Vad äter grisar?

Grisar blir ett vanligt husdjur nuförtiden. Fler människor börjar bli intresserade av husdjursgrisar på grund av den positiva feedback de får som ett alternativt husdjur. Innan du tänker på att springa och skaffa en gris är det första steget att utbilda dig själv om det.

Vad äter grisar? Grisar kan äta nästan vad som helst, de är trots allt allätare. De äter en mängd olika frukter och grönsaker, de äter också skräp, metallskrot, matrester, ruttnande mat, bortskämd mat och till och med ruttnande kadaver av andra djur. Grisar är inte kräsna och kommer att acceptera allt som erbjuds dem.

Detta är det ”opportunistiska” beteendet hos grisar. Så länge de tror att det är ätbart, kommer de att konsumera det. Deras kroppar är gjorda för att hantera nästan alla typer av mat som kommer in i deras system.

Grisar har också utvecklat sina egna matpreferenser. Även om de äter nästan vad som helst, betyder det inte att de gillar det. De tycker helt enkelt att de inte ska vara kräsna med mat.

De flesta grisar sägs älska kokt broccoli, mörkgrön sallad, rödbetor, vindruvor, apelsiner, grapefrukt, meloner, urkärnade persikor, urkärnade körsbär, urkärnade aprikoser, kokt potatis, alla squash, pumpor, jams, zucchini, grönkål, tomater, mangold, morötter, äpplen ärtor, gurka och spenat.

Eftersom grisar har sina egna preferenser kommer de också att ha sina egna tycke och smak, ogillar och ”hatade” mat.

Det finns också viktiga punkter att komma ihåg om vissa livsmedel med tanke på grisens ålder innan de utfodras.

Varje gris kan ha olika smak, så om din gris inte är alltför exalterad över en godbit du har bjudit på, försök igen med ett annat alternativ. Det har du redan med listan ovan bred utbud av val att välja mellan!

Mat är en viktig del av vardagen för alla levande varelser och det är viktigt att prioritera en hälsosam kost. Det finns vissa livsmedel som kan vara ohälsosamma för din gris och bör undvikas så mycket som möjligt.

Några grisar att mata

Precis som människor behöver grisar en balanserad och hälsosam kost för att hålla sig i form. Detta är en viktig påminnelse för djurägare eftersom FETMA blir ett av de vanligaste problemen hos husdjursgrisar.

Det bästa valet av grisfoder är en äkta sidfläsk som kan erhållas från fjäderfäaffärer, djuraffärer och över internet.

Fläskbitar görs vanligtvis med rätt vitaminer och näringsämnen som en genomsnittlig gris behöver. Genom att mata rätt mängd matfoder får de omedelbart den balanserade näringen de behöver!

GRISAR NJUT AV GRISAR

Vi vill glädja våra grisar och belöna dem med rätt godsaker, speciellt när vi tränar dem. Så vad är det för välbekanta godsaker som grisar älskar? Efter research lyckades jag komma på den här listan!

 1. PBB Cheerios
 2. Bakade ostchips
 3. popcorn (tänk att titta på en film och dela popcorn med din kompis!)
 4. Bite storlek strimlat vete
 5. Vindruvor

Källa: https://potbelliedpigstlc.wordpress.com/2010/10/22/5-best-treats-for-pot-belly-pigs/

Du kanske kan lita på den här listan för att potträna din gris. Jag är säker på att de kommer att uppskatta åtminstone en del av det.

GRIS ÄTER GRÄS, RÖTT OCH INSEKTER

En vanlig gris betar på gräs, gräver marken för att leta efter ätbara rötter och ”jagar” efter icke-giftiga insekter.

Grisar kommer instinktivt att veta vad som är farligt för dem att äta som giftiga svampar och kommer att besluta sig för att undvika sådana saker.

Att låta din gris äta gräs som inte har kommit i kontakt med kemikalier och leta efter mat på en fastighet med färsk, naturlig jord är helt säkert och okej.

