Vad du ska använda för din kanins kattsand (och vad du INTE ska använda)

Även om det kan verka oviktigt, är den typ av kattsand du använder i din kaninlåda faktiskt väldigt viktig. Fel sort kan leda till hälsoproblem hos kaniner eller i vissa fall få dem att helt sluta använda kattlådan.

Den bästa typen av kattsand för kaniner är oparfymerad, pappersbaserad kattsand. Detta har den bästa absorptionen och luktkontrollen, samtidigt som den är säker för en kanins matsmältning och andningssystem. Andra alternativ som är säkra för kaniner inkluderar aspspån, träpellets, strimlat papper och pappersbaserat mjukt strö.

Utöver typen av strö, vill du också överväga hur mycket strö du använder, hur ofta du rengör kattlådan och närheten av kattlådan till ett höställ eller höstack. Att ha allt detta i åtanke kommer att hjälpa till att hålla din kanin bekväm och göra det mer troligt att du kommer att fortsätta att använda kattlådan. Dessa tips kan också hjälpa dig att förhindra lukten av kaninurin från att komma in i ditt hem.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Vad du ska använda för din kanins kattsand

Varje år verkar det som att det finns fler och fler alternativ för nedskräpning. Kattsand marknadsförs för kaniner och smådjur, strö och vad som ser ut att vara hundra olika typer av kattsand. Det kan vara otroligt förvirrande att försöka lista ut vilka typer av kattsand som faktiskt är säkra att använda för din kanin.

Säkra typer av kattsand för kaniner inkluderar:

 • Pappersbaserad kattsand. Min favorittyp, dessa är vanligtvis gjorda av återvunnet papper komprimerat till absorberande pellets. Dessa pappersbaserade kattsand är bra på att absorbera kaninurin, så du behöver inte använda så mycket dagligen. De flesta märken gör också ett bra jobb med luktkontroll.
 • Asp lockar. Detta är en typ av träspån som är säker för kaniner. Den gör vanligtvis ett mycket bra jobb med luktkontroll. Det är dock inte det mest absorberande ströet, vilket innebär att du kommer att behöva använda mycket av det. Aspspån kan också ha en stark lukt, vilket kan avskräcka vissa kaniner från att använda kattlådan.
 • Komprimerad sågspån pelleterad strö. Detta är överblivet sågspån som har komprimerats till absorberande pellets. Du kan ofta köpa detta i lösvikt till ganska billiga priser. Det är det som vanligtvis används vid djurräddningen där jag är volontär. Den här typen av kattsand är också bra på att fånga lukter, men inte lika bra som pappersbaserade pellets.
 • Strimlat papper. Det billigaste alternativet du kan hitta är enkelt strimlat papper. Du kan göra detta själv om du har en dokumentförstörare. Även om det är säkert att använda runt kaniner, rekommenderar jag det i allmänhet inte eftersom det inte lätt absorberar kaninurin.
 • Sängkläder. Pappersbaserat strö som marknadsförs för kaniner är också ett säkert alternativ. Eftersom sängkläder är tunnare och mjukare är det inte lika absorberande och kornigt som strö. Du kommer förmodligen att behöva använda mer av detta dagligen för att se till att det finns tillräckligt för att absorbera urinen.

Topprekommenderat strömärke för kaniner

Mitt favoritmärke av kattsand för min kanin är Välj ett litet husdjur. Det är en kattsand baserad på återvunnet papper och är ett av få märken som inte har tillsatt bakpulver. Jag tycker också att just den här kullen är utmärkt på att absorbera kaninurin Och det håller lukten till ett minimum.

Vad du INTE ska använda för din kanins kattsand

Även om det finns många typer av kattsand som är säkra att använda runt kaniner, finns det också många vanliga märken av kattsand som du bör undvika. Kaniner äter ofta en del av sin kull, så vi kan inte använda någon typ som kan orsaka matsmältningsproblem hos kaniner. Undvik även strö av giftigt trä eller med partiklar som kan orsaka andningsproblem efter långvarig exponering.

