Vad du behöver veta när du adopterar en felv-positiv katt

Vad du behöver veta om du antar en FELV-positiv kattegenskap

Kattleukemi, även känd som FeLV, är en vanlig sjukdom som drabbar 1-2% av kattpopulationen världen över och 2-3% av alla katter i USA.

Hur överförs FeLV?FeLV överförs vanligen genom utbyte av vätskor från redan infekterade katter, såsom från bettsår, amning, gemensam skötsel och kattlådor, samt genom att röra näsor och använda delade utfodringsområden.

Dessutom kan infektionsfrekvensen vara högre hos katter som redan är sjuka eller har ett försvagat immunförsvar, och kattungar är ofta mer mottagliga för infektioner medan deras immunsystem fortfarande utvecklas.

Men när det gäller att adoptera en FeLV-positiv katt, oavsett om du introducerar en ny katt till en redan befintlig grupp katter, eller om du har ett tomt hus, finns det några enkla och effektiva försiktighetsåtgärder du kan vidta för att förhindra problem att förebygga. ytterligare hälsoproblem.

Var säker på att även om det inte finns något känt botemedel mot FeLV, kan FeLV-positiva katter leva långa och lyckliga liv utan att kräva för mycket underhåll eller extra vård, oavsett din livssituation.

Det är därför vi i den här artikeln ger dig viktig information om vad du kan förvänta dig om du adopterar en FeLV-positiv katt, och ger dig några användbara tips om hur du kan förse din FeLV-positiva katt med det han behöver för att ha ett lyckligt liv. och leva ett hälsosamt liv. att leva.

Saker att tänka på när du adopterar en felv-positiv katt

Att adoptera en FeLV-positiv katt

Att adoptera en FeLV-positiv katt kräver en del överväganden, men ert liv tillsammans kan vara lika lyckligt och hälsosamt som livet med en oinfekterad katt.

Och kom ihåg att alla katter har sina egna unika personligheter, så du kan behöva experimentera lite för att hitta vad som fungerar bäst för dina katter och vad som fungerar bäst för dig. Ändå kan FeLV-katter förbättra livet för nästan vem som helst, och du kan säkert förbättra livet för de FeLV-positiva katter du adopterar.

Se även  8 skäl till varför du aldrig ska straffa din katt

Felv-katter kan leva långa och lyckliga liv

Även om det inte finns något botemedel mot FeLV och det kan förkorta katters livslängd, betyder det inte att FeLV-positiva katter inte kan leva några roligare år när de väl är adopterade. FeLV-katter kräver vanligtvis inte särskild uppmärksamhet eller konstant medicinering och kan leva sina liv på samma sätt som opåverkade katter.

FeLV försvagar en katts immunförsvar, vilket så småningom kan leda till ytterligare infektioner och andra hälsoproblem, men det är fortfarande en sjukdom som lätt kan behandlas.

Att tillhandahålla rätt miljö för din FeLV-katt är nyckeln till dess hälsa och livslängd, men du behöver vanligtvis inte bli alltför förmäten om det. Med andra ord: FeLV-positiva katter vet inte att de är smittade och vill leva ett lyckligt liv precis som alla andra katter.

Felv-katter behöver en hälsosam och balanserad kost

Liksom alla katter behöver FeLV-positiva katter en hälsosam och balanserad kost för att hålla immunförsvaret så starkt som möjligt. Att säkerställa att din FeLV-positiva katt får rätt näringsämnen är avgörande för hans välbefinnande och bör inte förbises. Och som med alla djur är en hälsosam och balanserad kost en viktig del av deras dagliga liv.

Så snåla inte med att mata din FeLV-katt. Mata din FeLV-positiva katt torr- och våtfoder av hög kvalitet och se till att slänga oätat våtfoder omedelbart för att förhindra att skadliga bakterier växer. Slutligen, se till att din FeLV-katt har tillgång till en jämn tillförsel av rent, färskt vatten hela tiden.

Felv-katter kräver regelbundna veterinärbesök

Att ta din katt till en veterinär regelbundet är en mycket viktig aspekt av kattägande, men FeLV-katter kräver oftare veterinärbesök än opåverkade katter. Opåverkade katter bör besöka en veterinär minst en gång om året för en regelbunden kontroll, men FeLV-positiva katter bör besöka en veterinär minst två gånger om året på grund av deras tillstånd.

Se även  Kan katter bli höga av rökinandning?

På grund av deras försvagade immunsystem är det mer sannolikt att FeLV-katter utvecklar andra infektioner och tillstånd än opåverkade katter, men dessa andra hälsoproblem betyder inte nödvändigtvis en dödsdom för din FeLV-positiva katt.

