Vad behöver kaniner i sin bur?

Innan jag bestämde mig för att skaffa en kanin för att hålla mig sällskap gjorde jag mycket research.

Jag ville försäkra mig om att mitt hem var kaninsäkert och att jag var redo för åtagandet att äga en kanin genom att veta och förstå vad som var inblandat.

En del av min förberedelse var att förse min kanins bur/penna med alla saker som en kanin behöver för att kalla sitt inhägnad hem.

Om du är en kaninägare för första gången är den här artikeln för dig! Här är allt du behöver veta om vad en kanin behöver i sin bur.

När du sätter upp din kanins bur, se till att din kanin har gott om utrymme att röra sig på.

Ställ sedan upp en mysig, mörk och välventilerad sovplats, en kattlåda med kattsand, sängkläder, höautomater med hö, vattenskålar eller flaskor fyllda med vatten och utspridda leksaker.

Du matar din kanin två gånger om dagen, så din kanin behöver en matskål med välsmakande kibbi och gröna bladgrönsaker. Din kanin kan också behöva en kaninkompis om du inte har tillräckligt med tid att spendera med din bulle.

Innehållet i en kaninbur: vad behöver en kanin?

Detta är precis vad du behöver i en kaninbur. Jag har lagt till vad föremålet är (om relevant), vad du behöver det till och om det är ett måste eller valfritt.

I din kanins bur behöver du:

1. En sovplats

En plats att sova för din kanin är ett måste. Hur skulle du känna om du inte hade en trevlig och säker plats att sova i?

Det finns flera alternativ när det kommer till sovplatser för din bulle, och så småningom kan du behöva prova några för att se vad din kanin kommer att gilla.

Viloytan ska vara tillräckligt stor för att din kanin ska passa bekvämt.

Min husdjurskanin (Miss Cotton Tail) kan sträcka ut sig åt alla håll i sin sovplats och hon kan även stå upprätt utan att vara rädd för att hennes öron ska röra vid toppen av buren.

Jag såg till att sovplatsen är mörk, välventilerad och mjuk. Jag vände bara en kartong och gjorde ett tillräckligt stort hål i sidan för att Miss Cotton Tail lätt skulle kunna ta sig in och ut ur den.

Min kanin gillar att sova med en mjuk handduk, men innan du ger din kanin en handduk eller filt, se till att han inte tuggar på den.

Du kan fodra sovdelen med extra sängkläder så att din bulle nästan kan gräva ner sig i sängkläderna för att göra den skön, mysig och mjuk.

Eller så kan du köpa en giftfri, miljövänlig vävd gräsmatta som din bulle kan vila eller tugga på.

2. Sängkläder

Sängkläderna är faktiskt valfria, eftersom det beror på var du placerar din kaninbur. Under sommaren gillar Miss Cotton Tail att chilla på plattorna eftersom det hjälper henne att svalka sig.

På vintern har jag en matta som jag lägger ovanpå plattorna, sedan lägger jag ner några handdukar och filtar så att min kanin kan gräva och värma upp när hon vill.

Jag gillar inte hö som sängkläder, för då bajsar min kanin bara där hon äter. Om jag använde återvunnet strimlat papper skulle hon använda hela buren som sitt personliga badrum, vilket gjorde städningen till en mardröm.

Se även  Vad är skillnaden mellan kanin och kanin? Enkel förklaring!

Du kan inte låta din kanin ströva runt på kablarna till en kaninhyd då detta skadar deras känsliga fötter och kan leda till ömma hälar.

Sängalternativ för din bur inkluderar:

 • Strimlat papper eller tidning med giftfritt bläck
 • Ugnstorkat aspspån
 • Kartong
 • Gamla handdukar eller lakan
 • Pappersgranulat
 • Ugnstorkade tallspån
 • Sugrör

3. Hömaskin

Jag gillar en bra höautomat till min kaninbur. Detta säkerställer att min kanin inte äter hö där hon gör sina affärer, så att höet förblir urin- och bajsfritt.

Jag har till och med två till tre höautomater – en vid min kanins kattlåda, eftersom kaniner gillar att äta när de går i pott, en i buren och en i boxen.

Detta säkerställer att min kanin har tillgång till hö hela dagen, och jag kollar även några gånger om dagen för att fylla på höautomaterna vid behov.

4. Hö

Din kanin behöver tillgång till högkvalitativt hö hela dagen lång.

Att äta hö håller deras ömtåliga matsmältningssystem i gott skick och gör att tänderna slits av när de tuggar eftersom dessa är benägna att växa över och orsaka hälsoproblem.

Du behöver lusernhö för en ung kanin, och ibland behöver en äldre kanin också alfalfa på grund av ett hälsoproblem.

Men generellt sett bör vuxna kaniner äta mest timotejhö, men du kan blanda detta med fruktgräshö, ängshö, svingel, rajgräs, kärr, blågräs, havre eller örthö.

5. Matare

Tekniskt sett finns matskålen bara i din kanins bur om du ger din kanin deras läckra bladgrönsaker, örter och gröna två gånger om dagen.

Men en god matskål är ett måste.

Det finns många alternativ, och du kan – i allmänhet – välja ett:

 • Tuggtålig matskål i keramik
 • En tippsäker matskål så att din smörgås inte kan välta sin skål medan du äter
 • En skjut-och-låsskål som fästs i buren och hjälper till att eliminera matsvinn och matavfall

6. Kaninmat

Två gånger om dagen, tidigt på morgonen och på kvällen, lägg till mat till din husdjurskanin.

Det hö din kanin tuggar under dagen räknas inte som ”mat”, även om höet tuggar också tjänar viktiga syften.

Men om din kanin bara äter hö och inget annat kommer dess näringsbehov inte att tillgodoses.

Så vad kan du mata din kanin?

Du bör mata din kanin högkvalitativa kaninvänliga pellets och bladgrönt.

Min två kilo tunga dvärgkanin behöver minst en kopp bladgrönt om dagen. Så jag delar detta på mitten, vilket betyder att min smörgås får ½ kopp bladgrönt med örter på morgonen och ½ kopp på kvällen.

Jag matar inte min kanin med samma bladgröna dag efter dag; Jag gillar att växla mellan de två till tre sorters grönsaker jag matar henne per dag.

Jag matar även mina kaninpellets tillsammans med bladgrönt.

En två-kilos kanin bör matas med två matskedar pellets per dag. Återigen delar jag denna mängd på hälften så att min kanin får en matsked kibble på morgonen och en matsked på kvällen.

7. Vattenskål

En vattenskål är ytterligare ett måste, och du behöver minst två till tre vattenskålar för att säkerställa att din bulle har tillgång till rent dricksvatten varje dag.

Se även  Kan jag mata min kanin innan jag steriliserar?

Jag valde en vattenfontän till min kanin så att vattnet kan röra sig och hålla sig fräscht hela dagen. Men du kan också tänka på tuggtåliga vattenskålar av plast eller keramik eller en skjut-och-stäng-behållare.

Se till att skålen inte är för djup eller för stor för att din kanin ska ha problem med att dricka eller simma oväntat.

Vissa pälsföräldrar gillar att ge sin kanin en vattenflaska istället för en skål att dricka ur, så se vad din kanin föredrar.

8. Vatten

Din kanin behöver rent dricksvatten hela dagen. På sommaren kan din bulle dricka mer, så kontrollera din kanin regelbundet för att fylla på vattenskålarna eller vattenflaskorna.

Om du bor i ett kallt område under vintern kan vattnet frysa, vilket hindrar din kanin från att möta sina hydreringsbehov.

Så det handlar om att kontrollera din kanins vatten och även se till att den dricker tillräckligt. Om din kanin inte dricker tillräckligt med vatten, övervaka situationen och försök ta reda på varför den dricker mindre.

Lägg till några örter för att försöka övertala dem att smaka på det fina vattnet, eller ta med din bulle för en veterinärkontroll.

9. Kattlåda

Kaniner är smarta nog att lära dem att använda kattlådan. Du behöver mycket tålamod och godsaker eller beröm för att belöna din bulle.

Placera kattlådan där din kanin tycker om att avlasta sig själv, men du kommer att upptäcka att du behöver minst två kattlådor per kanin.

Så jag placerar en kattlåda i hörnet av min kanins bur och den andra i lekområdet.

Se till att din kanin lätt kan hoppa in och ut ur kattlådan.

10. Strö

Kattlådan behöver naturligtvis kattsand. Välj aldrig klumpande kattsand eller de flesta kattsand som är kattvänliga, eftersom de kommer att vara skadliga för din kanin.

Kaninvänliga kullar som du kan använda till kattlådan inkluderar:

 • Strimlat papper
 • Ugnstorkat aspspån
 • Pappersbaserad kattsand
 • Pelleterad halmströ
 • Sugrör
 • Komprimerade vedspispellets

11. Leksaker

Din kanin behöver massor av leksaker för att underhålla honom.

