Vad är ett livligare i fågelskådning? [ANSWERED! + Usage Examples]

Om du läser det här, är chansen stor att du har hört fågelskådare nämna ordet ”liver” personligen eller online! Har du ingen aning om dess definition? Oroa dig inte, jag gjorde lite forskning om det och hittade dess innebörd och användning. Det här är vad jag hittade:

En livräddare i fågelskådning är en fågel som en person framgångsrikt har observerat och identifierat för första gången i sitt liv. Efterföljande iakttagelser av samma fågelart av samma fågelskådare räknas inte längre som livräddare. En livräddare i fågelskådning kommer från att se en fågel första gången, en gång i livet.

Nu vet du också definitionen av en livstidsdömd! Men gå inte ännu, eftersom jag kommer att täcka dess användningsområden och betydelse, och hur du hittar och spårar ditt eget boende!

Läs vidare för mer!

1. Allt om de levande

Variegated Singer av Dan K. IG 🙁@dankwildlife)

Du kanske har hört talas om andra fåglar som högt utbrast: ”Det är ett liv för mig!” eller ”Herregud, det är ett livsvarigt!” efter att ha tagit en bild av en fågel på avstånd.

Om du någonsin är en helt ny fågelskådare som jag, kommer du också att bli totalt förvirrad!

Jag menar, jag trodde att lifer betydde något annat, som att jag kanske var en av de där grottmännen som inte förstod det moderna språket.

En snabb kontroll på Google gav följande definition av en livstidsdömd:

  1. En person som avtjänar ett livstidsstraff.
  2. En person som tillbringar sitt liv i en viss karriär, särskilt i en av de väpnade styrkorna.

Vänta… det kan inte stämma! Jag lade till ordet fågelskådning efter det och fick den definition jag ville ha.

Se även  Hur man använder din smartphone med kikare: ett enkelt hack!

Det visade sig att jag inte var någon gammaldags person och termen ”livare” var specifikt reserverad för en orm som fågelskådare kom på genom åren!

Livligare

/ˈlʌɪfə/ eller leye-fuh

Fågeltermen ”liver” eller ”livsfågel” syftar på en fågel som en enskild fågelskådare har observerat för första gången i sitt liv och som framgångsrikt har identifierat med sitt artnamn. Efterföljande iakttagelser av samma fågelart av samma fågelskådare räknas inte längre som livräddare. Livstidningar är mycket uppskattade av fågelskådare för spänningen att se dem för första gången.

Livstidningar som ses av en fågelskådare under sin livstid samlas vanligtvis i en lista över fågelarter som kallas en livslista. En livslista är en lista över unika fågelarter som en fågelskådare har sett under sin livstid. (en av varje observerad fågelart)

En enkel livslista Källa

Efter att ha undersökt vad en livräddare betydde, insåg jag att det fanns många gråzoner när det gäller vad som kvalificerar sig som en livräddare inom fågelskådning.

För närvarande finns det inga officiella internationella konventioner eller riktlinjer att klassificera en fågelart som en livräddare.

Generellt en observation eller upptäckt av en fågelart i det vilda kan betraktas som framgångsrikt hitta en livräddare.

Naturligtvis, fåglar i fångenskap räknas inte som i djurparker och voljärer.

Om du är ny på fågelskådning, kolla in a nybörjarguide till fågelskådning Jag gjorde! Jag skrev det enbart för att hjälpa människor som jag att lära sig fågel bättre.

Fågelskådning för nybörjare: En komplett guide + foton och länkar!

Kvalifikationen att kalla en fågel en livstidsräddare har troligen sitt ursprung hos fågelskådare som tycker om fågelskådning på gehör.

Fåglar på gehör är aktivitet av fågelskådning och identifiera fåglar genom deras sånger, rop och andra ljud de gör. Dessa ljud jämförs sedan med en inspelning av deras ljud för att bekräfta ID.

I sådana fall är det inga problem att slentrianmässigt kalla en fågel för en livräddare.

Men för att skicka in livslistor till fågeltävlingar och organisationer bör fågelskådare följa sina respektive regler och föreskrifter.

Vissa organisationer tenderar INTE för att kvalificera auditiv identifiering som ett positivt ID för en livstidsdömd.

