Vad är kattferomoner och fungerar de verkligen?

Feromonprodukter för katter blir allt mer populära och marknadsförs för alla typer av oönskade kattbeteenden, från att repa möbler till urinsprejning och till och med aggression.

Feromoner är kemikalier som frigörs av körtlar i en katts kropp och används som meddelanden mellan katter. Dessa feromoner har nu framställts syntetiskt och kan köpas som diffusor eller som spray, för användning mot rädsla för fyrverkerier eller urinfläckar i huset, till exempel.

Men du kanske undrar: fungerar de och hur kan de hjälpa din katt? Läs vidare för att ta reda på det!

Vad är feromoner?

Kattferomoner är doftkemikalier som frigörs av speciella doftkörtlar över hela din katts kropp, inklusive kinder, tassar och haka. Din katt och andra kan sedan ”lukta” på dessa kemiska signaler med hjälp av ett speciellt organ som kallas vomeronasala organ, som ligger på taket av munnen.

Du kanske har märkt att din katt nosar på ställen i ditt hem med munnen lätt öppen och läpparna tillbakadragna. Detta är ”flehmen-svaret” och är ett tecken på att de luktar feromoner.

Kommunikationen av feromoner är komplicerad; Enbart kattens ansiktsferomoner innehåller över 35 olika kemikalier!

Men alla katter förstår feromonkommunikation, från kattungar till äldre katter. Mammakatter släpper till och med feromoner för att knyta an till sina kattungar.

Läs också: Forskning visar att katter kommunicerar rädsla med falska sjukdomar

Hur fungerar feromoner?

Kattferomoner

Kattferomoner är färglösa och luktfria och fungerar som kemiska signaler mellan katter.

Dessa kemiska signaler spelar en extremt viktig roll i kattens kommunikation och beteende. Feromonkörtlar finns vanligtvis runt ansiktet, inklusive hakan, kinderna, pannan, munnen och nedre öronen.

Det finns även doftkörtlar i fotsulorna och runt bröstvårtorna på katter, och det frigörs även feromoner i urinen. Feromonerna frigörs när din katt gnider ansiktet och kroppen på dig, andra husdjur eller föremål; repa eller klia på föremål; och genom urinsprayning.

Feromoner kan förmedla en hel rad olika budskap. Dessa inkluderar:

 • Markera territorium
 • Bygga ett band eller öka medvetenheten
 • Att lära sig om andra katter
 • Sexuella signaler om eventuell parning
 • Mamma katter kommunicerar med sina kattungar
 • Identifiera komfort och säkerhet i hemmet
 • Varnar för spänningar, signalerar rädsla eller ångest
 • Självlindrande och ger en komfortzon

Hur kan vi använda kattferomoner?

Forskare har utvecklat syntetiska former av kattferomoner och dessa feromonprodukter kan köpas i form av plug-in diffusorer och sprayer.

Se även  Varför leker katter med sin mat?

Syntetiska feromoner efterliknar din katts naturliga kemiska signaler, vilket innebär att vi kan påverka deras användning i hemmet (med en diffusor) eller på språng (med sprayer) för att berika våra katters lycka och förhindra oönskat beteende.

Tre huvudtyper av feromonmeddelanden har utvecklats för användning i olika scenarier.

”Lyckliga” feromoner

Kattens ansiktsferomoner (f3) är tröstande och lugnande feromoner och hjälper katter att känna sig trygga och glada. Syntetisk f3 finns i feromonprodukten Feliway Classic och är användbar för flera stressrelaterade beteenden, såsom urinsprutning utanför kattlådan, gömmer sig och till och med aggression.

Den kan användas i kända stressiga situationer, såsom fyrverkerier, turer i kattkorgen, eller genom att kontinuerligt använda någon av plug-ins (med påfyllning) för ihållande ångestbesvär.

Läs också: Bästa lugnande hjälpmedlet för katter

”Harmoni” feromoner

Cat appeasing phromones (CAP) produceras av mammakatter för att främja bindning mellan kattungar. Dessa finns nu som syntetiska ämnen, som i Feliway Multicat eller Feliway Friends, och kan hjälpa till med sociala problem hos katter.

Katter i hushåll med flera katter är mer mottagliga för stress, vilket kan leda till oönskade beteenden som väsande, jagande och aggressivt beteende. Tillfredsställande feromoner kan hjälpa till att återställa harmoni och minska spänningar mellan katter.

”Territorium” feromoner

Katter slåss i snön

Katter är territoriella och lämnar signaler om sina gränser till andra katter genom urinmärkning och repor. Om din katt är stressad, kanske på grund av att andra katter finns i närheten, kan användning av territoriella feromoner som i Feliscratch från Feliway hjälpa dem att känna sig trygga i sitt eget hem och förhindra urinspray och överdriven repning.

Läs också: De 5 bästa kattskrapsmedlen

Fungerar syntetiska feromoner verkligen?

Feliway

Att använda Feliway kan minska både aggressivitet mellan katter och stressrelaterat beteende hos katter.

Teorin verkar bra, eller hur? Men hjälper dessa syntetiska ämnen? Det finns inte mycket bevis tillgängligt, men det finns några studier som har tittat på effekten av att använda katter feromoner som Feliway.