Vill du ha mer information om vad du ska mata din gris? Du kan läsa vår artikel exklusivt tillägnad grismatning här.

Se även  10 sätt att hålla grisar varma på vintern

VATTEN OCH DRYCKVANOR

En genomsnittlig gris dricker 5 till 10 liter vatten varje dag! Förutom att veta vad de ska mata är det också viktigt att veta hur mycket vatten de behöver.

Dräktiga grisar eller morsgrisar kan behöva dubbelt så stor mängd för att producera både tillräckligt med näringsämnen för sin kull (smågrisar) och tillräckligt med mjölk.

Grisar har svårt att hålla sig varma eller svalna på grund av deras oförmåga att svettas. De har svettkörtlar, men det är inte så funktionellt som det borde vara.

De flesta grisar har inte heller tillräckligt med hår för att hjälpa dem att anpassa sig till temperaturen!

Det är därför du ger din gris rätt mängd vatten som dina grisar behöver för att hålla dem friska.

Vilka grisar man INTE ska mata

Att vara en icke-kräsen ätare kan också ha sina egna nackdelar. Eftersom grisen vanligtvis inte bryr sig om vad den äter, kan den omedvetet konsumera ohälsosam mat.

AVVISAD MAT

Som husdjur kommer grisar att lära sig att vara mer bekväma med att uttrycka sin avsky för vissa produkter eller livsmedel. Här är listan över de kända ”livsmedel som avvisats” av en majoritet av grisarna.

 • Rå broccoli
 • Aubergine
 • Groddar
 • Paprika
 • sparris
 • kronärtskockor
 • Kål
 • Blomkål
 • Lök
 • Majsskal

Observera att om dina grisar gillar några av dessa livsmedel, oroa dig inte. Vissa grisar kanske eller kanske inte gillar maten på den här listan, men den är fortfarande helt säker att konsumera.

MATNING AV KÖTT REKOMMENDERAS INTE

Även om grisar är allätare, har de flesta domesticerade grisar en specifik begränsning för vad de inte kan äta. Grisar ska inte äta kött, det rekommenderas inte och ägare ska inte mata sina grisar med kött.

Det är inte begränsat till bara kött. Köttprodukter och andra livsmedel som har kommit i kontakt med kött bör till varje pris undvikas.

Detta inkluderar också matavfall, bageriavfall, restaurangavfall och obehandlade använda matoljor och fetter.

VARFÖR KAN INTE GRISAR KONSUMENTERA KÖTT

Det enklaste sättet för grisar att bli sjuka eller smittade är att äta kött.

Fruktansvärda virusutbrott som hände tidigare började hos grisar. Grisar kan bli infekterade med zoonoser.

Zoonoser är virus som kan överföras till människor.

I vissa områden eller stater kan det redan anses olagligt att tillåta din gris att äta kött på ett oansvarigt sätt.

Ökändt kända virus som har tagit sig in i världsnyheterna efter att ha tagit hundratals eller fler oskyldiga liv listas nedan.

 • Mexikansk influensa (H1N1-virus)

Detta virus är dödligt för alla åldrar. Det kan se ut som en typisk feber, men när den väl blir dålig kan den vara dödlig till döden.

 • Fot och munsjukdom

Orsakar svår feber, inflammation, aptitlöshet, ont i halsen, depression och smärta i tungan eller tandköttet, röda utslag på handflatorna och fotsulorna och irritabilitet hos spädbarn eller småbarn.

Nästan alla känner till eller har hört talas om dessa virus och bör tänka på hur riskabelt det kan vara. Ett stort hot kan elimineras bara genom att följa några enkla råd.

Mata inte kött till din gris.

UNDVIK RESTER ELLER FEL MAT

Även om grisar är kända för att vara en ”mage av stål(vilket betyder att de kan äta och få i sig nästan vad som helst utan att bli sjuka eller må illa), det är fortfarande säkrare att hålla sig till god mat.