De flesta samtidiga sjukdomar som härrör från FeLV är lätta att behandla och kan hanteras utan onödig ansträngning eller kostnad. Ändå är det mycket viktigt att vara uppmärksam på eventuella tecken på en interkurrent sjukdom så att de kan behandlas omedelbart.

Ge din Felv-katt ett friskt hem

vitaminer för katter

Eftersom FeLV-positiva katter är mer mottagliga för ytterligare hälsoproblem än opåverkade katter, är det viktigt att se till att deras hem är en säker och hälsosam miljö. Att göra det kan förhindra att de upplever ytterligare biverkningar av att ha FeLV, vilket kommer att bidra till deras allmänna hälsa och livslängd.

En av de viktigaste sakerna med att hålla en FeLV-positiv katt frisk är att se till att han eller hon håller sig inomhus hela tiden. Om en FeLV-positiv katt lämnas ute, även under en kort tidsperiod, kan den potentiellt komma i kontakt med andra infekterade djur och eventuellt få ytterligare sjukdomar och infektioner.

Och din FeLV-katt kan oavsiktligt infektera icke-FeLV-katter i ditt närområde. Att hålla din FeLV-katts mat- och vattenskålar, leksaker, sängkläder och kattlåda rena är en annan viktig aspekt för att förhindra ytterligare infektioner och hälsoproblem.

Vaccinera alla icke-Felv-katter i ditt hushåll

Vaccination av en kattunge

Det är viktigt att alla icke-FeLV-positiva katter i ditt hushåll är vaccinerade mot sjukdomen.

FeLV kan spridas på flera sätt; till exempel genom delade mat- och vattenskålar, gemensamma kattlådor, ömsesidig skötsel, omvårdnad, bitmärken och till och med att bara röra näsan.

I princip kan allt som involverar utbyte av kroppsvätskor leda till att opåverkade katter infekteras av en FeLV-katt. Så det är särskilt viktigt att vara försiktig när du introducerar en FeLV-katt i ett hem med opåverkade katter.

Du kan enkelt få dina opåverkade katter vaccinerade mot FeLV av en veterinär, oftast till ett mycket rimligt pris. Att göra detta kan hjälpa till att förhindra ett potentiellt utbrott och lindra eventuella ytterligare problem för dig eller dina katter i framtiden.

Se även  Är katter smartare än hundar? Forskare har äntligen svaret

Tänk på att vaccinationer kan kräva mer än ett veterinärbesök, och en ny FeLV-katt kan initialt behöva sättas i karantän från dina andra katter i tre till fem veckor. FeLV är dock en sjukdom unik för katter, så du behöver inte oroa dig för att få vaccinationer för andra typer av djur du har, eller ens för dig själv.

Felv-katter får inte häcka

Det är en bra idé att få alla dina katter kastrerade eller kastrerade i första hand, och detta gäller särskilt när det kommer till FeLV-katter. Om FeLV-katter producerar kattungar kommer de sannolikt att föra sjukdomen vidare genom genetik eller amning, vilket bara kommer att sprida infektionen ytterligare bland kattsamhället.

Men att få din FeLV-positiva katt kastrerad eller kastrerad innan (eller strax efter) du adopterar honom är ett annat sätt att förhindra ytterligare katthälsoproblem i ditt hem. FeLV-katter kräver ingen speciell behandling när det kommer till att kastreras eller kastreras. Så kontakta din lokala veterinär, härbärge eller räddningsorganisation och få din FeLV-katt fixad så snart som möjligt.

Slutgiltiga tankar

FeLV-katter kan leva mycket lyckliga, friska och långa liv, och kräver inte mycket extra uppmärksamhet. Det finns dock några viktiga saker som adoptanter definitivt bör förbereda sig på innan de adopterar för att säkerställa att de förblir friska och förlänger sin livslängd och livskvalitet. Med rätt näring, hemmiljö och medicinsk vård kan FeLV-positiva katter leva mycket tillfredsställande liv, precis som alla katter.

Vanliga frågor

Kan ljusa positiva katter leva med andra katter?

FeLV kan lätt spridas bland katter. Så om du har andra katter i ditt hem som inte är FeLV-positiva, se till att du vaccinerar dem för att förhindra ett eventuellt utbrott.

Vad är den förväntade livslängden för en extremt positiv katt?

För en ihållande infekterad katt är prognosen mycket osäker. I en studie överlevde FeLV-infekterade katter i genomsnitt cirka 2,5 år efter att deras infektion diagnostiserades, jämfört med cirka 6,5 ​​år för oinfekterade katter i liknande ålder.