Att leka med leksaker kommer också att hålla din bulle fysiskt aktiv och mentalt stimulerad så att de inte blir uttråkade och engagerar sig i destruktivt beteende.

När du väljer leksaker till din kanins bur, kom ihåg att leksakerna ska vara kaninvänliga och säkra.

Kaniner kommer att tugga på vad som helst och du vill inte att din hårboll får i sig något skadligt.

Du kan välja att köpa leksaker till kaniner, göra dem hemma eller helt enkelt använda föremål runt huset.

Ibland gillar jag att skämma bort Miss Cotton Tail med leksaker jag köper på nätet, men jag är försiktig eftersom min kanin ibland förstör sådana leksaker på mindre än ett dygn.

Spela efter din kanins naturliga styrkor och behov när du väljer leksaker till din kanin. Din husdjurskanin behöver gräva, tugga, hoppa, hoppa, springa, klättra, gräva och föda.

Roliga leksaker för din kanin i sin bur eller bur är:

 • Halmkorgar
 • Gräsmattor
 • Rulla toalettpapper
 • Tjocka kartongark eller lådor
 • Bruna papperspåsar
 • Halmunderlägg
 • Handdukar och filtar
 • Bitar av obehandlat trä
 • Pilkvistbollar eller tuggpinnar
 • En grässtuga eller två
 • Tunnlar
 • Aktivitetstabeller
 • Pimpsten leksak stenar
 • Handtag bollen
 • Mobila leksaker
 • Gömslott
 • hinderbana
 • Skrapande inlägg
 • Pusselleksak
Se även  Vilken kanin ras fäller minst?

12. Sällskapskanin

Som ett socialt djur behöver kaniner mycket interaktion. När en kanins sociala behov tillgodoses, se till att din bulle inte blir uttråkad, deprimerad, destruktiv, hyperaktiv eller ensam.

Din kanin kan knyta an till dig, och om du har tillräckligt med tid att leka med din kanin under dagen behöver du ingen sällskapskanin.

Men om du är upptagen med jobbet eller är borta under en längre tid, rekommenderas det att du skaffar en andra kanin så att din första kanin kan få en lekkamrat.

Att binda ihop två kaniner är en tidskrävande process, men ack så värt det, så att din kanin kan bli som lyckligast.

13. Tillräckligt med utrymme

Så tekniskt sett inget du ska lägga i kaninburen, utan en viktig hänsyn till din kaninbur och något din kanin behöver är gott om plats att röra sig på.

Kaninburen eller buren du väljer ska vara tillräckligt stor för din bulle och allt du behöver lägga i den.

Minsta rekommenderade storlek för en enda kaninbur är 12 kvadratfot, men dina utrymmeskrav beror på hur stor din kanin är eller hur många kaniner du äger.

Jag tycker alltid att mer är bättre, och du kan inte gå fel om din kanin har gott om utrymme att röra sig på.

För lite utrymme kommer att få din kanin att känna sig instängd och instängd.

Som ett resultat kan de bli uttråkade, stressade, deprimerade och kan bli sjuka. Din bulle kan också försöka fly om utrymmet är för litet för dem.

Om du kan, se till att lägga till en motionslöpning för kanin i kaninburen. Löpningen bör vara minst 32 kvadratfot, nästan tre gånger storleken på din kanins livsyta.

Du kan placera de flesta leksakerna i träningspennan, samt en kattlåda, vatten i en vattenflaska eller skål, sängkläder om golvet är tråd eller för hårt och hö i en höautomat.

Sista tankar om vad en kanin behöver i sin bur

En kanin behöver en hel del saker i sin bur, koja eller livsrum.

Därför vill jag hellre ha ”för mycket” plats för min kanin än för lite. Och det ”för mycket” utrymmet är vanligtvis lika med tillräckligt med utrymme eftersom jag inte är en kanin och min bulle inte kan berätta för mig vad hon behöver.

Berika din kanins miljö med föremålen på min checklista och se till att bara lägga till kaninsäkra föremål i din kanins bur.

Ha kul med att dekorera din kaninbur och gör den till en plats där din kanin verkligen kan ringa hem.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Hur rengör man kaninbur? Den rätta vägen!
 • Är det grymt att hålla en kanin i en bur?
 • 10 tips för att förhindra att en kaninbur luktar illa
 • Hur isolerar man en kaninhydda (invändigt och utvändigt)?
 • Hur gör du din kaninbur säker från rävar?
 • Hur blir man av med hutchfläckar på en kanin?
 • Kan kaniner lämnas ifred?