En studie från 2018 visade att användningen av Feliway minskade både aggression mellan katter och stressrelaterat beteende hos katter i hushåll med flera katter. Ägarna som deltog i studien fick dock också utbildning om kattbeteende och några grundläggande beteendejusteringar, så det är omöjligt att säga exakt hur stor direkt effekt feromonerna hade.

Se även  Blir katter ensamma utan andra katter?

Det finns flera symtom på ångest hos katter, men urinsprejning är både ett vanligt symptom och ett som ägare har svårt att hantera. En studie från 2011 visade att Feliway minskade frekvensen av urinsprutning efter fyra veckors användning.

Orsakerna till olämplig urinering varierade mellan katter, men en övergripande förbättring observerades hos de flesta katter. Det är dock återigen värt att notera att den bästa förbättringen sågs i gruppen med både feromonal input och beteendehantering.

Hundar använder också feromoner, och en intressant studie från 2020 tittade på användningen av feromoner i hushåll med både katter och hundar, med både katt- och hundferomoner. Feromoner från båda arterna ledde till förbättrade husdjursrelationer och minskad ångest hos både katter och hundar.

Dessa studier är alla extremt uppmuntrande att användningen av feromoner kan vara fördelaktigt för katter som lider av någon form av stress. Det är dock värt att notera att orsakerna till stress är många och varierande, och feromoner kanske inte är lämpliga för alla tillstånd. Det är alltid bäst att konsultera en veterinär om du har några funderingar kring din katt.

Läs också: 5 visuella tecken på en stressad katt och hur du kan hjälpa

När ska jag använda kattferomoner?

Stress hos katter kan få allvarliga konsekvenser för både hälsa och beteende och ska inte tas lätt på. Feromoner kan vara till stor hjälp för vissa katter, men svårare fall av ångest kan kräva intensiv beteendeterapi och till och med medicinering.

Om din katt verkar frisk och glad, men en potentiellt stressande händelse äger rum, som en fyrverkerishow eller ett besök hos veterinären, kan feromoner vara ett användbart ingrepp för att minimera din katts ångest.

Men om din katt visar mer uppenbara tecken på problem, som att spraya urin, överdrivet mjau, klia eller aggressivitet, är det alltid lämpligt att boka en kontroll hos veterinären. Detta är nödvändigt för att utesluta eventuella hälsoproblem och för att diskutera en pågående plan för din katt.

Återuppta

Katter använder feromoner (kemiska doftsignaler) för att kommunicera budskap till sig själva och andra katter. Dessa feromoner är nu syntetiskt framställda och tillgängliga som diffusor eller spray.

De kan vara användbara i en mängd olika situationer för att hjälpa din katt att känna sig lugnare, mer i samklang med andra husdjur och trygg i sin egen miljö. Det finns vissa bevis för att de är användbara för att ändra beteende, men de används bäst som en del av en bredare beteendeplan för mer allvarliga fall av stress hos katter.

Se även  Min katt åt ett kycklingben: borde jag oroa mig?

Läs också: Varför böjer katter på ryggen? Topp 8 anledningar

Vanliga frågor

Fungerar feromoner verkligen för katter?

Viss forskning visar att användning av syntetiska feromoner minskar stressrelaterat beteende och ångest hos katter. Men de är ofta bäst att använda som komplement till beteende- och miljöförändringar, särskilt i mer allvarliga fall.

Vad gör feromoner för katter?

Feromoner är doftmeddelanden och kan förmedla olika betydelser: komfort, säkerhet, förtrogenhet och anslutning, territoriella gränser och de kan till och med varna för fara. Att använda syntetiska feromoner som genereras för att framkalla känslor av lycka, säkerhet, förtrogenhet och komfort kan få katter att känna sig mer avslappnade i stressiga situationer och säkrare och mer tillfredsställda i hemmet.

Var ska jag spraya kattferomoner?

Detta beror lite på vilket problem du försöker hjälpa. I allmänhet kan oroliga katter dra nytta av en diffusor som sprider feromonerna i hela ditt hem så att deras hemmiljö är full av lugnande signaler. Om det finns en specifik trigger för din katts ångest, till exempel en kattsäng, kan du spraya syntetiska feromoner direkt på dessa föremål.

Kan människor lukta kattferomoner?

Nej, människor kan inte lukta kattferomoner. Katter använder ett speciellt organ (det vomeronasala organet) på taket av munnen för att känna av feromoner, som människor inte har. Alla katter kan tolka kattferomoner, men dessa är artspecifika.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. Mills, DS, Redgate, SE & Landsburg, G. (2011) ”En metaanalys av studier av behandlingar för katturinsprutning” PLoS One 6 (4)

 2. Mills, DS & Prior, R. (2020) ”Cats vs Dogs: Effekten av Feliway Friends och Adaptil-produkter i hushåll med flera arter” Front Vet Sci 7 (399)

 3. DePorter, T., Bledsoe D., Beck, A. & Ollivier, E. (2019) ”Utvärdering av effektiviteten av en lugnande feromondiffusionsprodukt kontra placebo för att kontrollera kattaggression i hushåll med flera katter: en pilotstudie.” J Feline Medsurgeon 21 (293-305)