Vad dricker grisar vatten av?

Förutom mat är vatten också avgörande för att hålla din gris frisk. Det är därför det är viktigt att förstå hur man ger sin gris det vatten den behöver.

Vad dricker grisar vatten av? Grisar kan dricka sitt vatten från automatiska nippeldrickare samt drickshoar. Att välja rätt vattensystem beror vanligtvis på hur gammal din gris är och hur mycket vatten den behöver varje dag.

50 % till 70 % av en gris kroppsvikt är vanligt vatten. Så du kan föreställa dig vilka problem en brist på vatten kan orsaka.

Vilken roll spelar vattenleveranssystemet i detta?

Tja, hur din gris får vatten kan också avgöra om grisen kommer att dricka tillräckligt med vatten eller inte. Grisar har varit kända för att bli sjuka av brist på vatten bara för att vattensystemet används. När du läser vidare kommer du att se vilka alternativ du har och vilka system som bäst passar din gris behov och preferenser.

Vilka vattensystem kan grisar dricka ur?

Ditt val av vattensystem kan bero på ett antal faktorer.

Till exempel är antalet grisar du har något att ta hänsyn till. Åldern och storleken på din gris spelar också roll.

Här är några av alternativen du har när det kommer till vattensystem.

Automatiska bevattningssystem för grisar

Automatiska grisvattningssystem måste byggas annorlunda än alla andra system du kan ha för andra djur du har. Grisar har mycket starka käkar och om dina drinkare inte är tillräckligt starka kan din gris bryta dem.

Helst ska denna dricksskål vara gjord av metall så att de är tillräckligt hållbara för att klara miljöförhållanden också. Håll rören begravda under jorden. Detta gör att du inte behöver ta itu med frusna och spruckna rör på vintern. Detta skulle också säkerställa att rören inte direkt utsätts för den hårda värmen på sommaren.

Enkelt bevattningssystem

Du har också möjlighet att välja det enklaste vattensystemet som finns: en hink!

Se även  Växer minigrisar betar?

Placera helt enkelt skopan i mitten av ett däck och fyll den sedan med vatten. Om din gris är stor nog att välta detta kan du lägga en sten i hinken för att hålla den stadig.

Du måste bara se till att vattnet i hinken alltid är färskt. Rengör även hinken regelbundet. Att använda en hink eller skål för att vattna din gris är en potentiell källa till sjukdom, speciellt om du inte rengör den ordentligt.

Kontrollera alltid hinken eller skålen för tecken på biofilm. Detta är ett lager av smuts, både organiskt och oorganiskt, som kan vara en grogrund för många virus och bakterier. Detta kan göra din gris mycket sjuk.

Dra bara fingret längs skålen eller hinken och kontrollera om du kan känna en slemmig substans. Om du gör det bör det rengöras direkt. Naturligtvis, så mycket som möjligt, vänta inte på att smutsen ska byggas upp innan du bestämmer dig för att rensa upp den.

Om du har en liten gris, var försiktig med att använda en hink. Din smågris kan falla i hinken och drunkna, så se till att du använder rätt storlek på hinken.

Vilka faktorer påverkar vattenintaget?

Så nu vet du hur du vattnar din gris regelbundet. Nästa fråga är, hur mycket vatten ska din gris egentligen dricka?

Låt oss först titta på de olika faktorerna som påverkar din gris vattenintagsbehov.

  • Generell hälsa

Sjuka grisar behöver normalt mer vatten än friska grisar. Särskilt om några av grisens symtom inkluderar diarré och kräkningar, se till att din gris återställer vätskan den förlorar.

Feber kräver också att din gris dricker mer vatten, eftersom den höga kroppstemperaturen skulle innebära förlust av vatten i kroppen.

  • Ätmönster

Mängden vatten din gris dricker kan också bero på vilken typ av diet den har. Till exempel verkar grisar som äter pellets behöva mer vatten än grisar som får foder.

Se även  Leker grisar?

