Vad är skillnaden mellan en kanin, en kanin och en hare?

En kanin, en kanin och en hare går in i en bar, kan du skilja dem åt? I vardagligt språk kan det verka som att dessa tre ord kan användas omväxlande. Men det betyder inte att de faktiskt hänvisar till samma djur.

En kanin och en kanin är egentligen bara två namn för samma djur. ’Kanin’ är det erkända namnet för mer än 20 besläktade arter i samma släkte. ”Bunny” är bara en vardaglig term som används för samma art, särskilt när man hänvisar till en liten eller ung kanin.

En hare är en helt annan art än en kanin. Harar är större, med längre öron och bakben. Den största skillnaden är i deras tidiga livsstadier. Kaniner föds blinda och behöver veckor för att överleva på egen hand. Harar föds fullt utvecklade och redo att vara oberoende.

Trots skillnaderna i anatomi och beteende hos dessa två arter är de anmärkningsvärt lika. För att göra saken mer förvirrande är en jackrabbit faktiskt en typ av hare, och en bomullssvans har beteenden som är mer som harar än kaniner. Så vad är skillnaderna mellan dessa typer och hur vet du vilken som är vilken?

Kanin vs kanin

”Rabbit” är det korrekta och korrekta engelska ordet som används för att beskriva över 20 olika relaterade djurarter. Dessa arter inkluderar den europeiska kaninen, som är samma art som tamkaniner, samt ett stort antal vilda kaniner som lever i klimat och kulturer runt om i världen.

”Bunny”, å andra sidan, är en vardagsterm som inte har någon vetenskaplig innebörd. Med andra ord, ”kanin” är bara ett gulligt ord som folk använder för att kalla en kanin. Det här ordet används ofta när människor vill betona en kanins söthet, så det används oftare när man beskriver unga kaniner eller mindre dvärgkaninraser. Men ordet ”kanin” kan verkligen användas för att beskriva vilken typ eller ålder av kanin som helst.

Du kanske trodde att ”kanin” var ordet som användes för en kaninunge. Det låter som hur en valp används för en ung hund, så det verkar vara en logisk slutsats. Däremot har kaninungar ett annat namn. Precis som med katter kallas kaninungar för kattungar!

Var kommer ordet kanin ifrån?

Om ”kanin” inte är namnet på kaninungar, var kom då termen ifrån? Det är så annorlunda från ordet ”kanin” att det är svårt att föreställa sig hur det skulle kunna bli det allmänt kända smeknamnet.

Se även  Hane vs. kaninhonor: Vilka är bättre husdjur?

Det exakta ursprunget till ”kaninen” är svårt att spåra. Det finns två huvudsakliga teorier jag har upptäckt om hur ”kanin” och ”kanin” har blivit släkt.

  1. ”Bunny” kommer från det ursprungliga ordet för kanin. Det ursprungliga ordet som användes för ”kanin” på 1200-talet var ”coney” (uttalas listig just då). Ordet ’kanin’ dök inte upp förrän på 1300-talet och betydde ursprungligen ’kaninunge’. Omkring år 1800 användes ”kanin” oftare eftersom ”coney” lät som ett vulgärt ord som växte i popularitet. ”Bunny” kan därför ha sitt ursprung som ett alternativt sätt att uttala ”coney”.
  2. ”Bunny” kommer från ordet ”bun”, som ursprungligen betyder kanins svans. På 1600-1700-talet kan ”kanin” ha sitt ursprung från ordet ”bulle” på den skotska dialekten, som betyder ”hare eller kanins svans”. ”Rumpa” och ”kanin” användes som förälskelser för flickor och unga kvinnor på den tiden, så kan också ha använts för att beskriva söta kaniner.

Kanin vs. Hare

Kaniner och harar är det inte samma djur. Både kaniner och harar finns i familjen Laporidae och beställningen lagamorpha, så de två har många likheter, men de representerar olika släkten och arter. Alla harar tillhör släktet Lepusmedan kaniner representerar en handfull andra släkten i familjen lagamorpha.

Dessa två djur har många fysiska och beteendemässiga skillnader som hjälper oss att skilja mellan de två olika djuren. Även om de två är väldigt lika, kan du skilja dem åt.

bostad

I allmänhet kan harar hittas på mer torra platser än kaniner. Harar gräver sig inte ner under jorden, utan är ytbor. De söker skydd i grunda hål och buskar ovanför marken.

Kaniner gräver mycket. De bor i hålor och gräver underjordiska nätverk av tunnlar. Detta ger i allmänhet kaninerna mer skydd än sina harekusiner. Dock är bomullssvanskaniner ett undantag från denna regel. Liksom harar kommer dessa kaniner att leva och söka föda ovan jord och ges inte det skydd som underjordiska hålor ger.

Bebisar

Både kaniner och harar kan vara mycket produktiva. De har båda en relativt kort dräktighetstid och kan få ett stort antal kaninungar i en kull. Men det är där deras likheter slutar.

Den mest uppenbara skillnaden mellan kaniner och harar är skillnaderna i hur ungarna föds och vårdas. Harar har en längre dräktighetstid och deras bebisar föds med päls och ögonen öppna. Dessa bebisar kan snabbt klara sig själva i naturen. Detta är en nödvändighet för unga harar eftersom de inte har det skydd av en håla som unga kaniner har.

Se även  Kan man använda kattsand till kaniner? Säkra och osäkra alternativ!

