Vad det betyder när en kyckling dricker mycket vatten

Om du märker att en kyckling dricker mycket vatten kan det vara ganska oroande eftersom det kan påverka dina fåglars hälsa. Som sagt, det kanske inte heller är något att oroa sig för, men hur berättar man? Och vad ska du göra om du märker att din kyckling eller dina kycklingar plötsligt börjar dricka som om de tillbringade en vecka i öknen?

Vad det betyder när en kyckling dricker mycket vatten: För det första kan det helt enkelt betyda att miljöförhållandena har förändrats, kycklingar dricker mer när de är törstiga av värmen eller för att det är mindre fukt i fodret än normalt. Men det kan också betyda att de har exponerats för ett toxin, har en fortplantningsinfektion, organdysfunktion, maskar eller en maginfektion.

Så låt oss ta en titt på hur kycklingar dricker vatten, hur man håller dem hydrerade och vad man ska göra om du märker att din kyckling dricker mycket vatten under en lång tid.

Kan en kyckling dricka för mycket vatten?

Tekniskt talat alla djur kan dricka för mycket vatten och det är en ganska obehaglig process när det händer. Först, djuret kommer sannolikt att uppleva en plötslig euforisk hög (eller åtminstone så beskriver folk som dricker för mycket vatten det) men detta är mycket troligt följt av döden
eftersom djurets celler bokstavligen spricker på grund av överdrivet vätskeintag.

Detta händer inte med kycklingar

Dock, detta resultat är mycket osannolikt för din kyckling. Till skillnad från människor upplever inte kycklingar schizofreni (vilket kan leda till russökande av att dricka för mycket vatten) och därmedde kommer aldrig att konsumera för mycket vatten i första hand.

Detta betyder inte att du har råd att ignorera din kycklings vattenintagmen det betyder att de inte kommer att dricka ihjäl sig heller.

Kycklingar kan drunkna när de dricker

Konstigt nog dock det finns kända fall av kycklingar som drunknar i sina drickshoar eller tråg eftersom de föll i vattnet – så det är lämpligt att lägga lite grus eller småsten på botten av deras drickskål för att förhindra detta. (Använd dock inte grus som är så litet att det går att äta).

Dricksautomater är ett bra alternativ, de är oftast mindre och mindre farliga när små kycklingar är i närheten och de håller också vattnet fräschare och rent. Du kan hitta den vi använder här.

Se även  Angriper kycklingar människor? Är det farligt?

Rekommenderat vattenintag för en kyckling

Det rekommenderade vattenintaget för en kyckling är mellan 0,5 och 1 liter per dag. Det betyder dock inte att de behöver dricka så mycket vatten, och en stor del av en kycklings kost består av livsmedel som innehåller vatten, som insekter och grönsaker.

Du kan se ett nyttigt kycklingvatten här:

Hur man håller en kyckling hydrerad under normala förhållanden

Kycklingar behöver vatten av samma anledningar som vi behöver vatten: för att hålla sig hydrerade och hålla sina kroppar fungerande normalt. Precis som människor använder kycklingar svett för att hålla sig svala och när det blir varmt (som på sommaren på de flesta ställen) kan en kyckling svettas mycket och behöver snart mer vatten än vad den får.

Sommar hydrering

En konstig sak med kycklingar är det de gillar inte varmt vatten, så på sommaren måste du se till att de har tillgång till kallt dricksvatten annars kan de vägra att dricka. Du vill ha det håll dricksskålar borta från direkt solljus och byt vatten oftare än du normalt skulle göra. Alternativet kan vara döda kycklingar.

Vinter hydrering

När temperaturen sjunker under nollå andra sidan alltså en kycklings vattenförsörjning kan frysa. De gillar kallt vatten, men de är inte så förtjusta i det när det är fast och fast en kyckling äter eller dricker inte glass.

Det betyder att du vill ha det se till att de har tillgång till färskt vatten och dricker tillräckligt minst två gånger om dagen för att se till att de inte torkar ut.

Håll det rent

Liksom människor, kycklingar gillar inte smutsigt vatten – de undviker vatten som smakar konstigt (inklusive vatten med mediciner i) och vatten med egen smuts, exkrementer, alger etc. i. Detta betyder vattenbehållare bör skuras regelbundet om du vill att dina kycklingar ska fortsätta dricka.

Varför dricker min kyckling så mycket vatten?

Förutsatt att din höna har tillräcklig tillgång till hydrering, kan du bli orolig om du börjar se honom dricka som om han har utvecklat en outsläcklig törst.

Det är viktigt att inte få panik först.

En första reaktion på att dricka för mycket vatten

Återigen, som människor, det kan vara så att kycklingen bara är väldigt törstig. Han kan ha rört sig lite mer än vanligt, en lätt temperaturökning kan ha fått kycklingen att svettas mer eller så kan han ha haft lite lös tarmrörelse.