Detta beror förmodligen på skillnaden i kalium- och salthalt i maten. Ju högre salt- och kaliumhalt, desto större behov av vatten.

  • Temperatur

Ju varmare det är, desto mer vatten behöver din gris.

Din gris tappar kroppsvärme när den kissar mer. De har inte samma svettkörtlar som vi, så de kan inte svettas för att svalna. Det här är deras version av den nedkylningsprocessen.

Hur mycket ska min gris dricka varje dag?

För att hjälpa till att hålla din gris frisk visar det här diagrammet nedan hur mycket vatten din gris bör dricka i genomsnitt per dag.

Typ av gris

Barnkammare (0 till 60 lbs)

Odlare (60 till 100 lbs)

Efterbehandlare (100 till 250 lbs)

Att bära grisar

Diande grisar

Rekommenderat vattenintag

0,7 till 1 gallon

2 till 3 liter

3 till 5 liter

3 till 6 liter

5 till 7 liter

Detta är grundkravet, men det kan ändras beroende på de faktorer som nämnts tidigare. Så om en 60-kilos smågris är sjuk och kräks, kan den behöva mer än en gallon för att kompensera för vätskeförlusten.

Varför dricker inte min gris sitt vatten?

Vi stannar. Du har tillhandahållit ett vattensystem som du tror passar din gris behov, men du upptäcker att din gris fortfarande inte dricker så mycket vatten som den behöver. I vissa fall vägrar vissa grisar att dricka vatten alls.

Det finns ett antal möjliga orsaker till att din gris vägrar att dricka dess vatten.

Vattenkvaliteten är en av de saker som kan få din gris att vägra sitt dricksvatten. Det är möjligt att vattnet är förorenat eller inte tillräckligt färskt för grisens smak.

Du kan försöka få din gris att dricka vatten från en annan källa. Om din gris dricker det nya vattnet du erbjuder kan din ursprungliga vattenkälla vara problemet.

Temperaturen kan också vara ett potentiellt problem. Om vattnet är för varmt eller för kallt kan din gris vägra att dricka det.

Se även  Fläsk skål idéer

Du bör också kontrollera hur ren (eller hur smutsig) din gris vattenhink eller skål är. Som diskuterats tidigare kan din gris drabbas av sjukdom från en stökig vattenskål. Din gris kan känna detta hot och vägra vattnet.

Sen gillar din gris förstås inte smaken av vatten. I det här fallet kan du lägga till lite smak till din gris vatten. Vissa grisuppfödare tillsätter juice eller Gatorade till sina grisvatten. Det är dock inte riktigt hälsosamt, eftersom konstgjorda sötningsmedel är dåliga för grisar.

En bättre idé skulle vara att lägga till godsaker som äpplen, gurkor eller vattenmeloner till grisens vatten. Dessa har också en hög vattenhalt, så om du inte vill tillsätta det i din gris vatten kan du låta dem äta detta som mellanmål.

Vissa råder dig också att blötlägga grisens pellets i vatten för att åtminstone öka vätskeintaget. Se bara till att blötlagd föda konsumeras omedelbart, eftersom det finns risk för mögel i din gris foder.

Relaterade frågor

Hur länge kan en gris vara utan vatten?

När en gris står utan vatten i 24 timmar löper grisen automatiskt risk för saltförgiftning. Detta kan göra din gris mycket sjuk. Detta skulle också utlösa uppkomsten av uttorkning, vilket kan leda till några allvarligare tillstånd, såsom nerv- och muskelproblem, såväl som kramper.

Vad äter grisar?

Grisar äter vanligtvis pellets utformade för deras ålder, storlek och näringsbehov, även om vissa grisuppfödare också väljer att mata sina grisar med riktiga måltider. Allt beror på din budget och den tid du har för att förbereda fodret till din gris. Grisar är allätare, så de kan äta både kött och växter. Kött avråds dock vanligtvis eftersom det är lätt att få sjukdomar från kött. På grund av detta kan det vara nödvändigt att hitta proteintillskott för att möta din gris proteinbehov.