2. Varför är livstid så viktiga för fågelskådare?

Alla minns sin första tid för många fall i sitt liv. Deras första kyss, deras första kärlek, deras första examen, deras första fallskärmshopp, deras första skoldag och deras första skoldag. Det finns alltid den där fräscha känslan av att uppleva något nytt som delas av så många människor.

Jaktinstinkt

Justin (jag) digi-scoping en egret i en mangroveskog

Att hitta livstidsdömda är inte annorlunda! Fågelskådare får en absolut spännande adrenalinkick genom sina ådror när de ser ett sällsyntare liv för första gången!

Jag tror att det till och med är fallet för gamla fågelskådare som för första gången lyckas hitta en flyttfågel i sin region.

Detta kan hänföras till mänsklig lust och instinkt att jaga djur i det förflutna för att överleva i det förflutna, men att vara ensam ersättas av fågelskådning istället för att döda dem i denna moderna tid!

Jag nämnde tidigare att fågelskådare samlade livslistor. Detta är en av anledningarna till att fågelskådare är så motiverade att lägga till fler levande till sina listor.

Vissa fågelskådare ser det som en möjlighet att tävla med varandra för att få så många liv som möjligt för att uppnå en längre livslista.

Det är därför fågelskådare är så här extatisk när de ser en livräddare!

Tävling bland fågelskådare

Tidigare nämnde jag konkurrens mellan fågelskådare och det kan bara vara en slumpmässig konkurrens mellan fågelskådarsamhället.

Men när det gäller mer seriös konkurrens bland fågelskådare Stor dag är vad du bör tänka på. Stora dagen är en kalenderdag där fågelskådare försöker upptäcka så många fåglar som möjligt under 24 timmar.

Likaså, Fågelskådare gör också ett stort år för att upptäcka så många fåglar som möjligt under 365 dagar.

Vanligtvis kan vi ha en stor dag en dag där vi ser många fåglar och livräddare, och ett stort år om året med många fågel- och livstidsobservationer!

3. Hur spårar fågelskådare sina liv?

Merlin bird ID app

Traditionella fågelskådare använder fortfarande sina fältguider och anteckningsböcker för att övervaka sina livräddare.

De skulle se en fågel, sedan skriva ner dess beskrivning och kanske ta några bilder och sedan bläddra igenom en fältguide för ett ID.

Om fältguidens beskrivningar stämmer överens med en fågel som en fågelskådare aldrig sett förut, då skulle de ha hittat en livräddare.

Men på grund av den senaste tekniska utvecklingen, många fågelskådare går bort från penna och papper och vänder sig till fågelappar för att spåra sina liv.

Många fågelskådare runt om i världen använder Merlin Bird ID-app för att få ett bra fågel-ID och ange sedan sina observationer i appen eller gå till eBird-appen för att logga dem.

Personligen spårar jag mina fåglar och livräddare i en livslista enligt följande:

Jag ser fågeln i fråga först, sedan inte skicka det genom foto-ID på min Merlin Bird ID-app eller frågeformuläret Bird ID-funktionen för att fastställa fågelns ID.

Om fågeln är fast besluten att vara en helt ny fågelart som jag aldrig sett förut, då kommer jag att skriv in det direkt i min Merlin Bird ID-livslistasom kommer att vara automatisk synkroniserad med min eBird livslista.

Om du vill kolla in några fågelappar Jag rekommenderar att du läser ett annat blogginlägg jag skrev om det här.

5 bästa appar för fågelidentifiering (kommer inte ångra detta!)

Att synkronisera min livslista från Merlin Bird ID till eBird har sina fördelar eftersom jag kan göra det också bidra till insamlingen av fågelobservationsdata framför användning av vetenskapliga forskare som kallas ornitologer i min region!

Detta är känt som medborgarvetenskapdär medborgare som jag kan bidra till vetenskaplig forskning under fågelskådning!

4. Hur man hittar livstidsdömda

Om du letar efter de mest effektiva metoderna för att hitta livräddare, överväg att gå på fågelfestivaler, fågelturer eller ryckningar! Här är mer information om dessa metoder:

Fågelfestivaler

En skärmdump av tillgängliga fågelfestivaler i Nordamerika

Om du är ny och vill interagera med andra fågelskådare när du samlar livslånga, är ett bra sätt att börja genom att delta i fågelfestivaler.

