Vad är syftet med ett fågelgömma? (Exempel + förklaring)

Under fågelskådning har du kanske undrat om fåglar skräms av vår närvaro. Medan fåglar i staden ofta inte är blyga för att vara i närheten av mänsklig närvaro, kommer fåglar på fältet ofta att vara lite mer skrämmande när de ser oss. Sedan byggde folk så småningom fågelholkar som vi ofta ser när vi är på en stig eller stig. Du måste ha tänkt: ”Vad är syftet med en fågelgömma?”. Jag var själv nyfiken först så jag gjorde lite research på nätet och det här är vad jag hittade:

Syftet med ett fågelgömma är att dölja närvaron av fågelskådare från fåglarnas upptäckt. Andra syften med fågelhudar inkluderar skydd mot dåligt väder, observation av fågeltak, förebyggande av miljöintrång, fågelutbildning och forskning om fågelbeteende.

Medan fågelhudar i allmänhet förhindrar att fåglarna upptäcks, skiljer sig de specifika syftena med fågelhudar beroende på vilken typ av fågelgömma. Om du vill lära dig mer om ursprung, sekundära syften och typer av fågelskinn, läs vidare för att lära dig mer!

Vad är fågelskinn?

En fågelgömma är ett skydd eller en struktur som ofta är kraftigt kamouflerad för att se ut som den omgivande floran för nära observation av vilda djur i allmänhet, men fåglar i synnerhet.

Vad är en fågelgömma?

Fågelskinn är nu vanligt förekommande i parker och våtmarker, som liknar ett skjul i en trädgård. Det har det oftast små öppningar, luckor eller fönster för observationsändamål.

Ursprunget till fågelskinn

Vi har nog sett hur fågelgömmor ser ut när vi går på stigar. De finns ofta i olika former och storlekar. Medan fågelhudar visar mycket variation i det aktuella sammanhanget, låt oss ta en titt på den ursprungliga skapandet av de första fågelhudarna.

Fågelgömmen eller kallad fågelblind i vissa områden härrör från människans primitiva framgång i jakten på grund av hennes förmåga att se såväl som att inte synas. I primitiva år, den jägare använde olika former av vegetation för att täcka och dölja, för att maskera sin närvaro från sitt byte.

I dagens moderna sammanhang har fågelskådare anpassat dessa lärdomar från jakt för fågelskådning! Fågelskådare, fotografer och djurlivskådare har historiskt sett ersatt rollen som primitiva mänskliga jägare-samlare. samtidigt som jag behåller spänningen i jakten.

Fågelskådare och fotografer behöver dock fortfarande behålla och tillämpa principerna för döljande för att fotografiskt ”fånga” fåglarna i deras ovanliga, mindre synliga beteende. Trots fågelskådares bästa försök att dölja sin närvaro med kamouflage-mönstrade kläder och neutrala och diskreta färgtoner, fungerar dessa inte alltid särskilt bra.

Se även  Vilka ljud gör fåglarna? (En biolog förklarar det i sin helhet!

Även om stadsfåglar kan vara vana vid mänsklig närvaro, är vissa fåglar mer skygga till sin natur och kan lätt bli oroliga och skrämda när de upptäcker mänsklig närvaro på sitt territorium. Vissa fåglar ser till och med närvaron av människor som ett hot, medan andra fruktar människors okända närvaro.

Fågelskådare och djurskådare runt om i världen har därför börjat använda fågelskinn. Med användning av de flesta fågelhudar kan fågelskådare nu gömma sig i dessa skyddsstrukturer för att observera deras beteende utan mycket upptäckt. Dessa ligger oftast i ett fågelområde som ofta besöks av fåglar.

Fågelskinn för skydd i dåligt väder

Du kanske eller kanske inte har upplevt dåligt väder när du var ute och tittade på fågel, men jag är säker på att du håller med om att ett fint härbärge kommer att göra alla gott när du tillbringar timmar med fågelskådning och anteckningar.

Fågelkojor med kraftigt taktak ger utmärkt skydd mot regn, snö eller extremt varma väderförhållanden.

Fågelskinn för fågelskådning

Medan de flesta fåglar kan hittas nära marken, finns det några fågelarter som tukaner och papegojor som häckar nära regnskogarnas tak. I djungler eller skogar kan det vara svårt för fågelskådare att observera fåglar som står för högt i träden.

I så fall är det klokt av fågelskådare att använda en tornkoja för att observera fåglar på högre höjder, som de i taket. Dessutom, på högre höjder, t.exlättare för fågelskådare att se fåglar på grund av ett större och öppnare utrymme för att fånga fåglar under flygning.