Kaniner, å andra sidan, har bebisar som är små och hjälplösa. De är blinda, döva och kala. Det kommer att ta flera veckor för nyfödda kaninbebisar att vara redo att ge sig ut i världen och klara sig själva.

Kaniner Harar
Graviditet 31 42
Syn Blunda, blinda Öppna ögon
Ljud Stängda öron, döva Öppna öron
Obligation Hårlös Hårig
Oro Kräver många veckors skydd från vuxna kaniner Kräver lite vård och skydd från vuxna kaniner

Ätmönster

Kaniner och harar har mycket liknande dieter. I en svår situation med knappa eller begränsade resurser skulle de två djuren överleva på tillgänglig vegetation. Men när rikliga resurser finns tillgängliga kommer kaninernas och hararnas dieter endast att skilja sig något.

Harar väljer vanligtvis att äta grövre vegetation som rötter, bark, kvistar och knoppar. Alternativt föredrar kaniner vanligtvis mjukare vegetation. De äter gärna grönt, gräs och bladgrönt med ömma stjälkar.

Anatomi

Det kan tyckas att harar och kaniner är väldigt lika till utseendet. De har båda de långa ikoniska öronen och starka bakben, men de har vissa anatomiska skillnader.

Harar är vanligtvis mycket större än kaniner. Detta inkluderar deras totala kroppsstorlek, men harar har också större öron och fötter än en kanin. De enda undantagen är några tamkaniner som har fötts upp för att vara mycket stora. Vilda kaniner är i allmänhet mycket små.

Harar har också en mycket unik skalle. Förutom den distinkta formen har harar en kinetisk skalle som tillåter rörelse mellan några av benen som skallen består av. Syftet med detta är inte helt klart, men man tror att skallen hjälper haren att absorbera stöten från marken när de springer runt.

Vandrare och löpare

Kaniner och harar har olika tendenser när de konfronteras med ett rovdjur. Harar kommer att försöka fly. Kaniner kommer att försöka gömma sig.

Eftersom harar inte har skydd av underjordiska hålor, har de varit tvungna att lära sig att springa väldigt snabbt för att undkomma rovdjur. Den snabbaste kända hararten, jackkanin, kan nå hastigheter på 70 km/h. Även snabba kaniner når vanligtvis bara hastigheter på 30 mph.

Kaniner kan säkert springa, men deras främsta fördel är att de kan gömma sig. Eftersom kaniner har hålor de kan fly ifrån, är deras främsta försvar när de konfronteras med rovdjur att hitta ett sätt att komma tillbaka till sin håla och gömma sig, snarare än att springa långa sträckor.

Se även  Varför gräver kaniner hål? 5 huvudorsaker!

fällning

Både kaniner och harar har säsongsbetonade utgjutningsmönster. De kommer att odla en tjock päls för vintern och sedan en tunnare päls för sommaren. Harekappor ändrar dock oftast färg betydligt mer än kaninpälsar.

På vintern brukar kaniner få en päls som bara är lite ljusare eller gråare än sin livfulla sommarpäls. Å andra sidan blir harar (särskilt de som lever i kalla miljöer) oftast vita på vintern.

Gruppboende

I vardagen är beteendet hos kaniner och harar väldigt olika. Harar är mycket isolerade djur och tillbringar större delen av sin tid ensamma. De bor ovan jord och sköter sig själva. Att samarbeta med andra harar är sällan nödvändigt.

Vanligtvis kommer inte harar att umgås med varandra om det inte är dags att para sig, varefter de kommer att para sig. Det är också mycket sällsynt att se två harar slåss. Vanligtvis inträffar det bara när en harehona försöker låta en hane veta att hon inte är intresserad.

Kaniner, å andra sidan, lever i familjehålor och kan ha en mycket komplex social struktur. De lever tillsammans under jorden och bildar ett litet samhälle som är beroende av deras samarbete. Det finns vanligtvis en hierarki av kaniner som leder till den mest dominerande kaninen i livsmiljön.

Kaniner är också väldigt territoriella. Alla obesläktade kaniner som försöker inkräkta på livsmiljöns territorium kommer att attackeras brutalt.

källor:

  1. ”Kanin (n.)” Online etymologisk ordbok. https://www.etymonline.com/word/bunny.
  2. ”Coney (n.)” Online etymologisk ordbok. https://www.etymonline.com/word/coney.
  3. Cohen, Robert. ”Speed ​​of Rabbit från Hare.” Fysik boken. 2001, https://hypertextbook.com/facts/2001/RobertCohen.shtml.
  4. Langley, Liz. ”Vad är skillnaden mellan kaniner och harar?” nationella geografiska. 19 december 2014, https://www.nationalgeographic.com/news/2014/12/141219-rabbits-hares-animals-science-mating-courtship.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Relaterade frågor:

Varför är kaninöron så långa?

Som du kanske förväntar dig gör en kanins långa öron mycket för att förbättra sin hörsel. Deras öron spelar också en viktig roll för att hjälpa kaninen att reglera sin kroppstemperatur, vilket förhindrar värmeslag och hypotermi.

LÄS MER

Hur överlever kaniner vintern?

Vilda kaniner tål vintertemperaturer mycket bra. Deras tjocka, fluffiga päls gör det mycket lättare för dem att stå emot de kalla temperaturerna. Tyvärr måste dessa kaniner konkurrera om matresurser. Många vilda kaniner tar sig inte igenom vintern på grund av detta.

LÄS MER