Se även  Hur länge kan en kanin gå utan mat?

De typer av strö som ska undvikas inkluderar:

 • Lerströ. Detta är den vanligaste typen av kattsand du kan hitta i butiker. Den klumpar ihop sig när den utsätts för fukt, vilket gör det lättare att rengöra kattlådan. Men eftersom kaniner ofta äter sin strö kan den klumpa sig i en kanins mage och orsaka blockering.
 • Tall- eller cederträspån. Tall och cederspån brukade vara en vanlig typ av strö och strö som användes för kaniner. Det har dock gjorts några studier som tyder på att exponering för fenolerna i dessa skogar kan orsaka leverskador hos kaniner.
 • Material med mycket damm. En stor mängd damm kan orsaka irritation i en kanins luftvägar, så det är bäst att undvika denna typ av strö.
 • Doftande bon. Doftande kullar använder inte alltid kemikalier som är säkra för kaniner. Kaniner har också känsliga näsor, så att stå runt en stark lukt hela dagen kan orsaka luftvägsirritation med tiden.

Är kattsand säkert för kaniner?

I de flesta fall är de populära kattsandmärkena inte säkra för kaniner. De flesta märken av kattsand är gjorda för att klumpa sig runt urinen, vilket gör dem lättare att rengöra. Detta är helt säkert för de flesta katter eftersom de vanligtvis inte äter sin kull, men kaniner har olika vanor.

De knaprar ofta på bitar av sitt bo. Vissa kaniner slutar med att äta ganska mycket av det. Detta kan göra att ströet klumpar sig i vätskorna i en kanins mage, vilket resulterar i en blockering i en kanins matsmältningskanal.

Det finns dock andra typer av kattsand på marknaden som är säkra att använda runt kaniner. Kattsand av papper utan tillsatta dofter är säkert för kaniner, även om de äter en del av kattsandet.

Istället för att leta efter de produkter som marknadsförs specifikt för kaniner, är det bäst att leta efter de material som boet är gjort av. Det är det som hjälper dig att välja de bästa produkterna för din kanin.

Hur mycket kattsand ska användas i en kaninlåda

Kaniner begraver inte sin bajs som katter gör, så du behöver faktiskt inte använda en stor mängd kattsand. Istället bör mängden kattsand du använder vara precis tillräckligt för att absorbera din kanins urin. Detta kommer att hjälpa till att förhindra en stark lukt av urin från kattlådan och förhindra att din kanins fötter och skinkor får urinfläckar eller bränner sig.

För de flesta kaniner betyder det att du bara behöver ett lager strö som är ungefär en tum tjockt. Det beror dock på hur mycket din kanin kissar (större kaniner tenderar att kissa mer och behöver mer strö) och upptaget av ströet.

Pelleterat kattsand, som till exempel tillverkat av återvunnet papper eller komprimerat sågspån, tenderar att absorbera urin bättre, så du behöver inte använda så mycket på en daglig basis. Mjukare strö, som mjuka strö och aspspån, är inte särskilt absorberande och kommer förmodligen att behöva användas i större mängder för att absorbera all din kanins urin.

Ska du lägga hö i din kanins kattlåda

Om du har sett något från mig videor på Youtube, kommer du att se mig lägga hö direkt i min kanins kattlåda. Detta är en vanlig praxis med de räddningskaniner jag också arbetar med på djurhemmet. Vi gör detta för att kaniner gillar att tugga och bajsa samtidigt. Genom att lägga höet i din kanins kattlåda uppmuntrar du dem att ha bättre kattlådavanor.

Du kan uppnå samma effekt genom att placera ett höställ bredvid din kanins kattlåda. Häng ett stort höställ eller placera ett stående ställ tillräckligt nära att din kanin kan söka och dra höet medan de använder kattlådan.