Fågelskinn för att förhindra intrång i miljön

Med många fågelskådare och fotografer som flockas till en viss plats med en högre täthet av fåglar, kan det bli miljöpåverkan. Fågelskådare som flockas till platser som fågelskådarattraktion i stort antal kan orsaka miljöskador och inkräkta på floran och faunan i området på grund av deras oavsiktliga nedtramp.

Således är fågelskinn en mycket användbar uppfinning för att ta emot fågelskådare som samlas i stort antal, inte bara för att ge fler gömställen, utan också för att minska skadorna på miljön.

Fågelhyddor för utbildningsändamål

Fågelhudar kan vara ett användbart verktyg för utbildningsändamål. Ses ofta i fågelskinn anslag och skyltar som ger en introduktion till fåglar som ofta ses i området och även andra bekvämligheter i området. Som sådan är fågelgömmer ett utmärkt utflyktsmål för både skolbarn och vuxna.

Se även  Säkert papper för fåglar: en praktisk guide + bord!

I några mer offentliga fågelgömmer sätts ofta kikare och bevarandeaffischer upp för att markera och uppmuntra bevarandet av hotade arter som besöker området. Dessa resurser är en utmärkt form av utbildningsmedium för allmänheten att helt enkelt njuta av naturen genom att observera både vilda djur och fåglar.

Fågelkojor för fågelbeteendeforskning

Fågelskinn är otroligt användbara vid studiet av fågelbeteende, särskilt i ornitologisk forskning (läran om fåglar). Vi ser ofta dess användbarhet under häckningsperioden när fåglar inte kan skrämmas att lämna boet helt.

Vilka typer av fågelskinn finns?

Fågelhudar är grovt indelade i två kategorier. Dessa är de permanenta och tillfälliga fågelhuden. Dessa två typer av fågelskinn varierar mycket och erbjuder olika nivåer av skydd, stabilitet, hållbarhet och höjd. Låt mig förklara mer:

Permanenta gömmor

Exempel inkluderar:

 • Gömmor på marknivå: Dessa gömmor är
 • Upphöjda hudar
 • Gropskinn
 • Gamarrestauranger eller utfodringsstationer

Dessa hudar är ofta dolda från både syn och ljud på grund av användningen av träd och vegetation som omger dem, vilket hjälper till att bryta upp hudarnas konturer och ofta mer kantig utsida.

Dessa skinn har vanligtvis flera andra överväganden. Permanenta skyddsrum är vanligtvis inte vända mot öster eller väster, eftersom de är av ringa värde för fågelskådare som vill observera fåglar tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Dessa gömmor är också byggda med tanke på att inte blockera flygvägar och fågelkorridorer så att konstruktion och människotrafik inte skrämmer bort fåglarna. Det är också viktigt att dessa typer av fågelskinn är placerade i vinden från fåglarnas häckningsplatser, eftersom människodoft lätt kan bäras med sig i vinden, vilket gör fåglarna oroliga.

Tillfälliga skyddsrum

Exempel inkluderar:

 • Fotografiska skinn
 • Upphöjda hudar
 • Mobilskal: Fordonsskinn och Båtskinn
 • Ovanliga skinn och luftballonger

Dessa skinn är tillfälliga och kan bara pågå under en kort tidsperiod. De är vanligtvis mycket bärbara och demonterbara och innehåller vanligtvis föremål som är tillgängliga från miljön såsom stenar, buskar och kvistar. Dessa ger inte lika mycket skydd mot dåligt väder och mindre syn, lukt och buller för fåglar jämfört med permanenta skinn.

Varför ska man använda ett fågelskinn som fågelskådare?

Fågelhuden erbjuder en utmärkt fördel för fågelskådare som vill hålla sig gömda medan de njuter av sitt favoritsysselsättning. Den erbjuder fantastiskt fågelskydd, syn-, ljud- och doftdetektering, så att du kan slå läger i den i timmar innan du tar den vackra bilden av den sällsynta fågeln som du alltid velat bocka av på din livslista!

Se även  Kan fåglar dricka poolvatten? [ANSWERED! + Other FAQs]

Slutgiltiga tankar

Medan det primära syftet med en fågelgömma är att gömma sig, är det intressant för oss att upptäcka de många andra sekundära syftena med en fågelgömma också. Låt oss från och med nu dra full nytta av dessa strukturer längs leden som vi regelbundet besöker! Mycket fågel/fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!