Se även  Hur håller du husdjursråttor svala på sommaren? Kan råttor få värmeslag?

Allt av dessa saker kan leda till tillfällig uttorkning som mättas bäst av att dricka mycket vatten.

Det är dock ett varningstecken. Om du fångar en kyckling som dricker mer än vanligt, du kommer att vilja hålla ett öga på det och om du tror att det finns uppenbara tecken på sjukdom och ångest kan det vara dags för ett besök hos din lokala veterinär för några råd.

Dags för veterinären? Potentiella problem som indikeras av att en kyckling dricker mycket vatten

Om din kyckling fortsätter att dricka mycket vatten och visar tecken på ångest eller sjukdom kan du behöva söka hjälp. Det finns 5 troliga orsaker till uttorkning hos kycklingar: exponering för toxiner, infektioner i fortplantningsorganen, organdysfunktion, maskar och maginfektioner.

Exponering för gifter

Termen ”gifter” är förmodligen för bred för att ha mycket specifik betydelse när man letar efter symtom hos kycklingar. Mögelsporer, till exempel, kommer sannolikt att framkalla en helt annan reaktion än till exempel tungmetallförgiftning.

Det är dock säkert kycklingar som exponeras för gifter kommer att verka ”illamående” på ett ospecificerat sätt. Du bör hålla ett öga på alla kycklingar som du tror kan vara förgiftade och om deras symtom blir värre, be din veterinär att ge sina synpunkter och eventuellt köra tester om det behövs.

Att dricka mycket vatten här kan vara ett tecken på att kroppen försöker bearbeta ett toxin och spola ut det ur kycklingens system.

Infektioner i reproduktionsorganen

Även om det finns många olika infektioner i fortplantningsorganen hos kycklingar, de har alla liknande symtom (inklusive att dricka för mycket vatten) och dessa inkluderar:

 • Snabb viktminskning eller förändring i kroppskondition
 • Ägg som blir onormala (tunna utseende, missformade, skallösa ägg, etc.)
 • Lägger inga ägg alls
 • En svullen mage
 • Trötthet/slöhet
 • Problem att andas
 • Fläckar från avföring och/eller urin på skinkorna

Det finns två vanliga tillstånd: reproduktionsrelaterad coelomit (orsakad av att ett ägg inte passerar ordentligt från äggstocken) och reproduktionscancer. Båda kräver en veterinärs diagnos.

Se även  Hur mycket kostar kycklingar att hålla? Jämför olika raser

Organ dysfunktion

Den vanligaste formen av organdysfunktion hos kycklingar är njurskador och finns hos värphöns. Det orsakas av en ansamling av en kemikalie som kallas urolith i kycklingarnas urinledare.

De allmänna symtomen på detta tillstånd är:

 • Uttorkning som leder till överdriven törst
 • Bleka kammar
 • Depression
 • Atrofi av bröst- och benmuskler
 • Svullna fötter

Orsakerna inkluderar för mycket kalcium och för lite fosfor i kosten, infektiös bronkit
(en allvarlig virussjukdom hos kycklingar) och för lite vatten i kosten.
Återigen behöver du en veterinär för att göra en bekräftande diagnos av problemet.

Maskar

Kycklingar är mycket mottagliga för maskar infektioner som kan orsaka problem året runt, i de flesta fall härrör dessa infektioner från att oavsiktligt konsumerar en annan (förorenad) fågelspillning. Tyvärr, eftersom maskar inte är alltför kräsna när det gäller fåglarna de lever i – en duva kan bajsa på din fågels mat och din höna kommer att få maskarna från duvan.

Symtom inkluderar:

 • uttorkning
 • Snabb viktminskning
 • Blodig avföring
 • Bleka kammar
 • Andningsproblem
 • Ett misslyckande att lägga ägg

Du kan effektivt behandla maskar med veterinärrekommenderade produkter, men du kan inte äta kycklingägg förrän efter behandlingen. Det finns ”naturliga behandlingsalternativ” för maskar, men vi har inga vetenskapliga data om deras effektivitet.

Maginfektion

Det finns så många olika typer av maginfektioner hos kycklingar att bara en veterinär kan fastställa den exakta orsaken till ett virus, en bakterie eller en parasit och de har en rad symtom som är för olika för att ge en definitiv lista. Däremot är överdriven törst i kombination med diarré som inte går över en bra indikation på maginfektioner.

Slutsats

Så detta är
vad det betyder när en kyckling dricker mycket vatten: din kyckling kan bara vara extra törstig av värme eller ändrad kost. Men om de fortsätter att dricka för mycket vatten, är det troligtvis en indikation på att något är fel och att deras hälsa kan äventyras av gifter, fortplantningsinfektioner, organdysfunktion, maskar eller maginfektioner.

Ibland kan du diagnostisera dessa problem själv, men ibland behöver du få en veterinär för att hjälpa dina kycklingar.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: