Vad du ska göra om din hund har diarré

hundtoalettpapper för hunddiarré

Du vet hur eländigt en svår diarré kan få dig att må. Detta är inte annorlunda för en hund, särskilt om besvären kvarstår i ett antal dagar.

Hunddiarré är inte en sjukdom, utan ett symptom på potentiellt många olika tillstånd. Oformad eller lös avföring förekommer vanligtvis i större mängder och oftare än du förväntar dig om allt är normalt.

De flesta av de underliggande problem som orsakar hunddiarré löser sig snabbt, men vissa kan bli mycket allvarliga. Läs vidare för att lära dig mer om detta obehagliga tillstånd och hur du hanterar det.

Vilka är några av de vanligaste orsakerna till diarré hos hundar?

Diarré uppstår på grund av den snabbare rörelsen av avföring genom tarmen. Samtidigt absorberas mindre vatten, elektrolyter och näringsämnen. I grund och botten kan kroppen vilja bli av med allt den har tagits in – och det snabbt.

Det finns en mängd olika möjliga problem som kan orsaka att en hund lider av diarré. Stress, särskilt efter en period av resor, ombordstigning eller andra betydande förändringar i ditt husdjurs rutin, kan utlösa en anfall av akut diarré.

Matproblem

Hundar är naturliga asätare och nappar ofta på allt som verkar ätbart, så det borde inte komma som någon överraskning att några av de vanligaste orsakerna till diarré hos hundar är matrelaterade.

Till exempel kan hundar sålla bland sopor, leta efter en god godbit och börja äta något giftigt, bortskämt eller svårsmält. De kan också ha utvecklat eller vara predisponerade för en viss födoämnesallergi.

Detta kan ibland hända om du byter till livsmedel som innehåller en okänd ingrediens. Din hund kan utveckla hudproblem samtidigt. Vissa hundar tenderar att vara allergiska mot proteinerna i kött, mejeriprodukter och till och med vete.

Tarminfektioner

Tarmproblem kan också leda till diarré hos hundar. Vanliga tillstånd inkluderar:

 • Parvovirus: Ett otäckt och potentiellt dödligt virus hos ovaccinerade valpar och hundar
 • Maskar: Dessa kan skada tarmslemhinnan, vilket leder till diarré och kräkningar
 • Giardia: Små parasiter attackerar igen tarmväggen, vilket leder till vattnig diarré
 • Bakterieinfektioner av Salmonella eller Campylobacter

Andra troliga orsaker till diarré hos hundar

Det finns många andra mindre vanliga orsaker till diarré hos hundar, men några av dessa kan potentiellt vara mycket allvarligare.

Se även  Hur kan katter hoppa så högt? – 5 intressanta fakta

Till exempel orsakar hemorragisk gastroenterit (HGE) kräkningar och diarré som innehåller blod. Vanligare hos mindre raser är det ett tillstånd som experter säger troligen orsakas av otäcka bakterier som angriper och skadar slemhinnan i tarmen.

Om en veterinär misstänker att en hund lider av HGE, kommer de vanligtvis att vilja ta djuret till en veterinärklinik för behandling.

Andra villkor inkluderar:

 • Kolit: Inflammation i tjocktarmen som kan orsaka diarré med blod i
 • Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD): kronisk inflammation i tarmarna
 • Pankreatit: En inflammation i bukspottkörteln
 • Leversjukdom: kan associeras med anfall av diarré och kräkningar
 • Exokrin pankreasinsufficiens (EPI): orsakar illaluktande, blek, fet avföring
 • Sjukdom och tjocktarmscancer

Mediciner som antibiotika kan också orsaka diarré.

Om din hund eller valp sväljer något de inte borde, kan det orsaka en blockering i tarmarna och leda till diarré och kräkningar, tillsammans med andra symtom som en öm mage.

Hur allvarligt är diarré för hundar?

De flesta fall av diarré och kräkningar hos hundar försvinner under loppet av någon dag. Om din hund bara har haft en episod av diarré, är chansen stor att du inte har något att oroa dig för.

Men ibland kan även de mest oskyldiga handlingar få mycket allvarliga, ibland ödesdigra, konsekvenser.

Till exempel är choklad mycket giftigt för hundar. Det betyder inte att en hund inte kommer att försöka få lite mat om den får halva chansen. Detta kan hända av misstag eller genom handlingar av en välmenande främling. Ben kan också orsaka blockeringar i tarmarna och leda till diarré.

Förebyggande och farorna med hunddiarré

Diarré fungerar som ett tecken på att något är fel. Allvarliga tillstånd där diarré är ett vanligt symptom kan ofta förebyggas och behandlas.

Till exempel kommer vaccinationer att stoppa Parvovirus (parvo), ett potentiellt dödligt virus. Det är en av anledningarna till att det är så viktigt för valpar att få sina skott.

