt stort för att störa olika kroppsfunktioner, vilket resulterade i olika problem.

UNDVIK SVAMP

De flesta grisar kommer instinktivt att veta om maten är giftig eller inte. Men det blir en annan historia när maten överlämnas till dem av deras vaktmästare eller betrodda personer.

Eftersom de är bekväma med vad deras vårdgivare eller betrodda personer kommer att ge dem, kanske de inte ens tänker två gånger på att äta maten som de har framför sig.

Om du råkar se några svampar runt omkring och bestämmer dig för att du vill ge dem till din gris som en godbit rekommenderar vi starkt att du undviker vilda svampar eftersom det finns många typer av giftiga svampar.

UNDVIK ANNAT HUSDJURSFODER

Det finns fall där grisägare matar grisar med hundmat, kattmat och annan mat som inte är lämplig för grisar.

Varje levande djur har olika kroppstyper, funktioner och behov.

Därför rekommenderas det starkt att utfodra din gris med rätt och lämpligt foder för att undvika att bli sjuk!

Se även  Varför gräver grisar?

Grisar kommer fortfarande att äta fodret och kan överleva även om de saknar rätt näringsämnen, men det kan leda till en svagare kropp och ett mindre stabilt immunförsvar.

Hur mycket kostar en Mangalica-gris?

En Mangalica gris kostar $75 till $300. Priserna kan ändras och variera beroende på ditt land eller område.

Du kan också kontakta välrenommerade lokala uppfödare i ditt område! Det enklaste stället att hitta eller köpa grisar är på internet.

Hur mycket kostar det att föda upp en gris?

En uppskattad summa kan vara så hög som $600 och mer. Det är naturligt att undra över den totala kostnaden efter att ha känt till deras behov, så här är en praktisk sida som kan förklara alla kostnader i detalj för dig.

Koppling: https://lovelivegrow.com/cost-to-raise-a-pig/

För att ytterligare förklara mer detaljerat, bara fodret kan bli dyrt. Du bör också överväga mängden vatten att dricka.

Bostad eller sängkläder om de är husdjur är också nödvändigt för komforten. Mediciner och behandlingar bör läggas till dina beräkningar och slutligen, om det är nödvändigt, kan ett tillstånd också kosta en del pengar.

Observera att priserna kan variera beroende på ditt land eller din region, så vi kan bara ge en uppskattning.

Är det lagligt att äga eller föda upp en gris?

Mangalicarasen är känd som en arvsgris. De gör nu comeback och är lätta att acceptera på grund av sitt unika utseende.

Svaret om legalisering beror på var du bor. Lagar varierar från land till land, särskilt när det gäller djurskydd. Det rekommenderas starkt att du kontrollerar med dina lokala tjänstemän innan du adopterar en gris.

Om det kräver tillstånd, registrera din gris för dess och din säkerhet. Det kan också ge flera fördelar, så det är värt kostnaden.

Vi har en praktisk guide för att få din sällskapsgris licensierad. Läs den här.

Kan du hålla en Mangalica som husdjur?

Ja, men som nämnt ovan kan du först behöva registrera dig och få en licens för varje ras som sällskapsgris.

Kan mangalicas göra bra husdjur?

Ja, de kan vara bra husdjur! De håller på att bli en av de mest eftertraktade husdjursgrisarna. Mangalica-grisar är kända som ”grisen som ser ut som ett får men beter sig som en hund”.

De är milda, rena, lekfulla, smarta, positiva och sociala varelser av naturen.

Det finns fler positiva egenskaper för grisar. De är inte farliga och nästan motsatsen till den negativa bild världen har byggt upp för dem.

RELATERADE FRÅGOR

  • Kan mangalicagrisar få loppor?

Ja, Mangalica-grisar kan få loppor som liknar hundar. Till skillnad från andra raser som har mindre hår, är Mangalicas mer benägna att parasiter.

Det är viktigt att behålla sin päls och låta din Mangalica genomgå årliga medicinska kontroller.

Bada dem regelbundet med måttligt varmt eller kallt vatten för att förhindra hälsoproblem.

  • Finns det andra raser av håriga grisar?

Mangalica är för närvarande den enda kända rasen av håriga grisar.

Det kan finnas andra med tjockare hår än de flesta, men ingen annan ras har en så tjock päls som en Mangalica.

Förr fanns faktiskt en besläktad ras och den kallades ”Lincolnshire lockig kappa” som har utplånats av kriget. Liknar försvinnandet av den svarta typen av Mangalica-grisar.