Vad du behöver för att förbereda för en ny kanin (med checklista!)

Det är alltid spännande när du tar in en ny kanin i ditt hem. Du har en ny vän och en fluffig familjemedlem för att förgylla dina dagar! Men om du inte är redo för ditt nya husdjur kan det snabbt leda till stressiga situationer med en olycklig kanin. Det finns alltid mycket att tänka på när man tar hem ett nytt husdjur, och kaniner är inget undantag.

Du måste vara förberedd med rätt sorts mat och en lämplig boendemiljö. Du bör också kaninsäkra ditt hem så att din nya kanin kan hålla sig undan problem. Det finns också andra överväganden, som att se till att du har informationen för en kaninveterinär i ditt område, för att vara beredd på nödsituationer.

Om du undrar var du ska börja för att säkerställa att du har en glad och frisk kanin, har du kommit till rätt ställe. Som en livslång kaninägare och kaninräddningsvolontär tillbringar jag mycket tid med att arbeta med dessa sötnosar och se till att de är beredda att åka hem med sina nya familjer. Du kan använda listan i slutet av den här artikeln för att se till att du har allt du behöver när du adopterar din nya kanin.

  • Relaterad läsning: Hur du förser din kanins livsmiljö med alla förnödenheter de behöver

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Kostbehov

En av de viktigaste delarna av kaninvård är att se till att du tillhandahåller en hälsosam kost. Kaniner har ett känsligt och unikt matsmältningssystem som du behöver förbereda dig för. Många produkter har färgstark marknadsföring, vilket gör dem mer attraktiva att köpa. De flesta av dessa är dock sockerhaltiga matblandningar som inte är särskilt bra för kaniner.

En hälsosam kanindiet består av cirka 80 % hö, med färska bladgrönsaker som utgör den näst största delen av kosten. Pellets bör endast tillhandahållas i små mängder och frukt och grönsaker (inklusive morötter!) bör ges ibland som en godbit.

Timotegräs är det bästa höet att ge din kanin till vuxna kaniner (från 6 månader). Den har det högsta fiberinnehållet, vilket är bra för en kanins matsmältningssystem. Om din kanin är noggrann med Timothy-hö, kan du mata honom med ett annat gräsbaserat hö, som havrehö eller fruktträdgårdshö. Den enda typen av hö du vill undvika är alfalfa hö, eftersom denna typ är mycket högre i protein och kalcium och ofta orsakar viktökning.

Unga kaniner kan matas med alfalfa hö eftersom de fortfarande växer, så om du adopterar en kaninunge, kolla in matningsguiden för unga kaniner. Det skiljer sig från den vuxendiet som din kanin kommer att få under större delen av sitt liv.

Man vill inte heller mata kaniner med pelletsblandningar som innehåller en massa färgglada och fruktiga bitar. Dessa är inte hälsosamma för kaniner. Satsa istället på torr kaninfoder med vanlig brun kibble. Och ge eventuella extra bitar av frukt som en tillfällig kaningodis. (mina rekommenderade märken finns i slutet av artikeln)

Se även  Finns det något sätt att veta hur gammal en adopterad kanin är?

För mer information om den exakta mängden mat som din kanin bör matas dagligen baserat på dess vikt, se Kanindiet 101.

Hemmabasen

De flesta burar som säljs och marknadsförs för kaniner är faktiskt alldeles för små. Kaniner behöver gott om utrymme att hoppa runt och sträcka ut hela dagen. De behöver ett stort hölje även om du inte kan övervaka dem.

Ett kanins hem borde vara minst 3 till 4 gånger en kanins fulla längd när den är utsträckt. Men större är alltid bättre. Vissa människor kommer till och med att vidta åtgärder för att låta sin kanin ströva fritt och ge dem fritt styre över ett rum i deras hem.