Att använda ett höställ är särskilt bra om du har flera kaniner. Kaniner väljer vanligtvis ett hörn eller en sida av kattlådan att kissa och bajsa i, så om du har en kanin kan du helt enkelt lägga höet på den sida av kattlådan som inte används som toalett. Men om du har flera kaniner kommer de inte alltid att välja samma plats i tanken. Det gör det mer troligt att någon av dem så småningom kissar på höet om du lägger det direkt i kattlådan.

Se även  Hur rengör man en kanin utan att använda vatten?

Om du lägger din kanins hö i kattlådan, vill du också se till att du städar upp allt förorenat hö dagligen. Kissandet gör att höet förstörs under loppet av några dagar, så det är bäst att städa upp det när du rengör din dagliga kattlåda.

Rengöring av en kaninlåda

Det är viktigt att etablera en rutin kring rengöring av din kanins kattlåda. Hur irriterande det än kan vara rekommenderar jag att ta dig tid varje dag för att ösa ur kattlådan. Detta kan hjälpa dig att bättre övervaka din kanins hälsa och förhindra att lukter utvecklas.

Genom att rengöra kattlådan varje dag kan du:

 • Håll ett öga på din kanins bajs. Din kanins bajs kan berätta mycket om dess hälsa. Genom att kontrollera deras spillning varje dag kan du se till att allt ser friskt och normalt ut.
 • Se till att lådan inte luktar. Kaninurin kan lukta starkt. Rengöring av kattlådan varje dag kommer att förhindra uppbyggnaden av den lukten från att komma in i rummet.
 • Förhindra kaninfel. Kaniner föredrar rena kattlådor. Om du inte städar den på flera dagar kan din kanin protestera och kissa utanför kattlådan.

Detta betyder dock inte att du måste skölja kattlådan helt. Ibland är det ännu bättre att INTE tvätta ur kattlådan så att den blir gnistrande ren. Att behålla lite av den där urinfläcken på botten av kattlådan är bra och dess lukt kan förhindra att din kanin blir förvirrad och inte använder kattlådan. Vanligtvis räcker det att ösa ur bajsen och smutsiga skräp dagligen för att hålla lukten till ett minimum, särskilt om du använder tillräckligt med skräp för att helt absorbera kissarna.

Hur man tvättar en kattlåda för kaniner

Om du märker att kattlådan börjar lukta, även efter att du lagt färskt strö och hö i den, kanske du vill ta dig tid att skölja ur hela lådan. Det är en bra idé att rengöra tanken några gånger om året för att förhindra bakterietillväxt.

När du tvättar kattlådan vill du vara säker på att du använder ett husdjurssäkert rengöringsmedel. Du kan köpa flaskor av dessa (som den här Puracy rengöringsspray), eller så kan du göra din egen med lika delar vatten och vinäger (1 dl vatten + 1 dl vit vinäger).

Spraya kattlådan och låt den dra i en timme. Tvätta sedan kattlådan och lämna tillbaka den till din kanin. Det kommer nästan alltid att finnas urinfläckar som inte kommer ut oavsett hur hårt du skrubbar. Oroa dig inte, du har sanerat den för att stoppa bakterietillväxt och din kanin har inget emot platsen.

 • Läs mer: Hur man tar bort urinfläckar från kaniner

Kassera kaninavfall

Om du slänger kaninströ kan du bara slänga det i papperskorgen. Men kaninbajs är ett utmärkt gödningsmedel. Den innehåller många spårämnen som hjälper en trädgård att växa, och den har inga potentiellt skadliga sjukdomar som katt- och hundbajs.

Du kan också lägga den i en kompostbehållare. Om du använder en pappersbaserad kattsand är allt i din kanins kattsand komposterbart. Papperet, bajsen, urinen och höet kan alla hamna i kompostbehållaren för att senare bli en rik kompost. De flesta kommersiella kompostörer tar dock inte emot någon form av animaliskt avfall, eftersom andra vanliga husdjur är kända för att bära sjukdomar i sin avföring, så detta är egentligen bara ett alternativ om du har en egen komposter hemma.