Vi bör inte förlita oss för mycket på deras naturliga förmåga att tolerera alla typer av mat. Bara för att de KAN äta vad som helst betyder det inte att vi måste mata dem bokstavligen vad som helst.

Vad en gris äter påverkar deras tillväxt, reproduktion, hälsa, beteende och hela livslängden.

Se även  Blir grisar kalla?

Vänligen mata inte dina grisrester eller bortskämda foder.

UNDVIK ATT MATNING GRISINGAR MED FÖRLORAD FRUKT/FODER

För vuxna eller vuxna grisar är det säkert att äta nästan vilken frukt som helst och utgör inget hot. Däremot kan unga grisar eller smågrisar vara i riskzonen om de får i sig frön.

Det kanske inte orsakar ett kritiskt tillstånd, men det är ändå bättre att vara säker än ledsen.

Ta inte för stora risker när det kommer till hälsa, för allt som kan vara farligt kan när som helst bli dödligt.

Det har förekommit incidenter med smågrisar som kvävts och några hade problem när fröet var tillräckligt stort för att störa olika kroppsfunktioner, vilket resulterade i olika problem.

UNDVIK SVAMP

De flesta grisar kommer instinktivt att veta om maten är giftig eller inte. Men det blir en annan historia när maten överlämnas till dem av deras vaktmästare eller betrodda personer.

Eftersom de är bekväma med vad deras vårdgivare eller betrodda personer kommer att ge dem, kanske de inte ens tänker två gånger på att äta maten som de har framför sig.

Om du råkar se några svampar runt omkring och bestämmer dig för att du vill ge dem till din gris som en godbit rekommenderar vi starkt att du undviker vilda svampar eftersom det finns många typer av giftiga svampar.

UNDVIK ANNAT HUSDJURSFODER

Det finns fall där grisägare matar grisar med hundmat, kattmat och annan mat som inte är lämplig för grisar.

Varje levande djur har olika kroppstyper, funktioner och behov.

Därför rekommenderas det starkt att utfodra din gris med rätt och lämpligt foder för att undvika att bli sjuk!

Grisar kommer fortfarande att äta fodret och kan överleva även om de saknar rätt näringsämnen, men det kan leda till en svagare kropp och ett mindre stabilt immunförsvar.

VIKTIGHETEN AV RÄTT NÄRING

Så länge du tar väl hand om din gris kan du garantera att den kommer att leva ett bra och hälsosamt långt liv. Du löper inte heller risken att bli smittad av någon sjukdom.

Det är en win-win-situation för alla. Grisarna håller sig friska, deras ägare eller vårdare håller sig friska och människorna runt deras ägare och vårdare håller sig också friska.

Ett misstag kan starta en kedjereaktion, därför har vi haft en djupgående diskussion om vad du bör och inte bör mata dina grisar.

Ett välmatat husdjur kommer att producera en bra mängd liter (smågrisar) och om de föds upp som boskap avsedda att säljas kommer de säkert att få ett bra pris.

Vad är den förväntade livslängden för en genomsnittlig gris?

Den förväntade livslängden för en genomsnittlig eller domesticerad gris är 15 till 20 år. Detta är en lång tid jämfört med deras vilda motsvarighet som bara lever 4 till 8 år.

Medan den populära husdjursrasen ”minigrisar” sägs ha kortare livslängder på grund av sin komplicerade och selektiva avel, hävdar många grisägare att deras husdjur levde upp till 15 år och längre.

Denna information leder oss till slutsatsen att det finns tillfällen då de kan leva längre än sin förväntade livslängd så länge de är friska och älskade.

Att mata dem väl kommer till stor del att bidra till deras livslängd, så se till att ta anteckningar om vad du har lärt dig från den här artikeln.