Fågelfestivaler är bra för att orientera dig till fantastiska fågelskådningsplatser vid den perfekta tiden på året – under flyttningssäsongerna.

Dessutom kommer det att finnas många experter och lokala fågelskådare vid evenemanget fram tills hjälpa dig att vägleda att upptäcka mer levande.

Samtidigt kan du prata med andra som delar denna hobby och som kan dela med dig av tips om hur man hittar livstid. Du kan hitta festivaler nära dig på All About Birds hemsida här eller på The Bird Watcher’s Digest hemsida här.

Fågelskådningsutflykter

Skärmdump av exempel på fågelskådningsutflykter som erbjuds av Calidris fågelskådningsutflykter

Fågelskådningsturer är turer som genomförs och leds av professionella och erfarna fågelskådare som tar turister till populära fågelskådningsplatser i deras region.

Dessa turer är ett bra och förmodligen det mest effektiva sättet att hitta livstid.

Detta beror på att om du bor i ett tempererat klimat och du har en fågelskådningsutflykt till ett tropiskt klimatdu kommer säkert att bjudas på många fåglar som du säkert aldrig har sett förut.

Jag skulle säga att du kunde lägg enkelt till dussintals till din lista!

Detsamma gäller vice versa naturligtvis!

ryckningar

Twitchers ordförråd - Wikipedia

Du kan också prova att rycka! Om du är ny undrar du förmodligen vad den här termen betyder. Ryckningar är en fågelterm som är av brittiskt ursprung och används för att betyda ”jakten på en tidigare lokaliserad sällsynt fågel.”

Denna aktivitet innebär ofta att resa långa sträckor för att spåra och se en sällsynt fågel som nyligen har setts av en annan fågelskådare.

En twitcher är förresten en person som övar på att rycka!

Jag har verkligen sett många göra detta i mitt område, Singapore!

Vissa fågelskådare har kört iväg i 2 timmar för att hitta fågeln som en annan fågelskådare sett för ett dygn sedan under flyttsäsongen.

Jag skulle dock rekommendera detta för mer erfarna fågelskådare, som om du är ny behöver du inte gå så långt för att se en annan livräddare redan.

Du kan börja med första fåglarna i din trädgård!

5. Appar du kan använda för att spåra ditt liv

Du kan välja hur du vill spåra livstidsdömda hur du vill.

Om du är helt ny, föreslår jag att du börjar med att ladda ner Merlin Bird ID-app och lek med identifieringsfunktionerna för att vänja dig vid det och öva på att lägga till vanliga fåglar i ditt område till din livslista.

När du väl har fått kläm på det kan du fortsätta utforska eBird eller andra appar som registrerar livslistor på Apple App Store eller Google Play Butik.

En alternativ app för livsnotering som jag rekommenderar är iNaturalist.

Här är en komplett artikel och YouTube-videoguide om hur du använder Merlin Bird ID-appen om du vill!

6. Annat fågelspråk förknippat med Lifers

Även om lifer kan vara ett fågelspråk som ofta hörs, finns det många andra termer som används i liknande situationer som lifers! De är nemesis och paralytiska.

En nemesis är en fågelart som är särskilt svårfångad och som är för svår för en fågelskådare att se.

en förlamad, enligt Wikipediaär en fågelterm som används i Storbritannien för att beskriva ”en sällsynt och spektakulär fågel som visar sig briljant, kanske en anspelning på att hindra människor från att gå vidare.”

Det finns faktiskt massor av fågeltermer och jargong som många fågelskådare använder inom samhället, så om du vill lära dig mer om fågeljargong, läs en artikel om fågelskådning som jag skrev här medan jag undersökte som en galning så att jag inte skulle känna mig utanför.

Jag hoppas att det kommer att vara användbart för dig också!

Slutgiltiga tankar

Nu när du har lärt dig vad en livstid är, allt du behöver göra är att ge dig ut och hitta något själv! Så gå!

Snör på dig skorna och gå ut för att bygga upp din livslista, för fågelskådning är bara en dörr bort!

Jag hoppas att den här artikeln har varit värdefull för dig och tack för att du läste! Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!