Luktkontroll kattlåda

Om du märker att din kanins kattlåda avger en stark lukt i rummet, finns det några åtgärder du kan vidta för att minska lukten i ditt hem.

Se även  Känner kaniner igen sitt namn?

Kaninpiss kan ge en stark lukt eftersom det innehåller en hög koncentration av ammoniak. Hos de flesta kaniner märker du inte lukten förrän cirka en minut efter att du har kissat, förrän den absorberas av kattsand. Vissa kaniner har dock en starkare urinlukt som kan orsaka fler problem.

Prova en kombination av dessa för att minska urinlukt:

 • Ändra typ av kattsand. Vissa typer av strö är bättre på att förhindra uppbyggnaden av lukten av kaninurin. Normalt sett gör kattsand detta bättre, så det är värt att försöka byta till en kattsand gjord av återvunnet papper eller en kattsand gjord av komprimerat sågspån. Undvik kattsand som redan är doftande, eftersom de kan orsaka luftvägsinflammation hos kaniner.
 • Rengör garderoben varje dag. Att ösa ur smutsigt kattsand hjälper mycket för att förhindra att lukter byggs upp. Du kan utveckla en rutin kring rengöring av din kaninlåda. Till exempel går du upp varje morgon och städar först.
 • Prova en täckt kattlåda. Förseglade lådor kan hålla borta en stark urinlukt. Problemet är att vissa kaniner blir förvirrade när kattlådan är täckt och slutar använda den, men det är värt ett försök om du letar efter ett sätt att kontrollera urinlukten.
 • Använd en luftrenare. Luftrenare kan få luften i rummet att dofta fräscht. Försök att skaffa ett med ett HEPA luftfilter (som dessa), eftersom dessa gör det bästa jobbet med att ta bort husdjurslukter från luften.
 • Använd doftolja. Om du inte kan bli av med lukten av kaninurin kan du också använda doftoljor för att täcka över den. Dessa vill du inte använda precis bredvid kaninens inhägnad, eftersom långvarig exponering för starka lukter kan orsaka luftvägsinflammation, men att placera en doftpropp eller liknande på andra sidan rummet kan hjälpa till att dölja lukten. Mintdofter, citrusdofter och lavendel är alla säkra att använda runt kaniner.

Läs mer om hur du förhindrar att ditt hem luktar kanin

Vilken typ av kattlåda att använda för kaniner

På tal om skräp så kan jag lika gärna gå igenom kattlådor. Gör inte ta tag i de där små hörnlådorna som marknadsförs till kaniner. De är alldeles för små och obekväma för kaniner och gör bättre kattlådor för mindre däggdjur, som råttor.

Det är bäst att köpa kattlådor istället. Du vill ge din kanin gott om plats att få plats i lådan och vända sig om. Vanligtvis betyder det att en större kattlåda är bäst (eller bara en stor plastlåda), men för mindre kaniner är en mindre kattlåda bra.

Träning för kaninbo

Vanligtvis börjar kaniner använda en kattlåda ganska snabbt efter att den har introducerats. De är rena varelser som vanligtvis väljer ett hörn av sitt hölje att använda som badrum. Genom att placera kattlådan i det hörnet kan du enkelt hjälpa din kanin att börja använda kattlådan.

Det är dock inte alla kaniner som lär sig direkt. Om du kämpar för att lära din kanin hur man använder kattlådan, kolla in min steg-för-steg-träningsartikel för kattlådan. Jag går in i detalj på hur du pottränar din kanin och om du scrollar ner så ger jag dig även tips på vanligt dåligt beteende i kattlådan.

Källor

 1. ”Skullträning.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/faq-nest-training-2.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du har registrerat dig får du en GRATIS utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Produkter som kallas

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.