Även om du planerar att låta din kanin springa fritt, rekommenderar jag att du använder en inhägnad som hemmabas. Detta säkerställer att din kanin alltid har en säker och bekväm plats att återvända till när den behöver vila och vila. Jag gillar att använda en träningspenna för husdjur som min kanins boning. Dessa ger kaniner mycket mer utrymme Och de är mycket lättare att hålla rena än en traditionell kaninbur eller kaninbur.

Du vill också se till att din kanin har alla hemtillbehör de behöver i sitt hölje. Föremål som mat- och dryckesskålar är naturligtvis nödvändiga. Du kan också välja att ha ett höställ, eller helt enkelt placera din kanins höstack i deras stora kattlåda. Kaniner behöver också en plats att gömma sig så att de kan känna sig trygga i sin hembas.

Lär dig mer om hur du skapar ett bekvämt hem för din kanin.

Kaninsäkra ditt hem

Husdjurskaniner kan vara små bråkmakare. De älskar att tugga och gräva på precis vad som helst, så för att göra ditt hem redo för din kanin bör du ta dig tid att kaninsäkra varje rum som din kanin har tillgång till.

Det viktigaste att hålla utom räckhåll för din kanin är alla sladdar. Kaniner gillar att bita igenom ledningar och kan få elektricitet om de biter en strömförande ledning. De är också kända för att bita igenom laddningskablar, vilket hindrar dig från att ladda dina enheter.

Lyckligtvis är detta ett av de enklaste problemen att lösa. Om du inte kan få en tråd helt utom räckhåll för din kanin kan du helt enkelt täcka trådarna med den kabelbeläggningar för delad vävstol. Detta skyddar tråden med en plastmantel, men gör det också mindre sannolikt att din kanin kommer att försöka gå efter ledningarna. Den tjockare ormen är inte lika attraktiv för kaniner, så de brukar försöka att inte använda den som en tuggleksak.

Se även  Hur du rör dig utan att stressa din kanin

Kaniner försöker också ofta tugga på golvlister och gräva ner sig i mattor. Det kan vara lite svårare att hålla din kanin borta från dessa områden. För golvlister kan du prova att rikta in staket längs väggen. jag använder förvaringskub stängseldra ihop dem och sätt dem mot väggen för att hålla min kanin borta.

När kaniner går efter mattor är det oftast i hörnen av rummen eller runt dörröppningar. Det bästa sättet att förhindra att din kanin gräver i dessa områden är att täcka dem de där plastmattorna som du normalt hittar under kontorsstolar. Du kan också använda andra mattor, områdesmattor eller till och med tillplattade kartonger för att hålla din kanin borta.

Upptäck fler tekniker för att skydda olika delar av ditt hem här.

Strö tränar din kanin

När du adopterar en kanin från ett djurhem är den ofta redan pottränad, så du behöver inte utsätta din kanin genom potträningsprocessen. Vanligtvis är det dock inte så. Du bör vara förberedd med de förnödenheter du behöver för att lära din kanin hur man använder sin kattlåda.

Den goda nyheten är att kaniner vanligtvis börjar använda en kattlåda snabbt. De väljer vanligtvis ett hörn av sitt hölje att använda som badrum. Om du sätter kattlådan i det hörnet och öser lite av deras urin och bajs i kattlådan, kommer de att förstå vad det är till för. Men visst är vissa kaniner väldigt envisa. De kommer att ta mycket mer arbete för att få dem att använda kattlådan.

Om detta är något du kämpar med, kolla in min steg-för-steg-artikel som förklarar hur du tränar din kanin med kattsand.

Det finns också ett felsökningsavsnitt i slutet av artikeln för att hjälpa dig med vanliga kullträningsproblem som du kan stöta på med din kanin.

Medicinsk information

När du först tar med din kanin hem är det viktigt att vara förberedd med medicinsk och akut information. Kaniner bör gå till specialistveterinärer som vet hur man arbetar med små djur, eftersom deras anatomi faktiskt skiljer sig mycket från katter och hundar.