Hunddiarré som varar mer än ett dygn kan orsaka uttorkning, undernäring och elektrolytobalans. Det kan också leda till chock, organsvikt, sepsis och till och med dödsfall om det inte behandlas.

Se även  11 skäl till varför din katt inte tuggar något

Vad säger deras avföring om din hunds hälsa?

Om du undrar hur frisk din hund är, är hans bajs ett bra ställe att leta efter. Vattnig avföring kan indikera tarmproblem. Små kornig avföring kan betyda att din hund lider av uttorkning. Mer allvarliga problem är sannolikt när du hittar:

 • Bevis på slem eller blod
 • Vita bitar som kan betyda bandmaskar
 • Svart, kaffeliknande avföring som kan tyda på inre blödningar

Vissa färgnyanser kan vara oroande:

 • Orange eller gul kan vara ett tecken på leversjukdom
 • Grönt kan indikera ett problem med gallblåsan
 • Grå eller fet kan betyda att det finns ett problem med bukspottkörteln

Perfekt bajs ska vara brun och fast i ett blockigt stycke. Det bör matcha mängden mat din hund har ätit.

Hur behandlar och stoppar jag diarré hos hundar?

Om din hund har svåra symtom, kanske blod i bajsen, bör du alltid träffa en veterinär. Om din hund har haft diarré i mindre än ett dygn och i övrigt verkar bra kan du försöka hjälpa honom att återhämta sig hemma.

Det bästa sättet att stoppa hunddiarré är att se till att ditt husdjur har mycket friskt vatten att dricka och att det dricker lite och ofta. Diarré kan orsaka uttorkning, så det är viktigt att byta ut dessa vätskor.

Ge aldrig en hund mänsklig medicin utan veterinärråd eftersom det kan vara giftigt för dem.

Hjälper din hund att återhämta sig från diarré

När du börjar mata din hund igen, håll dig till en intetsägande och enkel diet. Erbjud bara din hund små mängder mat, men du kan laga mat oftare. Att laga vanligt vitt ris med kokt, benfritt kycklingbröst skulle vara ett bra alternativ. Veterinärer kanske också kan erbjuda dig speciell burkmat formulerad för orolig mage.

När din hund börjar ge fast bajs kan du försiktigt återinföra sin vanliga mat under några dagar. Ge aldrig din hund rik eller fet mat förrän den är helt återställd, eftersom du kan förvärra hans tillstånd.

Det är viktigt att låta din hund vila så att den kan återfå sin styrka, så sluta med energiska aktiviteter tills den är helt bättre.

Se även  Hur går katter på toaletten på ett flygplan? - Allt du behöver veta

Probiotika är vänliga bakterier för tarmen. Vissa hundar kan ha nytta av detta. Vissa dietister tror att de hjälper till att fylla på naturliga, friska tarmbakterier. Rådfråga din veterinär innan du ger din hund probiotika.

Om min hund har diarré, när ska jag gå till veterinären?

Om din hund har haft mild diarré i mindre än ett dygn kan du försöka lugna ner honom hemma innan du kontaktar din veterinär. Om de verkar sjuka eller har symtom i mer än 24 timmar bör du kontakta din veterinär för råd.

Om din hund har diarré mer än 2 gånger, håll ett öga på honom eftersom det kan tyda på ett allvarligare problem.

Om din hund anstränger sig för att ta avföring, men du bara ser små mängder vattnig diarré, kan det betyda att han har en smärtsam förstoppning. Detta kan bero på att du sväljer ett främmande föremål som en leksak. Detta kan vara mycket allvarligt och du bör uppsöka veterinär omedelbart.

Rådgör alltid med din veterinär

Om din hund har mycket diarré på kort tid kan det tyda på ett allvarligt hälsoproblem, särskilt om den är gammal, mycket ung eller har ett nedsatt immunförsvar.

Infektioner som parvo är mycket allvarliga, smittsamma och kan vara livshotande. Ta din hund till veterinären omedelbart om den har upprepad diarré eller kronisk diarré.

Om din hund har något av dessa symtom, boka tid hos en veterinär:

 • Allmän svaghet och trötthet
 • Blod i deras bajs
 • Kräkningar eller ovanliga mängder dregling
 • Fysiska tecken på uttorkning som insjunkna ögon eller torrt, klibbigt tandkött

Hjälp till hands

Hunddiarré är ett av de tillstånd som kan indikera ett brett spektrum av problem, vissa kritiska, vissa inte och vissa som snabbt kan utvecklas till allvarliga. Ibland kan lite trygghet eller råd räcka långt.

Vi har ett team av högkvalificerade veterinärer tillgängliga för att stödja dig och ditt husdjur. Letar du fortfarande efter svar om din hund och diarré? Boka en omedelbar videokonsultation med våra kvalificerade veterinärer och få skräddarsydda råd från ditt hem – idag.