Anmärkningsvärda matvanor hos grisar

Även om grisar framställs som ”giriga” och används för att representera en negativ symbol, är grisar verkligen inte så ”giriga”, men de har en tendens att slösa mat.

När de väl är mätta och känner att magen är mätt men det fortfarande finns några foderbitar kvar kan grisar, speciellt smågrisar, leka med dem!

Se även  Hur tar grisar hand om sina ungar?

De kan rulla runt i maten eller göra en röra av vad som helst.

Det är lämpligt att använda en skål där maten och vattnet inte lätt kan falla omkull för att undvika att behöva städa upp om de snubblar över skålen eller avsiktligt leker med den.

Det bästa sättet att fixa denna lekvana är att begränsa mängden mat som ges vid matningstillfället.

Det finns ägare som bara slänger mycket mat i matskålarna för att de inte ska behöva fylla på dem senare.

Detta kommer att skapa problem för dessa ägare. För att göra det enkelt, se hur mycket mat grisen kan äta och lägg tillbaka resten eller spara det så att de kan äta senare.

Förutom att förhindra röra kan det också hjälpa ägare att spara pengar på kostnaden för att utfodra sina grisar.

Onormalt ätbeteende

Det har förekommit alarmerande fall av grisar som attackerat och medvetet kannibalisera varandra. Det finns en specifik forskning och studie om det, men det är verkligen inte vanligt beteende.

Grisar kan äta fläsk omedvetet, men att avsiktligt och våldsamt attackera medgrisar är ett ovanligt fall.

Detta har bara hänt i naturen och tamgrisar har ännu inte betett sig så här eller inga liknande incidenter är kända för tamgrisar.

Teorier tyder på att det kan bero på svält eller psykiska problem.

Om din gris beter sig misstänkt, ta honom till veterinären omedelbart.

Grundläggande svinhälsovård

För att säkerställa ett hälsosamt och långt liv för din gris är det viktigt att låta dem genomgå en årlig medicinsk kontroll för att säkerställa att de inte har ätit något som kan kontaminera dem.

De ska också trimma eller underhålla hovar, naglar och betar, vilket kan vara viktigt.

För mer information om grisvård har vi en användbar artikel för dig. Läs vår artikel här.

RELATERADE FRÅGOR

 • Äter grisar sina egna avföring (bajs)?

Ja, grisar äter till och med sina egna avföring (bajs). Detta är vanligt beteende hos andra bytesdjur som kaniner.

Vanligtvis, om de normalt äter naturlig och hälsosam mat, kommer deras avfall fortfarande att innehålla bitar av dessa näringsämnen och det kommer att vara säkert för dem att konsumera.

Men så länge som andra livsmedel och alternativ finns tillgängliga kommer de att välja de mer ätbara matarna framför sitt eget avfall.H

 • Är grisar farliga?

Nej, i allmänhet är tamgrisar vanligtvis vänliga eller neutrala till den grad att du till och med kan låta dem komma nära barn.

De är väldigt lika hundar i beteende.

Även om de är kapabla att bita händer detta sällan och förmodligen bara när de skadas, misshandlas eller hotas.

Grisar är bytesdjur och föredrar att fly snarare än att själva vara i fara eftersom det är för riskabelt. Deras enda sätt att bekämpa är att attackera med sina betar om de har dem och bita om de kan nå dem.

Deras aggression kan också bero på typen av ras. Eftersom de flesta raser nu är domesticerade är det inte många som är farliga.

Ibland kan det också bero på deras ålder eller hur de är uppfostrade.

Smågrisar som har vuxit upp ensamma utan social interaktion är ofta ovänliga mot människor och till och med andra grisar. Äldre grisar kan också vara lite aggressiva när det kommer till att ha en alfahane.

Dock, en annan anledning till att de kan vara ”farliga” är om de är sjuka eller bär på en sjukdom.

Därför är det viktigt att få dem medicinskt kontrollerade och även vaccinerade.