För att hitta en kaninveterinär nära dig är det bäst att börja med Lista över veterinärer från House Rabbit Society. De har listor för kaninveterinärer i USA och inkluderar även några internationella platser. Kaninens välfärdsförening och fond har en egen lista för veterinärer även i Storbritannien.

Jag vet att det är lite tabu att prata om pengar, men jag rekommenderar verkligen att du bygger en nödfond för ditt husdjur. Veterinärpriserna varierar beroende på din plats, men att ha en extra $500-$1000 avsatt bör täcka de flesta nödsituationer. Om du kan, kanske du vill spara ännu mer. En vän till mig hade en kanin som behövde en sällsynt operation som krävde slutenvård. Den slutliga kostnaden var över $2000, så räkningarna kan bli ganska höga i nödsituationer.

Se även  Kan kaniner äta groblad?

Om det inte finns något sätt att spara så mycket pengar, kanske du vill överväga en husdjursförsäkring för din kanin. I de flesta fall rekommenderar jag faktiskt inte husdjursförsäkringar för kaniner om inte din kanin har kända hälsoproblem. Vanligtvis spenderar du mer än du sparar. Men det kan vara en livräddare om du inte har råd med ett dyrt akutingrepp.

De enda två försäkringsbolag jag känner till (i USA) som erbjuder sjukförsäkring för kaniner är LantligOch Försäkra ett husdjur. Jag har ingen direkt erfarenhet av något av dessa två företag, men de kan vara värda att undersöka.

Andra viktiga överväganden

Det finns några andra viktiga saker du behöver till din kanin. Till att börja med behöver du en stadig bärare. vanliga, små kattkorgar är idealiska för kaniner, men du bör överväga storleken på din nya kanin. Många kaniner väger mer än 10 pund och det finns till och med ett fåtal raser som väger mer än 20 pund!

Leksaker är en annan viktig del av din kanins liv. De bör ha en mängd olika leksaker tillgängliga för att tugga, gräva och söka föda. Problemet kommer alltid när du försöker hitta leksaker som din kanin verkligen gillar att leka med.

Jag rekommenderar en webbutik som heter Small Pet Select. De säljer alla typer av naturliga leksakerså att du kan få några roliga tuggleksaker för din kanin att välja mellan. Jag hittade dem för ungefär ett år sedan och är verkligen imponerad av kvaliteten på deras produkter. (och du kan få 15 % rabatt på ditt köp genom att använda koden KANIN FRAM i kassan).

De andra föremålen du behöver är grooming-artiklar. Såvida du inte vill gå till din veterinär eller en kaninvårdstjänst med några månaders mellanrum, är det vad du vill köp en uppsättning nagelklippare. Du behöver också en kam eller trimvante för att hjälpa din kanin att fälla all den pälsen under fällningssäsongen (kaniner fäller mycket!).

Checklista med allt du behöver till din nya kanin

* Small Pet Select är mitt favoritmärke för nästan alla naturliga eller höbaserade produkter. De imponerade verkligen på mig med friskheten och kvaliteten på deras hö, godsaker och de naturliga leksakerna de gör för kaniner. Av denna anledning, Jag har samarbetat med denna utmärkta webbutik, så du kan få 15 % rabatt på din första beställning om du använder koden BUNNY LADY i kassan.

