Vad betyder det när en katt skriker?

Katter kan göra alla möjliga olika ljud, men som tur är hör vi inte skrik för ofta. Detta kan göra det ännu mer läskigt om det händer!

Snabb överblick

01

En katts skrik är ett långt, högt gnällande ljud som kan ha flera betydelser.

02

Katter kan skrika på grund av smärta eller rädsla, som en varning att hålla sig borta, under parning, eller ibland om de har vissa medicinska tillstånd som demens eller hypertyreos.

03

Om din katt skriker och du inte kan ta reda på orsaken, boka tid med din veterinär för att få din katt utcheckad.

Ibland skriker katter av smärta eller rädsla, och ibland finns det mindre oroande skäl för katter. Vi diskuterar om du ska rusa din skrikande katt till veterinären och vad de möjliga orsakerna kan vara.

Olika ljud katter gör

Medan alla småbarn kan berätta för dig att ”katter jamar”, kommer kattälskare överallt snart att säga att det inte är allt de gör. Även om kattmjauer är ett vanligt ljud som katter gör när de kommunicerar med människor, kan de också göra ett antal olika ljud.

När en katt är rädd, inkluderar deras ljud väsande, spottande och morrande. Spinnande och brummande är i allmänhet ljud av belåtenhet, medan kvittrande, ryckningar och pladder är ljud av spänning. Vissa katter är kända för att vara mer ”pratsamma” än andra – siameser är en ras som är känd för sina vokaliseringar.

En katts skrik låter inte som ett mänskligt skrik, men det är helt klart ett skrik. Det är ett avlångt, högt gnällande ljud som har flera betydelser, som vi kommer att diskutera mer i detalj nedan.

Läs också: Varför ylar din katt på natten och hur får man det att sluta?

Vad betyder det när en katt skriker?

Om din katt skriker, vet du vad jag menar när jag säger att det är ett hemskt ljud. Det finns ett antal vanliga orsaker till att din katt kan skrika, och du bör vara uppmärksam på deras beteende och kroppsspråk för att ta reda på vad som händer.

1. En varning

En rädd katt kan skrika som en varning att inte närma sig.

Den förmodligen vanligaste orsaken till att en katt skriker är när en rädd katt skriker som en varning. Din katt säger ”gör inte det”, ”kom inte nära” eller ”jag kommer förmodligen bita om du rör på dig.” Den här varningen är till hjälp.

Kattstrider kan vara förödande för katter, vilket resulterar i skador som tar månader att läka eller, i det vilda, blir dödliga. Katter vill till varje pris undvika fysiska slagsmål. Detta skrik fungerar som en sista varning innan attacken.

Du kan se om din katt skriker för att hon är rädd eftersom deras kroppsspråk kommer att vara en död giveaway – krökt rygg, tillplattade öron, sänkt kropp och spänningar är alla tecken på att din katt ger en varning.

Läs också: Varför biter min katt mig när jag klappar henne?

2. Smärta

Om en skadad katt skriker av smärta är det mycket allvarligt och bör omedelbart behandlas av en veterinär.

En möjlig orsak till att katter kan skrika beror på smärta. Om din katt kommer in skrikande eller ser ut att vara skadad, ta honom till veterinären direkt. Många skador är tillräckligt allvarliga för att få katter att skrika.

Möjligheterna inkluderar en bilkollision eller en aorta-tromboembolism, som båda är nödsituationer. Om din kattunge skriker när du använder kattlådan är detta också en nödsituation, eftersom det kan vara ett tecken på en urinvägsblockering, som kan vara dödlig.

Läs också: Kattens bakben kollaps: orsaker, symtom och behandling

3. Söker en partner eller parning

Katter som inte har kastrerats eller kastrerats kan skrika som en del av parningsbeteendet.

Ospaterade (hela) katter, både hanar och honor, kan skrika när de letar efter en kompis. Katter kan också skrika under parning. Detta är känt som caterwauling!

Om din unga kattunge först börjar skrika och hon inte har blivit steriliserad, är hon förmodligen brunstig. Du måste boka tid för sterilisering för att förhindra oönskade kullar.

Läs också: Varför jamar katter innan de använder kattlådan?

4. Förvirring

Förvirrade katter kan göra överdrivet mjauande ljud. Detta är ofta fallet om en katt har demens (kognitiv dysfunktion), hypertyreos eller högt blodtryck, vilket kan få katter att skrika. Dessa är vanligare hos äldre katter, så om din äldre katt börjar skrika är det definitivt värt att ta dem till veterinären.

Läs också: De 7 bästa kattlådorna för äldre katter

Varför skriker katter på natten?

Katter som strövar utomhus på natten kan skrika när de jagar, slåss eller parar sig.

Katter tenderar att skrika på natten eftersom de är crepuskulära, vilket betyder att de är mest aktiva i gryning och skymning. Detta betyder att, för utekatter, är gryning och skymning de tillfällen de är mest benägna att ströva omkring, jaga, slåss och para sig utomhus – så det finns gott om möjligheter för dessa skrik mitt i natten att störa din sömn!

För äldre innekatter kan skrik på natten vara ett tecken på nattblindhet, separationsångest eller förvirring relaterad till demens.

Läs också: Hur jagar katter?

Vad ska man göra om en katt skriker?

Om din katt skriker och du inte vet orsaken är det viktigt att uppsöka en veterinär för en kontroll.

Om din katt skriker måste du ta reda på orsaken för att avgöra om du ska ta henne till veterinären eller inte. Om din tidigare äldre katt har börjat skrika och du inte kan fastställa orsaken, är det bäst att boka tid med din veterinär för att kontrollera medicinska problem som en överaktiv sköldkörtel (hypertyreos) eller kognitiv dysfunktion (kattdemens).

Om det finns andra symtom på ett problem, såsom att lem drar, flämtande eller skada, ring omedelbart närmaste öppna djursjukhus.

Om din katt inte har kastrerats och nu skriker, är hon förmodligen brunstig och letar efter en kompis. Hon kommer att bli en flyktkonstnär – var extremt försiktig så att du inte släpper ut henne eller släpper in några hankatter i närheten av henne, annars hamnar du med en dräktig katt på nolltid. Det är bäst att boka ett spaningsmöte så snart som möjligt för att se till att du inte får några oönskade kullar.

Om din katt skriker som en varning, sluta med det du gör och försök lindra situationen. En skrikande katt är mycket sannolikt att slå ut, så gör inte plötsliga rörelser och försök backa. Om din katt slår ut är det viktigt att behandla alla sår på allvar, eftersom kattbett vanligtvis blir infekterade och kräver antibiotika.

Om ett annat djur orsakar skriket, försök att få dem ur fara. Du kanske kan kalla bort en hund eller öppna en dörr för att ge ett av djuren en flyktväg. Du bör också förhindra att din katt känner sig så hotad i framtiden. Det här kan innebära att du pratar med en beteendevetare för att hjälpa dig komma till roten till din katts ångest.

Om du inte ser någon anledning till den överdrivna vokaliseringen är det bäst att se en veterinär för en kontroll. Det är nog inget att oroa sig för, men katter är mästare på att dölja hur de verkligen mår, och man vill inte missa något allvarligt.

Läs också: De 10 sakerna som katter hatar mest

Slutgiltiga tankar

Det finns ett antal kattljud som kattägare bör vara medvetna om, och skrik är ett stort ljud. Katter kan skrika på grund av smärta, rädsla eller förvirring, såväl som under parning eller som en varning. Om din tidigare friska katt plötsligt börjar skrika är det klokt att ta honom till veterinären, särskilt om han har andra symtom.

Läs också: 8 sätt att hjälpa en rädd och orolig katt att vara självsäker

Vanliga frågor

Varför gråter min katt så mycket?

Det finns många anledningar till varför din katt kan skrika, inklusive smärta eller rädsla, som en varning, av förvirring eller för att den letar efter en kompis. Om du inte är säker på vilken av dessa som gäller din katt är det bäst att boka tid hos din veterinär.

Skriker katter när de har ont?

Katter skriker ibland när de har svår smärta, till exempel efter en trafikolycka eller på grund av en tromboembolism i aortan. Men om din katt inte skriker betyder det inte att de inte har ont – ibland kommer katter att vara helt tysta trots svår smärta.

Hur låter en katt som har ont?

Vissa katter kommer att yla eller skrika när de har ont. I de flesta fall kommer dock en katt med smärta att förbli tyst. Som bytesdjur vill de helst inte låta någon veta att de har ont. Anta inte att bara för att din katt inte gråter så har hon inte ont – allt från artrit till urinvägsinfektioner till tandvärk kan vara mycket smärtsamt, även om din katt inte skriker.

Se även  Har katter verkligen simfötter?