Artikel Min rekommendation
* Jag matar mina kaniner Small Pet Selects 2nd Cut Timothy Hay. Jag litar på att detta märke har en högkvalitativ produkt som mina kaniner kommer att njuta av att äta.
pellets I år bytte jag till Oxbow’s Garden Välj kaninmat eftersom den hade en lista över ingredienser som var bättre än andra märken. Mina kaniner gillar verkligen det här märket också!
Godsaker* Jag gillar att ge mina kaniner bitar av torkad frukt som en godbit. jag har fruktstaven Small Pet Select några gånger och mina kaniner blir galna efter dessa smaskiga godsaker.
Hus Jag rekommenderar alltid att skaffa en träningsbox för husdjur och använd den som din kanins inhägnad eller hem. Dessa är mycket större än en vanlig bur och de är oftast billigare också!
Göm huset Kaniner är bytesdjur, så de kommer inte att känna sig bekväma om de inte har en plats att gömma sig om de känner fara. jag använder ett sött kanin slott för mina kaniner, men du kanske vill ha ett större katthål om du har en större kanin.
Foder- och drickshoar Kaniner tenderar att välta sina mat- och vattenskålar så jag rekommenderar att de tar dem tunga keramiska skålar för att förhindra detta beteende.
Trådskydd Om det finns några synliga kablar i ditt kaninrum, så vill du definitivt göra det använd dessa överdrag för att förhindra att din kanin tuggar på den.
Ytterligare stängsel jag använder förvaringskub stängsel för valfritt antal kaninsäkra strategier. Du kan dragkedja panelerna tillsammans och placera dem mot väggen för att undvika att tugga på golvlisten. Du kan också använda dem för att skydda områden, till exempel under en säng eller soffa.
Pet grind Pet grindar är användbara om du vill hålla din kanin säker från vissa rum i huset. Jag rekommenderar Carlson Pet Gate eftersom jag har fått andra märken som haft galler för långt ifrån varandra för att min kanin ska kunna ta sig igenom.
Plast matt De plastmattor som du skulle använda under rullande kontorsstolar är mycket användbara för att förhindra att kaniner sliter isär mattor.
Kattskrapsmatta Smidiga mattor för kattskrap är användbara att använda i hörn av rum eller små utrymmen som annars är svåra att kaninsäkra. Du kan också vira dem runt benen på trämöbler för att förhindra att din kanin tuggar.
Skräp på papper* Du kommer att vilja använda en papperskattsand till din kanin, eftersom det är säkert för dem att äta lite (som kaniner gör). jag rekomenderar Bo för små husdjur eftersom det också fungerar bra för att kontrollera lukten.
Kattlådor du vill använda kattlådor för kaniner. Dessa är tillräckligt stora för att din kanin ska passa hela vägen in. Om din kanin inte är pottränad ännu, kanske du vill använda flera lådor medan de fortfarande lär sig.
Bajs scooper Varje standard bajsskopa kommer att vara bra för din kanins kattlåda.
Husdjurssäker rengöringsspray När du städar runt ditt husdjur vill du se till att undvika farliga kemikalier där det är möjligt. Du kan använda ett husdjurssäkert allrengöringsmedel, som t.ex Renhet.
Intensivvård Intensivvård är en produkt som används för kaniner i nödsituationer. Min veterinär rekommenderade att jag alltid hade en väska till hands för säkerhets skull. Läs mer om intensivvård.
Stabil bärare Vissa ställen kommer att ge dig en kartongbärare när du först adopterar din nya kanin. Detta kommer dock inte att fungera i längden eftersom kaniner är kända för att tugga igenom kartong ganska snabbt. Jag gillar att använda bärare med en dörr som öppnas upptill eftersom det gör dem lättare att använda.
Nagelklippare Standard nagelklippare för husdjur är bäst för kaniner. Denna typ av klippare ger dig mest kontroll när du klipper naglar. Glöm inte att byta ut klipparna med några års mellanrum, eftersom bladen så småningom blir matta.
Borsta* a hårbrytare gör vanligtvis det bästa jobbet med att ta tag i all den extra pälsen som din kanin fäller. Tyvärr gillar vissa kaniner känslan. Om din kanin inte kommer att sitta still, prova en grooming handske istället för.
Leksaker* Ända sedan jag upptäckte Small Pet Select för ungefär ett år sedan har jag fått alla mina kaninleksaker från dem. De har ett brett urval av naturliga och hälsosamma kaninleksaker. Jag rekommenderar att du kollar upp dem för att se vilka leksaker din kanin gillar bäst.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du har registrerat dig får du en GRATIS utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

ATT REGISTRERA